Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Studenti postavili v centru Ostravy první májku. Z akce chtějí udělat tradici

Na Masarykově náměstí v centru Ostravy stojí historicky první májka. Postavili ji tam studenti z vysokých a středních škol, kteří tím zahájili přípravy na majálesové oslavy.

Moravská Ostrava a Přívoz přispěje lidem na pořádání sousedských akcí na sídlištích

Obyvatelé dvou sídlišť v Moravské Ostravě a Přívozu mohou požádat o dotaci na společenskou sousedskou akci. Centrální obvod nově spouští projekt Sousedství, který má za cíl snížit anonymitu a více propojit obyvatele bytů mezi sebou.

Malý princ i Light Years. CKV Ostrava hostí dvě mimořádné výstavy

Interaktivní výstava o Malém princi a také výstava plná světelných děl z neonových trubic. Zajímavé práce českých autorů mladí generace, které jsou nyní k vidění v ostravském Centru kultury a vzdělávání.

Participativní rozpočet už realizoval v centru Ostravy řadu nápadů veřejnosti

Lidé v centru Ostravy se hojně zapojují do projektu participativního rozpočtu Náš obvod. Za tři roky už se realizovalo šest nápadů. Nyní se připravuje realizace loňského ročníku a zároveň v těchto dnech probíhá sběr nápadů pro letošní ročník.

Přestavěná ostravská jatka se probojovala do finále evropské architektonické soutěže

17. března 2024 17:20 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Projekt přestavby historických jatek na galerii současného umění PLATO zvýšil své šance na zisk Ceny Evropské unie za současnou architekturu – Ceny Miese van der Rohe. Po lednovém postupu do užšího nominačního výběru se nyní probojoval mezi finálovou pětku. Žádná česká stavba tohoto úspěchu v minulosti nedosáhla.

Jak rozvíjet město, aby se v něm dobře žilo? MAPPA Ostrava připravila veřejnou debatu

MAPPA Ostrava připravila projekt debat O městě. V té první spolu diskutovali zástupci municipalit, architektů i veřejnost o tom, co dělat pro budoucnost Ostravy a měst. Zda města dokáží zohlednit v rozvojových plánech veřejný zájem.

Lidé v Moravské Ostravě a Přívozu mohou zasílat další návrhy na lokality k proměně

Lidé mohou opět navrhovat místa k proměně v centru Ostravy. Obvod spustil pátý ročník participačních projektů. Na jejich realizaci letos půjde 1,6 milionu korun.

Velvyslanec USA obdivoval práci s romskými dětmi a mládeží v Ostravě

Do Ostravy přijel velvyslanec Spojených států amerických. Jednou z jeho zastávek byla také návštěva komunitního centra Vzájemné soužití, kde obdivoval práci s romskými dětmi. Zapojil se také do diskuze o tom, jak je důležité inkluzivní vzdělávání.

Výstava fotografií v ostravské galerii Dvorana přibližuje život handicapovaných

„Úsměv prosím!“, to je název výstavy fotografií, která představuje život handicapovaných v 18 organizacích napříč celou republikou. Hostí ji galerie Dvorana v budově radnice Moravské Ostravy a Přívozu. Výstava obsahuje nejlepší snímky ze soutěže, kterou organizují přední čeští fotografové.

Ostravský Blesk se proměnil v Hasičárnu. Obvod teď kolem a na Výstavní opraví chodníky

Moravská Ostrava a Přívoz sehnala nového nájemce kdysi kultovní restaurace Blesk. Provozovatel prostory opravil a zachoval také původní dekorativní stěnu. Obvod teď chystá opravu přilehlých chodníků a regeneraci zeleně, a to především i v přilehlé ulici Výstavní. Zakázka má hodnotu 30 milionů korun.

Kamarádi dolů sfárejme! Téma Masopustu Ostrava, kterým ožije centrum města

Moravská Ostrava a Přívoz se připravuje na další ročník velkolepého Masopustu Ostrava. Ten proběhne v úterý 13. února na Masarykově náměstí. Program začne v 11:00 hodin Masopustním jarmarkem. Odpoledne pak po předání masopustního práva projde městem oblíbený průvod masek.

Centrální ostravský obvod oživuje Přívoz. V Orebitské opraví kanalizaci, povrch i další dům

Investice za více než 35 milionů korun. To čeká v letošním roce Orebitskou ulici v Ostravě-Přivozu. Bude se tady opravovat kanalizace a ulice dostane i nový povrch. Souběžně bude probíhat také rekonstrukce jednoho z bytových domů.

Děti se tvořivou formou učí o historii Velké Ostravy. Připraveny jsou i hry pro veřejnost

Výtvarná dílna pro děti s vyprávěním o historii Ostravy-Přívozu. Jedna z prvních akcí, která je součástí půlročních oslav 100 let Velké Oslavy. Děti malovaly obrázky, které budou mít i svou výstavu. Program celých oslav je navržen tak, aby bavil a vzdělával. Součástí jsou i dvě velké hry.

Akce k oslavě 100 let Velké Ostravy budou půl roku a vyvrcholí v centrálním obvodu

Centrální ostravský obvod se zasadil o společný projekt sedmi obvodů k oslavám 100 let Velké Ostravy. Projekt potrvá půl roku a vyvrcholí v polovině června velkou akcí na Masarykově náměstí.

Centrum pro rodinu a sociální péči bude v centru Ostravy blíže lidem

Ostravské Centrum pro rodinu a sociální péči bude mít všechny své služby i zázemí pro prorodinné aktivity pod novou střechou. Přestěhuje se totiž do budovy bývalé ubytovny sester v areálu Městské nemocnice Ostrava. Nyní začala rekonstrukce budoucích prostor.

Moravská Ostrava a Přívoz chystá letos řadu velkých investic

Moravská Ostrava a Přívoz bude v roce 2024 hospodařit s částkou 709 milionů korun. Peníze se krátit nikde nebudou. Naopak se navýší podpora kultury, sportu i sociální oblasti. Také se chystá řada velkých investičních akcí v podobě rekonstrukcí, oprav komunikací a údržby.

Moravská Ostrava a Přívoz ožije i v roce 2024 velkými akcemi

29. prosince 2023 10:50 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Den Moravské Ostravy a Přívozu, Ostravská muzejní noc, ale i velkolepá oslava 100 let Velké Ostravy. To jsou největší akce, které zažije centrální obvod v roce 2024.

Moravská Ostrava a Přívoz ocenila nejlepší pracovníky Technických služeb

22. prosince 2023 10:26 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Moravská Ostrava a Přívoz ocenila nejlepší pracovníky Technických služeb. Za celoroční práci bylo oceněno několika dárky deset pracovníků ze všech provozů. Uznání si ale podle vedení obvodu zaslouží úplně všichni.

Unikátní krakovské jesličky zapsané v UNESCO se vystavují v CKV Ostrava

15. prosince 2023 11:20 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Do Ostravy zavítala unikátní výstava krakovských betlémů. Takzvané Krakovské szopki, které jsou dokonce zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, můžeme vidět v Centru kultury a vzdělávání na Sokolské třídě.

Ostrava hostila Mistrovství České republiky družstev ve sportovní gymnastice žen

8. prosince 2023 12:12 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Ostrava hostila Mistrovství České republiky družstev ve sportovní gymnastice žen. Dvoudenního klání v několika kategoriích se zúčastnilo 25 oddílů z celé země. Své výkony předvedly také současné i bývalé olympioničky. Domácí gymnastky skončily nejlépe čtvrté.

Program Ostravských Vánoc propojuje různá místa v centrálním obvodu

1. prosince 2023 13:29 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Po slavnostním zahájení Ostravských Vánoc, které do centra města přilákaly davy návštěvníků se rozjel naplno téměř každodenní program. Čtyři scény nabízejí ideální propojení různých míst centrálního obvodu.

Moravská Ostrava a Přívoz chystá adventní akci Andělé ve Dvoraně

24. listopadu 2023 13:16 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Andělský program před radnicí Moravské Ostravy a Přívozu a také ve Dvoraně. Takové bude zahájení adventu v režii centrálního ostravského obvodu. To plynule naváže také na bohatý program Ostravských Vánoc.

Vandalové počmárali čerstvě zrestaurovanou plastiku Úsvit v centru Ostravy

20. listopadu 2023 13:27 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Sotva byla vrácena na své místo, hned se stala terčem útoku vandalů. Ti se zřejmě chtěli podepsat a počmárat čerstvě zrekonstruovanou plastiku s názvem Úsvit, která stojí před Domem umění v centru Ostravy. Řádění vandalů ale viděl strážník na kamerovém systému a hned poslal na místo kolegy.

O moderní pobočku České pošty i unikátní FilaPoint je v centru Ostravy velký zájem

18. listopadu 2023 10:21 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Česká pošta má na severní Moravě už 4 pobočky v moderním designu. Ta první byla otevřena v létě v centru Ostravy. Od té dobu si do ní našly cestu tisíce klientů měsíčně. Další novinkou pošty v Ostravě je také FilaPoint, který je teprve druhý v republice.

Kokrhel opět pomůže rozvoji lučních trávníků v Ostravě

10. listopadu 2023 11:57 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Moravská Ostrava a Přívoz ukončila letošní proces údržby lučních trávníků. Na posledních místě se vysel kokrhel, který pomáhá biodiverzitě trávníků. Lidé se tak mohou na jaře opět těšit na pestrou paletu květin a hmyzu, která díky trávníkům vzejde.