Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Trenér Petr Czudek: Máme za sebou nejúspěšnější sezónu posledních let

Opava |

Petr Czudek, basketbalový trenér, je spjatý s opavským basketbalem od dětství. Jako hráč prošel českými a slovenskými kluby, aby se do Opavy vrátil. Už 15 letech tady působí jako trenér. V následujícím rozhovoru vám přineseme nejen ohlédnutí za mimořádnou sezónou.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Máte za sebou úspěšnou sezónu: se svými svěřenci jste dosáhli na Český pohár a stali se ligovými vicemistry. Jste spokojený?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Určitě jsem spokojený. Nejen, že jsme se stali vicemistry a obhájili tak postavení z loňského a předloňského roku, ale hlavně jsme vyhráli Český pohár. Jsme rádi, že jsme si ten pocit vítězství, zvednout Český pohár, jsme si v této sezóně zažili. Proto je to pro nás nejúspěšnější sezóna za posledních 19 let.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Basketbalu se věnujete od dětství, jen aktivní hráčskou kariéru vystřídala trenérská. Měl jste to takto v plánu?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Je pravda, že jsem z učitelské rodiny. Takže jsem měl v plánu určitě být učitelem. Do toho se vyvíjela má hráčská kariéra, kterou jsem stále bral tak, že mne to baví. Pak jsem odešel do střediska vrcholového sportu do Brna, kde už to profesionalismem zavání. Pak jsem hrál za A tým. I když jsem aktivně hrál, tak jsem navštěvoval kempy mladých basketbalistů, nebo když mne někdo požádal, tak i tréninky. A zjistil jsem, že mne to baví.  Chci říct, že jsem měl odjakživa k dětem blízko. Takže už tam někde v hlavě bylo, že bych chtěl trénovat. Také jsem přemýšlel, že půjdu učit.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Jak se změnil basketbal od doby, kdy jste s ním začínal?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Hrozně moc. Ty pravidla se měnila. Já jsem začínal ještě na dřevěných koších. Teď tam jsou plexiskla. Za mne ještě nebyla trojka, potom ji namalovali. Pro nás to byl šok. Celkově se hra hrozně zrychlila. V době, kdy jsem aktivně hrál, tak jsem byl na palubovce celých 40 minut. Střídal jsem, jen když jsem měl 5 faulů, nebo jsem se zranil. Teď se málokdy vidí, aby hráč odehrál 40 minut. Opravdu je to hodně náročné fyzicky.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR:  Nepochybuji o tom, že sport je pro váš život nezbytný. U čeho relaxujete, když si od něj chcete odpočinout?

Petr Czudek, trenér BK Opava:  „Basket i zabere hodně času. Ale rád relaxuji zase sportem. Rád chodím na vycházky Za covidu jsme si pořídili psa, tak s ním. A miluju plážový volejbal. Když to počasí dovolí, tak se půl roku věnuju plážovému volejbalu. Ale když úplně odskočíme od toho sportu, tak relax je také dobrý koncert a divadlo.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Vaší zálibou je divadlo a film. A ve filmu „Zlatý podraz“ z basketbalového prostředí jste také hrál. Jaké to pro vás bylo stát před kamerou?

Petr Czudek, trenér BK Opava:  „To byly tři natáčecí dny, ale uvidíte tam jen moje záda. A ve filmu nemluvím, na rozdíl od mých kolegů, kteří se tam objevili. Třeba Tomáš Satoranský nebo Jirka Welsh. Já mám většinou mám takovou smůlu. Trávím na place hodně času a výsledek není vidět.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: „Naopak vaše činnost je vidět v propojení se sociálně - terapeutickou dílnou Radost, kterou provozuje opavská Charita. Jak tato spolupráce vznikla?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „To je už 7 roků. Najednou se z těch setkávání stala tradice s tím, že hodně tamních klientů nám chodí fandit, sedí většinou za lavičkou. Teď máme takovou společnou akci, kde budeme střílet, budeme soutěžit. A musím říct, že jsou to setkání přirozená. Nice není strojené. To naše vzájemné propojení funguje nějak automaticky.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: A já musím dodat, že na mne působí společná setkání vždy velmi přátelsky. Co vám tato setkání dávají?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „No, dobrý pocit. To je jako když se vám podaří dát dobrý dárek k Vánocům. A vidíte ty rozzářené oči, taky z toho máte dobrý pocit. Tak to je ono. Já bych v tom nehledal nic složitého. Čistá radost z toho, že někdo má radost.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Na přátelských vztazích si nejspíš zakládáte i v klubu. Jinak si nedovedu vysvětlit tu přirozenou autoritu, kterou u hráčů máte. Čím to je?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Jedno je pravda, že jsme spolu dlouho už dlouho. Je to takové manželství. Neříkám, že tam je láska, ale spíš očekávání a tolerance. Já něco toleruju klukům a kluci zase tolerují něco mně. A je tam vzájemný respekt. Kluci ví, že mně jde o to, udělat co nejlepší výsledek. Tam ta motivace je společná.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Jaké máte plány pro příští sezónu?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Sezona byla dva roky v covidu, pak přišla válka. Je to docela problém, jak zabezpečit sezónu, to mluvím o penězích. Zvažovali jsme i variantu tzv. „dietní sezóna“. Že nebudeme hrát poháry, nebo jich budeme hrát méně. Ale když tady byla dvakrát vyprodaná hala, hrálo se finále, tak sponzoři řekli: Musíme hrát dál! Tak se teď rozhodlo, že budeme hrát poháry a oslovíme také nějaké zahraniční hráče. Ale hlavně musíme oslovit nové sponzory. Já věřím, že se všechno podaří, a že ta nová sezóna bude ještě lepší, než byla ta letošní.“
Nahlásit chybu


K tématu

Charita Opava staví v Jarkovicích nový dům pro mentálně znevýhodněné

16. srpna 2023 18:26 | Opava | Yvona Fajtová

Rozvoj chráněného bydlení v Jarkovicích. To je název projektu Charity Opava, na kterém se finančně podílí EU. Výsledkem budou čtyři bezbariérové byty pro lidi s mentálním znevýhodněním.

Zámek v Raduni patřil klientům Charity Opava. Prohlídky byly šité na míru jejich hendikepu

24. června 2023 15:01 | Opava | Yvona Fajtová

Zámek v Raduni se stal opět místem už tradičního Dne Charity Opava. Jeho součástí byla také vernisáž fotografií 15. ročníku fotosouteže Můj svět, která se uskutečnila v tamní oranžerii.

Zámek v Raduni patřil klientům Charity Opava. Prohlídky byly šité na míru jejich hendikepu

26. června 2023 9:19 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Zámek v Raduni se stal místem už tradičního Dne Charity Opava. Jeho součástí byla také vernisáž fotografií 15. ročníku fotosouteže Můj svět, která probíhala v hojně navštěvované zámecké oranžerii.


111 vyloučených z MHD při noční razii v Ostravě, nejčastěji jeli bez lístku

Dnes 10:01 | Ostrava-město | Jiří Cileček

903 zkontrolovaných cestujících v celkem 35 spojích, a z toho 111 vyloučených pasažérů za nedodržování přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku na sobotu. Noční akce probíhala na tramvajových linkách v Ostravě-Jihu a tramvajových linkách v centru města.

V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Urologie opavské nemocnice má novou endoskopickou věž za 2,6 milionu

Včera 16:45 | Opava | Jiří Cileček

Na urologickém endoskopickém operačním sále Slezské nemocnice využívají operatéři novou endoskopickou věž. Představuje nejnovější typ zobrazovací techniky a techniky elektrokoagulace, zajišťuje efektivněji stavění krvácení při operacích prostaty a močového měchýře, kterých se ve Slezské nemocnici provádí na čtyři stovky ročně.

Opavané si v rámci Dne Země prohlédli ČOV. Díky mikroorganismům je voda opět čistá za jeden a půl dne

18. dubna 2024 12:11 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

ČOV v Opavě se v rámci oslav Dne Země otevřela lidem. Odpadní vodu vyčistí za jeden a půl dne

17. dubna 2024 18:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne Země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

V Sudicích si připomněli 79 let od finální fáze ostravsko-opavské operace

17. dubna 2024 18:16 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Sudice na Opavsku byly první osvobozenou obcí od nacistů. 15. dubna roku 1945 tady začala finální fáze ostravsko-opavské operace. Na tuto významnou událost se vzpomínalo u Památníku osvobození sovětskou armádou.

Opava válečná očima obyvatel Opavska. Unikátní výstava v Hrabyni k výročí 800 let Opavy

17. dubna 2024 18:07 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Národní památník II. světové války v Hrabyni se zapojil do oslav 800. výročí Opavy. Otevřel výstavu Opava válečná. Opava a Opavsko za 2. světové války, která líčí válku očima obyčejných lidí.

V Sudicích začaly oslavy 79. výročí osvobození. Vzpomínalo se u Památníku osvobození sovětskou armádou

16. dubna 2024 8:53 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Sudice na Opavsku byly první osvobozenou obcí od nacistů. 15. dubna roku 1945 tady začala finální fáze ostravsko-opavské operace. Na tuto významnou událost se vzpomínalo u Památníku osvobození sovětskou armádou.

Trenér Petr Czudek: Máme za sebou nejúspěšnější sezónu posledních let
Vydáno 6. července 2022 10:41, Opava, Katka Geryková
Petr Czudek, basketbalový trenér, je spjatý s opavským basketbalem od dětství. Jako hráč prošel českými a slovenskými kluby, aby se do Opavy vrátil. Už 15 letech tady působí jako trenér. V následujícím rozhovoru vám přineseme nejen ohlédnutí za mimořádnou sezónou.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Máte za sebou úspěšnou sezónu: se svými svěřenci jste dosáhli na Český pohár a stali se ligovými vicemistry. Jste spokojený?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Určitě jsem spokojený. Nejen, že jsme se stali vicemistry a obhájili tak postavení z loňského a předloňského roku, ale hlavně jsme vyhráli Český pohár. Jsme rádi, že jsme si ten pocit vítězství, zvednout Český pohár, jsme si v této sezóně zažili. Proto je to pro nás nejúspěšnější sezóna za posledních 19 let.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Basketbalu se věnujete od dětství, jen aktivní hráčskou kariéru vystřídala trenérská. Měl jste to takto v plánu?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Je pravda, že jsem z učitelské rodiny. Takže jsem měl v plánu určitě být učitelem. Do toho se vyvíjela má hráčská kariéra, kterou jsem stále bral tak, že mne to baví. Pak jsem odešel do střediska vrcholového sportu do Brna, kde už to profesionalismem zavání. Pak jsem hrál za A tým. I když jsem aktivně hrál, tak jsem navštěvoval kempy mladých basketbalistů, nebo když mne někdo požádal, tak i tréninky. A zjistil jsem, že mne to baví.  Chci říct, že jsem měl odjakživa k dětem blízko. Takže už tam někde v hlavě bylo, že bych chtěl trénovat. Také jsem přemýšlel, že půjdu učit.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Jak se změnil basketbal od doby, kdy jste s ním začínal?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Hrozně moc. Ty pravidla se měnila. Já jsem začínal ještě na dřevěných koších. Teď tam jsou plexiskla. Za mne ještě nebyla trojka, potom ji namalovali. Pro nás to byl šok. Celkově se hra hrozně zrychlila. V době, kdy jsem aktivně hrál, tak jsem byl na palubovce celých 40 minut. Střídal jsem, jen když jsem měl 5 faulů, nebo jsem se zranil. Teď se málokdy vidí, aby hráč odehrál 40 minut. Opravdu je to hodně náročné fyzicky.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR:  Nepochybuji o tom, že sport je pro váš život nezbytný. U čeho relaxujete, když si od něj chcete odpočinout?

Petr Czudek, trenér BK Opava:  „Basket i zabere hodně času. Ale rád relaxuji zase sportem. Rád chodím na vycházky Za covidu jsme si pořídili psa, tak s ním. A miluju plážový volejbal. Když to počasí dovolí, tak se půl roku věnuju plážovému volejbalu. Ale když úplně odskočíme od toho sportu, tak relax je také dobrý koncert a divadlo.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Vaší zálibou je divadlo a film. A ve filmu „Zlatý podraz“ z basketbalového prostředí jste také hrál. Jaké to pro vás bylo stát před kamerou?

Petr Czudek, trenér BK Opava:  „To byly tři natáčecí dny, ale uvidíte tam jen moje záda. A ve filmu nemluvím, na rozdíl od mých kolegů, kteří se tam objevili. Třeba Tomáš Satoranský nebo Jirka Welsh. Já mám většinou mám takovou smůlu. Trávím na place hodně času a výsledek není vidět.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: „Naopak vaše činnost je vidět v propojení se sociálně - terapeutickou dílnou Radost, kterou provozuje opavská Charita. Jak tato spolupráce vznikla?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „To je už 7 roků. Najednou se z těch setkávání stala tradice s tím, že hodně tamních klientů nám chodí fandit, sedí většinou za lavičkou. Teď máme takovou společnou akci, kde budeme střílet, budeme soutěžit. A musím říct, že jsou to setkání přirozená. Nice není strojené. To naše vzájemné propojení funguje nějak automaticky.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: A já musím dodat, že na mne působí společná setkání vždy velmi přátelsky. Co vám tato setkání dávají?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „No, dobrý pocit. To je jako když se vám podaří dát dobrý dárek k Vánocům. A vidíte ty rozzářené oči, taky z toho máte dobrý pocit. Tak to je ono. Já bych v tom nehledal nic složitého. Čistá radost z toho, že někdo má radost.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Na přátelských vztazích si nejspíš zakládáte i v klubu. Jinak si nedovedu vysvětlit tu přirozenou autoritu, kterou u hráčů máte. Čím to je?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Jedno je pravda, že jsme spolu dlouho už dlouho. Je to takové manželství. Neříkám, že tam je láska, ale spíš očekávání a tolerance. Já něco toleruju klukům a kluci zase tolerují něco mně. A je tam vzájemný respekt. Kluci ví, že mně jde o to, udělat co nejlepší výsledek. Tam ta motivace je společná.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Jaké máte plány pro příští sezónu?

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Sezona byla dva roky v covidu, pak přišla válka. Je to docela problém, jak zabezpečit sezónu, to mluvím o penězích. Zvažovali jsme i variantu tzv. „dietní sezóna“. Že nebudeme hrát poháry, nebo jich budeme hrát méně. Ale když tady byla dvakrát vyprodaná hala, hrálo se finále, tak sponzoři řekli: Musíme hrát dál! Tak se teď rozhodlo, že budeme hrát poháry a oslovíme také nějaké zahraniční hráče. Ale hlavně musíme oslovit nové sponzory. Já věřím, že se všechno podaří, a že ta nová sezóna bude ještě lepší, než byla ta letošní.“
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000032138/trener-petr-czudek-mame-za-sebou-nejuspesnejsi-sezonu-poslednich-let