Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Silný výbuch a následný požár na sídlišti v Ostravě-Hrabůvce. Exploze silně poničila dům, jeden muž je v kritickém stavu

Celý MS kraj |

Složky IZS zasahovaly od ranních hodin ve středu 24. února v Ostravě-Hrabůvce u exploze bytu. Evakuováno bylo 36 osob. Podle mluvčího ZZS MSK Lukáše Humpla byl jeden z obyvatel domu v kritickém stavu a s popáleninami transportován do nemocnice, záchranáři ošetřili i další zraněné.

video: HZS MSK, TV Polar

Výbuch nastal v jednom z vchodů domu na Provaznické ulici, a to v prvním patře, respektive ve druhém nadzemním podlaží. 

Na místě zasahovalo pět týmů zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje, z toho dvě lékařské a tři zdravotnické posádky.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Záchranáři ošetřili v souvislosti s událostí celkem šest osob. Dalších několik desítek obyvatel domu, kteří neutrpěli žádné postižení, bylo zdravotníky prohlédnuto. Sedmatřicetiletý muž se nalézal v kritickém stavu. Při výbuchu utrpěl popáleniny na více než polovině těla. Zasahující lékař jej musel uvést do umělého spánku, zajistit dýchací cesty a převést na přístrojem řízenou ventilaci. Po prvotním ošetření popálených ploch byl předán týmu popáleninového centra FN Ostrava. Ošetřeno bylo dalších pět osob ve věku šedesáti až šestaosmdesáti let, z toho jednu záchranáři následně transportovali do nemocnice pro intoxikaci kouřem. Ostatní obyvatelé jevili známky akutní stresové reakce. Byli ponechání na místě události v péči interventky ZZS, která jim poskytla první psychickou pomoc."

Hasiči zachránili jednu ženu pomocí automobilové plošiny, další tři lidé byli vyvedeni pomocí vyváděcích masek. 36 lidí bylo evakuováno, hasiči také použili evakuační autobus.

Výbuch a následný požár silně poničil statiku jednoho z vchodů.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Ráno tady byl statik a řekl, že vchod je neobyvatelný. Hasiči jsou tady se dvěma technickými kontejnery, z toho jeden s dřevěnými hranoly a chystají se na pažení minimálně dvou pater domu."
svědkyně: "Já koukala z okna a chvíli mi trvalo než jsem si uvědomila co se děje. Viděla jsem hořet věci na stromě, na zemi... volala jsem ve 2:58 hasiče to jsem viděla jen lehce plameny. Než přijeli, pro mě za neskutečně dlouhých 10 minut, byly plameny obrovské z obou oken."
obyvatelka domu: "Jsme z vchodu Provaznická 78. Bouchlo to na 76. Všichni z okolních bytů jsme evakuováni a v bezpečí. Majitel toho bytu nevím. To co bouchlo, určitě nebyl plyn... Výbuch nás vzbudil všechny. Neskutečná rana."
svědek události: "Zdravím lidi, to byla ve 3 pecka byly dvě za sebou a za 3 minuty už byly složky na místě. Jste skvělí co jste pomáhali. Hlavně ať se ty, co to postihlo, ať jsou v pořádku."

Výbuch byl podle obyvatel domu velmi silný. Části okenních rámů leží údajně desítky metrů daleko, dokonce i na okolních stromech.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR: "Policisté v prvních okamžicích pomáhali s kontaktováním osob, které byly ohroženy událostí, a asistovali při jejich následné evakuaci. Místo je frekventované, zajistili tedy rovněž bezpečný perimetr. Vzhledem k události musely byty opustit desítky osob, a to ze tří vchodů bloku domu. Zdravotníci ošetřili několik zraněných. Policisté jsou i nadále na místě a zajišťují potřebnou součinnost pro nájemníky zasažených bytových jednotek. Kriminalisté shromažďují veškeré informace týkající se události. V této chvíli nejsou známy příčiny exploze. Ohledání místa bude možné až po vyjádření statika."

Lidé ze dvou bočních vchodů se podle mluvčího hasičů mohli později vrátit domů, část evakuovaných byla převezena do hotelu Vista. Způsobená škoda i příčina exploze jsou v šetření hasičů.

Gabriela Gödelová, mluvčí ÚMOb Ostrava-Jih: "Lidem, kteří by se nemohli vrátit do svých domovů, poskytneme adekvátní pomoc. Pokud by někdo něco vážného potřeboval, může se obrátit na náš sociální odbor, ale v tuto chvíli nemáme zpětnou vazbu, že by se někdo už ozval. Čekáme na výsledky šetření statika."

Soňa Štětínská, mluvčí PČR v 17:00 hodin: "V této chvíli již probíhá ohledání, které realizují policisté v součinnosti s hasiči. Co se týká policie, na místě je psovod se služebním psem specializujícím se na vyhledávání akcelerantů hoření. Přítomni jsou také specialisté z odboru kriminalisté techniky a expertiz krajského ředitelství, konkrétněji, kromě jiných také specialista z oblasti chemie. Obecně není opomíjena ani oblast požární ochrany. Nyní nelze jednoznačně sdělit, kdy bude ohledání ukončeno, nicméně s ohledem na charakter tohoto úkonu není možno vyloučit, že bude probíhat do večerních či nočních hodin.

Nahlásit chybu


K tématu

Muž utrpěl popáleniny při explozi rozřezávaného barelu

15. srpna 2023 7:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Hasiči a záchranná služba zasahovali v Tiché na Novojičínsku, kde byla ohlášena exploze a vážně popálený člověk.

Před 80 lety nacisté popravili 5 odbojářů v Lískovci u Frýdku-Místku

7. září 2023 10:29 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

V Lískovci si připomněli 80 let od smutné události, kterou byla poprava pěti odbojářů u vlakové trati. Gestapo se tehdy mstilo za atentát na německý vlak převážející munici. Pietního aktu se zúčastnili i rodinní příslušníci popravených.

U Opavy někdo vyhodil do vzduchu hmyzí hotel

15. října 2023 20:28 | Opava | Jiří Cileček

Policie pátrá po neznámém pachateli, který zničil hmyzí hotel na poli u Opavy. Pravděpodobně ho napěchoval výbušninou a vyhodil do vzduchu. Škoda je 60 tisíc korun.


111 vyloučených z MHD při noční razii v Ostravě, nejčastěji jeli bez lístku

Dnes 10:01 | Ostrava-město | Jiří Cileček

903 zkontrolovaných cestujících v celkem 35 spojích, a z toho 111 vyloučených pasažérů za nedodržování přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku na sobotu. Noční akce probíhala na tramvajových linkách v Ostravě-Jihu a tramvajových linkách v centru města.

V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

20 kubíků odpadu vysbírali krajští úředníci z okolí Heřmanického rybníka v Ostravě

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

I letos se zaměstnanci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě zapojili do akce Ukliďme Česko, která se koná u příležitosti Dne Země. Přes 30 lidí uklízelo kolem Heřmanického rybníka v Ostravě.

Únik radioaktivní látky na ostravském letišti byl námětem cvičení hasičů

Včera 18:49 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Při nakládání do auta došlo k poškození balíčku, který přepravoval radioaktivní materiál. To byl námět mimořádného cvičení hasičů v areálu letiště Leoše Janáčka Ostrava.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

Včera 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.

Policie hledá padesátiletého muže z Havířova, naposledy ho viděli před měsícem

Včera 15:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kriminalisté vyhlásili pátrání po padesátiletém muži z Havířova. Naposledy ho viděli před měsícem v centru města a od té doby, jakoby se po něm slehla zem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

18. dubna 2024 21:49 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Silný výbuch a následný požár na sídlišti v Ostravě-Hrabůvce. Exploze silně poničila dům, jeden muž je v kritickém stavu
Vydáno 24. února 2021 7:26, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
Složky IZS zasahovaly od ranních hodin ve středu 24. února v Ostravě-Hrabůvce u exploze bytu. Evakuováno bylo 36 osob. Podle mluvčího ZZS MSK Lukáše Humpla byl jeden z obyvatel domu v kritickém stavu a s popáleninami transportován do nemocnice, záchranáři ošetřili i další zraněné.

video: HZS MSK, TV Polar

Výbuch nastal v jednom z vchodů domu na Provaznické ulici, a to v prvním patře, respektive ve druhém nadzemním podlaží. 

Na místě zasahovalo pět týmů zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje, z toho dvě lékařské a tři zdravotnické posádky.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Záchranáři ošetřili v souvislosti s událostí celkem šest osob. Dalších několik desítek obyvatel domu, kteří neutrpěli žádné postižení, bylo zdravotníky prohlédnuto. Sedmatřicetiletý muž se nalézal v kritickém stavu. Při výbuchu utrpěl popáleniny na více než polovině těla. Zasahující lékař jej musel uvést do umělého spánku, zajistit dýchací cesty a převést na přístrojem řízenou ventilaci. Po prvotním ošetření popálených ploch byl předán týmu popáleninového centra FN Ostrava. Ošetřeno bylo dalších pět osob ve věku šedesáti až šestaosmdesáti let, z toho jednu záchranáři následně transportovali do nemocnice pro intoxikaci kouřem. Ostatní obyvatelé jevili známky akutní stresové reakce. Byli ponechání na místě události v péči interventky ZZS, která jim poskytla první psychickou pomoc."

Hasiči zachránili jednu ženu pomocí automobilové plošiny, další tři lidé byli vyvedeni pomocí vyváděcích masek. 36 lidí bylo evakuováno, hasiči také použili evakuační autobus.

Výbuch a následný požár silně poničil statiku jednoho z vchodů.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Ráno tady byl statik a řekl, že vchod je neobyvatelný. Hasiči jsou tady se dvěma technickými kontejnery, z toho jeden s dřevěnými hranoly a chystají se na pažení minimálně dvou pater domu."
svědkyně: "Já koukala z okna a chvíli mi trvalo než jsem si uvědomila co se děje. Viděla jsem hořet věci na stromě, na zemi... volala jsem ve 2:58 hasiče to jsem viděla jen lehce plameny. Než přijeli, pro mě za neskutečně dlouhých 10 minut, byly plameny obrovské z obou oken."
obyvatelka domu: "Jsme z vchodu Provaznická 78. Bouchlo to na 76. Všichni z okolních bytů jsme evakuováni a v bezpečí. Majitel toho bytu nevím. To co bouchlo, určitě nebyl plyn... Výbuch nás vzbudil všechny. Neskutečná rana."
svědek události: "Zdravím lidi, to byla ve 3 pecka byly dvě za sebou a za 3 minuty už byly složky na místě. Jste skvělí co jste pomáhali. Hlavně ať se ty, co to postihlo, ať jsou v pořádku."

Výbuch byl podle obyvatel domu velmi silný. Části okenních rámů leží údajně desítky metrů daleko, dokonce i na okolních stromech.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR: "Policisté v prvních okamžicích pomáhali s kontaktováním osob, které byly ohroženy událostí, a asistovali při jejich následné evakuaci. Místo je frekventované, zajistili tedy rovněž bezpečný perimetr. Vzhledem k události musely byty opustit desítky osob, a to ze tří vchodů bloku domu. Zdravotníci ošetřili několik zraněných. Policisté jsou i nadále na místě a zajišťují potřebnou součinnost pro nájemníky zasažených bytových jednotek. Kriminalisté shromažďují veškeré informace týkající se události. V této chvíli nejsou známy příčiny exploze. Ohledání místa bude možné až po vyjádření statika."

Lidé ze dvou bočních vchodů se podle mluvčího hasičů mohli později vrátit domů, část evakuovaných byla převezena do hotelu Vista. Způsobená škoda i příčina exploze jsou v šetření hasičů.

Gabriela Gödelová, mluvčí ÚMOb Ostrava-Jih: "Lidem, kteří by se nemohli vrátit do svých domovů, poskytneme adekvátní pomoc. Pokud by někdo něco vážného potřeboval, může se obrátit na náš sociální odbor, ale v tuto chvíli nemáme zpětnou vazbu, že by se někdo už ozval. Čekáme na výsledky šetření statika."

Soňa Štětínská, mluvčí PČR v 17:00 hodin: "V této chvíli již probíhá ohledání, které realizují policisté v součinnosti s hasiči. Co se týká policie, na místě je psovod se služebním psem specializujícím se na vyhledávání akcelerantů hoření. Přítomni jsou také specialisté z odboru kriminalisté techniky a expertiz krajského ředitelství, konkrétněji, kromě jiných také specialista z oblasti chemie. Obecně není opomíjena ani oblast požární ochrany. Nyní nelze jednoznačně sdělit, kdy bude ohledání ukončeno, nicméně s ohledem na charakter tohoto úkonu není možno vyloučit, že bude probíhat do večerních či nočních hodin.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000024231/silny-vybuch-a-nasledny-pozar-na-sidlisti-v-ostrave-hrabuvce-exploze-silne-ponicila-dum-jeden-muz-je-v-kritickem-stavu