Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Sestřih nejzajímavějších událostí ve Studénce v roce 2021

Studénka |

Připravili jsme si pro Vás krátký sestřih z uplynulého roku. Uvidíte například jak postoupila plánovaná rekonstrukce krytého bazénu, připomeneme si Dny města nebo výročí trati Studénka-Štramberk.

REKONSTRUKCE KRYTÉHO BAZÉNU

Na jaře roku 2019 prováděli strojníci na zimním stadionu údržbu krytého bazénu. Po jeho opětovném napuštění zjistili, že se ztrácí velké množství vody. Jeho provoz se stal nehospodárným. Radnice proto přistoupila k rekonstrukci. V roce 2021 byl vypracován projekt, teď se čeká na stavební povolení.

Libor Slavík, starosta města Studénky:Předpokládáme, že budeme moci financovat ze schváleného revolvingu, z kterého na investiční akce čerpáme. Chceme tím být pro jistotu krytí, kdyby to nevyšlo, abychom byli připraveni financovat i z cizích zdrojů.“
Kamil Krahula, ředitel SAK Studénka: „Bazén čeká celková rekonstrukce, jak nerezové vany, tak vnitřních prostor. Bazénová vana bude nově nerezová a bude vsunuta do té stávající, proto se trošku zúží plavecký prostor. Délka a hloubka zůstane stejná.

Rekonstrukce je naplánovaná na druhou polovinu roku 2022. Náklady na opravu byly vyčísleny na zhruba 24 milionů korun.

MĚSTO ROZDÁVALO RESPIRÁTORY

Od 1. března uplynulého roku vyšlo v platnost povinné nošení respirátorů. Studénka rozdávala povinné ochranné prostředky pěstounům, seniorům a lidem s nízkým příjmem zdarma.

Libor Slavík, starosta města: „Respirátory nám dodal kraj prostřednictvím ORP Bílovec. Jsou vyčleněné pro lidi, kteří jsou v hmotné nouzi, a každodenní nákup respirátorů je pro ně velmi nákladnou záležitostí.
Olga Svobodová, odbor školství, kultury a sociálních věcí: „Část respirátorů bylo odevzdáno obyvatelům s byty zvláštního určení a ostatní respirátory jsou k dispozici v budově městského úřadu. Momentálně rozdáváme pět kusů na osobu.“

Lidé si respirátory mohli vyzvednout v budově městského úřadu, s jejich distribucí pomáhali také pracovníci Charity Studénka.

DNY MĚSTA

Letošní oslavy města byly rozšířeny na několikadenní multižánrový festival. Návštěvníci okusili hned několik žánrů hudby, na své si přišli i senioři, zatímco první dny obsadila Náměstí Republiky dechová a orchestrová hudba, zbytek dnů patřil popu a rocku. Nechyběli klauni i divadla. Týden města zvolili pracovníci kultury taky kvůli aktuálním epidemickým opatřením.

Kamil Krahula, ředitel SAK: „Rozhodli jsme se pro tento týden hlavně proto, aby se rozložil počet diváků, aby vyhovoval vládním opatřením tak, že jsme každou ze skupin situovali na určitý den v týdnu. Myslíme, že splníme všechna vládní nařízení.“
Radka Tomášková, vedoucí kultury: „Pondělí až středa je pro tu starší generaci – dechovka, swing, cimbálovka. Další dny budou pro mladší. Ve čtvrtek vystoupí Musicalle. V pátek a sobota je zaměřená na pop a rock. Opravdu si v tomto týdnu přijdou všichni na své.“

Multižánrový festival se osvědčil a Sport a kultura ve města uvažuje, že jej uspořádá i příští rok. Dny města v minulém roce ukončila kapela Demos z Nového Jičína.

KACHLE NA BIOTOPU

Ke konci července bylo místní koupaliště vyřazeno mimo provoz. Vandalové totiž rozebrali zhruba šedesát kachlí na dně bazénu a následně je naházeli do jeho nejhlubší části. Situací se ihned začala zabývat policie.

Ondřej Stanek, vedoucí Přírodního koupaliště Studénka: „Ve středu ráno jsme viděli rozsah škody a hned jsme věděli, že hromada na dně bude velká a nebezpečná. Kvůli technickému stavu dna jsme museli zavřít.
Kamil Krahula, ředitel SAK Studénka: „Ztráty budou opravdu vysoké, už jenom oprava poškozených dlaždic a jejich vynesení na původní místo nás vyjde na zhruba dvacet až třicet tisíc. Posílíme hlídání plavčíků a budeme bazén monitorovat v průběhu celého dne. “

Ještě druhý den byly kachle provizorně uspořádány, tak aby se mohlo koupaliště otevřít, v následujícím týdnu je na své místo dopravil tým potápěčů. Pachatelem byl čtrnáctiletý chlapec.

REKONSTRUKCE ŠKOLNÍCH KUCHYNÍ

V říjnu uplynulého roku byla dokončena dlouho očekávaná rekonstrukce školních kuchyní na Základní škole Františka kardinála Tomáška i Sjednocení. Původně se školy měly dočkat prvních obědů začátkem školního roku, kvůli vadám na stavbě se ale termín dokončení posunul. Celková cena rekonstrukce se vyšplhala na 38 820 000 korun. Cena byla ponížena o sankce v hodnotě 1 860 000 korun, které město uplatnilo kvůli zdržení stavebních prací.

VÝROČÍ TRATI STUDÉNKA-ŠTRAMBERK

16. října oslavila Studénka 140 let od založení trati Studénka–Štramberk. Po celý den se mohli lidé svést dobovým parním vlakem. Nechyběl doprovodný program v podobě flašinetáře, štramberského divadelního souboru Pod věží nebo Tamburašského souboru Brač.

anketa:

„Je to tu krásné, Jeli jsme do Štramberku a pak zpátky do Studénky“

„Paráda, jeli jsme z Veřovic a malá byla nadšená.“

„Je to super, přijeli jsme z Příbora a teprve zjišťujeme, co tu všechno je.“

Barbora Valná, organizátorka akce: „Výročí si připomínáme v historickém duchu, tak jak se to asi před těmi 140 lety odehrávalo. Parní vlak je hlavní lákadlo dnešního dne, přijede za chvíli z Veřovic. Lidé si ho budou moci prohlédnout a potom, se sním svést do Studénky.“

Hlavním důvodem vzniku místní trat byl vápenec, který se ze Štramberku dovážel do Ostravských hutí.

REKONSTRUKCE KAPLE SV. ANNY

Kaple sv. Anny v Butovicích vyžadovala rekonstrukci, kterou odstartovala iniciativa bývalých studeňáků. 26. října se kaple za doprovodu chorvatských tambur slavnostně otevřela.

Libor Slavík, starosta města Studénky: „Zpracovala se projektová dokumentace a vyčíslily se celkové náklady na zhruba 600 tisíc korun. Požádali jsme Česko-německý fond budoucnosti o dotaci, kde jsme získali zhruba 250 tisíc, dalších zhruba 120 tisíc vybrali soukromí dárci v okolí paní Ulrike Helzl, to znamená němečtí občané. Zbytek zaplatilo město ze svého rozpočtu.“
Ludvík Kudla, iniciátor rekonstrukce: „Kaple září novotou, práce proběhly rychle a ke spokojenosti všem.“

Původně byla kaple jako dřevěná postavena v 16. století a před 150 lety přestavěná do dnešní podoby. Zásadní rekonstrukcí prošla až v uplynulém roce.

STUDÉNKA VYUŽÍVÁ MOBILNÍ ROZHLAS

Studeňáci od prvního dubna využívají aplikaci Mobilní rozhlas. Lidé jsou díky ní o dění ve městě informováni pomocí SMS zpráv, emailů nebo hlasových zpráv. Výhodou je, že lidé mohou na jednotlivá sdělení reagovat.

Libor Slavík, starosta Města Studénky: „Systém rozesílání informačních sms a informačních emailů sice na území města funguje, ale je velmi zastaralý a dělá se ručním způsobem. Hledali jsme aplikaci, která by splňovala naše nároky, a po delším výběru se nám podařilo dohodnout se společností mobilní rozhlas na tom, že budeme využívat jejich aplikaci.“
Dagmar Auxtová, vedoucí odboru vnitřních věcí: „Tím že se zaregistrují, tak si budou moci vybrat, co chtějí vědět a co je zajímá. Aplikace bude přenášet informace z úřední desky, aktuality anebo odstávky, kulturní a sportovní akce tak, jak jsou lidé zvyklí.“

Mobilní rozhlas používá víc jak půl milionu lidí a více než tisíc dalších měst a obcí v celé České republice.

Nahlásit chybu


Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Spolek aktivních Novojičíňáků hraje divadlo a baví se tancem

Skupina Novojičíňáků, kteří, byť už mají svou pracovní kariéru za sebou, se rozhodla iniciativně zapojit do místního dění. Založila spolek s názvem “Být spolu aktivní”. Pořádá taneční odpoledne a hraje divadlo pro děti.

Rodáci vyhlásili jaro Karla Kryla, připomněli kulatá výročí jeho narození a úmrtí

Klub rodáků a přátel města vyhlásil jaro Karla Kryla. Tento čestný občan Nového Jičína se před 80 lety narodil - a před 30 lety zemřel.

“Blešák” v Novém Jičíně zaujal, přesunul se na náměstí

Obliba bleších trhů mezi nakupujícím i prodejci roste. V Novém Jičíně se původně jednodenní akce konaná v uzavřeném prostoru rozšířila na dva dny, a uskutečnila se na Masarykově náměstí.

Nechtějí být jen seniorkami, založily v Novém Jičíně aktivní spolek

Skupina novojičínských žen, které, byť už mají svou pracovní kariéru za sebou, se rozhodla iniciativně zapojit do místního dění. Založila spolek s názvem “Být spolu aktivní”. Pořádá taneční odpoledne a hraje divadlo.

Trofej vítěze AHL skončila v rukou domácího týmu

15. dubna 2024 17:42 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Zimní sezonu na ledové ploše ve Studénce uzavřelo finále amatérské hokejové ligy. Rozhodující zápas se odehrál poslední březnovou sobotu. Těsným rozdílem jediného gólu jej vyhrál tým domácích.

Novojičínští rodáci uctili čestného občana Karla Kryla

Klub rodáků a přátel města vyhlásil v Novém Jičíně jaro Karla Kryla. Uctil tak kulaté výročí narození i úmrtí tohoto novojičínského čestného občana.

Protidrogový vlak se po tříleté pauze vrátil varovat a odradit

Do Nového Jičína se po tříleté pauze vrátil protidrogový vlak. Revolution train tu zastavil na jeden den, otevřen byl pro školní skupiny i veřejnost zdarma.

Sestřih nejzajímavějších událostí ve Studénce v roce 2021
Vydáno 30. prosince 2021 17:54, Studénka, Jakub Švarc
Připravili jsme si pro Vás krátký sestřih z uplynulého roku. Uvidíte například jak postoupila plánovaná rekonstrukce krytého bazénu, připomeneme si Dny města nebo výročí trati Studénka-Štramberk.

REKONSTRUKCE KRYTÉHO BAZÉNU

Na jaře roku 2019 prováděli strojníci na zimním stadionu údržbu krytého bazénu. Po jeho opětovném napuštění zjistili, že se ztrácí velké množství vody. Jeho provoz se stal nehospodárným. Radnice proto přistoupila k rekonstrukci. V roce 2021 byl vypracován projekt, teď se čeká na stavební povolení.

Libor Slavík, starosta města Studénky:Předpokládáme, že budeme moci financovat ze schváleného revolvingu, z kterého na investiční akce čerpáme. Chceme tím být pro jistotu krytí, kdyby to nevyšlo, abychom byli připraveni financovat i z cizích zdrojů.“
Kamil Krahula, ředitel SAK Studénka: „Bazén čeká celková rekonstrukce, jak nerezové vany, tak vnitřních prostor. Bazénová vana bude nově nerezová a bude vsunuta do té stávající, proto se trošku zúží plavecký prostor. Délka a hloubka zůstane stejná.

Rekonstrukce je naplánovaná na druhou polovinu roku 2022. Náklady na opravu byly vyčísleny na zhruba 24 milionů korun.

MĚSTO ROZDÁVALO RESPIRÁTORY

Od 1. března uplynulého roku vyšlo v platnost povinné nošení respirátorů. Studénka rozdávala povinné ochranné prostředky pěstounům, seniorům a lidem s nízkým příjmem zdarma.

Libor Slavík, starosta města: „Respirátory nám dodal kraj prostřednictvím ORP Bílovec. Jsou vyčleněné pro lidi, kteří jsou v hmotné nouzi, a každodenní nákup respirátorů je pro ně velmi nákladnou záležitostí.
Olga Svobodová, odbor školství, kultury a sociálních věcí: „Část respirátorů bylo odevzdáno obyvatelům s byty zvláštního určení a ostatní respirátory jsou k dispozici v budově městského úřadu. Momentálně rozdáváme pět kusů na osobu.“

Lidé si respirátory mohli vyzvednout v budově městského úřadu, s jejich distribucí pomáhali také pracovníci Charity Studénka.

DNY MĚSTA

Letošní oslavy města byly rozšířeny na několikadenní multižánrový festival. Návštěvníci okusili hned několik žánrů hudby, na své si přišli i senioři, zatímco první dny obsadila Náměstí Republiky dechová a orchestrová hudba, zbytek dnů patřil popu a rocku. Nechyběli klauni i divadla. Týden města zvolili pracovníci kultury taky kvůli aktuálním epidemickým opatřením.

Kamil Krahula, ředitel SAK: „Rozhodli jsme se pro tento týden hlavně proto, aby se rozložil počet diváků, aby vyhovoval vládním opatřením tak, že jsme každou ze skupin situovali na určitý den v týdnu. Myslíme, že splníme všechna vládní nařízení.“
Radka Tomášková, vedoucí kultury: „Pondělí až středa je pro tu starší generaci – dechovka, swing, cimbálovka. Další dny budou pro mladší. Ve čtvrtek vystoupí Musicalle. V pátek a sobota je zaměřená na pop a rock. Opravdu si v tomto týdnu přijdou všichni na své.“

Multižánrový festival se osvědčil a Sport a kultura ve města uvažuje, že jej uspořádá i příští rok. Dny města v minulém roce ukončila kapela Demos z Nového Jičína.

KACHLE NA BIOTOPU

Ke konci července bylo místní koupaliště vyřazeno mimo provoz. Vandalové totiž rozebrali zhruba šedesát kachlí na dně bazénu a následně je naházeli do jeho nejhlubší části. Situací se ihned začala zabývat policie.

Ondřej Stanek, vedoucí Přírodního koupaliště Studénka: „Ve středu ráno jsme viděli rozsah škody a hned jsme věděli, že hromada na dně bude velká a nebezpečná. Kvůli technickému stavu dna jsme museli zavřít.
Kamil Krahula, ředitel SAK Studénka: „Ztráty budou opravdu vysoké, už jenom oprava poškozených dlaždic a jejich vynesení na původní místo nás vyjde na zhruba dvacet až třicet tisíc. Posílíme hlídání plavčíků a budeme bazén monitorovat v průběhu celého dne. “

Ještě druhý den byly kachle provizorně uspořádány, tak aby se mohlo koupaliště otevřít, v následujícím týdnu je na své místo dopravil tým potápěčů. Pachatelem byl čtrnáctiletý chlapec.

REKONSTRUKCE ŠKOLNÍCH KUCHYNÍ

V říjnu uplynulého roku byla dokončena dlouho očekávaná rekonstrukce školních kuchyní na Základní škole Františka kardinála Tomáška i Sjednocení. Původně se školy měly dočkat prvních obědů začátkem školního roku, kvůli vadám na stavbě se ale termín dokončení posunul. Celková cena rekonstrukce se vyšplhala na 38 820 000 korun. Cena byla ponížena o sankce v hodnotě 1 860 000 korun, které město uplatnilo kvůli zdržení stavebních prací.

VÝROČÍ TRATI STUDÉNKA-ŠTRAMBERK

16. října oslavila Studénka 140 let od založení trati Studénka–Štramberk. Po celý den se mohli lidé svést dobovým parním vlakem. Nechyběl doprovodný program v podobě flašinetáře, štramberského divadelního souboru Pod věží nebo Tamburašského souboru Brač.

anketa:

„Je to tu krásné, Jeli jsme do Štramberku a pak zpátky do Studénky“

„Paráda, jeli jsme z Veřovic a malá byla nadšená.“

„Je to super, přijeli jsme z Příbora a teprve zjišťujeme, co tu všechno je.“

Barbora Valná, organizátorka akce: „Výročí si připomínáme v historickém duchu, tak jak se to asi před těmi 140 lety odehrávalo. Parní vlak je hlavní lákadlo dnešního dne, přijede za chvíli z Veřovic. Lidé si ho budou moci prohlédnout a potom, se sním svést do Studénky.“

Hlavním důvodem vzniku místní trat byl vápenec, který se ze Štramberku dovážel do Ostravských hutí.

REKONSTRUKCE KAPLE SV. ANNY

Kaple sv. Anny v Butovicích vyžadovala rekonstrukci, kterou odstartovala iniciativa bývalých studeňáků. 26. října se kaple za doprovodu chorvatských tambur slavnostně otevřela.

Libor Slavík, starosta města Studénky: „Zpracovala se projektová dokumentace a vyčíslily se celkové náklady na zhruba 600 tisíc korun. Požádali jsme Česko-německý fond budoucnosti o dotaci, kde jsme získali zhruba 250 tisíc, dalších zhruba 120 tisíc vybrali soukromí dárci v okolí paní Ulrike Helzl, to znamená němečtí občané. Zbytek zaplatilo město ze svého rozpočtu.“
Ludvík Kudla, iniciátor rekonstrukce: „Kaple září novotou, práce proběhly rychle a ke spokojenosti všem.“

Původně byla kaple jako dřevěná postavena v 16. století a před 150 lety přestavěná do dnešní podoby. Zásadní rekonstrukcí prošla až v uplynulém roce.

STUDÉNKA VYUŽÍVÁ MOBILNÍ ROZHLAS

Studeňáci od prvního dubna využívají aplikaci Mobilní rozhlas. Lidé jsou díky ní o dění ve městě informováni pomocí SMS zpráv, emailů nebo hlasových zpráv. Výhodou je, že lidé mohou na jednotlivá sdělení reagovat.

Libor Slavík, starosta Města Studénky: „Systém rozesílání informačních sms a informačních emailů sice na území města funguje, ale je velmi zastaralý a dělá se ručním způsobem. Hledali jsme aplikaci, která by splňovala naše nároky, a po delším výběru se nám podařilo dohodnout se společností mobilní rozhlas na tom, že budeme využívat jejich aplikaci.“
Dagmar Auxtová, vedoucí odboru vnitřních věcí: „Tím že se zaregistrují, tak si budou moci vybrat, co chtějí vědět a co je zajímá. Aplikace bude přenášet informace z úřední desky, aktuality anebo odstávky, kulturní a sportovní akce tak, jak jsou lidé zvyklí.“

Mobilní rozhlas používá víc jak půl milionu lidí a více než tisíc dalších měst a obcí v celé České republice.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/studenka/11000029182/sestrih-nejzajimavejsich-udalosti-ve-studence-v-roce-2021