Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Třídící patrola radí, co s odpadem

Opava |

Opavští školáci budou radit, jak správně třídit odpad. Třídící patrola vysvětlí, jak který druh odpadu vytřídit a také jak zbytečnému o odpadu předcházet. Lidé by si měli dávat pozor, co odhazují do popelnice. Novela Zákona o odpadech totiž výrazně navýšila cenu za jeho ukládání na skládkách.

Do projektu Třídící patrola se zapojily děti ze čtyř opavských škol. Pro žáky z vávrovické základní školy není téma třídění odpadu nic nového. Podrobně se mu věnují. Nejen ve vyučování, ale i ve volném čase. A je to vidět. Nádoby na třídění nechybí v žádné třídě ani na chodbách.

Jakub Ludvík, žák ZŠ Vávrovice: „My ve škole netřídíme jen papír, plasty a směsný odpad. Ale i bio odpad, baterie, hliník a pastelky.“

Teď mohou své zkušenosti předat každému, kdo má o ně zájem.

Pavel Gregor, ředitel ZŠ a MŠ Vávrovice: „My máme vlastní eko-hlídku, která se stará o odpady ve škole. A tito dva členové byli startovacím týmem.

Děti teď radí, jak naložit s odpadem, také ostatním. Zda domácnost třídí dobře, je zřejmé z nahlédnutí do popelnice.

Filip Grambál, žák ZŠ Vávrovice: „Myslím, že si lidé  někdy nejsou jistí, co kam dát.“

Viktorie Fedčuk, žákyně ZŠ Vávrovice: „Odpad je velký problém naší planety.“

Třídící patrola dochází za zájemci na vyžádání a v doprovodu úředníka z magistrátu, který může např. doplnit informace, které by děti nevěděly. Návštěvu je nutné objednat e-mailem (tridicipatrola@opava-city.cz) .

Katka Durčáková, koordinátorka projektu, Magistrát Opava: „Třídící patrola pak přijde přímo domů. A vysvětlí jim, jak by měli nejlépe třídit odpad. Kam konkrétně co odkládat. Mohou se zeptat i na nějaké záludnosti.“

Opavané na tom nejsou s tříděním plastu, papíru, skla, elektroodpadu, bioodpadu, oděvů či oleje vůbec špatně. Sděluje to průměrných 200 kilogramů vyvezeného komunálního odpadu, který se v přepočtu na jednoho obyvatele ukládá ročně na skládku. Ve srovnání s celorepublikovým průměrem je to méně než polovina.

Martin Škrabánek, odb. životního prostředí, Magistrát Opava: „Množství směsného odpadu je nutné snižovat, protože rok od roku poroste poplatek za uložení jedné tuny na skládku.“

Město Opava vytisklo na podporu této kampaně speciální letáky a finančně ji podporuje také Moravskoslezský kraj.


KONTAKT:          tridicipatrola@opava-city.cz

" data-image="y05rwyu58mj4">


Nahlásit chybu


K tématu

Popelářské vozy a technika se staly trhákem Dne Technických služeb v Havířově

30. května 2023 14:25 | Havířov | Bára Kelnerová

Pátý ročník Dne Technických služeb sklidil u veřejnosti opět velký úspěch. Do areálu u sportovní haly Slavie přišly stovky lidí. Největší zážitky si odnesly děti, kterým se líbila zejména technika, kterou technické služby používají.

V Karviné ocenili výherce školní soutěže ke třídění odpadů "Fantazii se meze nekladou"

16. května 2023 18:33 | Celý MS kraj | Monika Danková

Týmy ze čtyř karvinských základních škol si přišly pro finanční odměnu za své výrobky z recyklovatelných materiálů, které uspěly v očích veřejnosti na Dni země. Slavnostní vyhodnocení se konalo v literárním salonku regionální knihovny.

V Karviné vyhodnotili soutěž ke třídění odpadů "Fantazii se meze nekladou"

16. května 2023 17:33 | Karviná | Monika Danková

Týmy ze čtyř základních škol si přišly pro finanční odměnu za své výrobky z recyklovatelných materiálů, které uspěly v očích veřejnosti na Dni země. Slavnostní vyhodnocení se konalo v literárním salonku regionální knihovny, podívejte se na poslední reportáž.


Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.