Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Děti hodnotí obědy ve školní jídelně, nechtějí plýtvat

Opava |

Děti ze Základní školy v Opavě- Vávrovicích sledují, která jídla strávníkům v jídelně chutnají a která naopak tvoří odpad. Chtěly by se pokusit sestavit ideální jídelníček, který by se zamlouval co největšímu počtu dětí. To proto, aby se potravinami neplýtvalo.

Oběd ve školní jídelně Základní školy ve Vávrovicích končí zdejší žáci pokaždé hlasováním, jak jim chutnalo. Zbytky na talíři totiž znamenají plýtvání. Měsíčně tady vyhodí kolem dvou set kilogramů jídla.

„Občas nám to nechutná, bylo plno zbytků, a tak jsme se rozhodli s tím něco udělat,“ vysvětlují žáci zdejší školy, proč se pustili do hodnocení jednotlivých pokrmů.

„Nejde tolik o oblíbená a neoblíbená jídla, ale spíš sledujeme množství zbytků, odpadu, které zůstane,“ dodává ředitel školy Pavel Gregor.

Rýžový nákyp, rybí filé s paprikou a žampiony, čočka s vejcem, zeleninové rizoto nebo chilli con carné vede zdejší hitparádu nejméně oblíbených jídel. Prázdné talíře naopak zaručeně zůstanou, když je k obědu řízek, krupice nebo buchtičky s krémem.

Dodržet předepsané zastoupení některých surovin v jídelníčku a ještě k tomu vařit zdravě není vůbec jednoduché.

„Hledáme formu, jak to změnit. Skladbou jídelníčku, možná přílohou, barevným provedením jídla, aby to děti lákalo. Ale už neumíme ovlivnit to, jaké mají děti stravovací návyky z domu,“ dodává Dalibor Zeman, ředitel Zařízení školního stravování Opava, které obědy pro opavské školáky připravuje.

V mnohých jídelnách se osvědčil samoobslužný bar, kde strávníci najdou zeleninu, ovoce, mléčné výrobky či nápoje. Vše si mohou nabrat podle vlastní chuti. A to přesně tolik, kolik sní.

Kuchaři by uvítali,kdyby se propojila více jídelna se školou. Daří se to třeba také díky projektům, kdy v jídelnách vaří zahraniční menu. Školáci tak mohli ochutnat třeba norská nebo španělská jídla a leccos se nich dozvědět.

Nahlásit chybu


Krojovaní horníci si pietním aktem připomněli důlní neštěstí na Dole Gabriela

Před 100 lety zahynulo při důlním neštěstí na Dole Gabriela 15 horníků. Tuto tragickou událost si připomněli krojovaní horníci v Karviné-Dolech pietním aktem a také bohoslužbou v šikmém kostele sv. Petra z Alkantary.

Klauni z Balónkova baví děti na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Pravidelně navštěvují dětská oddělení v nemocnicích a baví tamní děti. Návštěvy klaunů patří mezi nedílnou součást péče o malé pacienty i v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Samotní klauni svou práci berou jako poslání.

Senioři se mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

Včera 15:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domov pod Bílou horou v Kopřivnici ode dneška přijímá žádosti o službu v domově pro seniory a v domově se zvláštním režimem. Celkem nabízí 84 míst. Nový domov buduje Moravskoslezský kraj od konce roku 2021, aktuálně se stavba dokončuje a připravuje se spuštění provozu domova jako nové krajské příspěvkové organizace. Slavnostní otevření je naplánováno na 18. červen.

Novojičínští rodáci uctili čestného občana Karla Kryla

Klub rodáků a přátel města vyhlásil v Novém Jičíně jaro Karla Kryla. Uctil tak kulaté výročí narození i úmrtí tohoto novojičínského čestného občana.

V průběhu jara vysadí ve Frýdku-Místku na 100 stromů a 400 keřů

Frýdek-Místek bude bohatší o další stovky kusů dřevin. Právě v těchto dnech totiž probíhá pravidelná jarní výsadba stromů a keřů. Letos do ní město investuje 880 tisíc korun.

Kniha očima pamětníků „K poslední šichtě – Zdař Bůh!“ mapuje důlní neštěstí před 100 lety

V pátek 12. dubna 2024, v den stého výročí ničivé exploze v Dole Gabriela byla v Karviné slavnostně pokřtěna kniha, která očima pamětníků mapuje nejen tuto ale i další, největší důlní katastrofu na Karvinsku, při které zahynulo 235 horníků.

Protidrogový vlak se po tříleté pauze vrátil varovat a odradit

Do Nového Jičína se po tříleté pauze vrátil protidrogový vlak. Revolution train tu zastavil na jeden den, otevřen byl pro školní skupiny i veřejnost zdarma.

Aktivní senioři uspořádali ve Frýdku-Místku turnaj v badmintonu

Sportem předcházejí krizi středního věku. Takové je pořekadlo seniorů ve spolku Aktivní senioři Frýdek-Místek. Aktuálně mají za sebou třetí ročník turnaje v badmintonu, který měl tradičně velký úspěch. Desítky seniorů mezi sebou s velkým nasazením soupeřili o medaile a nejlepší umístění.

Za srážení lidí čeká bezdomovce vězení. 69letá seniorka spadla dokonce na koleje

Včera 10:44 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Otřesný případ agresivity řeší v těchto dnech ostravští policisté. Opilý bezdomovec se zcela bezdůvodně vrhal na kolemjdoucí na Svinovských mostech a srážel je na zem. Téměř 70letá žena dokonce skončila v kolejišti.

ŘSD do léta opraví dálniční mosty na hranicích Moravskoslezského a Olomouckého kraje

Včera 7:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic bude pokračovat v opravě mostů na dálnici D1. Po zimě se práce obnoví na hranicích Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Práce vyjdou na 118 milionů korun a hotovo by mělo být v červenci.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

V opavské nemocnici pokračuje stavba nadzemních koridorů mezi pavilony

Včera 17:31 | Opava | Jiří Cileček

Ve Slezské nemocnici Opava se staví nadzemní koridory mezi pavilony S,V a L,N. Zakázku ve výši 150 milionů korun financuje zřizovatel nemocnice, Moravskoslezský kraj. První část by měla být hotová do konce roku.

V centru Opavy se závodilo v orientačním sprintu. Závod byl součástí oslav 800 let od založení Opavy

13. dubna 2024 21:47 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě odstartoval jarní žebříček MS kraje a Mistrovství Moravskoslezského kraje v orientačním sprintu. Závod byl zároveň součástí oslav 800 let od založení Opavy. Start i cíl byl v areálu Minoritského kláštera a zahrady.

Opavský Spolek Kapradí si musel poradit se záplavou tulipánů. Vykvetly všechny najednou

13. dubna 2024 21:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Nezvykle teplé počasí udělalo mnoha lidem radost. Pěstitelům jarních květin ale naopak spousty starostí. Například různé druhy tulipánů, které kvetou postupně několik týdnů, letos vykvetly všechny během pár dní.

Opavští policisté s psovody pravidelně kontrolují chaty a rekreační zařízení

13. dubna 2024 21:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavští policisté pravidelně kontrolují chatové oblasti. Ty jsou totiž častým terčem zlodějů a nechtěných návštěv. Ke krádežím a vloupáním nejčastěji dochází v zimním období. Trestnou činnost ale policie zaznamenává po celý rok.

Hematologicko-transfuzní oddělení SNO zaplnili policisté. Společně darovali krev

10. dubna 2024 18:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Krev se zatím nedá uměle vyrobit. Pacienti jsou tak odkázáni na pomoc druhých. Darovat společně tuto vzácnou tekutinu pravidelně chodí na hematologicko-transfuzní oddělení Slezské nemocnice policisté z Opavy a okolí.

Okolí Stříbrného jezera je čistší. Opavané ho zbavili odpadků v rámci akce Ukliďme Česko

10. dubna 2024 18:36 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Už po 10. se Opavané mohli zapojit do celorepublikové akce Ukliďme Česko. Hlavní úklidový den proběhl uplynulou sobotu, kdy se jedna ze skupinek dobrovolníků vydala na úklid kolem Stříbrného jezera.

Děti hodnotí obědy ve školní jídelně, nechtějí plýtvat
Vydáno 8. října 2019 17:59, Opava, Katka Geryková
Děti ze Základní školy v Opavě- Vávrovicích sledují, která jídla strávníkům v jídelně chutnají a která naopak tvoří odpad. Chtěly by se pokusit sestavit ideální jídelníček, který by se zamlouval co největšímu počtu dětí. To proto, aby se potravinami neplýtvalo.

Oběd ve školní jídelně Základní školy ve Vávrovicích končí zdejší žáci pokaždé hlasováním, jak jim chutnalo. Zbytky na talíři totiž znamenají plýtvání. Měsíčně tady vyhodí kolem dvou set kilogramů jídla.

„Občas nám to nechutná, bylo plno zbytků, a tak jsme se rozhodli s tím něco udělat,“ vysvětlují žáci zdejší školy, proč se pustili do hodnocení jednotlivých pokrmů.

„Nejde tolik o oblíbená a neoblíbená jídla, ale spíš sledujeme množství zbytků, odpadu, které zůstane,“ dodává ředitel školy Pavel Gregor.

Rýžový nákyp, rybí filé s paprikou a žampiony, čočka s vejcem, zeleninové rizoto nebo chilli con carné vede zdejší hitparádu nejméně oblíbených jídel. Prázdné talíře naopak zaručeně zůstanou, když je k obědu řízek, krupice nebo buchtičky s krémem.

Dodržet předepsané zastoupení některých surovin v jídelníčku a ještě k tomu vařit zdravě není vůbec jednoduché.

„Hledáme formu, jak to změnit. Skladbou jídelníčku, možná přílohou, barevným provedením jídla, aby to děti lákalo. Ale už neumíme ovlivnit to, jaké mají děti stravovací návyky z domu,“ dodává Dalibor Zeman, ředitel Zařízení školního stravování Opava, které obědy pro opavské školáky připravuje.

V mnohých jídelnách se osvědčil samoobslužný bar, kde strávníci najdou zeleninu, ovoce, mléčné výrobky či nápoje. Vše si mohou nabrat podle vlastní chuti. A to přesně tolik, kolik sní.

Kuchaři by uvítali,kdyby se propojila více jídelna se školou. Daří se to třeba také díky projektům, kdy v jídelnách vaří zahraniční menu. Školáci tak mohli ochutnat třeba norská nebo španělská jídla a leccos se nich dozvědět.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000017580/deti-hodnoti-obedy-ve-skolni%25C2%25A0jidelne-nechteji-plytvat