Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Opavě si můžete o koledníky zavolat na Tříkrálovou pohotovost

Opava |

Už zanedlouho se ulicemi rozezní zpěv koledníků Tříkrálové sbírky, kterou pořádá Charita. Tato největší dobročinná sbírka u nás pomáhá svými financemi lidem v nouzi. Také opavská Charita vyšle do ulic desítky koledníků. Podrobnosti řekne koordinátorka sbírky Marie Hanušová a přidá informaci, kde budou finanční dary využity.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Začátek Tříkrálové sbírky je za dveřmi. Nebo spíš za nimi brzy budou stát koledníci Kašpar, Melichar a Baltazar. Ovšem to je otázka, protože skupinek koledníků není na Opavsku dostatek. Jsou tedy některá místa, kam nebudou moci z kapacitních důvodů dorazit?

Marie Hanušová, koordinátorka Tříkrálové sbírky, Charita Opava: „Bohužel, taková místa se najdou. Většinou se tento problém netýká obcí, tady se našlo dost dobrovolníků ochotných pomoci. Ovšem koledníci chybí zejména v Opavě. Budeme rádi, pokud se zájemci ještě přihlásí. Nemusí se bát, že už je pozdě. Sbírka trvá až do 15. ledna.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Charita je nezisková organizace, která působí v rámci celé republiky. Nicméně, na projekty pro Opavsko vybírají koledníci zde. Pokud by lidé chtěli přispět na tyto konkrétní projekty v regionu, jak to mají udělat?

Marie Hanušová, koordinátorka Tříkrálové sbírky, Charita Opava: „Samozřejmě, nejlepší je přispět do pokladničky. Jednak do té, se kterou budou chodit koledníci. A a pak budeme mít na některých místech také statické pokladničky, stejně jako v minulých letech. Bude možné přispět také bezhotovostně. Nejlépe tak, aby lidé použili variabilní symbol Charity Opava. Číslo účtu je  66008822/0800 a variabilní symbol 777988012.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Máte nějakou konkrétní sumu, kolik peněz potřebujete vybrat, abyste mohli své projekty realizovat?

Marie Hanušová, koordinátorka Tříkrálové sbírky, Charita Opava: „My bychom se rádi přiblížili té částce, kterou jsme vybrali vloni, což bylo 2,1 mil. Kč. Letos bychom rádi realizovali projekty, které podpoří naše terénní služby. A také bychom chtěli zrekonstruovat prostory, kde působí naši nevidomí maséři.“
Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Během koronaviru byla založena také virtuální sbírka a na Opavsku mohli lidé peníze vhodit také do pokladniček v obchodech, kostelích či lékárnách. Budou tyto způsoby fungovat i nyní?

Marie Hanušová, koordinátorka Tříkrálové sbírky, Charita Opava: „Přesný výčet míst, kde budou stát statické pokladničky, zveřejníme na našem webu. Určitě budou v některých prodejnách, lékárnách nebo na střediscích Charity Opava. Lidé budou moci přispět také bezhotovostně přímo na náš účet. Tedy účet je celostátní, jen stačí přidat náš variabilní symbol.“
Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Vloni poprvé mohli dárci využít tzv. Tříkrálovou pohotovost. Bude fungovat i letos? A jak?
Marie Hanušová, koordinátorka Tříkrálové sbírky, Charita Opava: „Chtěli jsme vyhovět lidem, ke kterým se koledníci nedostanou, a kteří by rádi u sebe tříkrálovou návštěvu přivítali. Takže jsme vymysleli Tříkrálovou pohotovost. Za zájemci koledníci přijdou až 15. ledna, tedy na konci sbírky. Takže lidé už budou vědět, zda k nim v rámci koledování Tři králové přišli. Tedy  pokud ne, mohou si koledování objednat . A tříkráloví koledníci k nim v neděli 15. ledna 2023 přijdou.“
Nahlásit chybu


K tématu

Koledníci Tříkrálové sbírky vyrazili do ulic

9. ledna 2024 16:39 | Karviná | Monika Danková

Až do 14. ledna budou lidé v ulicích města potkávat Tříkrálové koledníky. Přispět na dobrou věc můžete i letos do zapečetěných pokladniček nebo poslat finanční dar na speciální účet.

Slezskoostravská radnice tradičně podpořila Tříkrálovou sbírku

3. ledna 2024 14:45 | Ostrava-Slezská Ostrava | Michal Slonina

Tři králové opět vyrazili do ulic, aby pomohli potřebným. Příležitost začít nový rok dobrým skutkem si nenechali ujít ani na Slezskoostravské radnici.

Hledají se koledníci pro Tříkrálovou sbírku. Na Opavsku v lednu vyjde do ulic 380 skupinek

21. prosince 2023 10:17 | Opava | Yvona Fajtová

Charita Opava se připravuje na další ročník Tříkrálové sbírky. Jde o největší dobročinnou akci v Česku, která má více než dvacetiletou tradici a jejíž výtěžek každoročně putuje na pomoc lidem v nouzi. Probíhat bude od 1. do 14. ledna příštího roku.


Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Dnes 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Dnes 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Opavané si v rámci Dne Země prohlédli ČOV. Díky mikroorganismům je voda opět čistá za jeden a půl dne

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

ČOV v Opavě se v rámci oslav Dne Země otevřela lidem. Odpadní vodu vyčistí za jeden a půl dne

17. dubna 2024 18:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne Země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

V Sudicích si připomněli 79 let od finální fáze ostravsko-opavské operace

17. dubna 2024 18:16 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Sudice na Opavsku byly první osvobozenou obcí od nacistů. 15. dubna roku 1945 tady začala finální fáze ostravsko-opavské operace. Na tuto významnou událost se vzpomínalo u Památníku osvobození sovětskou armádou.

Opava válečná očima obyvatel Opavska. Unikátní výstava v Hrabyni k výročí 800 let Opavy

17. dubna 2024 18:07 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Národní památník II. světové války v Hrabyni se zapojil do oslav 800. výročí Opavy. Otevřel výstavu Opava válečná. Opava a Opavsko za 2. světové války, která líčí válku očima obyčejných lidí.

V Sudicích začaly oslavy 79. výročí osvobození. Vzpomínalo se u Památníku osvobození sovětskou armádou

16. dubna 2024 8:53 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Sudice na Opavsku byly první osvobozenou obcí od nacistů. 15. dubna roku 1945 tady začala finální fáze ostravsko-opavské operace. Na tuto významnou událost se vzpomínalo u Památníku osvobození sovětskou armádou.

V opavské nemocnici pokračuje stavba nadzemních koridorů mezi pavilony

15. dubna 2024 17:31 | Opava | Jiří Cileček

Ve Slezské nemocnici Opava se staví nadzemní koridory mezi pavilony S,V a L,N. Zakázku ve výši 150 milionů korun financuje zřizovatel nemocnice, Moravskoslezský kraj. První část by měla být hotová do konce roku.

V Opavě si můžete o koledníky zavolat na Tříkrálovou pohotovost
Vydáno 27. prosince 2022 9:10, Opava, Katka Geryková
Už zanedlouho se ulicemi rozezní zpěv koledníků Tříkrálové sbírky, kterou pořádá Charita. Tato největší dobročinná sbírka u nás pomáhá svými financemi lidem v nouzi. Také opavská Charita vyšle do ulic desítky koledníků. Podrobnosti řekne koordinátorka sbírky Marie Hanušová a přidá informaci, kde budou finanční dary využity.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Začátek Tříkrálové sbírky je za dveřmi. Nebo spíš za nimi brzy budou stát koledníci Kašpar, Melichar a Baltazar. Ovšem to je otázka, protože skupinek koledníků není na Opavsku dostatek. Jsou tedy některá místa, kam nebudou moci z kapacitních důvodů dorazit?

Marie Hanušová, koordinátorka Tříkrálové sbírky, Charita Opava: „Bohužel, taková místa se najdou. Většinou se tento problém netýká obcí, tady se našlo dost dobrovolníků ochotných pomoci. Ovšem koledníci chybí zejména v Opavě. Budeme rádi, pokud se zájemci ještě přihlásí. Nemusí se bát, že už je pozdě. Sbírka trvá až do 15. ledna.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Charita je nezisková organizace, která působí v rámci celé republiky. Nicméně, na projekty pro Opavsko vybírají koledníci zde. Pokud by lidé chtěli přispět na tyto konkrétní projekty v regionu, jak to mají udělat?

Marie Hanušová, koordinátorka Tříkrálové sbírky, Charita Opava: „Samozřejmě, nejlepší je přispět do pokladničky. Jednak do té, se kterou budou chodit koledníci. A a pak budeme mít na některých místech také statické pokladničky, stejně jako v minulých letech. Bude možné přispět také bezhotovostně. Nejlépe tak, aby lidé použili variabilní symbol Charity Opava. Číslo účtu je  66008822/0800 a variabilní symbol 777988012.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Máte nějakou konkrétní sumu, kolik peněz potřebujete vybrat, abyste mohli své projekty realizovat?

Marie Hanušová, koordinátorka Tříkrálové sbírky, Charita Opava: „My bychom se rádi přiblížili té částce, kterou jsme vybrali vloni, což bylo 2,1 mil. Kč. Letos bychom rádi realizovali projekty, které podpoří naše terénní služby. A také bychom chtěli zrekonstruovat prostory, kde působí naši nevidomí maséři.“
Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Během koronaviru byla založena také virtuální sbírka a na Opavsku mohli lidé peníze vhodit také do pokladniček v obchodech, kostelích či lékárnách. Budou tyto způsoby fungovat i nyní?

Marie Hanušová, koordinátorka Tříkrálové sbírky, Charita Opava: „Přesný výčet míst, kde budou stát statické pokladničky, zveřejníme na našem webu. Určitě budou v některých prodejnách, lékárnách nebo na střediscích Charity Opava. Lidé budou moci přispět také bezhotovostně přímo na náš účet. Tedy účet je celostátní, jen stačí přidat náš variabilní symbol.“
Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Vloni poprvé mohli dárci využít tzv. Tříkrálovou pohotovost. Bude fungovat i letos? A jak?
Marie Hanušová, koordinátorka Tříkrálové sbírky, Charita Opava: „Chtěli jsme vyhovět lidem, ke kterým se koledníci nedostanou, a kteří by rádi u sebe tříkrálovou návštěvu přivítali. Takže jsme vymysleli Tříkrálovou pohotovost. Za zájemci koledníci přijdou až 15. ledna, tedy na konci sbírky. Takže lidé už budou vědět, zda k nim v rámci koledování Tři králové přišli. Tedy  pokud ne, mohou si koledování objednat . A tříkráloví koledníci k nim v neděli 15. ledna 2023 přijdou.“
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000034954/v-opave-si-muzete-o-koledniky-zavolat-na-trikralovou-pohotovost