Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

COVID-19: Pozitivně testovaných v Moravskoslezském kraji je 2001

Celý MS kraj |

Koronavirovou situaci sledujeme v tomto souhrnném článku, najdete zde odkazy na reportáže i další informace.

ČLÁNEK POSTUPNĚ AKTUALIZUJEME OD NEJNOVĚJŠÍCH ZPRÁV K NEJSTARŠÍM

AKTUÁLNÍ POČTY NEMOCNÝCH A STATISTIKY KORONAVIRU NAJDETE NA WEBU MZ ČR

Statistika Krajské hygienické stanice Ostrava:





K 16. 6. 2020 evidují hygienici v clusteru důl Darkov celkem 495 pozitivních osob. 

V ohnisku nákazy na dole Darkov evidujeme ke dni 16.6. 15:30 pouze 1 nový případ, celkově evidujeme v clusteru důl Darkov 495 pozitivních osob. Počet pozitivně testovaných zaměstnanců se nezměnil, zůstává jich pozitivních 321 (z toho je 22 pendlerů z Polska). Počet pozitivně testovaných rodinných příslušníků rovněž zůstává stejný 159. Dále do clusteru Darkov zahrnujeme i 11 zaměstnanců jiných firem (za posledních 24 hodin přibyl 1 nový pozitivní) a 4 případy v jiné souvislosti.

V Moravskoslezském kraji se kromě okresu Karviná nadále vyvíjí epidemiologická situace příznivě, celkem je hlášeno 1817 pozitivních, za posledních 24 hodin přibylo 10 osob, 7 z okresu Karviná, všechna nová onemocnění jsou mimo cluster Darkov. 2 případy jsou hlášeny z okresu Frýdek-Místek, z toho 1 do clusteru Darkov. Okres Nový Jičín hlásí 1 pozitivní záchyt. V dalších okresech Moravskoslezského kraje nebyl hlášen žádný nový případ onemocnění.

Krajská hygienická stanice zrušila mimořádná opatření na Karvinsku

Dne 12. 6. vydala KHS Moravskoslezského kraje dvě nová mimořádná opatření. Mimořádné opatření č. 5 ruší dříve vydané mimořádné opatření č. 2, kterým se na území okresu Karviná vzhledem k epidemiologické situaci zakazovaly hromadné akce nad 100 osob, dále návštěvy ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb.

Mimořádné opatření č. 6 ruší dříve vydané mimořádné opatření č. 4, kterým se obcím s z rozšířenou působností v okrese Karviná (Karviná, Havířov, Orlová, Bohumín a Český Těšín) nařizuje provádění ohniskové desinfekce veřejných prostor.

Celé texty obou mimořádných opatření jsou k dispozici na webu KHS MSK.

Celková situace v Moravskoslezském kraji stabilizovaná, k dnešku je hlášeno 1780 pozitivních, za posledních 24 hodin přibylo 25 osob, ve výskytu stále dominuje okres Karviná, kde je hlášeno celkem 19 nových onemocnění. Mimo výše uvedenou situaci na dole Darkov jsme v okrese Karviná zaznamenali 8 onemocnění Covid 19. Situace v ostatních regionech Moravskoslezského kraje zůstává příznivá, dnes byla hlášeno 6 nových onemocnění, 2 případy v Ostravě a 4 v okrese Frýdek - Místek (souvislost s clusterem důl Darkov).

Upozorňujeme, že další tiskovou zprávu k epidemiologické situaci ve výskytu Covid 19 vydá KHS Moravskoslezského kraje v pondělí 15. 6. k 15 30.

Stovky horníků i povrchových pracovníků Dolu Darkov v Karviné se v nejbližších dnech podrobí dalším testům na koronavirus. Jde o opakované testy, které mají potvrdit původní negativní výsledky. Kvůli vyššímu počtu nakažených horníků platí na Karvinsku stále zákaz návštěv v domovech seniorů a nemocnicích.

Netradičně přistoupili k letošním oslavám výročí své obce v Janovicích. Protože kvůli koronavirové pandemii nemohli uspořádat klasický Den obce, rozhodli se pro přímý přenos na internetu. V programu nechyběli slavní rodáci.


Ostrava schválila další finanční pomoc pro neziskové organizace.
Dohromady ostravští radní posoudili už 64 žádostí. Dary ve výši 20 tisíc korun zatím získalo 45 organizací. Jedná se o celkem 900 tisíc korun, které byly obratem zaslány na účty organizací. Posledním dnem pro podání žádosti v programu na podporu neziskového sektoru, zasaženého
opatřeními proti šíření nového typu koronaviru, je středa 10. června. Žádosti mohou zájemci podávat elektronicky i poštou prostřednictvím jednoduchého formuláře, zveřejněného na webu města Ostravy www.ostrava.cz/pomocneziskovkam.


Moravskoslezský kraj nechal otestovat děti a zaměstnance v dětských domovech. Nákaza se nikde nepotvrdila. Testovalo se rapid testy v 17 dětských domovech. „Dětské domovy jsou místa, ve kterých nebylo úplně možné zabránit kontaktu s okolním světem. Děti se vracely z návštěv u rodičů, přicházely děti nové, do domovů docházeli zaměstnanci. Děti navíc bývají nejčastěji bezpříznakovými pacienty, proto jsem rozhodl o plošném testování ve všech našich dětských
domovech. Případné odhalení nákazy a včasná izolace by pomohly minimalizovat rizika dalšího přenosu,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a potvrdil, že všech 963 rychlotestů bylo negativních. Otestováno bylo 463 dětí a 500
zaměstnanců.


Vláda schválila návrh Ministerstva práce a sociálních věcí na další finanční pomoc firmám. Jedná se o tzv. režim C programu Antivirus, tedy odpuštění plateb odvodů za sociální pojištění pro firmy do 50 zaměstnanců. Cílem opatření je zmírnit ekonomické dopady epidemie nemoci COVID-19 na zaměstnavatele a zejména na zaměstnanost. Jde o další cílenou podporu za účelem zachování maximálního počtu pracovních míst. Opatření je zaměřeno na široký segment přibližně 88 % zaměstnavatelů a zhruba 1,4 milionu jejich zaměstnanců.


Všechna pobytová zařízení v sociálních službách, jejichž zřizovatelem je statutární město Ostrava, se budou držet doporučení MPSV pro návštěvy u klientů. 
Dokument definuje od 25. 5. pravidla tak, aby klient mohl přijímat návštěvy a tím se výrazně snížilo riziko jeho sociální izolace. Podrobnosti jsou uvedeny zde: https://www.mpsv.cz/web/cz/socialni-sluzby-info.

Danými pravidly se budou řídit:

  • - Domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem – Domov Čujkovova, Domov pro seniory Iris, Domov pro seniory Kamenec, Domov Korýtko, Domov Magnolie, Domov Slunečnice Ostrava, Domov Sluníčko, Domov Slunovrat
  • - Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava
  • - Dětské centrum Domeček
  • - Odlehčovací služba Slezská Ostrava, Moravská Ostrava a Přívoz

Odlišná situace je v zdravotnických zařízeních, kde návštěvy nejsou i nadále povoleny.

  • - Městská nemocnice Ostrava
  • - LDN
  • - Dům sociálních služeb při MNO v Ostravě-Radvanicích


V souvislosti s nákazou na Dole Darkov se na Karvinsku nezruší některá vládní opatření. V pondělí 25. května má dojít k dalšímu rozvolňování vládních nařízení. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ale v neděli oznámil, že na Karvinsku zůstane dál v platnosti zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních a nepovolí se ani hromadné akce nad 100 osob. V souvislosti s dolem už hygienici v regionu evidují 212 nakažených.

ČLÁNEK: Pondělní rozvolňování vládních opatření bude na Karvinsku přibrzděno


Jedna skupina žáků deváté třídy ze ZŠ G. Svobody v Havířově je v karanténě, stejně jako dvě učitelky. U jednoho dítěte se prokázala nákaza COVID-19, dostalo ji od svého otce havíře, který pracuje na Dole Darkov. V sobotu ráno museli hasiči školu důkladně dezinfikovat, protože už v pondělí usednou do tříd i žáci z prvního stupně. Náměstkyni primátora pro školství se to moc nelíbí, ale respektuje doporučení hygieniků.

REPORTÁŽ: Hasiči dezinfikovali ZŠ G. Svobody v Havířově, kde se u jednoho žáka prokázala nákaza


Ve všech pobytových zařízeních v sociálních a zdravotních službách, jejichž zřizovatelem je statutární město Ostrava, byly pozastaveny návštěvy. Další vývoj situace bude záviset na výsledcích jednání Krizového štábu MSK, který se bude zabývat také nepříznivým vývojem epidemiologické situace v Dole Darkov. Jednání štábu se uskuteční v pondělí 25. května.

Návštěvy jsou pozastaveny v těchto zařízeních:

  • Domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem – Domov Čujkovova, Domov pro seniory Iris, Domov pro seniory Kamenec, Domov Korýtko, Domov Magnolie, Domov Slunečnice Ostrava, Domov Sluníčko, Domov Slunovrat
  • Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava
  • Dětské centrum Domeček
  • Odlehčovací služba Slezská Ostrava, Moravská Ostrava a Přívoz
  • Městská nemocnice Ostrava
  • Dům sociálních služeb při MNO v Ostravě-Radvanicích 
  • LDN

Do Karviné přijedou další vojenské odběrové týmy. Nové ohnisko nákazy COVID-19 bylo zaznamenáno v Dole Darkov na Karvinsku. Již nyní byla přijata opatření, jejíchž cílem je zajistit maximální ochranu občanů z rizikových skupin. V pondělí 25. května 2020 zasedá krizový štáb Moravskoslezského kraje, který rozhodne o dalších opatřeních. Od tohoto víkendu bude v zasažené oblasti působit celkem 6 odběrových týmů vojáků. Vojenští zdravotní záchranáři působí v Moravskoslezském kraji od 9. dubna 2020. Jejich hlavním úkolem je odebírání vzorků od osob, které se dostaly do kontaktu s nakaženým. Tyto vzorky následně odváží k laboratornímu vyšetření. ,,Vojáci jsou na dané nasazení připraveni. Situaci pozorně sledujeme, 2 mobilní týmy jsou již na místě, další 3 skupiny vojáků k prvotnímu zaškolení dorazí do Ostravy už dnes, 6 skupina zítra a další vojáci jsou připraveni v hotovosti“, řekl ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava plukovník Jaroslav Medek.

REPORTÁŽ: S testováním horníků pomáhají na Darkově vojáci


V pondělí zamíří do škol nejlidnatějšího obvodu Ostrava-Jih tisíce školáků. „Předpokládaný počet dětí, které nastoupí do MŠ obvodu od 25. 5. 2020 máme nahlášených 1782 což je 57% z celkového počtu. K výuce na 1. stupni ZŠ pak 1799 žáků, což představuje 42% z celkového počtu žáků na 1. stupni,“ uvedla místostarostka Dagmar Hrabovská. Radnice zajistila dezinfekční prostředky, ochranné roušky pro zaměstnance i bezdotykové teploměry. Městský obvod Ostrava-Jih je zřizovatelem 30 mateřských a 18 základních škol.


V Moravskoslezském kraji skončilo testování dobrovolníků na přítomnost protilátek proti koronaviru. „Děkujeme všem občanům za ochotu se do projektu zapojit. Ostravská univerzita navrhla testovací vzorek, který obsahoval 72 kategorií podle věku, pohlaví a sedmi okresů v regionu. Díky webové aplikaci, kterou vytvořili zaměstnanci krajského úřadu, se nám
podařilo potřebný vzorek lidí otestovat. Dobrovolníci si mohli vybrat přesný termín i místo odběru, takže vše proběhlo koordinovaně, bez zmatků nebo čekání,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Upřesnil, že cílem tohoto testování je zjistit, zda jsou mezi obyvateli kraje lidé, kteří nákazu COVID+ prodělali, ale neví o tom. Data nyní zpracovává Zdravotní ústav Ostrava, vyhodnocení bude k dispozici v následujících dnech.


Frenštát pod Radhoštěm bude rozdávat dezinfekci zdarma. Každá domácnost si může vyzvednout max. půl litru dezinfekce, a to až do vyčerpání zásob. Dezinfekce se bude vydávat v pondělí 25. a středu 27. 5. 2020. Radnice rozdá maximálně 500 – 700 litrů dezinfekce Anti covid.


Od pondělí 25. května končí prázdninový provoz a autobusy v kraji  budou jezdit bez omezení. „Obnovíme i turistické spoje včetně spojů na Ovčárnu. U nich připravujeme na zimu povinně místenkový systém. Aby nedocházelo k tomu, že se turisté, kteří se vracejí z Pradědu, nevejdou do posledního autobusu,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka. Doporučil všem cestujícím, aby si před jízdou ověřili, kdy jim „jejich“ autobus jede. A také, aby dodržovali hygienická opatření chránící před nákazou. Vlaky budou v Moravskoslezském kraji od 25. května jezdit i nadále
podle prázdninových jízdních řádů.


Hejtman Ivo Vondrák během čtvrtku oznámil: „S ohledem na nepříznivý vývoj epidemiologické situace v Dole Darkov jsme rozhodli o opatřeních, jejímž cílem je zajistit maximální ochranu občanů z rizikových skupin. S okamžitou platností byl vyhlášen zákaz návštěv v krajských zařízeních zdravotní a sociální péče. Tento zákaz platí v organizacích Moravskoslezského kraje, jako jsou nemocnice, domovy seniorů a další sociální zařízení.
S koncem nouzového stavu není v kompetenci hejtmana ani krizového štábu opatření nařídit plošně na celém území regionu, veškeré kompetence jsou na Krajské hygienické stanici, přesto toto opatření doporučujeme i ostatním zřizovatelům a poskytovatelům v regionu.
Situaci ve společnost OKD sledujeme, bude se jí zabývat také Krizový štáb Moravskoslezského kraje, který zasedá v pondělí 25. května 2020. Po konzultaci s covid týmem při Ministerstvu zdravotnictví České republiky jsme se rozhodli, že další případná opatření vyplynou z výsledků víkendového plošného testování ve společnosti OKD. Pokud dojde ke zhoršení epidemiologické situace, připravujeme se na možnost vyhlášení stavu nebezpečí. Díky tomuto kroku bych jako hejtman získal kompetence nařizovat krizová opatření na území kraje, která by mohla pomoci řešit aktuální epidemiologickou situaci.“


Ostrava schválila další podporu podnikatelům. Dostanou 43 milionů korun. 1299 zájemců dostane finanční dar až do výše 100 tisíc korun. V termínu od 1. do 13. května si o něj žádali ti podnikatelé, kterým byla v důsledku krizových opatření vlády kvůli covid-19 zakázána jejich obchodní činnost a splňovali základní podmínky výzvy k podání žádostí. Částka, kterou město doposud v rámci pomoci podnikatelskému sektoru uvolnilo, se blíží k 75 milionům korun.


Další pomoc státu – zaměstnavatelé mohou odložit platby na sociální zabezpečení, rodičům zůstane nárok na ošetřovné. Až do 20. října letošního roku si zaměstnavatelé budou moci odložit platby na sociální zabezpečení (tj. 24,8 %), které by jinak museli odvést za květen až červenec. Zachována za toto období zůstane povinnost odvodů pojistného za zaměstnance (tj. 6,5 % z hrubých mezd). Společně s touto úpravou byl předložen i návrh na úpravu ošetřovného. Nárok na něj tak až do 30. června zůstane všem rodičů, kteří nemohou z objektivních důvodů dát dítě do školy či školky. Návrh obsahuje také změny pravidel pro komunikaci s ČSSZ.

Veolia Energie ČR podpořila Moravskoslezské záchranáře. Zástupci energetické společnosti přivezli na výjezdovou základnu v Ostravě Zábřehu, kde sídlí ředitelství ZZS MSK, dvacet krabic se čtyřmi sty baleními vitamínových tablet, a to v celkové hodnotě přesahující 55 tisíc korun.


Slezská nemocnice v Opavě nabízí samoplátcům testování na přítomnost protilátek Covid-19 formou Rapid testu. „Testování bude probíhat v sobotu a případně v neděli od 08:00-12:00. Zájemce na místě zaplatí 300 korun a přibližně do 15 minut obdrží potvrzení o výsledku testu,“ sdělil ředitel Slezské nemocnice v Opavě Karel Siebert. Zájemci o test se mohou objednat v pracovní dny od 08:00-12:00 na telefonu 553 766 222, kde jim bude určen přesný čas odběru. „Testování metodou Rapid testu nebude probíhat přímo v nemocnici, ale za prodejnou Hruška, která je ještě před hlavním vstupem do areálu nemocnice. Místo bude dobře označeno,“ dodal ředitel nemocnice.


Ostrava-Jih nebude zvyšovat nájemné v městských bytech. Těch má ve správě přes 5200. Již dříve rozhodla o snížení nájemného uživatelům 160 obecních nebytových prostor za letošní duben na symbolických 100 korun a posunu splatnosti nájemného a pachtovného včetně záloh na služby o čtvrt roku. Odklad má rovněž splatnost vyúčtování služeb. 



V Dolní Vítkovice nabízí veřejnosti hlídání dětí. Celkově více než 700 hodin hlídali zaměstnanci Světa techniky v Dolních Vítkovicích v součtu dvě desítky dětí záchranářů, hasičů a dalších složek IZS. Nyní nabízí stejnou službu široké veřejnosti, a to pod názvem Chytrý klubík aneb hlídání dětí trochu jinak. „Prostor Velkého světa techniky je k dispozici, lektoři a animátoři se postarají dětem jak o vzdělávání, tak o zábavu. Nechybí ani sportovní vyžití - workoutové hřiště nebo soutěže,“ říká Jakub Švrček, ředitel Světa techniky. Chytrý klubík funguje ve Velkém světě techniky v čase od 7 do 16 hodin. Rodiče do něj mohou přihlásit děti tak, že si hlídání objednají na www.eshop.dolnivitkovice.cz v sekci Aktivity pro děti.
Včetně oběda je jednodenní klubík za 490 korun.


Laboratoř SPADIA LAB stanovila cenu PCR testu na koronavirus na 1700 korun. Zařízení tak vychází
vstříc samoplátcům a nabízí testování za přísných hygienických opatření a ve speciálně určených časech zájemcům, kteří chtějí zjistit, zda jsou infekční. Vyšetření formou PCR (výtěr z nosohltanu), které průkazně stanoví výskyt viru, stojí 1 700 korun. Pokud si žadatel přeje vystavení certifikátu o negativitě PCR vyšetření pro výjezd do zahraničí, připlatí si 200 korun. Novinkou je také možnost on-line objednání prozatím do Ostravy a do Frýdku-Místku.


Ostrava-Poruba odpustí do začátku července majitelům restaurací, kaváren a cukráren poplatek za předzahrádky. „Už několikrát jsme ukázali, že porubským živnostníkům chceme pomáhat. Je pro nás důležité, aby Poruba měla hustou síť obchodů a služeb, které mohou obyvatelé využívat. A toto je další krok, kterým Úřad městského obvodu Poruba může ulehčit situaci majitelům restaurací, kaváren nebo cukráren. Poplatek za užívání veřejného prostoru je prominut od 14. března do 9. července. Podle informací, které máme z magistrátu, možná nebudou muset platit za předzahrádky i v dalších měsících. Připravuje se změna obecně závazné vyhlášky, která promine poplatek do konce roku,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová. Poruba už v minulosti odpustila dva nájmy lidem, kteří podnikají v prostorech obvodu. Městský obvod ani letos mimořádně kvůli pandemii nezvedl nájmy v obecních bytech a zvyšovat se nebudou ani poplatky za pronájem pozemků.


Nouzový stav končí, města čekají řady změn. V Opavě končí činnost krizového štábu, rozvozy obědů či nákupů pro potřebné či distribuce roušek. Končí i parkování zdarma v zónách placeného stání. I nadále platí omezený volný pohyb v budovách magistrátu, občané zde budou mít přístup pouze po předchozí rezervaci. Zrušilo se i místo připravené pro případ karantény lidí bez domova. Provoz MHD se od pondělí 18. května vrací do běžného provozu s tím, že nebudou obsluhovány trolejbusové linky 202, 204, 205 a 210, využívané především žáky a studenty. Od 1. července pak budou platit běžné letní jízdní řády.


Energetici potěšili seniory, přinesli jim 179 koláčků a křížovky. Zaměstnanci ostravského pracoviště společnosti ČEZ Prodej se rozhodli zpříjemnit a osladit seniorům alespoň jeden ze současných těžkých dnů. Všem obyvatelům
Domova pro seniory ve Frýdku-Místku koupili koláče a prostřednictvím personálu jim je poslali i s osobními vzkazy. Zaměstnanci svým darem navázali na podporu, která putovala do regionu v rámci krizové pomoci Nadace ČEZ. Ta darovala moravskoslezským obcím, domovům pro seniory, nemocnicím, charitám a dalším neziskovkám na opatření proti šíření COVID-19 více než 5 milionů korun.


Ostravský magistrát bude fungovat ve stejném režimu až do 25. května.
Úřední hodiny na všech pracovištích magistrátu budou v plném rozsahu, nicméně bude stále nutné se k návštěvě předem objednat. K objednání na přepážková pracoviště živnostenského úřadu, cestovních dokladů, občanských průkazů, dopravně správních činností (řidičské průkazy, evidence vozidel) slouží elektronický objednávkový systém. On-line objednání je možné zdeObjednávky pro osobní podání na podatelně magistrátu je možné vyřídit na čísle 599 443 030, doporučujeme využívat speciální schránky, které jsou pro tento účel umístěny na vrátnicích jednotlivých budov úřadu. Pro volání na call centrum Magistrátu města Ostravy slouží bezplatná telefonní linka 800 990 980.


Složenky na úhradu poplatku za odpad a psy bude Frýdek-Místek rozesílat v červnu. Město již v dubnu informovalo, že v návaznosti na vyhlášení nouzového stavu v souvislosti s koronavirem rozhodlo o posunutí termínu splatnosti poplatku za psy a odpad o tři měsíce, tedy až do 31. srpna 2020. V návaznosti na toto rozhodnutí budou plátcům rozesílány složenky do schránek později než obvykle, a to až v červnu. Poplatníkům, kteří hradí poplatek za komunální odpad prostřednictvím realitních kanceláří nebo společenství vlastníků jednotek poštovní poukázky rozesílány nejsou.


Ostravský Zdravotní ústav vyvinul vlastní přesnější metodu k testování protilátek proti koronaviru.
Je přesnější než komerční testy a rychlotesty. Tzv. virusneutralizační test má pomoci pacientům s rizikem vážného průběhu nemoci COVID-19 i pro zjištění stavu promořenosti populace. Vyšetřuje se ze vzorku séra nebo plazmy a jde nejpřesnější metodu pro stanovení protilátek proti virům. Slouží proto jako potvrzovací test. Na rozdíl od rychlotestů a běžných komerčních testů zjišťuje tzv. neutralizační protilátky, což jsou přímo takové, které mají ochranný účinek proti virové infekci.


Plošné výzkumné testování v Moravskoslezském kraji přidává další termíny. Další kolo testování bude v příštím týdnu od úterý do čtvrtka v Ostravě, Opavě a Novém Jičíně. (viz termíny níže). Zájemci o bezplatné testování se hlásí stejně jako v předchozích kolech prostřednictvím webové aplikace. K zapojení do projektu chce kraj vyzvat hlavně nejmladší kategorii od 15 do 24 let a seniory, zejména muže 55+. Nejvíce chybí dobrovolníci z Novojičínska, Bruntálska, ale i Ostravy.
Hned při otevření webové aplikace na https://testovani-protilatek.msk.cz/ zájemce o testování vidí přehled chybějících kategorií. Každý zájemce, v jehož kategorii je volná kapacita, vyplní krátký dotazník, následně mu bude přiděleno identifikační číslo, kterým se bude na odběrech prokazovat. Bez tohoto čísla není rychlotest v rámci krajského projektu možný. Stále platí, že si dobrovolník bude moci vybrat odběrové místo a čas, které mu pro odběr vyhovují. Výsledek rychlotestu sdělí, zda testovaný v minulosti prodělal nemoc COVID+. Dokáže také říct, zda nemoc ještě probíhá. Nedokáže odhalit první týden nemoci. Pokud se ukáže přítomnost protilátek v krvi, musí se testovaný podrobit ještě PCR testu a počkat na jeho výsledek v karanténě.

Nové termíny:

19.5. Ostrava: Magistrát města Ostrava, Prokešovo náměstí 1803/8
20.5. Opava; Magistrát Města Opavy, Krnovská 71d (vjezd z Vančurovy ulice)
21.5. Nový Jičín; ulice Hoblíková – areál bývalého depa České pošty

Vždy od 9:00 do 17:00, kapacita 20 odběrů za hodinu.


Poruba má stojany na dezinfekci. Vyrobili je zaměstnanci úřadu. Lidé, kteří v následujících týdnech přijdou na porubský úřad, do center volného času nebo třeba do komunitního centra, budou moci využít nové nášlapné dezinfekční stojany. Na rozdíl od podobných stojanů jsou ty porubské v jednom ohledu unikátní. Vyrobili je totiž přímo zaměstnanci Úřadu městského obvodu Poruba.


České dráhy obnoví provoz rychlovlaků Pendolino na trase Ostrava - Praha. Od pátku 15. května pojedou znovu denně spoje SC Pendolino 504 / 505 / 512 / 515 Bohumín / Ostrava hl.n. – Praha hl.n. – Cheb / Františkovy Lázně. Tyto spoje znovu zajistí nejrychlejší spojení Ostravska s Prahou za méně než 3 hodiny a také přímé spojení severní a střední Moravy se západními Čechami a lázeňským trojúhelníkem v Karlovarském kraji. Vlaky odjíždějí z Ostravy hl.n. v 7:15 a v 15:15 a z Prahy hl.n. do Ostravy v 9:40 a v 17:40 hod. V pracovní dny pak znovu pojedou ještě vlaky SC Pendolino 243 (od 15. května) Praha hl.n. (15:40) – Bohumín (18:52) a SC Pendolino 516 (od pondělí 18. května) Bohumín (5:07) – Praha hl.n. (8:19), které umožní rychlé jednodenní cesty mezi severní Moravou a hlavním městem. Ve spojích SC Pendolino mezi Prahou a Ostravskem bude od obnovení provozu 15. května povinná rezervace míst. Občerstvení včetně bonusového občerstvení poskytovaného cestujícím však zatím z preventivních hygienických důvodů nebude nabízeno. Za tato opatření související s bezpečnostními epidemiologickými opatřeními se omlouváme a děkujeme za pochopení.


Zaměstnanci firem, kterým zaměstnavatel nevyplatil mzdu, protože je v platební neschopnosti, budou opět moci požádat o vyplacení mzdového nároku Úřad práce. Možnost domáhat se dlužné mzdy touto cestou aktuálně brání zákon přijatý ke zmírnění dopadů epidemie pro oblast justice, insolvencí a exekucí. Podle této legislativy se totiž nepřihlíží k insolvenčním návrhům podaným na firmy věřiteli od 24. dubna do konce srpna. Zákonem však byla omezena i možnost vymáhání a úhrady mzdových nároků prostřednictvím ÚP ČR.


Slezská nemocnice v Opavě začala nabízet vyšetření na koronavirus i samoplátcům. Cena PCR testu byla stanovena na 2900 korun. Zájemci o test, se musí telefonicky objednat na čísle 553 766 222, kde se dozví čas provedení odběru. „Při objednání budou zájemci vyzváni k poskytnutí: jména, příjmení, data narození, rodného čísla, pojišťovny, adresy, telefonu. Dozví se, kdy se mají dostavit k odběrovému místu, které se nachází u pavilonu S naší nemocnice,“ sdělil ředitel Slezské nemocnice v Opavě Karel Siebert. Odběrové místo funguje v pracovních dnech od 08:00-11:00 a 12:00-14:30. O víkendu pouze v sobotu od 08:00-12:00.


Zaměstnavatelé budou moci až do 20. října letošního roku odložit platby na sociální zabezpečení. (tj. 24,8 %), které by jinak museli odvést za květen až červenec. Z hrubých mezd by odváděli pouze pojistné placené za zaměstnance (6,5 %). Návrh MPSV schválila dolní komora. Zároveň poslanci schválili pozměňovací návrh ohledně ošetřovného. Podle tohoto návrhu budou mít nárok na ošetřovné všichni rodiče, kteří nemůžou z objektivních důvodů dát dítě do školy či školy.


Výroba štítů pokračuje. Po "ajťácích" převzali štafetu studenti. Dobrovolníci z iniciativy Lidé pro lidi byli zřejmě jedněmi z prvních v našem kraji, kteří začali vyrábět a distribuovat ochranné štíty. Teď ale nastal čas, aby se znovu vrátili do práce. A protože je těchto tyto ochranných pomůcek stále nedostatek, začali s výrobou pomáhat studenti.

REPORTÁŽ: Výroba štítů pokračuje, po "ajťácích" převzali štafetu studenti


Dům kultury města Ostravy obnovuje provoz. Od 4. května je otevřená pokladna, od 14. května bude opět v provozu kino Art. Veškerý program bude probíhat za odpovídajících bezpečnostních opatření, ke kterým patří například omezená kapacita, povinné rozestupy mezi diváky, roušky či jiná ochrana dýchacího ústrojí, pravidelná dezinfekce prostor a dezinfekční prostředky na ruce pro všechny příchozí. Pokladnu DKMO mohou diváci využívat od pondělí do pátku od desíti dopoledne do sedmi do večera, o víkendech je pokladna zavřená. Podrobnosti k vracení či výměně vstupenek jsou uvedeny na webu Domu kultury města Ostravy.

ČLÁNEK: Dům kultury města Ostravy obnovuje provoz


Kvůli koronaviru se po šesti letech ocitl cestovní ruch v regionu v červených číslech. Celkový počet návštěvníků, kteří letos přicestovali v prvním čtvrtletí, se meziročně snížil o 14 %. Moravskoslezský kraj proto připravuje projekty, jejichž hlavním cílem bude nalákat do regionu výletníky a oživit turismus. "V kraji se uzavřely turistické atraktivity, hotely a restaurace. To všechno se nám zákonitě muselo promítnout do statistik,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška a dodal, že podle Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí do regionu přijelo 178 690 turistů, kteří se ubytovali v hromadných ubytovacích zařízeních. Moravskoslezský kraj přišel v březnu a dubnu zhruba o 1,2 miliardy korun, které by turisté v regionu utratili.


Autobusy v Bruntále procházejí dezinfekcí.Transdev Morava, který MHD ve městě provozuje, zakoupil několik výkonných ozonátorů a provádí důslednou dezinfekci všech autobusů. Podle nového návrhu by mohly autobusy jezdit podle původních jízdních řádů již od 18. května.

REPORTÁŽ: Autobusy v Bruntále procházejí dezinfekcí, MHD se vrátí k normálu


Kino v Novém Jičíně je po pauze vynucené koronavirem připraveno na znovuotevření.
Podle nařízení vlády v něm ale zůstanou dvě třetiny sedaček prázdné. Na první film sem lidé mohou přijít 18. května. Podle aktuálních nařízení může dovnitř jen 92 diváků + 8 osob obslužného personálu. Celková kapacita kina je při tom 450 lidí, včetně míst na balkónech, které teď ale zůstanou zavřené.

REPORTÁŽ: Novojičínské kino otevírá, dvě třetiny sedaček musí být prázdné


Radnice Ostravy-Jihu si pořídila nášlapné stojany s dezinfekcí. Celkem jich má k dispozici 10 a lidé je mohou využívat nejen u hlavního vstupu na úřad, ale také v domovech s pečovatelskou službou, v K-Triu nebo i v sídle Technických služeb Ostrava-Jih.

REPORTÁŽ: Další ochrana proti koronaviru na Jihu. Nášlapné stojany s dezinfekcí

S uvolňováním opatření proti šíření koronaviru se lidé stávají méně zodpovědnými. Zatímco před dvěma měsíci neměli strážníci s kontrolou dodržování bezpečnostních opatření v Opavě žádnou práci, teď na přestupky denně upozorňují desítky občanů.

REPORTÁŽ: S blížícím se koncem nouzového stavu lidé polevují v dodržování opatření


Ostrava vyplatila prvním neziskovým organizacím rychlou a jednoduchou pomoc ve výši 20 tisíc korun.Podporu z prvního kola programu na podporu neziskového sektoru získají dětské oddíly, sportovní spolky i vzdělávací centra. Prvních dvacet žádostí v celkové výši 400 tisíc korun schválili ostravští radní v úterý 12. května. Město Ostrava je na podporu neziskových organizací, jejichž existenci ohrozila opatření k omezení šíření koronaviru, připraveno vynaložit 20 milionů korun. Organizace, kterým byly schváleny příspěvky, z nich budou pokrývat mzdové, provozní, administrativní, případně i režijní náklady, ale také již objednaný materiál na původně plánované akce nebo nájem v případě, že jim ho už neodpustil majitel nemovitosti, ve které sídlí. Žádosti mohou zájemci podávat elektronicky i poštou prostřednictvím jednoduchého formuláře zveřejněného na webu města Ostravy www.ostrava.cz/pomocneziskovkam . Své dotazy mohou posílat na mailovou adresu pomocnezisk@ostrava.cz.

REPORTÁŽ: První neziskové organizace v Ostravě získaly podporu. Nejčastěji se hlásí sportovci


Opavští zastupitelé na svém zasedání bilancovali koronavirovou krizi. Přestože ztráty ještě nejsou sečtené, už nyní je jasné, že peníze v městské kase chybět budou. Šetřit se bude nejen na provozu magistrátu, náklady budou muset redukovat také městské společnosti – jako třeba dopravní podnik nebo technické služby.

REPORTÁŽ: Koronavirus sčítá škody: peníze v rozpočtu budou jistě chybět, musí se šetřit


Krajská hygienická stanice Ostrava se ve čtvrtek rozloučí s armádními mediky. Jejich úkolem bylo spolupracovat s hygieniky v době boje proti šíření koronavirové infekce na implementaci projektu chytré karantény. Armádním medikům v tomto projektu připadla role operátorů u tzv. "třetích" a "čtvrtých" typů hovoru, tedy hovorů zaměřených na vyhledávání osob, které přišly do úzkého kontaktu s již pozitivními, a mohly být samy koronavirovým onemocněním infikovány. Prioritním úkolem mediků tedy bylo efektivně napomáhat k včasné identifikaci kontaktů s nemocnými a jejich následnému oddělení od zdravé populace.


Deváťáci se mohli vrátit do škol kvůli přípravě na přijímací zkoušky.
Výuka má podobu konzultačních hodin a účast na nich je dobrovolná. Učitelé museli zájemce rozdělit do skupin po patnácti, aby se navzájem nepotkávali.

REPORTÁŽ: Deváťáci zpátky v lavicích, připravují se na přijímačky. Většina tuto možnost uvítala


Onemocnění COVID-19 je potvrzeno u dalších horníků.
Na svém Twitteru to oznámilo Sdružení hornických odborů OKD. Informace padla na zasedání krizového štábu OKD. COVID-19 je aktuálně potvrzen u pěti zaměstnanců, další jsou v karanténě. Informaci o koronavirové nákaze mezi pracujícími horníky jsme přinesli na konci dubna. Tehdy společnost OKD oznámila dva potvrzené zaměstnance s pozitivním testem. Jejich 15 kolegů muselo do karantény. V pondělí 11. května dopoledne odboráři zveřejnili další čísla, podle nich se situace o něco zhoršila.


V Ostravě-Porubě se pustili do dezinfekce dětských hřišť a ploch, kde se shromažďuje velký počet lidí.
Dezinfikují se tak i lavičky, koše a zastávky mimo jiné na Hlavní třídě, nebo u obchodního centra Duha.

REPORTÁŽ: V Ostravě-Porubě dezinfikují dětská hřiště, lavičky, koše a zastávky proti koronaviru


Ostravský magistrát vyhlásil několik programů finanční pomoci pro podnikatele i pro neziskové organizace. Jedním z nich je i dar až do výše 100 tisíc korun podle výše příjmů. Ale podnikatelé pozor! Žádosti lze podávat už jen do této středy 13. května.

REPORTÁŽ: 13. května končí v Ostravě příjem žádostí o finanční dar. Podnikatelé si musejí pospíšit


Ve Frýdku-Místku opět otevřely jesle. Do péče vychovatelek se vrátilo více jak třicet dětí. Jesle teď navíc chystají zápisy. Začínají 25. května.

REPORTÁŽ: Jesle Frýdek-Místek zahájily provoz, od 25. května začíná zápis nových dětí


Návštěvy v domově seniorů budou bez líbání a objímání. Stejně, jako se lidé těšili opět ke kadeřníkovi, nebo do nákupního centra, senioři se už nemohou dočkat až vláda povolí návštěvy v domovech. K tomu by mělo dojít od 25. května. Ředitelé se na to už připravují nyní. Striktní opatření v mnoha oblastech končí. Rozvolnění se ale prozatím netýká domovů seniorů. Klientům chybí kontakt s rodinou i volný pohyb.

REPORTÁŽ: Návštěvy v domově seniorů budou bez líbání a objímání

V další vlně rozvolňování začaly opět fungovat i venkovní předzahrádky. Možnost posedět si a občerstvit se venku přivítali lidé i sami provozovatelé. Natáčeli jsme v Karviné, kde odpustili nájmy za užívání veřejných prostor provozovatelům až do konce roku

REPORTÁŽ: Konečně! Otevření předzahrádek lidé i provozovatelé přivítali


Nový Jičín nabízí další finanční pomoc i návrat k normálu.
 Živnostníci v Novém Jičíně, kteří podnikají v prostorách města a jejichž provoz zasáhla koronavirová krize, mohou počítat se slevou na nájmu ve výši 75 procent. Kromě toho teď radnice přichází s další přímou finanční pomocí pro podnikatele, kteří museli provozovny uzavřít nebo u nich došlo k poklesu tržeb.

REPORTÁŽ: Nový Jičín nabízí další finanční pomoc i návrat k normálu


"Ještě teď se memůžu pořádně nadechnout", říká žena, která se vyléčila z koronaviru. Hana Hozová pracuje ve Slezské nemocnici jako náměstkyně pro léčebnou péči. Za sebou má krušný měsíc s koronavirovou nákazou. Přestože má úřednickou funkci, mnoho času tráví přímo na jednotlivých odděleních. Tam se zřejmě také nakazila, podobně jako 27 zdejších zaměstnanců. Kromě nemoci se musela vypořádat také s předsudky okolí. V rozhovoru se podělila o své pocity.

VIDEOROZHOVOR: „Ještě teď se nemůžu pořádně nadechout“, říká žena, která se vyléčila z koronaviru


Orlová bude distribuovat ochranné prostředky do škol a mateřinek.Město počítalo s tím, že se školy mohou otevřít ještě před prázdninami. Proto si vytvořilo rezervu s ochrannými prostředky. Kolik dětí usedne v lavicích, to se bude vědět příští týden. V Havířově to bude polovina všech dětí prvého stupně.

REPORTÁŽ: Orlová má ochranné prostředky, které bude distribuovat do škol a mateřinek


Městská nemocnice Ostrava musela uzavřít oddělení Geriatrie D.Objevila se tam totiž nákaza koronavirem mezi zaměstnanci. 16 jich je
pozitivních a další jsou v karanténě. Testy těchto zaměstnanců se budou opakovat ve druhé polovině května. Městská nemocnice Ostrava má 1930 zaměstnanců.

ČLÁNEK: V Městské nemocnici Ostrava vypukla další nákaza mezi zaměstnanci


Moravskoslezští hasiči mají za sebou zřejmě poslední velký rozvoz ochranných pomůcek. Zhruba 1200 krabic s obleky, brýlemi, rukavicemi a návleky odvezli ve středu z krajského distribučního centra v Hrabůvce do nemocnic. Od zřízení centra celkem rozvezli téměř 12 tisíc krabic.

REPORTÁŽ: Moravskoslezští hasiči rozvezli 12 tisíc krabic ochranných pomůcek


Od pondělí se mohou opět pořádat kulturní akce do sta lidí. Spustí se tak i provoz kin. V Orlové se snaží co nejrychleji objednat od distributorů filmy. Radnice v Havířově chce nejdříve přesnější informace k hygienickým opatřením.  

REPORTÁŽ: Kultura se vrací. Města se připravují opět otevřít kina


Poslanci schválili návrh MPSV na ochranu zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele. Materiál reaguje na přijaté opatření z 24. dubna (tzv. lex covid justice), podle kterého se nepřihlíží k věřitelskému insolvenčnímu návrhu podanému od 24. dubna do 31. srpna. Kvůli tomuto opatření nemají zaměstnanci nárok vymáhat prostřednictvím Úřadu práce ČR dlužné mzdy. ÚP ČR pak bude dlužnou částku od zaměstnavatelů vymáhat až 3 měsíce poté, co přestane tzv. lex covid justice platit. Změny musí ještě projednat Senát a podepsat prezident ČR.


Opava schválila finanční pomoc pro OSVČ bez provozoven. V rámci druhého kola výzvy pomoci živnostníkům mohou požádat o finanční dar ve výši 10 000 Kč osoby samostatně výdělečně činné, které nemají provozovnu a jejichž činnost byla z důvodu nařízení Vlády ČR nebo Ministerstva zdravotnictví ČR významně omezena. Sídlo jejich podnikání musí být na území města Opavy a jeho městských částí. „V rámci programu této druhé výzvy je alokována částka 5 milionů korun. Žádosti budou opět vyhodnocovány podle pořadí zaslání a  přijímat se budou až do vyčerpání stanovené částky,“ uvedl primátor Tomáš Navrátil. Výzva se všemi pravidly a formulářem k vyplnění bude zveřejněna na této webové stránce  a to od 13. 5. od 8.00 hodin maximálně do 1.6., pokud částka nebude vyčerpána dříve. Úspěšným žadatelům budou po veškeré administraci zaslány darovací smlouvy k podpisu.


Frýdek-Místek od dubna dezinfikuje vybrané plochy. Během celého měsíce pečlivě činnost vyhodnocoval. Teď podle údajů vypracoval a ustálil harmonogram, podle kterého bude postřik provádět.

REPORTÁŽ: F-M ustálil harmonogram dezinfekčních postřiků větších ploch, jako jsou lavičky nebo dětské prvky

Základní školy se připravují na návrat žáků do lavic. Ředitelé teď řeší otázku, zda budou mít dostatek učitelů. Například v Havířově a Orlové se obávají, že nenastoupí starší kantoři, nebo ti se zdravotními problémy. Patří totiž do rizikové skupiny a návrat do škol se jim nedoporučuje. Na některých tamních školách je takových údajně až 50%

REPORTÁŽ: Otevření škol? Značná část učitelů spadá do rizikové skupiny a nenastoupí


České dráhy dezinfikují tisíce vozů denně, stovky vozů prošly ozonizací. „V rámci boje s koronavirem jsme zařadili do běžného čistění souprav také intenzivní dezinfekci, která odstraňuje riziko přenosu viru během cestování našimi spoji,“ říká Tomáš Mohr, ředitel odboru provozu osobní dopravy. Například Oblastní centrum provozu Střed takto dezinfikuje více než 1 200 vozů denně. V celé síti Českých drah je to pak dohromady přes 2 000 vozů každý den. Zvlášť účinná a dlouhodobá je ozonizace interiéru vozidel. Ta se provádí po rozsáhlém úklidu vozu. Celková doba této operace je přibližně 5 hodin, což vyžaduje dlouhodobější odstavení vozidel. Působení ozónu pak trvá až několik týdnů.


Opava obnoví provoz mateřských školek 25. května. Radnice v příštích týdnech zajistí důkladnou plošnou desinfekci všech školských zařízení a desinfekci na ruce pro děti a učitele, aby se co nejvíce zamezilo šíření koronaviru. Předškoláci nebudou muset nosit roušky, naopak školou povinné děti je mít musí. Město prostřednictvím jednotlivých školek zjišťovalo zájem o umístění dětí. Ten byl poměrně velký, proto se rozhodlo o otevření všech školek.


Sdružené zdravotnické zařízení Krnov postupně najíždí na běžný provoz. Otevřena je většina ambulancí a provádí se plánované operační výkony. „V provozu máme po nucené přestávce ortopedické, rehabilitační a plicní oddělení. Otevřeli jsme většinu našich ambulancí a pacienti si mohou domlouvat plánované operace či absolvovat většinu z neakutních vyšetření,“ sdělil ředitel SZZ Krnov Ladislav Václavec. V plném provozu je nemocniční lékárna. Zůstane v ní ale zatím ochranná bariéra. Tu vedení nemocnice nechá odstranit až v době, kdy bude hrozba infekce zažehnána.


Frýdek-Místek od  11. května opět otevírá mateřské školy. Jejich provoz se bude řídit pokyny MŠMT. Ty jednoznačně stanovují, že děti a pedagogičtí pracovníci nemusí mít v prostorách školy roušky. Pro pobyt venku se využívá pouze areál školky, přičemž na zahradě se skupiny dětí nemísí, ale jednotlivě se střídají. Třídy se musejí často větrat, minimálně 5 minut jednou za hodinu. Dezinfekce rukou a průběžná dezinfekce povrchů a předmětů, kterých se děti často dotýkají je samozřejmá a bude prováděna několikrát denně. Stravování dětí bude zajištěno. Materiál ministerstva také uvádí, že při prvním vstupu do mateřské školy bude muset zákonný zástupce dítěte předložit podepsaný dokument o seznámení se s vymezením rizikových skupin stanovených Ministerstvem zdravotnictví ČR a čestné prohlášení o tom, že dítě nemá příznaky nemoci COVID-19, kterými jsou mimo jiné horečka, kašel, dušnost, náhlá ztráta chuti nebo čichu. Bez podpisu těchto dokumentů nebude vstup dítěti do mateřské školy umožněn.

REPORTÁŽ: Frýdek-Místek a některé obce v okrese otevírají v pondělí MŠ


Hospic Frýdek-Místek získal od Nadace ČEZ v rámci krizového grantu 50 tisíc korun na nákup sterilizátoru vzduchu. „Vzhledem k tomu, že přijímáme pacienty s tracheostomií, je to pro nás v dnešní době zásadní investice. Lidé s tracheostomií, tedy průdušnicí vyvedenou na povrch děla, totiž při dýchání přirozeně rozprašují aerosol a mohou velmi jednoduše šířit koronavirus a také mnoho dalších infekcí,“ vysvětlil ředitel hospice Jan Jursa. Do Moravskoslezského kraje putovalo z nadace v rámci krizové pomoci v boji proti COVID1-19 více než 5 milionů korun.

ČLÁNEK: Nadace ČEZ: 5 milionů pro obce, nemocnice i charity na boj proti COVID-19


V Moravskoslezském kraji dál platí prázdninové autobusové jízdní řády. Žáci a studenti, kteří se v pondělí 11. května vrátí do školních lavic, by si proto měli včas promyslet způsob, jak se do školy dopraví. Pokud zvolí příměstské autobusy, měli by počítat s tím, že autobusové linky budou až do 25. května jezdit podle prázdninových jízdních řádů. „Prosíme studenty, kteří se budou dopravovat do školy příměstskými autobusy, aby se podívali, kdy jim to jede. Ověřte si na webu www.kodis.cz spoje, na které jste byli zvyklí,“ žádá náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka. Veřejné autobusy jezdí v Moravskoslezském kraji podle prázdninových řádů od 16. března, kdy byly kvůli pandemii koronaviru uzavřeny školy. Kraj zrušil i turistické autobusové linky, například všechny spoje na Ovčárnu, a dopravní obslužnost od půlky března slouží prakticky jen k cestám do zaměstnání, lékaři či na nákup. V pondělí 11. května se do škol mohou vrátit studenti závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol, žáci 9. tříd základních škol, kteří se chtějí připravovat na přijímací zkoušky na střední školy. Ve stejný den také začnou fungovat střediska volného času, základní umělecké školy nebo jazykové školy, školská poradenská zařízení. Vše podle hygienických pokynů Ministerstva školství.


Moravskoslezský kraj má stále volná místa pro dobrovolníky na testování protilátek na koronavirus. Úterní testování na mobilním odběrovém místě v Ostravě ukázalo, že  tým Zdravotního ústavu Ostrava stíhá každou hodinu otestovat o 6 dobrovolníků více na mobilních odběrových místech. Proto kraj v 17:00 otevřel  další možnost pro některé věkové kategorie z určitých okresů registrovat se zdarma na rychlotesty. Zájemci se mohou registrovat na webu https://testovani-protilatek.msk.cz/. Ve středu a ve čtvrtek se mohou testovat na protilátky ve Frenštátě pod Radhoštěm, od 11. do 12. května v Rýmařově, ve Frýdlantě nad Ostravicí, od 13. do 14. května a v pátek 15. května v Hlučíně. Do studie kraj potřebuje především otestovat muže a ženy z Novojičínska a chybí také muži z Bruntálska a Opavska. Za Ostravu chybí zejména ženy a muži v nejmladší a nejstarší věkové kategorii a muži ve věku 45 – 64 let. Až na pár míst je naplněná kapacita pro obyvatele žijící v okresech Frýdek-Místek a Karviná (volná místa jsou pouze pro muže v kategorii 15 – 24 let). Pokud jde o stacionární odběrová místa, volno na testování je ještě v Třinci (140 míst) a v Krnově (10 míst).

REPORTÁŽ: Plošné testy prováděl v Ostravě mobilní odběrový tým. V úterý se stěhuje do Frenštátu pod Radhoštěm


Ostrava vyplatila bezmála 2 tisícům podnikatelů přes 31 milionů korun.
Město v úterý ukončilo program finanční výpomoci, ve kterém mohli místní podnikatelé žádat o dar do výše 20 tisíc korun. Ostrava tak byla mezi prvními městy v České republice, které nastavilo sérii opatření, jež mají pomoci podnikatelům překonat těžké období v době koronavirové pandemie. Program finanční výpomoci do 20 tisíc korun město spustilo před 7 týdny a každý týden pak rada města schvalovala stovky přijatých žádostí a odesílala finanční dary bez prodlení na účty podnikatelům. Poslední žádosti byly přijaty 30. dubna a schváleny na dnešním zasedání rady města. Celkem bylo schváleno 1 956 žádostí a vyplaceno 31 285 046,5 korun. Podnikatelé využívali tuto rychlou finanční výpomoc na mzdy zaměstnanců, zálohy služeb a energií, splátky úvěrů, nájemné apod. Aktuální data k programu finanční pomoci do 20 tisíc korun - počet schválených darů, jejich celkový objem a strukturu podle činnosti, lze sledovat online přes vizualizaci „mapy pomoci“.

Nahlásit chybu


K tématu

Úředníci MSK uklidili haldu odpadu u Karvinského srdce, jezírka vzniklého po těžbě uhlí

21. dubna 2023 16:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Početná skupina pracovníků krajského úřadu moravskoslezského kraje se v pátek pustila do úklidu okolí Karvinského srdce. Jde o jezírko nedaleko Dolu ČSA v Karviné, které vzniklo v důsledků poddolování.

Nová Infokavárna ve Městě Albrechtice potěší turisty i místní

15. května 2023 18:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ve Městě Albrechtice spouští provoz Infokavárna. Sloužit bude nejen turistům, kteří se zde zastaví během výletu na Jesenicko nebo Osoblažsko. Její služby ocení i místní, podobné zařízení ve městě chybělo. Na projekt přispěl Moravskoslezský kraj 3 miliony, a to v rámci podpory znevýhodněných oblastí.

Záchranáři školili pracovníky krajského úřadu v poskytování první pomoci

29. května 2023 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Minulý týden skončil závěrečný běh školení první pomoci zaměstnanců krajského úřadu MSK. To lektorsky zajišťovali školitelé zdravotnické záchranné služby.


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

17. dubna 2024 20:00 | Rychvald | Michal Slonina | Rychvaldský miniexpres

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.

Koloběžkář bez přilby skončil po nehodě u Třince v ohrožení života v nemocnici

17. dubna 2024 20:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala ve středu ráno u vážně zraněného koloběžkáře v třinecké místní části Oldřichovice. Lékař ho musel kvůli vážným zraněním uvést do umělého spánku a v ohrožení života ho vrtulník přepravil do nemocnice.

Hasiče zaměstnal velký požár haly s dřívím na Novojičínsku. Uchránili majetek za 32 milionů

17. dubna 2024 15:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Devět jednotek hasičů zasahovalo v noci na středu u náročného požáru haly s dřívím v Bartošovicích na Novojičínsku. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Oheň způsobil škodu za 5,3 milionu korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek za 32 milionů.

Valenta a Blašková si v Havířově olympiádu nevybojovali

16. dubna 2024 21:23 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Unikátní turnaj se podařilo získat Havířovu do svého Národního tréninkového centra stolních tenistů. Smíšené páry z celého světa tam bojovaly o přímý postup na olympijské hry v Paříži. Své želízko v ohni měla i České republika.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

16. dubna 2024 17:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Domov proto nabídl prostory městu.

COVID-19: Pozitivně testovaných v Moravskoslezském kraji je 2001
Vydáno 12. března 2020 10:00, Celý MS kraj, Redakce
Koronavirovou situaci sledujeme v tomto souhrnném článku, najdete zde odkazy na reportáže i další informace.

ČLÁNEK POSTUPNĚ AKTUALIZUJEME OD NEJNOVĚJŠÍCH ZPRÁV K NEJSTARŠÍM

AKTUÁLNÍ POČTY NEMOCNÝCH A STATISTIKY KORONAVIRU NAJDETE NA WEBU MZ ČR

Statistika Krajské hygienické stanice Ostrava:





K 16. 6. 2020 evidují hygienici v clusteru důl Darkov celkem 495 pozitivních osob. 

V ohnisku nákazy na dole Darkov evidujeme ke dni 16.6. 15:30 pouze 1 nový případ, celkově evidujeme v clusteru důl Darkov 495 pozitivních osob. Počet pozitivně testovaných zaměstnanců se nezměnil, zůstává jich pozitivních 321 (z toho je 22 pendlerů z Polska). Počet pozitivně testovaných rodinných příslušníků rovněž zůstává stejný 159. Dále do clusteru Darkov zahrnujeme i 11 zaměstnanců jiných firem (za posledních 24 hodin přibyl 1 nový pozitivní) a 4 případy v jiné souvislosti.

V Moravskoslezském kraji se kromě okresu Karviná nadále vyvíjí epidemiologická situace příznivě, celkem je hlášeno 1817 pozitivních, za posledních 24 hodin přibylo 10 osob, 7 z okresu Karviná, všechna nová onemocnění jsou mimo cluster Darkov. 2 případy jsou hlášeny z okresu Frýdek-Místek, z toho 1 do clusteru Darkov. Okres Nový Jičín hlásí 1 pozitivní záchyt. V dalších okresech Moravskoslezského kraje nebyl hlášen žádný nový případ onemocnění.

Krajská hygienická stanice zrušila mimořádná opatření na Karvinsku

Dne 12. 6. vydala KHS Moravskoslezského kraje dvě nová mimořádná opatření. Mimořádné opatření č. 5 ruší dříve vydané mimořádné opatření č. 2, kterým se na území okresu Karviná vzhledem k epidemiologické situaci zakazovaly hromadné akce nad 100 osob, dále návštěvy ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb.

Mimořádné opatření č. 6 ruší dříve vydané mimořádné opatření č. 4, kterým se obcím s z rozšířenou působností v okrese Karviná (Karviná, Havířov, Orlová, Bohumín a Český Těšín) nařizuje provádění ohniskové desinfekce veřejných prostor.

Celé texty obou mimořádných opatření jsou k dispozici na webu KHS MSK.

Celková situace v Moravskoslezském kraji stabilizovaná, k dnešku je hlášeno 1780 pozitivních, za posledních 24 hodin přibylo 25 osob, ve výskytu stále dominuje okres Karviná, kde je hlášeno celkem 19 nových onemocnění. Mimo výše uvedenou situaci na dole Darkov jsme v okrese Karviná zaznamenali 8 onemocnění Covid 19. Situace v ostatních regionech Moravskoslezského kraje zůstává příznivá, dnes byla hlášeno 6 nových onemocnění, 2 případy v Ostravě a 4 v okrese Frýdek - Místek (souvislost s clusterem důl Darkov).

Upozorňujeme, že další tiskovou zprávu k epidemiologické situaci ve výskytu Covid 19 vydá KHS Moravskoslezského kraje v pondělí 15. 6. k 15 30.

Stovky horníků i povrchových pracovníků Dolu Darkov v Karviné se v nejbližších dnech podrobí dalším testům na koronavirus. Jde o opakované testy, které mají potvrdit původní negativní výsledky. Kvůli vyššímu počtu nakažených horníků platí na Karvinsku stále zákaz návštěv v domovech seniorů a nemocnicích.

Netradičně přistoupili k letošním oslavám výročí své obce v Janovicích. Protože kvůli koronavirové pandemii nemohli uspořádat klasický Den obce, rozhodli se pro přímý přenos na internetu. V programu nechyběli slavní rodáci.


Ostrava schválila další finanční pomoc pro neziskové organizace.
Dohromady ostravští radní posoudili už 64 žádostí. Dary ve výši 20 tisíc korun zatím získalo 45 organizací. Jedná se o celkem 900 tisíc korun, které byly obratem zaslány na účty organizací. Posledním dnem pro podání žádosti v programu na podporu neziskového sektoru, zasaženého
opatřeními proti šíření nového typu koronaviru, je středa 10. června. Žádosti mohou zájemci podávat elektronicky i poštou prostřednictvím jednoduchého formuláře, zveřejněného na webu města Ostravy www.ostrava.cz/pomocneziskovkam.


Moravskoslezský kraj nechal otestovat děti a zaměstnance v dětských domovech. Nákaza se nikde nepotvrdila. Testovalo se rapid testy v 17 dětských domovech. „Dětské domovy jsou místa, ve kterých nebylo úplně možné zabránit kontaktu s okolním světem. Děti se vracely z návštěv u rodičů, přicházely děti nové, do domovů docházeli zaměstnanci. Děti navíc bývají nejčastěji bezpříznakovými pacienty, proto jsem rozhodl o plošném testování ve všech našich dětských
domovech. Případné odhalení nákazy a včasná izolace by pomohly minimalizovat rizika dalšího přenosu,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a potvrdil, že všech 963 rychlotestů bylo negativních. Otestováno bylo 463 dětí a 500
zaměstnanců.


Vláda schválila návrh Ministerstva práce a sociálních věcí na další finanční pomoc firmám. Jedná se o tzv. režim C programu Antivirus, tedy odpuštění plateb odvodů za sociální pojištění pro firmy do 50 zaměstnanců. Cílem opatření je zmírnit ekonomické dopady epidemie nemoci COVID-19 na zaměstnavatele a zejména na zaměstnanost. Jde o další cílenou podporu za účelem zachování maximálního počtu pracovních míst. Opatření je zaměřeno na široký segment přibližně 88 % zaměstnavatelů a zhruba 1,4 milionu jejich zaměstnanců.


Všechna pobytová zařízení v sociálních službách, jejichž zřizovatelem je statutární město Ostrava, se budou držet doporučení MPSV pro návštěvy u klientů. 
Dokument definuje od 25. 5. pravidla tak, aby klient mohl přijímat návštěvy a tím se výrazně snížilo riziko jeho sociální izolace. Podrobnosti jsou uvedeny zde: https://www.mpsv.cz/web/cz/socialni-sluzby-info.

Danými pravidly se budou řídit:

  • - Domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem – Domov Čujkovova, Domov pro seniory Iris, Domov pro seniory Kamenec, Domov Korýtko, Domov Magnolie, Domov Slunečnice Ostrava, Domov Sluníčko, Domov Slunovrat
  • - Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava
  • - Dětské centrum Domeček
  • - Odlehčovací služba Slezská Ostrava, Moravská Ostrava a Přívoz

Odlišná situace je v zdravotnických zařízeních, kde návštěvy nejsou i nadále povoleny.

  • - Městská nemocnice Ostrava
  • - LDN
  • - Dům sociálních služeb při MNO v Ostravě-Radvanicích


V souvislosti s nákazou na Dole Darkov se na Karvinsku nezruší některá vládní opatření. V pondělí 25. května má dojít k dalšímu rozvolňování vládních nařízení. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ale v neděli oznámil, že na Karvinsku zůstane dál v platnosti zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních a nepovolí se ani hromadné akce nad 100 osob. V souvislosti s dolem už hygienici v regionu evidují 212 nakažených.

ČLÁNEK: Pondělní rozvolňování vládních opatření bude na Karvinsku přibrzděno


Jedna skupina žáků deváté třídy ze ZŠ G. Svobody v Havířově je v karanténě, stejně jako dvě učitelky. U jednoho dítěte se prokázala nákaza COVID-19, dostalo ji od svého otce havíře, který pracuje na Dole Darkov. V sobotu ráno museli hasiči školu důkladně dezinfikovat, protože už v pondělí usednou do tříd i žáci z prvního stupně. Náměstkyni primátora pro školství se to moc nelíbí, ale respektuje doporučení hygieniků.

REPORTÁŽ: Hasiči dezinfikovali ZŠ G. Svobody v Havířově, kde se u jednoho žáka prokázala nákaza


Ve všech pobytových zařízeních v sociálních a zdravotních službách, jejichž zřizovatelem je statutární město Ostrava, byly pozastaveny návštěvy. Další vývoj situace bude záviset na výsledcích jednání Krizového štábu MSK, který se bude zabývat také nepříznivým vývojem epidemiologické situace v Dole Darkov. Jednání štábu se uskuteční v pondělí 25. května.

Návštěvy jsou pozastaveny v těchto zařízeních:

  • Domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem – Domov Čujkovova, Domov pro seniory Iris, Domov pro seniory Kamenec, Domov Korýtko, Domov Magnolie, Domov Slunečnice Ostrava, Domov Sluníčko, Domov Slunovrat
  • Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava
  • Dětské centrum Domeček
  • Odlehčovací služba Slezská Ostrava, Moravská Ostrava a Přívoz
  • Městská nemocnice Ostrava
  • Dům sociálních služeb při MNO v Ostravě-Radvanicích 
  • LDN

Do Karviné přijedou další vojenské odběrové týmy. Nové ohnisko nákazy COVID-19 bylo zaznamenáno v Dole Darkov na Karvinsku. Již nyní byla přijata opatření, jejíchž cílem je zajistit maximální ochranu občanů z rizikových skupin. V pondělí 25. května 2020 zasedá krizový štáb Moravskoslezského kraje, který rozhodne o dalších opatřeních. Od tohoto víkendu bude v zasažené oblasti působit celkem 6 odběrových týmů vojáků. Vojenští zdravotní záchranáři působí v Moravskoslezském kraji od 9. dubna 2020. Jejich hlavním úkolem je odebírání vzorků od osob, které se dostaly do kontaktu s nakaženým. Tyto vzorky následně odváží k laboratornímu vyšetření. ,,Vojáci jsou na dané nasazení připraveni. Situaci pozorně sledujeme, 2 mobilní týmy jsou již na místě, další 3 skupiny vojáků k prvotnímu zaškolení dorazí do Ostravy už dnes, 6 skupina zítra a další vojáci jsou připraveni v hotovosti“, řekl ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava plukovník Jaroslav Medek.

REPORTÁŽ: S testováním horníků pomáhají na Darkově vojáci


V pondělí zamíří do škol nejlidnatějšího obvodu Ostrava-Jih tisíce školáků. „Předpokládaný počet dětí, které nastoupí do MŠ obvodu od 25. 5. 2020 máme nahlášených 1782 což je 57% z celkového počtu. K výuce na 1. stupni ZŠ pak 1799 žáků, což představuje 42% z celkového počtu žáků na 1. stupni,“ uvedla místostarostka Dagmar Hrabovská. Radnice zajistila dezinfekční prostředky, ochranné roušky pro zaměstnance i bezdotykové teploměry. Městský obvod Ostrava-Jih je zřizovatelem 30 mateřských a 18 základních škol.


V Moravskoslezském kraji skončilo testování dobrovolníků na přítomnost protilátek proti koronaviru. „Děkujeme všem občanům za ochotu se do projektu zapojit. Ostravská univerzita navrhla testovací vzorek, který obsahoval 72 kategorií podle věku, pohlaví a sedmi okresů v regionu. Díky webové aplikaci, kterou vytvořili zaměstnanci krajského úřadu, se nám
podařilo potřebný vzorek lidí otestovat. Dobrovolníci si mohli vybrat přesný termín i místo odběru, takže vše proběhlo koordinovaně, bez zmatků nebo čekání,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Upřesnil, že cílem tohoto testování je zjistit, zda jsou mezi obyvateli kraje lidé, kteří nákazu COVID+ prodělali, ale neví o tom. Data nyní zpracovává Zdravotní ústav Ostrava, vyhodnocení bude k dispozici v následujících dnech.


Frenštát pod Radhoštěm bude rozdávat dezinfekci zdarma. Každá domácnost si může vyzvednout max. půl litru dezinfekce, a to až do vyčerpání zásob. Dezinfekce se bude vydávat v pondělí 25. a středu 27. 5. 2020. Radnice rozdá maximálně 500 – 700 litrů dezinfekce Anti covid.


Od pondělí 25. května končí prázdninový provoz a autobusy v kraji  budou jezdit bez omezení. „Obnovíme i turistické spoje včetně spojů na Ovčárnu. U nich připravujeme na zimu povinně místenkový systém. Aby nedocházelo k tomu, že se turisté, kteří se vracejí z Pradědu, nevejdou do posledního autobusu,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka. Doporučil všem cestujícím, aby si před jízdou ověřili, kdy jim „jejich“ autobus jede. A také, aby dodržovali hygienická opatření chránící před nákazou. Vlaky budou v Moravskoslezském kraji od 25. května jezdit i nadále
podle prázdninových jízdních řádů.


Hejtman Ivo Vondrák během čtvrtku oznámil: „S ohledem na nepříznivý vývoj epidemiologické situace v Dole Darkov jsme rozhodli o opatřeních, jejímž cílem je zajistit maximální ochranu občanů z rizikových skupin. S okamžitou platností byl vyhlášen zákaz návštěv v krajských zařízeních zdravotní a sociální péče. Tento zákaz platí v organizacích Moravskoslezského kraje, jako jsou nemocnice, domovy seniorů a další sociální zařízení.
S koncem nouzového stavu není v kompetenci hejtmana ani krizového štábu opatření nařídit plošně na celém území regionu, veškeré kompetence jsou na Krajské hygienické stanici, přesto toto opatření doporučujeme i ostatním zřizovatelům a poskytovatelům v regionu.
Situaci ve společnost OKD sledujeme, bude se jí zabývat také Krizový štáb Moravskoslezského kraje, který zasedá v pondělí 25. května 2020. Po konzultaci s covid týmem při Ministerstvu zdravotnictví České republiky jsme se rozhodli, že další případná opatření vyplynou z výsledků víkendového plošného testování ve společnosti OKD. Pokud dojde ke zhoršení epidemiologické situace, připravujeme se na možnost vyhlášení stavu nebezpečí. Díky tomuto kroku bych jako hejtman získal kompetence nařizovat krizová opatření na území kraje, která by mohla pomoci řešit aktuální epidemiologickou situaci.“


Ostrava schválila další podporu podnikatelům. Dostanou 43 milionů korun. 1299 zájemců dostane finanční dar až do výše 100 tisíc korun. V termínu od 1. do 13. května si o něj žádali ti podnikatelé, kterým byla v důsledku krizových opatření vlády kvůli covid-19 zakázána jejich obchodní činnost a splňovali základní podmínky výzvy k podání žádostí. Částka, kterou město doposud v rámci pomoci podnikatelskému sektoru uvolnilo, se blíží k 75 milionům korun.


Další pomoc státu – zaměstnavatelé mohou odložit platby na sociální zabezpečení, rodičům zůstane nárok na ošetřovné. Až do 20. října letošního roku si zaměstnavatelé budou moci odložit platby na sociální zabezpečení (tj. 24,8 %), které by jinak museli odvést za květen až červenec. Zachována za toto období zůstane povinnost odvodů pojistného za zaměstnance (tj. 6,5 % z hrubých mezd). Společně s touto úpravou byl předložen i návrh na úpravu ošetřovného. Nárok na něj tak až do 30. června zůstane všem rodičů, kteří nemohou z objektivních důvodů dát dítě do školy či školky. Návrh obsahuje také změny pravidel pro komunikaci s ČSSZ.

Veolia Energie ČR podpořila Moravskoslezské záchranáře. Zástupci energetické společnosti přivezli na výjezdovou základnu v Ostravě Zábřehu, kde sídlí ředitelství ZZS MSK, dvacet krabic se čtyřmi sty baleními vitamínových tablet, a to v celkové hodnotě přesahující 55 tisíc korun.


Slezská nemocnice v Opavě nabízí samoplátcům testování na přítomnost protilátek Covid-19 formou Rapid testu. „Testování bude probíhat v sobotu a případně v neděli od 08:00-12:00. Zájemce na místě zaplatí 300 korun a přibližně do 15 minut obdrží potvrzení o výsledku testu,“ sdělil ředitel Slezské nemocnice v Opavě Karel Siebert. Zájemci o test se mohou objednat v pracovní dny od 08:00-12:00 na telefonu 553 766 222, kde jim bude určen přesný čas odběru. „Testování metodou Rapid testu nebude probíhat přímo v nemocnici, ale za prodejnou Hruška, která je ještě před hlavním vstupem do areálu nemocnice. Místo bude dobře označeno,“ dodal ředitel nemocnice.


Ostrava-Jih nebude zvyšovat nájemné v městských bytech. Těch má ve správě přes 5200. Již dříve rozhodla o snížení nájemného uživatelům 160 obecních nebytových prostor za letošní duben na symbolických 100 korun a posunu splatnosti nájemného a pachtovného včetně záloh na služby o čtvrt roku. Odklad má rovněž splatnost vyúčtování služeb. 



V Dolní Vítkovice nabízí veřejnosti hlídání dětí. Celkově více než 700 hodin hlídali zaměstnanci Světa techniky v Dolních Vítkovicích v součtu dvě desítky dětí záchranářů, hasičů a dalších složek IZS. Nyní nabízí stejnou službu široké veřejnosti, a to pod názvem Chytrý klubík aneb hlídání dětí trochu jinak. „Prostor Velkého světa techniky je k dispozici, lektoři a animátoři se postarají dětem jak o vzdělávání, tak o zábavu. Nechybí ani sportovní vyžití - workoutové hřiště nebo soutěže,“ říká Jakub Švrček, ředitel Světa techniky. Chytrý klubík funguje ve Velkém světě techniky v čase od 7 do 16 hodin. Rodiče do něj mohou přihlásit děti tak, že si hlídání objednají na www.eshop.dolnivitkovice.cz v sekci Aktivity pro děti.
Včetně oběda je jednodenní klubík za 490 korun.


Laboratoř SPADIA LAB stanovila cenu PCR testu na koronavirus na 1700 korun. Zařízení tak vychází
vstříc samoplátcům a nabízí testování za přísných hygienických opatření a ve speciálně určených časech zájemcům, kteří chtějí zjistit, zda jsou infekční. Vyšetření formou PCR (výtěr z nosohltanu), které průkazně stanoví výskyt viru, stojí 1 700 korun. Pokud si žadatel přeje vystavení certifikátu o negativitě PCR vyšetření pro výjezd do zahraničí, připlatí si 200 korun. Novinkou je také možnost on-line objednání prozatím do Ostravy a do Frýdku-Místku.


Ostrava-Poruba odpustí do začátku července majitelům restaurací, kaváren a cukráren poplatek za předzahrádky. „Už několikrát jsme ukázali, že porubským živnostníkům chceme pomáhat. Je pro nás důležité, aby Poruba měla hustou síť obchodů a služeb, které mohou obyvatelé využívat. A toto je další krok, kterým Úřad městského obvodu Poruba může ulehčit situaci majitelům restaurací, kaváren nebo cukráren. Poplatek za užívání veřejného prostoru je prominut od 14. března do 9. července. Podle informací, které máme z magistrátu, možná nebudou muset platit za předzahrádky i v dalších měsících. Připravuje se změna obecně závazné vyhlášky, která promine poplatek do konce roku,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová. Poruba už v minulosti odpustila dva nájmy lidem, kteří podnikají v prostorech obvodu. Městský obvod ani letos mimořádně kvůli pandemii nezvedl nájmy v obecních bytech a zvyšovat se nebudou ani poplatky za pronájem pozemků.


Nouzový stav končí, města čekají řady změn. V Opavě končí činnost krizového štábu, rozvozy obědů či nákupů pro potřebné či distribuce roušek. Končí i parkování zdarma v zónách placeného stání. I nadále platí omezený volný pohyb v budovách magistrátu, občané zde budou mít přístup pouze po předchozí rezervaci. Zrušilo se i místo připravené pro případ karantény lidí bez domova. Provoz MHD se od pondělí 18. května vrací do běžného provozu s tím, že nebudou obsluhovány trolejbusové linky 202, 204, 205 a 210, využívané především žáky a studenty. Od 1. července pak budou platit běžné letní jízdní řády.


Energetici potěšili seniory, přinesli jim 179 koláčků a křížovky. Zaměstnanci ostravského pracoviště společnosti ČEZ Prodej se rozhodli zpříjemnit a osladit seniorům alespoň jeden ze současných těžkých dnů. Všem obyvatelům
Domova pro seniory ve Frýdku-Místku koupili koláče a prostřednictvím personálu jim je poslali i s osobními vzkazy. Zaměstnanci svým darem navázali na podporu, která putovala do regionu v rámci krizové pomoci Nadace ČEZ. Ta darovala moravskoslezským obcím, domovům pro seniory, nemocnicím, charitám a dalším neziskovkám na opatření proti šíření COVID-19 více než 5 milionů korun.


Ostravský magistrát bude fungovat ve stejném režimu až do 25. května.
Úřední hodiny na všech pracovištích magistrátu budou v plném rozsahu, nicméně bude stále nutné se k návštěvě předem objednat. K objednání na přepážková pracoviště živnostenského úřadu, cestovních dokladů, občanských průkazů, dopravně správních činností (řidičské průkazy, evidence vozidel) slouží elektronický objednávkový systém. On-line objednání je možné zdeObjednávky pro osobní podání na podatelně magistrátu je možné vyřídit na čísle 599 443 030, doporučujeme využívat speciální schránky, které jsou pro tento účel umístěny na vrátnicích jednotlivých budov úřadu. Pro volání na call centrum Magistrátu města Ostravy slouží bezplatná telefonní linka 800 990 980.


Složenky na úhradu poplatku za odpad a psy bude Frýdek-Místek rozesílat v červnu. Město již v dubnu informovalo, že v návaznosti na vyhlášení nouzového stavu v souvislosti s koronavirem rozhodlo o posunutí termínu splatnosti poplatku za psy a odpad o tři měsíce, tedy až do 31. srpna 2020. V návaznosti na toto rozhodnutí budou plátcům rozesílány složenky do schránek později než obvykle, a to až v červnu. Poplatníkům, kteří hradí poplatek za komunální odpad prostřednictvím realitních kanceláří nebo společenství vlastníků jednotek poštovní poukázky rozesílány nejsou.


Ostravský Zdravotní ústav vyvinul vlastní přesnější metodu k testování protilátek proti koronaviru.
Je přesnější než komerční testy a rychlotesty. Tzv. virusneutralizační test má pomoci pacientům s rizikem vážného průběhu nemoci COVID-19 i pro zjištění stavu promořenosti populace. Vyšetřuje se ze vzorku séra nebo plazmy a jde nejpřesnější metodu pro stanovení protilátek proti virům. Slouží proto jako potvrzovací test. Na rozdíl od rychlotestů a běžných komerčních testů zjišťuje tzv. neutralizační protilátky, což jsou přímo takové, které mají ochranný účinek proti virové infekci.


Plošné výzkumné testování v Moravskoslezském kraji přidává další termíny. Další kolo testování bude v příštím týdnu od úterý do čtvrtka v Ostravě, Opavě a Novém Jičíně. (viz termíny níže). Zájemci o bezplatné testování se hlásí stejně jako v předchozích kolech prostřednictvím webové aplikace. K zapojení do projektu chce kraj vyzvat hlavně nejmladší kategorii od 15 do 24 let a seniory, zejména muže 55+. Nejvíce chybí dobrovolníci z Novojičínska, Bruntálska, ale i Ostravy.
Hned při otevření webové aplikace na https://testovani-protilatek.msk.cz/ zájemce o testování vidí přehled chybějících kategorií. Každý zájemce, v jehož kategorii je volná kapacita, vyplní krátký dotazník, následně mu bude přiděleno identifikační číslo, kterým se bude na odběrech prokazovat. Bez tohoto čísla není rychlotest v rámci krajského projektu možný. Stále platí, že si dobrovolník bude moci vybrat odběrové místo a čas, které mu pro odběr vyhovují. Výsledek rychlotestu sdělí, zda testovaný v minulosti prodělal nemoc COVID+. Dokáže také říct, zda nemoc ještě probíhá. Nedokáže odhalit první týden nemoci. Pokud se ukáže přítomnost protilátek v krvi, musí se testovaný podrobit ještě PCR testu a počkat na jeho výsledek v karanténě.

Nové termíny:

19.5. Ostrava: Magistrát města Ostrava, Prokešovo náměstí 1803/8
20.5. Opava; Magistrát Města Opavy, Krnovská 71d (vjezd z Vančurovy ulice)
21.5. Nový Jičín; ulice Hoblíková – areál bývalého depa České pošty

Vždy od 9:00 do 17:00, kapacita 20 odběrů za hodinu.


Poruba má stojany na dezinfekci. Vyrobili je zaměstnanci úřadu. Lidé, kteří v následujících týdnech přijdou na porubský úřad, do center volného času nebo třeba do komunitního centra, budou moci využít nové nášlapné dezinfekční stojany. Na rozdíl od podobných stojanů jsou ty porubské v jednom ohledu unikátní. Vyrobili je totiž přímo zaměstnanci Úřadu městského obvodu Poruba.


České dráhy obnoví provoz rychlovlaků Pendolino na trase Ostrava - Praha. Od pátku 15. května pojedou znovu denně spoje SC Pendolino 504 / 505 / 512 / 515 Bohumín / Ostrava hl.n. – Praha hl.n. – Cheb / Františkovy Lázně. Tyto spoje znovu zajistí nejrychlejší spojení Ostravska s Prahou za méně než 3 hodiny a také přímé spojení severní a střední Moravy se západními Čechami a lázeňským trojúhelníkem v Karlovarském kraji. Vlaky odjíždějí z Ostravy hl.n. v 7:15 a v 15:15 a z Prahy hl.n. do Ostravy v 9:40 a v 17:40 hod. V pracovní dny pak znovu pojedou ještě vlaky SC Pendolino 243 (od 15. května) Praha hl.n. (15:40) – Bohumín (18:52) a SC Pendolino 516 (od pondělí 18. května) Bohumín (5:07) – Praha hl.n. (8:19), které umožní rychlé jednodenní cesty mezi severní Moravou a hlavním městem. Ve spojích SC Pendolino mezi Prahou a Ostravskem bude od obnovení provozu 15. května povinná rezervace míst. Občerstvení včetně bonusového občerstvení poskytovaného cestujícím však zatím z preventivních hygienických důvodů nebude nabízeno. Za tato opatření související s bezpečnostními epidemiologickými opatřeními se omlouváme a děkujeme za pochopení.


Zaměstnanci firem, kterým zaměstnavatel nevyplatil mzdu, protože je v platební neschopnosti, budou opět moci požádat o vyplacení mzdového nároku Úřad práce. Možnost domáhat se dlužné mzdy touto cestou aktuálně brání zákon přijatý ke zmírnění dopadů epidemie pro oblast justice, insolvencí a exekucí. Podle této legislativy se totiž nepřihlíží k insolvenčním návrhům podaným na firmy věřiteli od 24. dubna do konce srpna. Zákonem však byla omezena i možnost vymáhání a úhrady mzdových nároků prostřednictvím ÚP ČR.


Slezská nemocnice v Opavě začala nabízet vyšetření na koronavirus i samoplátcům. Cena PCR testu byla stanovena na 2900 korun. Zájemci o test, se musí telefonicky objednat na čísle 553 766 222, kde se dozví čas provedení odběru. „Při objednání budou zájemci vyzváni k poskytnutí: jména, příjmení, data narození, rodného čísla, pojišťovny, adresy, telefonu. Dozví se, kdy se mají dostavit k odběrovému místu, které se nachází u pavilonu S naší nemocnice,“ sdělil ředitel Slezské nemocnice v Opavě Karel Siebert. Odběrové místo funguje v pracovních dnech od 08:00-11:00 a 12:00-14:30. O víkendu pouze v sobotu od 08:00-12:00.


Zaměstnavatelé budou moci až do 20. října letošního roku odložit platby na sociální zabezpečení. (tj. 24,8 %), které by jinak museli odvést za květen až červenec. Z hrubých mezd by odváděli pouze pojistné placené za zaměstnance (6,5 %). Návrh MPSV schválila dolní komora. Zároveň poslanci schválili pozměňovací návrh ohledně ošetřovného. Podle tohoto návrhu budou mít nárok na ošetřovné všichni rodiče, kteří nemůžou z objektivních důvodů dát dítě do školy či školy.


Výroba štítů pokračuje. Po "ajťácích" převzali štafetu studenti. Dobrovolníci z iniciativy Lidé pro lidi byli zřejmě jedněmi z prvních v našem kraji, kteří začali vyrábět a distribuovat ochranné štíty. Teď ale nastal čas, aby se znovu vrátili do práce. A protože je těchto tyto ochranných pomůcek stále nedostatek, začali s výrobou pomáhat studenti.

REPORTÁŽ: Výroba štítů pokračuje, po "ajťácích" převzali štafetu studenti


Dům kultury města Ostravy obnovuje provoz. Od 4. května je otevřená pokladna, od 14. května bude opět v provozu kino Art. Veškerý program bude probíhat za odpovídajících bezpečnostních opatření, ke kterým patří například omezená kapacita, povinné rozestupy mezi diváky, roušky či jiná ochrana dýchacího ústrojí, pravidelná dezinfekce prostor a dezinfekční prostředky na ruce pro všechny příchozí. Pokladnu DKMO mohou diváci využívat od pondělí do pátku od desíti dopoledne do sedmi do večera, o víkendech je pokladna zavřená. Podrobnosti k vracení či výměně vstupenek jsou uvedeny na webu Domu kultury města Ostravy.

ČLÁNEK: Dům kultury města Ostravy obnovuje provoz


Kvůli koronaviru se po šesti letech ocitl cestovní ruch v regionu v červených číslech. Celkový počet návštěvníků, kteří letos přicestovali v prvním čtvrtletí, se meziročně snížil o 14 %. Moravskoslezský kraj proto připravuje projekty, jejichž hlavním cílem bude nalákat do regionu výletníky a oživit turismus. "V kraji se uzavřely turistické atraktivity, hotely a restaurace. To všechno se nám zákonitě muselo promítnout do statistik,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška a dodal, že podle Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí do regionu přijelo 178 690 turistů, kteří se ubytovali v hromadných ubytovacích zařízeních. Moravskoslezský kraj přišel v březnu a dubnu zhruba o 1,2 miliardy korun, které by turisté v regionu utratili.


Autobusy v Bruntále procházejí dezinfekcí.Transdev Morava, který MHD ve městě provozuje, zakoupil několik výkonných ozonátorů a provádí důslednou dezinfekci všech autobusů. Podle nového návrhu by mohly autobusy jezdit podle původních jízdních řádů již od 18. května.

REPORTÁŽ: Autobusy v Bruntále procházejí dezinfekcí, MHD se vrátí k normálu


Kino v Novém Jičíně je po pauze vynucené koronavirem připraveno na znovuotevření.
Podle nařízení vlády v něm ale zůstanou dvě třetiny sedaček prázdné. Na první film sem lidé mohou přijít 18. května. Podle aktuálních nařízení může dovnitř jen 92 diváků + 8 osob obslužného personálu. Celková kapacita kina je při tom 450 lidí, včetně míst na balkónech, které teď ale zůstanou zavřené.

REPORTÁŽ: Novojičínské kino otevírá, dvě třetiny sedaček musí být prázdné


Radnice Ostravy-Jihu si pořídila nášlapné stojany s dezinfekcí. Celkem jich má k dispozici 10 a lidé je mohou využívat nejen u hlavního vstupu na úřad, ale také v domovech s pečovatelskou službou, v K-Triu nebo i v sídle Technických služeb Ostrava-Jih.

REPORTÁŽ: Další ochrana proti koronaviru na Jihu. Nášlapné stojany s dezinfekcí

S uvolňováním opatření proti šíření koronaviru se lidé stávají méně zodpovědnými. Zatímco před dvěma měsíci neměli strážníci s kontrolou dodržování bezpečnostních opatření v Opavě žádnou práci, teď na přestupky denně upozorňují desítky občanů.

REPORTÁŽ: S blížícím se koncem nouzového stavu lidé polevují v dodržování opatření


Ostrava vyplatila prvním neziskovým organizacím rychlou a jednoduchou pomoc ve výši 20 tisíc korun.Podporu z prvního kola programu na podporu neziskového sektoru získají dětské oddíly, sportovní spolky i vzdělávací centra. Prvních dvacet žádostí v celkové výši 400 tisíc korun schválili ostravští radní v úterý 12. května. Město Ostrava je na podporu neziskových organizací, jejichž existenci ohrozila opatření k omezení šíření koronaviru, připraveno vynaložit 20 milionů korun. Organizace, kterým byly schváleny příspěvky, z nich budou pokrývat mzdové, provozní, administrativní, případně i režijní náklady, ale také již objednaný materiál na původně plánované akce nebo nájem v případě, že jim ho už neodpustil majitel nemovitosti, ve které sídlí. Žádosti mohou zájemci podávat elektronicky i poštou prostřednictvím jednoduchého formuláře zveřejněného na webu města Ostravy www.ostrava.cz/pomocneziskovkam . Své dotazy mohou posílat na mailovou adresu pomocnezisk@ostrava.cz.

REPORTÁŽ: První neziskové organizace v Ostravě získaly podporu. Nejčastěji se hlásí sportovci


Opavští zastupitelé na svém zasedání bilancovali koronavirovou krizi. Přestože ztráty ještě nejsou sečtené, už nyní je jasné, že peníze v městské kase chybět budou. Šetřit se bude nejen na provozu magistrátu, náklady budou muset redukovat také městské společnosti – jako třeba dopravní podnik nebo technické služby.

REPORTÁŽ: Koronavirus sčítá škody: peníze v rozpočtu budou jistě chybět, musí se šetřit


Krajská hygienická stanice Ostrava se ve čtvrtek rozloučí s armádními mediky. Jejich úkolem bylo spolupracovat s hygieniky v době boje proti šíření koronavirové infekce na implementaci projektu chytré karantény. Armádním medikům v tomto projektu připadla role operátorů u tzv. "třetích" a "čtvrtých" typů hovoru, tedy hovorů zaměřených na vyhledávání osob, které přišly do úzkého kontaktu s již pozitivními, a mohly být samy koronavirovým onemocněním infikovány. Prioritním úkolem mediků tedy bylo efektivně napomáhat k včasné identifikaci kontaktů s nemocnými a jejich následnému oddělení od zdravé populace.


Deváťáci se mohli vrátit do škol kvůli přípravě na přijímací zkoušky.
Výuka má podobu konzultačních hodin a účast na nich je dobrovolná. Učitelé museli zájemce rozdělit do skupin po patnácti, aby se navzájem nepotkávali.

REPORTÁŽ: Deváťáci zpátky v lavicích, připravují se na přijímačky. Většina tuto možnost uvítala


Onemocnění COVID-19 je potvrzeno u dalších horníků.
Na svém Twitteru to oznámilo Sdružení hornických odborů OKD. Informace padla na zasedání krizového štábu OKD. COVID-19 je aktuálně potvrzen u pěti zaměstnanců, další jsou v karanténě. Informaci o koronavirové nákaze mezi pracujícími horníky jsme přinesli na konci dubna. Tehdy společnost OKD oznámila dva potvrzené zaměstnance s pozitivním testem. Jejich 15 kolegů muselo do karantény. V pondělí 11. května dopoledne odboráři zveřejnili další čísla, podle nich se situace o něco zhoršila.


V Ostravě-Porubě se pustili do dezinfekce dětských hřišť a ploch, kde se shromažďuje velký počet lidí.
Dezinfikují se tak i lavičky, koše a zastávky mimo jiné na Hlavní třídě, nebo u obchodního centra Duha.

REPORTÁŽ: V Ostravě-Porubě dezinfikují dětská hřiště, lavičky, koše a zastávky proti koronaviru


Ostravský magistrát vyhlásil několik programů finanční pomoci pro podnikatele i pro neziskové organizace. Jedním z nich je i dar až do výše 100 tisíc korun podle výše příjmů. Ale podnikatelé pozor! Žádosti lze podávat už jen do této středy 13. května.

REPORTÁŽ: 13. května končí v Ostravě příjem žádostí o finanční dar. Podnikatelé si musejí pospíšit


Ve Frýdku-Místku opět otevřely jesle. Do péče vychovatelek se vrátilo více jak třicet dětí. Jesle teď navíc chystají zápisy. Začínají 25. května.

REPORTÁŽ: Jesle Frýdek-Místek zahájily provoz, od 25. května začíná zápis nových dětí


Návštěvy v domově seniorů budou bez líbání a objímání. Stejně, jako se lidé těšili opět ke kadeřníkovi, nebo do nákupního centra, senioři se už nemohou dočkat až vláda povolí návštěvy v domovech. K tomu by mělo dojít od 25. května. Ředitelé se na to už připravují nyní. Striktní opatření v mnoha oblastech končí. Rozvolnění se ale prozatím netýká domovů seniorů. Klientům chybí kontakt s rodinou i volný pohyb.

REPORTÁŽ: Návštěvy v domově seniorů budou bez líbání a objímání

V další vlně rozvolňování začaly opět fungovat i venkovní předzahrádky. Možnost posedět si a občerstvit se venku přivítali lidé i sami provozovatelé. Natáčeli jsme v Karviné, kde odpustili nájmy za užívání veřejných prostor provozovatelům až do konce roku

REPORTÁŽ: Konečně! Otevření předzahrádek lidé i provozovatelé přivítali


Nový Jičín nabízí další finanční pomoc i návrat k normálu.
 Živnostníci v Novém Jičíně, kteří podnikají v prostorách města a jejichž provoz zasáhla koronavirová krize, mohou počítat se slevou na nájmu ve výši 75 procent. Kromě toho teď radnice přichází s další přímou finanční pomocí pro podnikatele, kteří museli provozovny uzavřít nebo u nich došlo k poklesu tržeb.

REPORTÁŽ: Nový Jičín nabízí další finanční pomoc i návrat k normálu


"Ještě teď se memůžu pořádně nadechnout", říká žena, která se vyléčila z koronaviru. Hana Hozová pracuje ve Slezské nemocnici jako náměstkyně pro léčebnou péči. Za sebou má krušný měsíc s koronavirovou nákazou. Přestože má úřednickou funkci, mnoho času tráví přímo na jednotlivých odděleních. Tam se zřejmě také nakazila, podobně jako 27 zdejších zaměstnanců. Kromě nemoci se musela vypořádat také s předsudky okolí. V rozhovoru se podělila o své pocity.

VIDEOROZHOVOR: „Ještě teď se nemůžu pořádně nadechout“, říká žena, která se vyléčila z koronaviru


Orlová bude distribuovat ochranné prostředky do škol a mateřinek.Město počítalo s tím, že se školy mohou otevřít ještě před prázdninami. Proto si vytvořilo rezervu s ochrannými prostředky. Kolik dětí usedne v lavicích, to se bude vědět příští týden. V Havířově to bude polovina všech dětí prvého stupně.

REPORTÁŽ: Orlová má ochranné prostředky, které bude distribuovat do škol a mateřinek


Městská nemocnice Ostrava musela uzavřít oddělení Geriatrie D.Objevila se tam totiž nákaza koronavirem mezi zaměstnanci. 16 jich je
pozitivních a další jsou v karanténě. Testy těchto zaměstnanců se budou opakovat ve druhé polovině května. Městská nemocnice Ostrava má 1930 zaměstnanců.

ČLÁNEK: V Městské nemocnici Ostrava vypukla další nákaza mezi zaměstnanci


Moravskoslezští hasiči mají za sebou zřejmě poslední velký rozvoz ochranných pomůcek. Zhruba 1200 krabic s obleky, brýlemi, rukavicemi a návleky odvezli ve středu z krajského distribučního centra v Hrabůvce do nemocnic. Od zřízení centra celkem rozvezli téměř 12 tisíc krabic.

REPORTÁŽ: Moravskoslezští hasiči rozvezli 12 tisíc krabic ochranných pomůcek


Od pondělí se mohou opět pořádat kulturní akce do sta lidí. Spustí se tak i provoz kin. V Orlové se snaží co nejrychleji objednat od distributorů filmy. Radnice v Havířově chce nejdříve přesnější informace k hygienickým opatřením.  

REPORTÁŽ: Kultura se vrací. Města se připravují opět otevřít kina


Poslanci schválili návrh MPSV na ochranu zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele. Materiál reaguje na přijaté opatření z 24. dubna (tzv. lex covid justice), podle kterého se nepřihlíží k věřitelskému insolvenčnímu návrhu podanému od 24. dubna do 31. srpna. Kvůli tomuto opatření nemají zaměstnanci nárok vymáhat prostřednictvím Úřadu práce ČR dlužné mzdy. ÚP ČR pak bude dlužnou částku od zaměstnavatelů vymáhat až 3 měsíce poté, co přestane tzv. lex covid justice platit. Změny musí ještě projednat Senát a podepsat prezident ČR.


Opava schválila finanční pomoc pro OSVČ bez provozoven. V rámci druhého kola výzvy pomoci živnostníkům mohou požádat o finanční dar ve výši 10 000 Kč osoby samostatně výdělečně činné, které nemají provozovnu a jejichž činnost byla z důvodu nařízení Vlády ČR nebo Ministerstva zdravotnictví ČR významně omezena. Sídlo jejich podnikání musí být na území města Opavy a jeho městských částí. „V rámci programu této druhé výzvy je alokována částka 5 milionů korun. Žádosti budou opět vyhodnocovány podle pořadí zaslání a  přijímat se budou až do vyčerpání stanovené částky,“ uvedl primátor Tomáš Navrátil. Výzva se všemi pravidly a formulářem k vyplnění bude zveřejněna na této webové stránce  a to od 13. 5. od 8.00 hodin maximálně do 1.6., pokud částka nebude vyčerpána dříve. Úspěšným žadatelům budou po veškeré administraci zaslány darovací smlouvy k podpisu.


Frýdek-Místek od dubna dezinfikuje vybrané plochy. Během celého měsíce pečlivě činnost vyhodnocoval. Teď podle údajů vypracoval a ustálil harmonogram, podle kterého bude postřik provádět.

REPORTÁŽ: F-M ustálil harmonogram dezinfekčních postřiků větších ploch, jako jsou lavičky nebo dětské prvky

Základní školy se připravují na návrat žáků do lavic. Ředitelé teď řeší otázku, zda budou mít dostatek učitelů. Například v Havířově a Orlové se obávají, že nenastoupí starší kantoři, nebo ti se zdravotními problémy. Patří totiž do rizikové skupiny a návrat do škol se jim nedoporučuje. Na některých tamních školách je takových údajně až 50%

REPORTÁŽ: Otevření škol? Značná část učitelů spadá do rizikové skupiny a nenastoupí


České dráhy dezinfikují tisíce vozů denně, stovky vozů prošly ozonizací. „V rámci boje s koronavirem jsme zařadili do běžného čistění souprav také intenzivní dezinfekci, která odstraňuje riziko přenosu viru během cestování našimi spoji,“ říká Tomáš Mohr, ředitel odboru provozu osobní dopravy. Například Oblastní centrum provozu Střed takto dezinfikuje více než 1 200 vozů denně. V celé síti Českých drah je to pak dohromady přes 2 000 vozů každý den. Zvlášť účinná a dlouhodobá je ozonizace interiéru vozidel. Ta se provádí po rozsáhlém úklidu vozu. Celková doba této operace je přibližně 5 hodin, což vyžaduje dlouhodobější odstavení vozidel. Působení ozónu pak trvá až několik týdnů.


Opava obnoví provoz mateřských školek 25. května. Radnice v příštích týdnech zajistí důkladnou plošnou desinfekci všech školských zařízení a desinfekci na ruce pro děti a učitele, aby se co nejvíce zamezilo šíření koronaviru. Předškoláci nebudou muset nosit roušky, naopak školou povinné děti je mít musí. Město prostřednictvím jednotlivých školek zjišťovalo zájem o umístění dětí. Ten byl poměrně velký, proto se rozhodlo o otevření všech školek.


Sdružené zdravotnické zařízení Krnov postupně najíždí na běžný provoz. Otevřena je většina ambulancí a provádí se plánované operační výkony. „V provozu máme po nucené přestávce ortopedické, rehabilitační a plicní oddělení. Otevřeli jsme většinu našich ambulancí a pacienti si mohou domlouvat plánované operace či absolvovat většinu z neakutních vyšetření,“ sdělil ředitel SZZ Krnov Ladislav Václavec. V plném provozu je nemocniční lékárna. Zůstane v ní ale zatím ochranná bariéra. Tu vedení nemocnice nechá odstranit až v době, kdy bude hrozba infekce zažehnána.


Frýdek-Místek od  11. května opět otevírá mateřské školy. Jejich provoz se bude řídit pokyny MŠMT. Ty jednoznačně stanovují, že děti a pedagogičtí pracovníci nemusí mít v prostorách školy roušky. Pro pobyt venku se využívá pouze areál školky, přičemž na zahradě se skupiny dětí nemísí, ale jednotlivě se střídají. Třídy se musejí často větrat, minimálně 5 minut jednou za hodinu. Dezinfekce rukou a průběžná dezinfekce povrchů a předmětů, kterých se děti často dotýkají je samozřejmá a bude prováděna několikrát denně. Stravování dětí bude zajištěno. Materiál ministerstva také uvádí, že při prvním vstupu do mateřské školy bude muset zákonný zástupce dítěte předložit podepsaný dokument o seznámení se s vymezením rizikových skupin stanovených Ministerstvem zdravotnictví ČR a čestné prohlášení o tom, že dítě nemá příznaky nemoci COVID-19, kterými jsou mimo jiné horečka, kašel, dušnost, náhlá ztráta chuti nebo čichu. Bez podpisu těchto dokumentů nebude vstup dítěti do mateřské školy umožněn.

REPORTÁŽ: Frýdek-Místek a některé obce v okrese otevírají v pondělí MŠ


Hospic Frýdek-Místek získal od Nadace ČEZ v rámci krizového grantu 50 tisíc korun na nákup sterilizátoru vzduchu. „Vzhledem k tomu, že přijímáme pacienty s tracheostomií, je to pro nás v dnešní době zásadní investice. Lidé s tracheostomií, tedy průdušnicí vyvedenou na povrch děla, totiž při dýchání přirozeně rozprašují aerosol a mohou velmi jednoduše šířit koronavirus a také mnoho dalších infekcí,“ vysvětlil ředitel hospice Jan Jursa. Do Moravskoslezského kraje putovalo z nadace v rámci krizové pomoci v boji proti COVID1-19 více než 5 milionů korun.

ČLÁNEK: Nadace ČEZ: 5 milionů pro obce, nemocnice i charity na boj proti COVID-19


V Moravskoslezském kraji dál platí prázdninové autobusové jízdní řády. Žáci a studenti, kteří se v pondělí 11. května vrátí do školních lavic, by si proto měli včas promyslet způsob, jak se do školy dopraví. Pokud zvolí příměstské autobusy, měli by počítat s tím, že autobusové linky budou až do 25. května jezdit podle prázdninových jízdních řádů. „Prosíme studenty, kteří se budou dopravovat do školy příměstskými autobusy, aby se podívali, kdy jim to jede. Ověřte si na webu www.kodis.cz spoje, na které jste byli zvyklí,“ žádá náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka. Veřejné autobusy jezdí v Moravskoslezském kraji podle prázdninových řádů od 16. března, kdy byly kvůli pandemii koronaviru uzavřeny školy. Kraj zrušil i turistické autobusové linky, například všechny spoje na Ovčárnu, a dopravní obslužnost od půlky března slouží prakticky jen k cestám do zaměstnání, lékaři či na nákup. V pondělí 11. května se do škol mohou vrátit studenti závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol, žáci 9. tříd základních škol, kteří se chtějí připravovat na přijímací zkoušky na střední školy. Ve stejný den také začnou fungovat střediska volného času, základní umělecké školy nebo jazykové školy, školská poradenská zařízení. Vše podle hygienických pokynů Ministerstva školství.


Moravskoslezský kraj má stále volná místa pro dobrovolníky na testování protilátek na koronavirus. Úterní testování na mobilním odběrovém místě v Ostravě ukázalo, že  tým Zdravotního ústavu Ostrava stíhá každou hodinu otestovat o 6 dobrovolníků více na mobilních odběrových místech. Proto kraj v 17:00 otevřel  další možnost pro některé věkové kategorie z určitých okresů registrovat se zdarma na rychlotesty. Zájemci se mohou registrovat na webu https://testovani-protilatek.msk.cz/. Ve středu a ve čtvrtek se mohou testovat na protilátky ve Frenštátě pod Radhoštěm, od 11. do 12. května v Rýmařově, ve Frýdlantě nad Ostravicí, od 13. do 14. května a v pátek 15. května v Hlučíně. Do studie kraj potřebuje především otestovat muže a ženy z Novojičínska a chybí také muži z Bruntálska a Opavska. Za Ostravu chybí zejména ženy a muži v nejmladší a nejstarší věkové kategorii a muži ve věku 45 – 64 let. Až na pár míst je naplněná kapacita pro obyvatele žijící v okresech Frýdek-Místek a Karviná (volná místa jsou pouze pro muže v kategorii 15 – 24 let). Pokud jde o stacionární odběrová místa, volno na testování je ještě v Třinci (140 míst) a v Krnově (10 míst).

REPORTÁŽ: Plošné testy prováděl v Ostravě mobilní odběrový tým. V úterý se stěhuje do Frenštátu pod Radhoštěm


Ostrava vyplatila bezmála 2 tisícům podnikatelů přes 31 milionů korun.
Město v úterý ukončilo program finanční výpomoci, ve kterém mohli místní podnikatelé žádat o dar do výše 20 tisíc korun. Ostrava tak byla mezi prvními městy v České republice, které nastavilo sérii opatření, jež mají pomoci podnikatelům překonat těžké období v době koronavirové pandemie. Program finanční výpomoci do 20 tisíc korun město spustilo před 7 týdny a každý týden pak rada města schvalovala stovky přijatých žádostí a odesílala finanční dary bez prodlení na účty podnikatelům. Poslední žádosti byly přijaty 30. dubna a schváleny na dnešním zasedání rady města. Celkem bylo schváleno 1 956 žádostí a vyplaceno 31 285 046,5 korun. Podnikatelé využívali tuto rychlou finanční výpomoc na mzdy zaměstnanců, zálohy služeb a energií, splátky úvěrů, nájemné apod. Aktuální data k programu finanční pomoci do 20 tisíc korun - počet schválených darů, jejich celkový objem a strukturu podle činnosti, lze sledovat online přes vizualizaci „mapy pomoci“.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000019472/covid19-pozitivne-testovanych-v-msk-je-252-hejtman-upozornuje-na-nespravna-cisla-mzcr-kraj-ma-uz-3-zotavene