Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opilý a dezorientovaný muž tvrdil, že na Lysé hoře nejspíš zemře, pátrala po něm horská služba, policisté i letečtí záchranáři

Celý MS kraj |

Horští záchranáři, policisté i posádka vrtulníku LZS Ostrava mají za sebou večerní pátrání po zbloudilém a vyčerpaném muži v prostoru celé Lysé hory. Muž dokola tvrdil, že pravděpodobně zemře. Situaci ztížil fakt, že u sebe neměl chytrý telefon.

Muž v půl osmé večer v pondělí 18. července 2022 kontaktoval tísňovou linku Horské služby 1210. Se záchranáři byl stále v kontaktu, ale neuměl jim popsat, kde na Lysé hoře se konkrétně nachází. 

Jaroslav Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy: „Neměl ani chytrý telefon a tím pádem ani aplikaci Záchranka. Jen nám dokola opakoval, že tam pravděpodobně zemře. Ihned jsme tedy vyjeli na terénních čtyřkolkách a terénním autem a začali prohledávat především okolí značených cest." 

Policisté, které kontaktovali záchranáři, na místo vyslali několik hlídek v autech, s pátráním vyrazili pomoci i záchranáři LZS Ostrava s vrtulníkem. 

Eva Michalíková, mluvčí PČR: "Prvotní informace byly, že mladý muž zdolával výšlap na Lysou horu. Nejdříve měl jít po červené, poté zřejmě sešel na špatnou cestu a šel směrem do lesa, kde se přestal orientovat. Na základě těchto získaných informací jsme do pátrací akce nasadili policisty z obvodního oddělení Frýdlant nad Ostravicí, psovoda se služebním psem, ale také policisty ze speciální pořádkové jednotky. Po celou dobu jsme byli v přímém spojení jak s pracovníky horské služby, tak se zaměstnanci Letecké záchranné služby, kteří do pátrací akce nasadili vrtulník. 
Jaroslav Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy: „Chtěli jsme po pánovi, aby pozorně poslouchal, zda neuslyší motory naší techniky či vrtulníku. Po nějaké době nám sdělil, že vidí zapadající slunce. Tím jsme pátrání mohli zúžit na západní svah Lysé. Horská služba zvažovala i pomoc psovoda PČR.“ 

Až před desátou hodinou večer muž oznámil, že helikoptéru slyší. 

Jaroslav Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy: „Nakonec se nám podařilo ve spojení s posádkou LZS přibližně určit, kde pán může být. A krátce nato jsme jej také nalezli, byl v dobrém zdravotním stavu, jen zcela zmatený a dezorientovaný. Převezli jsme jej tedy z úbočí hory a předali policistům."

Eva Michalíková, mluvčí PČR: "Policisté zjistili, že se jedná o 32letého muže. Ten nebyl zraněn, ale byl zcela zmatený a dezorientovaný, proto byla na místo vyžádána lékařská pomoc, která si muže převzala. Dechová zkouška ukázala u muže pozitivní výsledek okolo půl promile alkoholu v dechu.

Nahlásit chybu


K tématu

Dobrovolníci staví nový chodník na vrcholu Lysé hory, na původním povrchu jde o zdraví

1. října 2023 11:45 | Celý MS kraj | Bára Kelnerová

Nejvyšší bod Lysé hory, která patří mezi nejnavštěvovanější vrcholy Beskyd, prošel v minulých dnech první etapou plánovaných úprav. Dobrovolníci tam vybudovali štětový chodník, aby se k vrcholu dostali i lidé s kočárky nebo různě hendikepovaní.

Rotariáni splnili přání vozíčkářům a společnými silami je vytlačili na vrchol Lysé hory

12. září 2023 11:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Početná parta s velkým srdcem se sešla pod Lysou horou, aby jako dobrovolníci na její vrchol vyvezli 16 vozíčkářů. Někteří z nich byli na nejvyšším vrcholu Moravskoslezských Beskyd poprvé a jak sami řekli, vlastními silami by se tam nikdy nedostali.

Muže postihl kolaps pod Lysou horou, resuscitovali ho svědci, následně záchranáři

24. srpna 2023 11:00 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náhlý kolaps a selhání krevního oběhu postihlo pětačtyřicetiletého muže, který v úterý 22. srpna podvečer scházel v horském terénu z Lysé hory. Na pomoc mu ihned spěchali členové Horské služby Beskydy spolu s týmem leteckých záchranářů z Ostravy. Informoval o tom mluvčí ZZS MSK Lukáš Humpl.


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

17. dubna 2024 20:00 | Rychvald | Michal Slonina | Rychvaldský miniexpres

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.

Koloběžkář bez přilby skončil po nehodě u Třince v ohrožení života v nemocnici

17. dubna 2024 20:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala ve středu ráno u vážně zraněného koloběžkáře v třinecké místní části Oldřichovice. Lékař ho musel kvůli vážným zraněním uvést do umělého spánku a v ohrožení života ho vrtulník přepravil do nemocnice.

Hasiče zaměstnal velký požár haly s dřívím na Novojičínsku. Uchránili majetek za 32 milionů

17. dubna 2024 15:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Devět jednotek hasičů zasahovalo v noci na středu u náročného požáru haly s dřívím v Bartošovicích na Novojičínsku. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Oheň způsobil škodu za 5,3 milionu korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek za 32 milionů.

Valenta a Blašková si v Havířově olympiádu nevybojovali

16. dubna 2024 21:23 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Unikátní turnaj se podařilo získat Havířovu do svého Národního tréninkového centra stolních tenistů. Smíšené páry z celého světa tam bojovaly o přímý postup na olympijské hry v Paříži. Své želízko v ohni měla i České republika.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

16. dubna 2024 17:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Domov proto nabídl prostory městu.

Opilý a dezorientovaný muž tvrdil, že na Lysé hoře nejspíš zemře, pátrala po něm horská služba, policisté i letečtí záchranáři
Vydáno 19. července 2022 12:15, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
Horští záchranáři, policisté i posádka vrtulníku LZS Ostrava mají za sebou večerní pátrání po zbloudilém a vyčerpaném muži v prostoru celé Lysé hory. Muž dokola tvrdil, že pravděpodobně zemře. Situaci ztížil fakt, že u sebe neměl chytrý telefon.

ilustrační foto: Horská služba Beskydy

Muž v půl osmé večer v pondělí 18. července 2022 kontaktoval tísňovou linku Horské služby 1210. Se záchranáři byl stále v kontaktu, ale neuměl jim popsat, kde na Lysé hoře se konkrétně nachází. 

Jaroslav Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy: „Neměl ani chytrý telefon a tím pádem ani aplikaci Záchranka. Jen nám dokola opakoval, že tam pravděpodobně zemře. Ihned jsme tedy vyjeli na terénních čtyřkolkách a terénním autem a začali prohledávat především okolí značených cest." 

Policisté, které kontaktovali záchranáři, na místo vyslali několik hlídek v autech, s pátráním vyrazili pomoci i záchranáři LZS Ostrava s vrtulníkem. 

Eva Michalíková, mluvčí PČR: "Prvotní informace byly, že mladý muž zdolával výšlap na Lysou horu. Nejdříve měl jít po červené, poté zřejmě sešel na špatnou cestu a šel směrem do lesa, kde se přestal orientovat. Na základě těchto získaných informací jsme do pátrací akce nasadili policisty z obvodního oddělení Frýdlant nad Ostravicí, psovoda se služebním psem, ale také policisty ze speciální pořádkové jednotky. Po celou dobu jsme byli v přímém spojení jak s pracovníky horské služby, tak se zaměstnanci Letecké záchranné služby, kteří do pátrací akce nasadili vrtulník. 
Jaroslav Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy: „Chtěli jsme po pánovi, aby pozorně poslouchal, zda neuslyší motory naší techniky či vrtulníku. Po nějaké době nám sdělil, že vidí zapadající slunce. Tím jsme pátrání mohli zúžit na západní svah Lysé. Horská služba zvažovala i pomoc psovoda PČR.“ 

Až před desátou hodinou večer muž oznámil, že helikoptéru slyší. 

Jaroslav Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy: „Nakonec se nám podařilo ve spojení s posádkou LZS přibližně určit, kde pán může být. A krátce nato jsme jej také nalezli, byl v dobrém zdravotním stavu, jen zcela zmatený a dezorientovaný. Převezli jsme jej tedy z úbočí hory a předali policistům."

Eva Michalíková, mluvčí PČR: "Policisté zjistili, že se jedná o 32letého muže. Ten nebyl zraněn, ale byl zcela zmatený a dezorientovaný, proto byla na místo vyžádána lékařská pomoc, která si muže převzala. Dechová zkouška ukázala u muže pozitivní výsledek okolo půl promile alkoholu v dechu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000032469/dezorientovany-muz-tvrdil-ze-na-lyse-hore-nejspis-zemre-patrala-po-nem-horska-sluzba-policiste-i-letecti-zachranari