Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ministryně Černochová a hejtman Vondrák podepsali memorandum o spolupráci při stavbě armádního logistického centra v Mošnově

Celý MS kraj |

Memorandum o spolupráci Moravskoslezského kraje a ministerstva obrany při plánované výstavbě logistického centra Armády ČR na letišti v Mošnově je podepsáno. Ve čtvrtek 14. 7. 2022 dokument společně signovali ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

video: Ministerstvo obrany České republiky
Jana Černochová (ODS), ministryně obrany ČR: "Projekt logistického centra v Mošnově bude výhodný pro všechny: Pomůže armádě, posílí ekonomiku a bude velkým přínosem pro celý Moravskoslezský kraj. Byl to i pan hejtman Vondrák, kdo na nás apeloval, abychom posílili přítomnost armády v regionu, a právě mošnovské letiště se pro tyto účely přímo nabízí." 
Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "My jsme podepsáním memoranda dospěli do závěrečné fáze transformace Letiště Mošnov do velkého logistického centra. Každý už zaznamenal, že tam vyrostla řada nových prostor. Je tam vjezd, který umožňuje překládat náklady z vlaků na auta a letadla. Součástí toho je i spolupráce s armádou. Armáda tam chce vybudovat svůj sklad, bude to logistické centrum, nikoliv bojová základna, jak se se někteří mylně domnívají. V podstatě jde o to rozšířit i ty možnosti směrem k tomu, že nám stát pomůže s věcmi, které jsou velmi důležité, například oprava přistávací dráhy, která už velmi urgentně rekonstrukci."

Hejtman také zmínil další plánovaný projekt, a to propojení skladů paliv ČEPRO se zázemím letiště. 

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "Tak, abychom mohli v podstatě propojit sklady a letiště a mohla by tankovat i letadla." 
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí: "Vybudování vojenského logistického centra v Mošnově je skvělou zprávou pro celý region. Vzniknou zde nová pracovní místa, naváže se spolupráce s místními firmami a především bude možné rychle využít těchto nových vojenských kapacit v případě mimořádných událostí. V programovém prohlášení jsme slíbili, že zvýšíme výdaje na obranu na 2 % HDP do roku 2025. A mimo jiné i díky takovým projektům jako je Mošnov, tento slib dodržíme."

Podpis memoranda schválili zastupitelé kraje 16. června na svém jednání. Armáda počítá s tím, že na ploše 40 hektarů vybuduje středisko, jež bude sloužit potřebám praporu podpory nasaditelných sil, který v současnosti sídlí v Rakovníku. Půjde o jednotku v síle roty, tedy zhruba o tři stovky vojáků. Ty by se mohly rekrutovat z velké části v Moravskoslezském kraji. V areálu letiště vyrostou objekty pro zaměstnance a pro skladování. Díky podpoře Ministerstva financí se zrekonstruuje letištní dráha a dobuduje dopravní a inženýrská infrastruktura. Po rekonstrukci, která započne nejpozději za tři roky, tak v regionu vznikne zcela unikátní propojení letecké, dálniční a železniční dopravy.

Nahlásit chybu


K tématu

Zastupitelstvo schválilo výkup pozemků pro armádní centrum v Mošnově. Sloužit v něm má asi 300 vojáků

8. září 2023 10:37 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Po prázdninách se sešlo zastupitelstvo Moravskoslezského kraje a mezi body jednání bylo také armádní logistické centrum, které se chystá na letišti v Mošnově. Schváleny byly další výkupy pozemků.

Na ostravském letišti přistál bezpilotní letoun MQ-9 Reaper, piloti seděli v USA

13. června 2023 14:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově dnes přistál americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper. Šlo zřejmě o první přistání takového letounu na civilním letišti v Evropě za běžného provozu. Stroj byl řízený z amerického Houstonu.

Kvůli anonymní výhrůžce bylo evakuováno ostravské letiště, desítky lidí musely opustit halu

10. července 2023 21:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Letiště Leoše Janáčka Ostrava bylo v pondělí v odpoledních hodinách evakuováno kvůli anonymní výhrůžce výbušninou. Na místě byla v té době více než stovka cestujících, kteří měli plánovány své odlety, převážně na dovolenou. Policisté evakuovali také zaměstnance letiště.


111 vyloučených z MHD při noční razii v Ostravě, nejčastěji jeli bez lístku

Dnes 10:01 | Ostrava-město | Jiří Cileček

903 zkontrolovaných cestujících v celkem 35 spojích, a z toho 111 vyloučených pasažérů za nedodržování přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku na sobotu. Noční akce probíhala na tramvajových linkách v Ostravě-Jihu a tramvajových linkách v centru města.

V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

20 kubíků odpadu vysbírali krajští úředníci z okolí Heřmanického rybníka v Ostravě

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

I letos se zaměstnanci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě zapojili do akce Ukliďme Česko, která se koná u příležitosti Dne Země. Přes 30 lidí uklízelo kolem Heřmanického rybníka v Ostravě.

Únik radioaktivní látky na ostravském letišti byl námětem cvičení hasičů

Včera 18:49 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Při nakládání do auta došlo k poškození balíčku, který přepravoval radioaktivní materiál. To byl námět mimořádného cvičení hasičů v areálu letiště Leoše Janáčka Ostrava.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

Včera 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.

Policie hledá padesátiletého muže z Havířova, naposledy ho viděli před měsícem

Včera 15:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kriminalisté vyhlásili pátrání po padesátiletém muži z Havířova. Naposledy ho viděli před měsícem v centru města a od té doby, jakoby se po něm slehla zem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

18. dubna 2024 21:49 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Ministryně Černochová a hejtman Vondrák podepsali memorandum o spolupráci při stavbě armádního logistického centra v Mošnově
Vydáno 14. července 2022 13:00, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
Memorandum o spolupráci Moravskoslezského kraje a ministerstva obrany při plánované výstavbě logistického centra Armády ČR na letišti v Mošnově je podepsáno. Ve čtvrtek 14. 7. 2022 dokument společně signovali ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

video: Ministerstvo obrany České republiky

Jana Černochová (ODS), ministryně obrany ČR: "Projekt logistického centra v Mošnově bude výhodný pro všechny: Pomůže armádě, posílí ekonomiku a bude velkým přínosem pro celý Moravskoslezský kraj. Byl to i pan hejtman Vondrák, kdo na nás apeloval, abychom posílili přítomnost armády v regionu, a právě mošnovské letiště se pro tyto účely přímo nabízí." 
Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "My jsme podepsáním memoranda dospěli do závěrečné fáze transformace Letiště Mošnov do velkého logistického centra. Každý už zaznamenal, že tam vyrostla řada nových prostor. Je tam vjezd, který umožňuje překládat náklady z vlaků na auta a letadla. Součástí toho je i spolupráce s armádou. Armáda tam chce vybudovat svůj sklad, bude to logistické centrum, nikoliv bojová základna, jak se se někteří mylně domnívají. V podstatě jde o to rozšířit i ty možnosti směrem k tomu, že nám stát pomůže s věcmi, které jsou velmi důležité, například oprava přistávací dráhy, která už velmi urgentně rekonstrukci."

Hejtman také zmínil další plánovaný projekt, a to propojení skladů paliv ČEPRO se zázemím letiště. 

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "Tak, abychom mohli v podstatě propojit sklady a letiště a mohla by tankovat i letadla." 
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí: "Vybudování vojenského logistického centra v Mošnově je skvělou zprávou pro celý region. Vzniknou zde nová pracovní místa, naváže se spolupráce s místními firmami a především bude možné rychle využít těchto nových vojenských kapacit v případě mimořádných událostí. V programovém prohlášení jsme slíbili, že zvýšíme výdaje na obranu na 2 % HDP do roku 2025. A mimo jiné i díky takovým projektům jako je Mošnov, tento slib dodržíme."

Podpis memoranda schválili zastupitelé kraje 16. června na svém jednání. Armáda počítá s tím, že na ploše 40 hektarů vybuduje středisko, jež bude sloužit potřebám praporu podpory nasaditelných sil, který v současnosti sídlí v Rakovníku. Půjde o jednotku v síle roty, tedy zhruba o tři stovky vojáků. Ty by se mohly rekrutovat z velké části v Moravskoslezském kraji. V areálu letiště vyrostou objekty pro zaměstnance a pro skladování. Díky podpoře Ministerstva financí se zrekonstruuje letištní dráha a dobuduje dopravní a inženýrská infrastruktura. Po rekonstrukci, která započne nejpozději za tři roky, tak v regionu vznikne zcela unikátní propojení letecké, dálniční a železniční dopravy.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000032422/ministryne-cernochova-a-hejtman-vondrak-podepsali-memorandum-o-spolupraci-pri-stavbe-armadniho-logistickeho-centra-v-mosnove