Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

O Velikonocích se na Vodním díle Šance otevře návštěvnické centrum

Celý MS kraj |

Vodní díla v Moravskoslezském kraji jsou velkým lákadlem pro výlety a lidé vždy ocenili možnost nahlédnout i do útrob hrází a technických objektů. Prohlídky se teď sice nekonají, ale společnost Povodí Odry brzy otevře nové návštěvnické centrum na Vodním díle Šance.

Beskydská přehradní nádrž Šance je důležitým zdrojem pitné vody. Proto v jejím okolí platí přísná opatření, aby nemohlo dojít ke kontaminaci vody. Nijak to ale nebrání tomu, aby se turisté přišli k přehradě podívat a už brzy budou moci zavítat do návštěvnického centra.

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: “V roce 2019, kdy byla ukončena velká rekonstrukce Vodního díla Šance, bylo také současně otevřeno informační centrum, které bylo vybudováno v rámci té rekonstrukce. Toto informační centrum jsme měli nyní v době covidu uzavřeno a právě o Velikonocích bychom chtěli znova to informační centrum pro veřejnost otevřít. Takže se lidé mohou těšit, že mohou naše informační centrum navštívit od čtvrtka do neděle od 10 do 16 hodin, kde naši pracovníci budou samozřejmě i odpovídat na jejich dotazy. Co se týče informací, které mohou získat tady v tomto informačním centru, týká se to vodohospodářské tématiky, zajímavostí z vodního hospodářství, o fungování vodohospodářské soustavy povodí Odry a najdou tady děti i malý kvíz.”

O vodní díla je mezi lidmi velký zájem. Prohlídky útrob hrází a dalších technických provozů ale zatím společnost Povodí Odry organizovat nebude.

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: V letošním roce exkurze nebudou na Vodním díle šance probíhat vzhledem k tomu, že nákaza covid ještě stále může ohrožovat naše zaměstnance, kteří tady pracují a proto jsme se rozhodli, že budeme otevírat jenom informační centrum. Ale právě tady mohou lidé si na interaktivních obrazovkách najít všechny informace, které je zajímají.”
Anketa: “Právě se chci podívat, protože se tady chceme jít podívat se známými, s manželkou se známými, máme známé Poláky, tak ti by to taky chtěli vidět. Takže tak asi i z toho důvodu se tam chci jít podívat, kdy se to otvírá.”
Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: Kromě toho, že lidé navštíví naše informační centrum, mohou se aspoň projít po hrázi, která je nově zrekonstruovaná a jsou tady krásné výhledy. Co se týče vstup do informačního centra, není potřeba rezervace, ale je třeba samozřejmě počítat s tím, že je tady omezená kapacita.”
Nahlásit chybu


K tématu

Začala rozsáhlá rekonstrukce přehrady Baška, hotová bude v roce 2025

1. listopadu 2023 11:10 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Po 60 letech bezproblémového provozu vodního díla Baška na potoce Baštice byla zahájena rekonstrukce bezpečnostního přelivu, který následně umožní bezpečné a spolehlivé převedení extrémních povodní a odolá účinkům kontrolní tisícileté povodňové vlny. Celkové náklady ve výši 120 milionů korun bude hradit státní podnik Povodí Odry z vlastních zdrojů bez dotačních prostředků. Stavební práce by měly být ukončeny v roce 2025.

Po vydatném dešti stouply hladiny řek v celém MS kraji. Povodně ale nehrozí

17. května 2023 12:20 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Celý Moravskoslezský kraj zasáhly vydatné deště, které způsobily vzestup hladiny řek. Vodohospodáři ale vše bedlivě sledují a žádné povodně prý nehrozí. Meteorologové navíc potvrdili ústup srážek.

Okolí Hlučínského jezera čekají změny záplavového území. Obce v okolí se těší na její využití

18. července 2023 10:20 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Součástí velké revitalizace Hlučínského jezera byla i rekonstrukce a úpravy vodohospodářských staveb, které znamenají zvýšení protipovodňové bezpečnosti. Nyní bude následovat aktualizace záplavového území, což obce v okolí bývalé štěrkovny vítají.


Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

Včera 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Nemocnice Karviná-Ráj připravila pro páry čekající potomka předporodní pokoj v porodnici

Nemocnice Karviná-Ráj investovala peníze do vybudování předporodního pokoje pro páry, které čekají na příchod svého potomka. Po celou dobu hospitalizace, v době porodu i po porodu, tak nemusí být partneři vůbec separováni.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Včera 15:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Razovský pohár je nový sedmidílný přespolní běh u Slezské Harty, právě proběhlo jeho 2. kolo

Dnes 15:32 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ani téměř zimní počasí dubnového víkendu neodradilo sportovní nadšence od účasti na Razovském poháru. Místní Sokol Razová připravil atraktivní sedmidílný přespolní běh v terénech v okolí přehrady Slezská Harta. Na druhý pohárový závod a i ve sněhové vánici sjeli běžci nejen z okresu Bruntál.

Lidé mohou policistům pomoci při objasnění úmrtí 50letého muže v Ostravě

Včera 16:04 | Celý MS kraj | Libor Běčák

S výzvou na veřejnost se obrátili ostravští policisté, kteří objasňují okolnosti úmrtí 50letého muže ve Vítkovicích.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Domov proto nabídl prostory městu.

Správa silnic MSK používá nová služební vozidla na elektropohon

Správa silnic Moravskoslezského kraje udělala další krok ke snížení uhlíkové stopy. Do svého vozového parku získala pět nových elektromobilů. Jde o jednu z největších krajských organizací.

Nová cargolinka z mošnovského letiště do kazašské Almaty

Ostravské letiště rozšiřuje svou cargo dopravu zavedením nové pravidelné linky do kazašské Almaty. Od dubna ji provozuje společnost EGT Express s letadlem Boeing B767 1x týdně.

Komisařka vyhodila žáka od zkoušky v autoškole, když jí neřekl druhý způsob měření dezénu

Včera 9:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krajský soud v Ostravě se z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bude muset znovu zabývat případem, ve kterém jde o to, zda komisařka ve Frýdku-Místku měla právo vyhodit žáka od závěrečné zkoušky v autoškole jen proto, že jí po první správné odpovědi neřekl další alternativní způsob ověření hloubky dezénu pneumatiky.

O Velikonocích se na Vodním díle Šance otevře návštěvnické centrum
Vydáno 11. března 2022 8:20, Celý MS kraj, Libor Běčák
Vodní díla v Moravskoslezském kraji jsou velkým lákadlem pro výlety a lidé vždy ocenili možnost nahlédnout i do útrob hrází a technických objektů. Prohlídky se teď sice nekonají, ale společnost Povodí Odry brzy otevře nové návštěvnické centrum na Vodním díle Šance.

Beskydská přehradní nádrž Šance je důležitým zdrojem pitné vody. Proto v jejím okolí platí přísná opatření, aby nemohlo dojít ke kontaminaci vody. Nijak to ale nebrání tomu, aby se turisté přišli k přehradě podívat a už brzy budou moci zavítat do návštěvnického centra.

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: “V roce 2019, kdy byla ukončena velká rekonstrukce Vodního díla Šance, bylo také současně otevřeno informační centrum, které bylo vybudováno v rámci té rekonstrukce. Toto informační centrum jsme měli nyní v době covidu uzavřeno a právě o Velikonocích bychom chtěli znova to informační centrum pro veřejnost otevřít. Takže se lidé mohou těšit, že mohou naše informační centrum navštívit od čtvrtka do neděle od 10 do 16 hodin, kde naši pracovníci budou samozřejmě i odpovídat na jejich dotazy. Co se týče informací, které mohou získat tady v tomto informačním centru, týká se to vodohospodářské tématiky, zajímavostí z vodního hospodářství, o fungování vodohospodářské soustavy povodí Odry a najdou tady děti i malý kvíz.”

O vodní díla je mezi lidmi velký zájem. Prohlídky útrob hrází a dalších technických provozů ale zatím společnost Povodí Odry organizovat nebude.

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: V letošním roce exkurze nebudou na Vodním díle šance probíhat vzhledem k tomu, že nákaza covid ještě stále může ohrožovat naše zaměstnance, kteří tady pracují a proto jsme se rozhodli, že budeme otevírat jenom informační centrum. Ale právě tady mohou lidé si na interaktivních obrazovkách najít všechny informace, které je zajímají.”
Anketa: “Právě se chci podívat, protože se tady chceme jít podívat se známými, s manželkou se známými, máme známé Poláky, tak ti by to taky chtěli vidět. Takže tak asi i z toho důvodu se tam chci jít podívat, kdy se to otvírá.”
Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: Kromě toho, že lidé navštíví naše informační centrum, mohou se aspoň projít po hrázi, která je nově zrekonstruovaná a jsou tady krásné výhledy. Co se týče vstup do informačního centra, není potřeba rezervace, ale je třeba samozřejmě počítat s tím, že je tady omezená kapacita.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000030287/o-velikonocich-se-na-vodnim-dile-sance-otevre-navstevnicke-centrum