Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Začala Bezručova Opava. Multižánrový festival nabízí nejrůznější formy umění na téma Síla ženy

Opava |

Začala Bezručova Opava – podzimní svátek kultury. Od září až do listopadu je připraveno víc jak 70 pořadů nejrůznějších forem - divadelní i filmová představení, koncerty, výstavy, besedy či autorská čtení. Na slavnostním zahájení udělil primátor města Cenu Petra Bezruče sochaři Kurtu Gebauerovi, který letos slaví osmdesátiny.

Festival Bezručova Opava je svými 64 ročníky jedním nejstarších u nás. Zatímco původně se zabýval tvorbou slezského básníka Petra Bezruče, od 90. let přesáhl od literatury také do dalších odvětví kultury, která byla tematicky propojena.

Letošní zahájení festivalu Bezručova Opava bylo už tradičně situováno do odsvěceného Kostela sv. Václava. Letos se mohou milovníci kultury těšit na pořady, které spojuje téma Síla ženy.

Petr Rotrekl, dramaturg festivalu Bezručova Opava: „My si myslíme, že ženy jsou tou cennější polovinou lidstva. Ženy jsou ty, které drží křehkou klenbu světa. Ženy jsou ty, které nás inspirují a ponoukají k lepším výkonům.“

Během následujících týdnů je připraveno na sedmdesát pořadů. Zastoupeny jsou snad všechny žánry: od výstav přes koncerty a divadlo až k filmu.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: „Je to kulturní akce, která má dlouhou historii. A velký význam, protože zasahuje širokou oblast kultury."

O zahajovací antré se postaralo uskupení Živa Poppy Theatre, které těží z folklórních zpěvů a tanců slovanské historie. A předvedlo ohňovou show.

Tereza Georgievová, vedoucí skupiny Živa Poppy Theatre: „Živa byla bohyně. Takže čerpáme inspiraci z těch silných žen naší historie. Naše představení je o živlech. Hlavní živel, který používáme je oheň.“

Žáci opavské základní umělecké školy představili ženy, které zůstaly zapsané do dějin. Byly to především ty, které okolí fascinovaly svou vnitřní silou, odhodláním i vysokým morálním kreditem. Žáci oblečení do vlastnoručně vyrobených kostýmů se stylizovali například do polské vědkyně Marie Curie-Sklodowské, britské herečky, která se věnovala charitě Audrey Hepburnové nebo malířky Fridy Kahlo, která je symbolem nezávislé ženy. Sílu odporu proti komunistickému režimu představovala česká politička Milada Horáková.

Julie Bogdány, žákyně výtvarného oboru, ZUŠ Opava: „Je typická svými brýlemi a také účesem, který je ne přímo striktní, ale je hodně přesný, nesmí nikde nic čouhat.“

Součástí slavnostního zahájení bylo také udílení Ceny Petra Bezruče. Letos ji z rukou primátora Opavy přijal za svou celoživotní práci sochař Kurt Gebauer, který pochází z nedalekého Hradce nad Moravicí.

V Domě umění je nyní připravena loňská odložená výstava Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity.

Vladimír Birgus, vedoucí Institutu tvůrčí fotografie, Slezská univerzita: „Není to průřez třiceti lety, ale my vždy děláme průřez za posledních 5 let. Tady dostali přednost studenti, kteří jsou ještě ve škole nebo nedávno absolvovali. Máme tady ale také prostor pro nezapomenutelné studenty, kde se každý představuje jednou fotografií.“

Během podzimu přivítá Bezručova Opava desítky umělců. Zazpívají např. Katarína Knechtová nebo Lenka Dusilová, přijede také Divadlo Pod Palmovkou nebo Husa na provázku. Zuzana Beranová představí svůj komiks o životě opavské rodačky Joy Adamsonové.

Nahlásit chybu


K tématu

Opavu od září ovládne festival Bezručova Opava. Letos na téma Šťastné náhody, chyby a omyly

24. srpna 2023 11:35 | Opava | Yvona Fajtová

Multižánrový Festival Bezručova Opava už klepe na dveře. Jeho historie se začala psát už v roce 1958, kdy zemřel slavný slezský básník Petr Bezruč, a řadí se tak k nejstarším festivalům v Česku.


Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

Včera 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Nemocnice Karviná-Ráj připravila pro páry čekající potomka předporodní pokoj v porodnici

Nemocnice Karviná-Ráj investovala peníze do vybudování předporodního pokoje pro páry, které čekají na příchod svého potomka. Po celou dobu hospitalizace, v době porodu i po porodu, tak nemusí být partneři vůbec separováni.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Včera 15:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Obyvatelé i firmy se zapojují do výzvy 800 stromů pro Opavu

20. dubna 2024 14:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava loni vyhlásila výzvu 800 stromů pro Opavu. Jejím cílem je vysadit 800 stromů k letošnímu 800. výročí založení města. Strom může na svém pozemku vysadit kdokoliv. Už příští týden vysadí památný javor červený firma Komas.

Parkoviště na náměstí Svobody v Opavě oživí zeleň. Asfaltová plocha se tak nebude tolik přehřívat

20. dubna 2024 14:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Parkoviště na náměstí Svobody v Opavě prochází kompletní rekonstrukcí. Na jejím konci už to nebude jen jedna velká asfaltová plocha, ale prostor se spoustou zeleně.

Urologie opavské nemocnice má novou endoskopickou věž za 2,6 milionu

19. dubna 2024 16:45 | Opava | Jiří Cileček

Na urologickém endoskopickém operačním sále Slezské nemocnice využívají operatéři novou endoskopickou věž. Představuje nejnovější typ zobrazovací techniky a techniky elektrokoagulace, zajišťuje efektivněji stavění krvácení při operacích prostaty a močového měchýře, kterých se ve Slezské nemocnici provádí na čtyři stovky ročně.

Opavané si v rámci Dne Země prohlédli ČOV. Díky mikroorganismům je voda opět čistá za jeden a půl dne

18. dubna 2024 12:11 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

ČOV v Opavě se v rámci oslav Dne Země otevřela lidem. Odpadní vodu vyčistí za jeden a půl dne

17. dubna 2024 18:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne Země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

V Sudicích si připomněli 79 let od finální fáze ostravsko-opavské operace

17. dubna 2024 18:16 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Sudice na Opavsku byly první osvobozenou obcí od nacistů. 15. dubna roku 1945 tady začala finální fáze ostravsko-opavské operace. Na tuto významnou událost se vzpomínalo u Památníku osvobození sovětskou armádou.

Začala Bezručova Opava. Multižánrový festival nabízí nejrůznější formy umění na téma Síla ženy
Vydáno 7. září 2021 20:16, Opava, Katka Geryková
Začala Bezručova Opava – podzimní svátek kultury. Od září až do listopadu je připraveno víc jak 70 pořadů nejrůznějších forem - divadelní i filmová představení, koncerty, výstavy, besedy či autorská čtení. Na slavnostním zahájení udělil primátor města Cenu Petra Bezruče sochaři Kurtu Gebauerovi, který letos slaví osmdesátiny.

Festival Bezručova Opava je svými 64 ročníky jedním nejstarších u nás. Zatímco původně se zabýval tvorbou slezského básníka Petra Bezruče, od 90. let přesáhl od literatury také do dalších odvětví kultury, která byla tematicky propojena.

Letošní zahájení festivalu Bezručova Opava bylo už tradičně situováno do odsvěceného Kostela sv. Václava. Letos se mohou milovníci kultury těšit na pořady, které spojuje téma Síla ženy.

Petr Rotrekl, dramaturg festivalu Bezručova Opava: „My si myslíme, že ženy jsou tou cennější polovinou lidstva. Ženy jsou ty, které drží křehkou klenbu světa. Ženy jsou ty, které nás inspirují a ponoukají k lepším výkonům.“

Během následujících týdnů je připraveno na sedmdesát pořadů. Zastoupeny jsou snad všechny žánry: od výstav přes koncerty a divadlo až k filmu.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: „Je to kulturní akce, která má dlouhou historii. A velký význam, protože zasahuje širokou oblast kultury."

O zahajovací antré se postaralo uskupení Živa Poppy Theatre, které těží z folklórních zpěvů a tanců slovanské historie. A předvedlo ohňovou show.

Tereza Georgievová, vedoucí skupiny Živa Poppy Theatre: „Živa byla bohyně. Takže čerpáme inspiraci z těch silných žen naší historie. Naše představení je o živlech. Hlavní živel, který používáme je oheň.“

Žáci opavské základní umělecké školy představili ženy, které zůstaly zapsané do dějin. Byly to především ty, které okolí fascinovaly svou vnitřní silou, odhodláním i vysokým morálním kreditem. Žáci oblečení do vlastnoručně vyrobených kostýmů se stylizovali například do polské vědkyně Marie Curie-Sklodowské, britské herečky, která se věnovala charitě Audrey Hepburnové nebo malířky Fridy Kahlo, která je symbolem nezávislé ženy. Sílu odporu proti komunistickému režimu představovala česká politička Milada Horáková.

Julie Bogdány, žákyně výtvarného oboru, ZUŠ Opava: „Je typická svými brýlemi a také účesem, který je ne přímo striktní, ale je hodně přesný, nesmí nikde nic čouhat.“

Součástí slavnostního zahájení bylo také udílení Ceny Petra Bezruče. Letos ji z rukou primátora Opavy přijal za svou celoživotní práci sochař Kurt Gebauer, který pochází z nedalekého Hradce nad Moravicí.

V Domě umění je nyní připravena loňská odložená výstava Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity.

Vladimír Birgus, vedoucí Institutu tvůrčí fotografie, Slezská univerzita: „Není to průřez třiceti lety, ale my vždy děláme průřez za posledních 5 let. Tady dostali přednost studenti, kteří jsou ještě ve škole nebo nedávno absolvovali. Máme tady ale také prostor pro nezapomenutelné studenty, kde se každý představuje jednou fotografií.“

Během podzimu přivítá Bezručova Opava desítky umělců. Zazpívají např. Katarína Knechtová nebo Lenka Dusilová, přijede také Divadlo Pod Palmovkou nebo Husa na provázku. Zuzana Beranová představí svůj komiks o životě opavské rodačky Joy Adamsonové.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000027348/zacala-bezrucova-opava-multizanrovy-festival-nabizi-nejruznejsi-formy-umeni-na-tema-sila-zeny