Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Pivo umí nejlépe čepovat studenti z opavské hotelovky

Opava |

Studenti soutěžili v čepování piva. V Opavě se sešlo 24 nejlepších z celého kraje, aby poměřili nejen svou šikovnost, ale také teoretické znalosti. Soutěž opanovali studenti z pořádající opavské Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ, kteří zvítězili nejen v týmech, ale obsadili také 1. a 3. místo.

Ačkoliv jim ještě mnohdy ani není osmnáct a tudíž alkohol pít nemohou, soutěžili v čepování piva. 24 studentů ze středních škol z Moravskoslezského kraje, kteří se připravují na povolání v pohostinství, se zúčastnilo 16. ročníku soutěže Zlatovar cup.

Pivo mohli načepovat na hladinku, tedy najednou a nebo maximálně na třikrát. Soutěžící bedlivým okem sledovala tříčlenná porota.

Adam Odnoha, předseda poroty a výčepní: „Pokud donese krásně orosenou sklenici vychlazeného piva s výškou pěny na tři prsty, tak je to vždycky v pořádku.“

Porota ale hodnotila také celkový projev a body za čepování piva sčítala s výslednky teoretického testu. Soutěžící museli vědět třeba co je to spilka, museli znát správnou teplotu vychlazeného piva nebo co je to křemelina. Často šlo o znalosti nad rámec běžného učiva, takže se budoucí výčepní museli poctivě na soutěž připravovat.

Miroslava Kozelská, učitelka, Střední škola prof. Zd. Matějčka, Ostrava - Poruba: „Neustále opakování, tak snad ten test dopadlo dobře.“

Na přípravu dvou nápojů měl každý 3 minuty. Ten povedenější pak posuzovala porota. Většina soutěžících celý časový limit ani nevyužila a servírovala pivo mnohem dříve. A tak se leckdy nevyhnuli kritice.

Jiří Vizauer, organizátor soutěže, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: Příprava skla. Nemyslím si, že by bylo špinavé, ale někdy tam zapomenou po opláchnutí vodu, někdy mají příliš bublinkovou pěnu.“

Porota ocenila nejen správně načepované pivo, ale také přirozenost soutěžících a nadšení pro profesi.

David Mikolášík, Hotelová škola a obchodní akademie Havířov: „Já myslím, že to bylo v pořádku. A myslím, že jsem tady i pár lidí pobavil svým vtipem, zajímavostí.“
Adéla Mikolášová, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava: „Chyby tam určitě byly. Nejdříve jsem si měla uklidit. Ale jinak jsem spokojená.“

Soutěžící se vzájemně povzbuzovali a zvlášť vyvedené pivo odměnili potleskem.

Vítězem regionálního kola Zlatovar cup se nakonec stal s nejvyšším součtem bodů za teorii i praxi Adam Žyla z pořádající opavské hotelové školy.

Adam Žyla, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava: „Důležité čepovat po skle. Nejdříve pěnu a pak pivo. Já chodím na brigády, tak už mám něco odčepováno.“

Druhé místo patřilo Denisu Willertovi ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. A třetí příčku obsadil opět domácí soutěžící Adam Černoch.


Nahlásit chybu


K tématu

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.

Začaly praktické maturity, teorie přijde na řadu v květnu

24. dubna 2023 10:05 | Opava | Katka Geryková

Studentům odborných škol začala praktická část maturitní zkoušky. V květnu je pak, stejně jako všechny ostatní maturanty, čekají písemné testy a pak ústní zkoušení. V Moravskoslezském kraji bude zkoušku z dospělosti skládat přes osm tisíc studentů.

Proběhla studentská soutěž v míchání drinků Kofola Cup

14. června 2023 16:50 | Opava | Adéla Pluhaříková

Barmanská soutěž Opavské hotelové školy. Studenti několika oborů předvedli, co se během studia naučili a před porotou míchali drinky. Jejich úkolem bylo nejen předvést vypilovanou techniku při přípravě chutného nápoje, ale i volba marketingové strategie.


V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

Včera 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Nemocnice Karviná-Ráj připravila pro páry čekající potomka předporodní pokoj v porodnici

Nemocnice Karviná-Ráj investovala peníze do vybudování předporodního pokoje pro páry, které čekají na příchod svého potomka. Po celou dobu hospitalizace, v době porodu i po porodu, tak nemusí být partneři vůbec separováni.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Včera 15:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Komisařka vyhodila žáka od zkoušky v autoškole, když jí neřekl druhý způsob měření dezénu

Včera 9:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krajský soud v Ostravě se z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bude muset znovu zabývat případem, ve kterém jde o to, zda komisařka ve Frýdku-Místku měla právo vyhodit žáka od závěrečné zkoušky v autoškole jen proto, že jí po první správné odpovědi neřekl další alternativní způsob ověření hloubky dezénu pneumatiky.

Bleší trh lidé vítali, zbavili se oblečení i gramodesek. Jiní si je spokojení odnesli domů

Obliba bleších trhů mezi nakupujícím i prodejci roste. V Novém Jičíně se původně jednodenní akce konaná v uzavřeném prostoru rozšířila na dva dny, a uskutečnila se na Masarykově náměstí.

Obyvatelé i firmy se zapojují do výzvy 800 stromů pro Opavu

20. dubna 2024 14:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava loni vyhlásila výzvu 800 stromů pro Opavu. Jejím cílem je vysadit 800 stromů k letošnímu 800. výročí založení města. Strom může na svém pozemku vysadit kdokoliv. Už příští týden vysadí památný javor červený firma Komas.

Parkoviště na náměstí Svobody v Opavě oživí zeleň. Asfaltová plocha se tak nebude tolik přehřívat

20. dubna 2024 14:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Parkoviště na náměstí Svobody v Opavě prochází kompletní rekonstrukcí. Na jejím konci už to nebude jen jedna velká asfaltová plocha, ale prostor se spoustou zeleně.

Urologie opavské nemocnice má novou endoskopickou věž za 2,6 milionu

19. dubna 2024 16:45 | Opava | Jiří Cileček

Na urologickém endoskopickém operačním sále Slezské nemocnice využívají operatéři novou endoskopickou věž. Představuje nejnovější typ zobrazovací techniky a techniky elektrokoagulace, zajišťuje efektivněji stavění krvácení při operacích prostaty a močového měchýře, kterých se ve Slezské nemocnici provádí na čtyři stovky ročně.

Opavané si v rámci Dne Země prohlédli ČOV. Díky mikroorganismům je voda opět čistá za jeden a půl dne

18. dubna 2024 12:11 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

ČOV v Opavě se v rámci oslav Dne Země otevřela lidem. Odpadní vodu vyčistí za jeden a půl dne

17. dubna 2024 18:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne Země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

V Sudicích si připomněli 79 let od finální fáze ostravsko-opavské operace

17. dubna 2024 18:16 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Sudice na Opavsku byly první osvobozenou obcí od nacistů. 15. dubna roku 1945 tady začala finální fáze ostravsko-opavské operace. Na tuto významnou událost se vzpomínalo u Památníku osvobození sovětskou armádou.

Pivo umí nejlépe čepovat studenti z opavské hotelovky
Vydáno 4. března 2023 16:35, Opava, Katka Geryková
Studenti soutěžili v čepování piva. V Opavě se sešlo 24 nejlepších z celého kraje, aby poměřili nejen svou šikovnost, ale také teoretické znalosti. Soutěž opanovali studenti z pořádající opavské Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ, kteří zvítězili nejen v týmech, ale obsadili také 1. a 3. místo.

Ačkoliv jim ještě mnohdy ani není osmnáct a tudíž alkohol pít nemohou, soutěžili v čepování piva. 24 studentů ze středních škol z Moravskoslezského kraje, kteří se připravují na povolání v pohostinství, se zúčastnilo 16. ročníku soutěže Zlatovar cup.

Pivo mohli načepovat na hladinku, tedy najednou a nebo maximálně na třikrát. Soutěžící bedlivým okem sledovala tříčlenná porota.

Adam Odnoha, předseda poroty a výčepní: „Pokud donese krásně orosenou sklenici vychlazeného piva s výškou pěny na tři prsty, tak je to vždycky v pořádku.“

Porota ale hodnotila také celkový projev a body za čepování piva sčítala s výslednky teoretického testu. Soutěžící museli vědět třeba co je to spilka, museli znát správnou teplotu vychlazeného piva nebo co je to křemelina. Často šlo o znalosti nad rámec běžného učiva, takže se budoucí výčepní museli poctivě na soutěž připravovat.

Miroslava Kozelská, učitelka, Střední škola prof. Zd. Matějčka, Ostrava - Poruba: „Neustále opakování, tak snad ten test dopadlo dobře.“

Na přípravu dvou nápojů měl každý 3 minuty. Ten povedenější pak posuzovala porota. Většina soutěžících celý časový limit ani nevyužila a servírovala pivo mnohem dříve. A tak se leckdy nevyhnuli kritice.

Jiří Vizauer, organizátor soutěže, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: Příprava skla. Nemyslím si, že by bylo špinavé, ale někdy tam zapomenou po opláchnutí vodu, někdy mají příliš bublinkovou pěnu.“

Porota ocenila nejen správně načepované pivo, ale také přirozenost soutěžících a nadšení pro profesi.

David Mikolášík, Hotelová škola a obchodní akademie Havířov: „Já myslím, že to bylo v pořádku. A myslím, že jsem tady i pár lidí pobavil svým vtipem, zajímavostí.“
Adéla Mikolášová, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava: „Chyby tam určitě byly. Nejdříve jsem si měla uklidit. Ale jinak jsem spokojená.“

Soutěžící se vzájemně povzbuzovali a zvlášť vyvedené pivo odměnili potleskem.

Vítězem regionálního kola Zlatovar cup se nakonec stal s nejvyšším součtem bodů za teorii i praxi Adam Žyla z pořádající opavské hotelové školy.

Adam Žyla, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava: „Důležité čepovat po skle. Nejdříve pěnu a pak pivo. Já chodím na brigády, tak už mám něco odčepováno.“

Druhé místo patřilo Denisu Willertovi ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. A třetí příčku obsadil opět domácí soutěžící Adam Černoch.


Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000036021/pivo-umi-nejlepe-cepovat-studenti-z-opavske-hotelovky