Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nové byty v Opavě. Investorem jsou developeři i město

Opava |

Opava se chystá snížit deficit nedostatku bytů a přilákat tak do města nové obyvatele. Byty stavějí prozatím developeři. V lokalitě bývalých Dukelských kasáren by pak mohla být v příštím roce zahájena výstavba obecních tzv. startovacích bytů. V Opavě byty dlouhodobě chybí.

Získat byt v Opavě není jednoduché. Překážkou jsou vysoké tržní nájmy a také jejich nedostatek. Výstavba se tady totiž v minulosti nijak zvlášť nerozvíjela. Obecní byt je pak možné získat výběrovým řízením. Ročně se jich pro nové nájemníky uvolní jen několik.

Michal Kokošek (ANO), 1. náměstek primátora Opavy: „Město Opava má k dispozici asi pět set padesát bytů. Dostatečné to není. Poptávka převyšuje nabídku.“

Necelá čtvrtina těchto bytů je určená pro sociálně znevýhodněné, jako jsou např. handicapovaní či senioři. Počet obecních bytů se ale v budoucnu rozroste. Už v příštím roce by mohla být zahájená výstavba 160 bytových jednotek. Vzniknou rekonstrukcí historických budov v bývalých Dukelských kasárnách.

Michal Kokošek (ANO), 1. náměstek primátora Opavy: „Opava, jako město, které má přes 50 000 obyvatel potřebuje více nájemních bytů. A to také vzhledem k situaci, která v současné době děje v souvislostí s navyšování cen energií a celkového zdražování.“

To opodál už se staví. Před dvěma lety město pozemek o výměře 3,8 ha prodalo. A nyní developer začal stavět. Postupně zde vybuduje 16 bytových domů. Teď tady stroje hloubí základy pro první čtyři.

Pavel Steinwirth, stavbyvedoucí, JTA Holding: „Momentálně dokončujeme zemní práce a začínáme zakládat stavbu. Zemní piloty, základové pásy a tak dál.“

Železobetonové piloty jsou uloženy do hloubky 15 metrů tak, aby unesly konstrukci šesti patrového domu. V první etapě bude dokončeno celkem 125 bytů. Jejich prodej běží už od léta.

Radek Sklář, manažer prodeje, TRIMEX REALITY: „Od spuštění prodeje ten zájem byl velký. Lidé volali denně. Z toho se vygenerovalo asi 10% rezervací. Pak se prodej přibrzdil.“

To 153 bytů, které se začaly stavět ještě v době před koronavirovou krizí v lokalitě Kačírkova, bylo rozebráno poměrně rychle. Developeři by měli v Opavě stavět také na dalších místech. Své záměry ale mnozí ještě nezveřejnili. Např. u ulice Olomoucká město prodalo pozemky k výstavbě už v roce 2016, ovšem stavět se tady ještě nezačalo. Další byty se plánují také kousek od centra. A to už víc jak deset let. V projektu Slezský se uvažuje jak o malometrážních bytech, tak o komerčních prostorách. Aktuálně město nabízí k prodeji pozemky ve vnitrobloku za obchodním centrem Slezanka. I tady mají být bytové domy. Asi 300 pozemků se chystá město nabídnout lidem k výstavbě rodinných domů. Jde o lokalitu Stromovka nedaleko Slezské nemocnice.


Nahlásit chybu


K tématu

Studie navrhuje možnost vystavět přes 300 nových bytů ve Frýdku-Místku

13. listopadu 2023 17:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek si nechal vypracovat zastavovací studii pro možnost vybudování více než 300 bytů. Ty by mohly vzniknout v lokalitě Berlín 2, kde se připravuje výstavba Alzheimer centra a Domovinky. Nyní se hledá dodavatel projekčních prací a také případný developer, který by novou čtvrť vystavěl.

Ostrava podpoří vznik nových bytů v opuštěných nemovitostech

5. ledna 2024 14:38 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava znovu nabídne možnost financování vzniku bytů v obnovených, dlouhodobě opuštěných nebytových prostorách ve městě a pomůže tak rozšířit nabídku nájemního a dostupného bydlení. Program podporuje obnovu a znovuoživení dlouhodobě prokazatelně opuštěných budov či jednotek ve městě a rozšíří portfolio bytů s dostupnou cenou nájmu. Na rok 2024 vyčlenilo město pro tento dotační program 10 milionů korun.

Ve Frýdku-Místku se připravuje revitalizace vnitrobloku pod farností Místek

18. května 2023 16:13 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek připravuje spolu s farností Místek přeměnu dvoru mezi Antonínovým náměstím a Poliklinikou. Farnost chce na své části postavit nový společenský sál a město chce prostor zase upravit do nové podoby s místem vhodným pro relaxaci. Místo už po první úpravě prohlédlo.


Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Dnes 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Dnes 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Opavským basketbalistům se v play-off zatím nedaří. S Ostravou prohrávají 1:3 na zápasy

Dnes 19:04 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavským basketbalistům se v play-off zatím nedaří. Do čtvrtfinále vstoupili s týmem NH Ostrava, který porazili jen v prvním utkání na domácí palubovce. Stav série, která se hraje na 4 vítězná utkání je 3:1.

Mendelovo gymnázium v Opavě má nový Almanach. Vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku. Křest měl charitativní podtext.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

22. dubna 2024 11:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Obyvatelé i firmy se zapojují do výzvy 800 stromů pro Opavu

20. dubna 2024 14:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava loni vyhlásila výzvu 800 stromů pro Opavu. Jejím cílem je vysadit 800 stromů k letošnímu 800. výročí založení města. Strom může na svém pozemku vysadit kdokoliv. Už příští týden vysadí památný javor červený firma Komas.

Nové byty v Opavě. Investorem jsou developeři i město
Vydáno 4. listopadu 2022 11:33, Opava, Katka Geryková
Opava se chystá snížit deficit nedostatku bytů a přilákat tak do města nové obyvatele. Byty stavějí prozatím developeři. V lokalitě bývalých Dukelských kasáren by pak mohla být v příštím roce zahájena výstavba obecních tzv. startovacích bytů. V Opavě byty dlouhodobě chybí.

Získat byt v Opavě není jednoduché. Překážkou jsou vysoké tržní nájmy a také jejich nedostatek. Výstavba se tady totiž v minulosti nijak zvlášť nerozvíjela. Obecní byt je pak možné získat výběrovým řízením. Ročně se jich pro nové nájemníky uvolní jen několik.

Michal Kokošek (ANO), 1. náměstek primátora Opavy: „Město Opava má k dispozici asi pět set padesát bytů. Dostatečné to není. Poptávka převyšuje nabídku.“

Necelá čtvrtina těchto bytů je určená pro sociálně znevýhodněné, jako jsou např. handicapovaní či senioři. Počet obecních bytů se ale v budoucnu rozroste. Už v příštím roce by mohla být zahájená výstavba 160 bytových jednotek. Vzniknou rekonstrukcí historických budov v bývalých Dukelských kasárnách.

Michal Kokošek (ANO), 1. náměstek primátora Opavy: „Opava, jako město, které má přes 50 000 obyvatel potřebuje více nájemních bytů. A to také vzhledem k situaci, která v současné době děje v souvislostí s navyšování cen energií a celkového zdražování.“

To opodál už se staví. Před dvěma lety město pozemek o výměře 3,8 ha prodalo. A nyní developer začal stavět. Postupně zde vybuduje 16 bytových domů. Teď tady stroje hloubí základy pro první čtyři.

Pavel Steinwirth, stavbyvedoucí, JTA Holding: „Momentálně dokončujeme zemní práce a začínáme zakládat stavbu. Zemní piloty, základové pásy a tak dál.“

Železobetonové piloty jsou uloženy do hloubky 15 metrů tak, aby unesly konstrukci šesti patrového domu. V první etapě bude dokončeno celkem 125 bytů. Jejich prodej běží už od léta.

Radek Sklář, manažer prodeje, TRIMEX REALITY: „Od spuštění prodeje ten zájem byl velký. Lidé volali denně. Z toho se vygenerovalo asi 10% rezervací. Pak se prodej přibrzdil.“

To 153 bytů, které se začaly stavět ještě v době před koronavirovou krizí v lokalitě Kačírkova, bylo rozebráno poměrně rychle. Developeři by měli v Opavě stavět také na dalších místech. Své záměry ale mnozí ještě nezveřejnili. Např. u ulice Olomoucká město prodalo pozemky k výstavbě už v roce 2016, ovšem stavět se tady ještě nezačalo. Další byty se plánují také kousek od centra. A to už víc jak deset let. V projektu Slezský se uvažuje jak o malometrážních bytech, tak o komerčních prostorách. Aktuálně město nabízí k prodeji pozemky ve vnitrobloku za obchodním centrem Slezanka. I tady mají být bytové domy. Asi 300 pozemků se chystá město nabídnout lidem k výstavbě rodinných domů. Jde o lokalitu Stromovka nedaleko Slezské nemocnice.


Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000034173/nove-byty-v-opave-investorem-jsou-developeri-i-mesto