Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kvůli teplotní inverzi se v části Ostravska zvýšilo množství škodlivin v ovzduší

Celý MS kraj |

Mírně zvýšené hodnoty škodlivin, především prachových částic, zaznamenaly v úterý večer monitorovací stanice v některých lokalitách Moravskoslezského kraje. Na vině jsou zhoršené rozptylové podmínky, které se nemají výrazně zlepšit ani v průběhu středy.

Například stanice v Ostravě-Radvanicích začala hodnoty poletavého prachu se zrny o velikosti 10 mikrometrů (PM10) nad 100 mikrogramy v krychlovém metru vzduchu zaznamenávat už po 13. hodině. Ve 20 hodin to bylo 207 mikrogramů. Na 150 mikrogramů se večer zvýšila prašnost v Nošovicích. Podobná situace panovala v Havířově. Tamní stanice ve 20 hodin u PM10 naměřila 134 mikrogramů. V Rychvaldě 120 a v Opavě-Kateřinkách 117 mikrogramů. Ráno se situace mírně zlepšila. 

S ohledem na předpověď počasí se neočekává, že by byl vyhlášen některý ze smogových signálů. Ve středu má pršet nebo sněžit, čímž se ovzduší pročistí. 

Předpověď počasí na středu:

ČHMÚ: "Převážně zataženo, zpočátku místy mlhy. Odpoledne postupně místy slabý déšť se sněhem nebo sněžení, v polohách pod 400 m i déšť. Ojediněle i mrznoucí srážky. Nejvyšší teploty 1 až 4 °C, na horách kolem 0 °C. Slabý proměnlivý nebo severovýchodní vítr do 4 m/s. Rozptylové podmínky: mírně nepříznivé."

Přestože se kvalita ovzduší v důsledku ekologických opatření v průmyslových provozech a také v lokálním vytápění dlouhodobě zlepšuje, v době inverze se hodnoty prachu dostávají nad stanovené limity. Sledovaný je zejména polétavý prach, a to u prachových částic o velikosti 1, 2,5 a 10 mikrometrů. Měří se i v hodinových intervalech na několika stanicích v celém kraji, limit je však stanoven pouze u PM10 a jeho 24hodinovém průměru, kdy činí 50 mikrogramů v kubickém metru vzduchu. Okamžité hodnoty bývají vyšší několikanásobně a výjimkou v minulosti nebyla ani koncentrace přes 800 mikrogramů. Pro obyvatelstvo v zasažených lokalitách jsou přitom mnohem důležitější okamžitě hodnoty, podle kterých mohou lidé omezovat pohyb ve venkovním prostředí.

Poláci varují obyvatelstvo zaprášených regionů v předstihu

Zatímco v Polsku hygienici zasílají zprávy SMS s upozorněním na pravděpodobné překročení množství PM10 nad 150 mikrogramů, v Česku je postup poměrně komplikovaný a nepružný. Okamžité hodnoty prašnosti nejsou pro úřady směrodatné a reagují až při dlouhodobě smogové situaci. Ta se vyhlašuje, až když už je ovzduší plné prachu několik hodin a navíc musí být nepříznivá předpověď pro další hodiny a další podmínky: 

Smogová situace se pro dané území vyhlašuje v případě, že

  • alespoň na polovině měřicích stanic reprezentativních pro úroveň znečištění v dané oblasti (resp. všech stanicích, pokud jsou pro danou oblast reprezentativní právě 2) překročila 12hodinová průměrná koncentrace suspendovaných částic PM10 informativní prahovou hodnotu 100 µg.m⁻³
  • a zároveň se na základě vyhodnocení předpovědi meteorologických podmínek a imisní situace nepředpokládá během následujících 24 hodin pokles koncentrací pod informativní prahovou hodnotou. (tzn. alespoň na polovině stanic (resp. všech stanicích, pokud jsou pro danou oblast reprezentativní právě 2) jsou ve výhledu 24 hodin očekávány koncentrace překračující informativní prahovou hodnotu; nemusí se přitom jednat o stejné stanice, na nichž došlo k překročení informativní prahové hodnoty v době vyhlášení).

Regulace se pro dané území vyhlašuje v případě, že

  • alespoň na polovině měřicích stanic reprezentativních pro úroveň znečištění v daném území (resp. všech stanicích, pokud jsou pro danou oblast reprezentativní právě 2) překročila 12hodinová průměrná koncentrace suspendovaných částic PM10 regulační prahovou hodnotu 150 µg.m⁻³
  • a zároveň se na základě vyhodnocení předpovědi meteorologických podmínek a imisní situace nepředpokládá během následujících 24 hodin pokles koncentrace pod regulační prahovou hodnotu (tzn. alespoň na polovině stanic (resp. všech stanicích, pokud jsou pro danou oblast reprezentativní právě 2) jsou ve výhledu 24 hodin očekávány koncentrace překračující regulační prahovou hodnotu; nemusí se přitom jednat o stejné stanice, na nichž došlo k překročení regulační prahové hodnoty v době vyhlášení).                 zdroj: ČHMÚ

Aktuální informace o znečištění ovzduší

Hygienici a lékaři doporučují v době zvýšeného znečistění ovzduší hlavně lidem starším, dětem a nemocným omezit pobyt venku, včetně aktivního sportování. Větrat vnitřní obytné nebo pracovní prostory by se mělo jen krátce a intenzivně.

Smog může vyvolat především dýchací obtíže. Doporučuje se zvýšit přísun vitamínů, zejména vitamínu C, nekouřit, vyhýbat se zakouřeným prostorám.

Jak neviditelný prach škodí lidskému zdraví?

Monitorovací stanice v regionu ve svých filtrech zachycují prachové částice o velikosti 10, 2,5 a některé i 1 mikrometru. Oficiální limit je stanoven pouze pro tzv. prašný aerosol s částicemi velikosti 10 mikrometrů, a to za přesně stanovených podmínek.

Prachové částice různých velikostí obsahují v průmyslových oblastech těžké kovy a jedy. Agresivnější jsou přitom menší částice, které pronikají hlouběji do organismu. Zatímco prach PM10 je při vdechování zachycen už na sliznicích v horní části cest dýchacích a do organismu se dostává spíše polykáním, menší částice pronikají až do plic, kde se usazuje. V obou případech pak škodlivé látky ovlivňují zdraví člověka podporou vzniku nemocí nebo komplikováním už probíhajícího onemocnění.

Nahlásit chybu


K tématu

Za loňský rok bylo naměřeno rekordně nejnižší znečištění ovzduší v MS kraji za poslední desetiletí

5. února 2024 12:41 | Ostrava-město | Andrea Holeszová | Eko magazín

Kvalita ovzduší na Ostravsku se zlepšuje. Za loňský rok stanice v Moravskoslezském kraji naměřily rekordně nejnižší koncentraci znečišťujících látek ve vzduchu. Důvodem jsou například přijímaná opatření pro lokální topeniště ale i průmyslové konglomeráty. Více v následující reportáži.


Ostravské děti mohou zase vyrazit na čerstvý vzduch. Letos město vyčlení 27 milionů kč

Ostrava znovu podpoří ozdravné pobyty pro děti z mateřských a základních škol. Letos pro tyto účely město připravilo 27 milionů korun a díky tomu mohou děti za čistým ovzduším třeba do Beskyd nebo Jeseníků.

Provoz na D1 před Ostravou půl roku omezí oprava mostu, další se opravuje v opačném směru

Dnes 9:42 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nejbližších 5 měsíců budou muset řidiči strpět omezení na dálnici D1, kde na 340. kilometru ve směru na Ostravu probíhá celková rekonstrukce mostů.

Ostravané tvoří prostor. Podpořeno bylo dalších 5 projektů

V Ostravě už několik let funguje oblíbený dotační program, který umožňuje obyvatelům města zvelebit si okolí svého bydliště. Nese název Tvoříme prostor a v těchto dnech zastupitelé schválili dalších 5 zajímavých projektů.

Většina věřitelů schválila restrukturalizační plán Liberty Ostrava

Dnes 14:06 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Věřitelé společnosti Liberty Ostrava schválili restrukturalizační plán. Hlasovalo pro něj více než 90 procent věřitelů, překonali tak hranici 75 procent, která je potřebná pro schválení restrukturalizace.

Komisariát MP v Balzacově ulici se bude stěhovat

Už příští týden se otevře zrekonstruovaná budova pro městskou policii v Kubelíkově ulici. Právě zde se přestěhuje komisariát z Podlesí. Přípravy si vyžádají částečné omezení provozu.

Žena se poranila o jehlu v zahradnickém substrátu, testy budou trvat rok

Velmi nepříjemná událost se stala jedné zaměstnankyni Muzea Těšínska. Při práci v archeoparku se poranila o injekční jehlu, která byla v zahradnickém substrátu. Žena teď podstupuje testy, zda není nakažená některou z infekčních nemocí.

V opavské nemocnici pokračuje stavba nadzemních koridorů mezi pavilony

Včera 17:31 | Opava | Jiří Cileček

Ve Slezské nemocnici Opava se staví nadzemní koridory mezi pavilony S,V a L,N. Zakázku ve výši 150 milionů korun financuje zřizovatel nemocnice, Moravskoslezský kraj. První část by měla být hotová do konce roku.

Krojovaní horníci si pietním aktem připomněli důlní neštěstí na Dole Gabriela

Před 100 lety zahynulo při důlním neštěstí na Dole Gabriela 15 horníků. Tuto tragickou událost si připomněli krojovaní horníci v Karviné-Dolech pietním aktem a také bohoslužbou v šikmém kostele sv. Petra z Alkantary.

Klauni z Balónkova baví děti na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Pravidelně navštěvují dětská oddělení v nemocnicích a baví tamní děti. Návštěvy klaunů patří mezi nedílnou součást péče o malé pacienty i v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Samotní klauni svou práci berou jako poslání.

Senioři se mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

Včera 15:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domov pod Bílou horou v Kopřivnici ode dneška přijímá žádosti o službu v domově pro seniory a v domově se zvláštním režimem. Celkem nabízí 84 míst. Nový domov buduje Moravskoslezský kraj od konce roku 2021, aktuálně se stavba dokončuje a připravuje se spuštění provozu domova jako nové krajské příspěvkové organizace. Slavnostní otevření je naplánováno na 18. červen.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

Dnes 17:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Domov proto nabídl prostory městu.

Auto bez řidiče se rozjelo z parkoviště do silnice. Zastavili ho dva policisté

Dnes 15:36 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Doslova ve správnou chvíli na správném místě byla dvojice policistů z dopravního inspektorátu Nový Jičín. Stáli na parkovišti v Rybí, když se před nimi najednou samo rozjelo nezabrzděné auto bez řidiče. Okamžitě vyběhli z policejního vozu a rozjeté auto zastavili vlastními silami. Zabránili tak možné nehodě, protože auto by jinak neřízeně vjelo přímo na hlavní silnici.

Podvodníci připravili několik lidí na Opavsku o téměř milion korun

Včera 14:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Podvodů na internetu a po telefonu stále přibývá. Kriminalisté na Opavsku aktuálně prověřují případy několik případů, kdy se lidé nechali zlákat na výhodné investice, falešný přeplatek na daních nebo také na osobní setkání, inzerci, či přesvědčení o napadení osobního účtu v bance. Podvodníci tak připravili důvěřivé lidi dohromady o téměř milion korun. Vypátrat takové podvodníky je téměř nemožné. Policie proto stále varuje veřejnost, aby byla obezřetná.

V archeoparku se lidé seznámili s bohy a démony Slovanů

Návštěvníci Archeoparku v Chotěbuzi se mohli seznámit s Bohy a démony, kteří kdysi provázeli životem Slovany. Přednášku zpestřila ukázka replik nálezů z celé Evropy.

ŘSD do léta opraví dálniční mosty na hranicích Moravskoslezského a Olomouckého kraje

Včera 7:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic bude pokračovat v opravě mostů na dálnici D1. Po zimě se práce obnoví na hranicích Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Práce vyjdou na 118 milionů korun a hotovo by mělo být v červenci.

Motorkář se na Novojičínsku srazil s nákladním autem, zasahoval vrtulník z Olomouce

14. dubna 2024 19:40 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

U Palačova na Novojičínsku se během sobotního podvečera vážně zranil sedmačtyřicetletý motocyklista. Jeho stroj se srazil s nákladním automobilem. Příčina nehody je v šetření dopravních policistů, stala se asi patnáct minut po sedmnácté hodině.

Kvůli teplotní inverzi se v části Ostravska zvýšilo množství škodlivin v ovzduší
Vydáno 22. listopadu 2022 21:00, Celý MS kraj, Libor Běčák
Mírně zvýšené hodnoty škodlivin, především prachových částic, zaznamenaly v úterý večer monitorovací stanice v některých lokalitách Moravskoslezského kraje. Na vině jsou zhoršené rozptylové podmínky, které se nemají výrazně zlepšit ani v průběhu středy.

Graf znázorňuje vývoj prašnosti v Ostravě. Zdroj: ČHMÚ

Například stanice v Ostravě-Radvanicích začala hodnoty poletavého prachu se zrny o velikosti 10 mikrometrů (PM10) nad 100 mikrogramy v krychlovém metru vzduchu zaznamenávat už po 13. hodině. Ve 20 hodin to bylo 207 mikrogramů. Na 150 mikrogramů se večer zvýšila prašnost v Nošovicích. Podobná situace panovala v Havířově. Tamní stanice ve 20 hodin u PM10 naměřila 134 mikrogramů. V Rychvaldě 120 a v Opavě-Kateřinkách 117 mikrogramů. Ráno se situace mírně zlepšila. 

S ohledem na předpověď počasí se neočekává, že by byl vyhlášen některý ze smogových signálů. Ve středu má pršet nebo sněžit, čímž se ovzduší pročistí. 

Předpověď počasí na středu:

ČHMÚ: "Převážně zataženo, zpočátku místy mlhy. Odpoledne postupně místy slabý déšť se sněhem nebo sněžení, v polohách pod 400 m i déšť. Ojediněle i mrznoucí srážky. Nejvyšší teploty 1 až 4 °C, na horách kolem 0 °C. Slabý proměnlivý nebo severovýchodní vítr do 4 m/s. Rozptylové podmínky: mírně nepříznivé."

Přestože se kvalita ovzduší v důsledku ekologických opatření v průmyslových provozech a také v lokálním vytápění dlouhodobě zlepšuje, v době inverze se hodnoty prachu dostávají nad stanovené limity. Sledovaný je zejména polétavý prach, a to u prachových částic o velikosti 1, 2,5 a 10 mikrometrů. Měří se i v hodinových intervalech na několika stanicích v celém kraji, limit je však stanoven pouze u PM10 a jeho 24hodinovém průměru, kdy činí 50 mikrogramů v kubickém metru vzduchu. Okamžité hodnoty bývají vyšší několikanásobně a výjimkou v minulosti nebyla ani koncentrace přes 800 mikrogramů. Pro obyvatelstvo v zasažených lokalitách jsou přitom mnohem důležitější okamžitě hodnoty, podle kterých mohou lidé omezovat pohyb ve venkovním prostředí.

Poláci varují obyvatelstvo zaprášených regionů v předstihu

Zatímco v Polsku hygienici zasílají zprávy SMS s upozorněním na pravděpodobné překročení množství PM10 nad 150 mikrogramů, v Česku je postup poměrně komplikovaný a nepružný. Okamžité hodnoty prašnosti nejsou pro úřady směrodatné a reagují až při dlouhodobě smogové situaci. Ta se vyhlašuje, až když už je ovzduší plné prachu několik hodin a navíc musí být nepříznivá předpověď pro další hodiny a další podmínky: 

Smogová situace se pro dané území vyhlašuje v případě, že

  • alespoň na polovině měřicích stanic reprezentativních pro úroveň znečištění v dané oblasti (resp. všech stanicích, pokud jsou pro danou oblast reprezentativní právě 2) překročila 12hodinová průměrná koncentrace suspendovaných částic PM10 informativní prahovou hodnotu 100 µg.m⁻³
  • a zároveň se na základě vyhodnocení předpovědi meteorologických podmínek a imisní situace nepředpokládá během následujících 24 hodin pokles koncentrací pod informativní prahovou hodnotou. (tzn. alespoň na polovině stanic (resp. všech stanicích, pokud jsou pro danou oblast reprezentativní právě 2) jsou ve výhledu 24 hodin očekávány koncentrace překračující informativní prahovou hodnotu; nemusí se přitom jednat o stejné stanice, na nichž došlo k překročení informativní prahové hodnoty v době vyhlášení).

Regulace se pro dané území vyhlašuje v případě, že

  • alespoň na polovině měřicích stanic reprezentativních pro úroveň znečištění v daném území (resp. všech stanicích, pokud jsou pro danou oblast reprezentativní právě 2) překročila 12hodinová průměrná koncentrace suspendovaných částic PM10 regulační prahovou hodnotu 150 µg.m⁻³
  • a zároveň se na základě vyhodnocení předpovědi meteorologických podmínek a imisní situace nepředpokládá během následujících 24 hodin pokles koncentrace pod regulační prahovou hodnotu (tzn. alespoň na polovině stanic (resp. všech stanicích, pokud jsou pro danou oblast reprezentativní právě 2) jsou ve výhledu 24 hodin očekávány koncentrace překračující regulační prahovou hodnotu; nemusí se přitom jednat o stejné stanice, na nichž došlo k překročení regulační prahové hodnoty v době vyhlášení).                 zdroj: ČHMÚ

Aktuální informace o znečištění ovzduší

Hygienici a lékaři doporučují v době zvýšeného znečistění ovzduší hlavně lidem starším, dětem a nemocným omezit pobyt venku, včetně aktivního sportování. Větrat vnitřní obytné nebo pracovní prostory by se mělo jen krátce a intenzivně.

Smog může vyvolat především dýchací obtíže. Doporučuje se zvýšit přísun vitamínů, zejména vitamínu C, nekouřit, vyhýbat se zakouřeným prostorám.

Jak neviditelný prach škodí lidskému zdraví?

Monitorovací stanice v regionu ve svých filtrech zachycují prachové částice o velikosti 10, 2,5 a některé i 1 mikrometru. Oficiální limit je stanoven pouze pro tzv. prašný aerosol s částicemi velikosti 10 mikrometrů, a to za přesně stanovených podmínek.

Prachové částice různých velikostí obsahují v průmyslových oblastech těžké kovy a jedy. Agresivnější jsou přitom menší částice, které pronikají hlouběji do organismu. Zatímco prach PM10 je při vdechování zachycen už na sliznicích v horní části cest dýchacích a do organismu se dostává spíše polykáním, menší částice pronikají až do plic, kde se usazuje. V obou případech pak škodlivé látky ovlivňují zdraví člověka podporou vzniku nemocí nebo komplikováním už probíhajícího onemocnění.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000034470/kvuli-teplotni-inverzi-se-v-casti-ostravska-zvysilo-mnozstvi-skodlivin-v-ovzdusi