Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Školáci soutěžili o nejlepší pokrm a la kuře. Kreativitě se meze nekladly

Ostrava-Jih |

Na střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce si zasoutěžili mladí kuchaři. Uskutečnil se tady už 22. ročník oblíbené soutěže O čokoládovou vařečku, která je určena žákům 7. až 9.tříd základních škol, kteří mají zájem o gastronomii.

Střední školu společného stravování provonělo dobré jídlo. Právě o něm je soutěž O čokoládovou vařečku, ve které se o nejlepší pokrm utkali žáci z 16 základních škol nejen z Ostravy-Jihu. Tématem 22. ročníku bylo Teď vaří šéf aneb Kuře stokrát jinak. 

“O tuto soutěž mezi mladými žáky ZŠ je velký zájem. Máme problém vybrat ty správné recepty. Vybrali jsme letos do soutěže 34 účastníků, kteří si připravili super nápady, krásné recepty v podobě české kuchyně, ale prolíná se tam i zahraniční kuchyně Jejich soutěžním úkolem je připravit 4 porce teplého pokrmu. Základní surovinou je vykoštěná kuřecí prsa a dostali k ruce spotřební koš, což znamená, že si mohli vybrat ze spotřebního koše svoji přílohu, koření, bylinky, mouku atd.,” říká k soutěži Hana Schwarzová, učitelka

Soutěž se skládala ze čtyř 25 minutových částí. Tou poslední byla pódiové vystoupení před zraky veřejnosti a odborné poroty, která hodnotila nejen chuť jídla, ale i zručnost kuchařů a dodržování základních hygienických podmínek. A nebyl to pro ni jednoduchý úkol.

“Děti si připravili zajímavé pokrmy, některé jsou chutnější, některé méně chutné, ale když vidíte tu snahu, tak je těžké potom zhodnotit a ocenit koho nechat vyhrát a koho nepostoupit, Mým favoritem jsou prozatím dva recepty. Jedno bylo kuřecí prso na italský způsob s mozzarellou a sušenými rajčaty a druhý byl dietnější pokrm s bulgurem, ochuceným jogurtem a k tomu byla nějaká plněná kuřecí prsa. Bylo to moc dobré,” uvádí Michaela Remešová, Krajská hygienická stanice

Recepty školáci čerpali nejen na internetu, ale nechali se inspirovat i rodinou nebo kamarády. 

“Jsou tady zajímavé jídla. Nejen známý plněný Ondráš řízek, ale i překvapení slečny Kateřiny, tak uvidíme, co se pod tím skrývá. nebo můžeme vidět plněnou cibuli kuřecí směsí, takže jsou tady i sebevědomí kuchaři, kteří přišli na soutěž s tím teď jsem tady šéf já a vyhrávám,” dodává Hana Schwarzová, učitelka

“My to vaříme doma ten recept, hodně ho vaříme doma. Tento recept vařím s dědou hodně. našli jsme ho na internetu. Je to kuřecí maso s ...omáčkou a přílohu mám hranolky. “

“Kuřecí galantinu s cibulovou zeleninou. Kámoš to vymyslel a my jsme si mysleli, že budeme vařit všichni tři, tak on to vyhledal jako kdyby od jeho taťky. Jeho taťka má v Porubě restauraci.”

“Mělo by to být kuřecí prsíčko plněné sušenými rajčaty a bazalkou podávané s bramborovou kaší a hráškovým pyré.  Recept jsme vymysleli se strejdou, on je šéfkuchař, tak by to mělo být dobré.”

A právě tento recept zvítězil na plné čáře. Štěpán Líbenek, který s ním do soutěže přišel, je navíc budoucím studentem střední školy společného stravování. 

Nahlásit chybu


K tématu

V DDM Rychvald získávají místní školáci první praktické zkušenosti s robotikou

4. října 2023 9:57 | Rychvald | Libor Běčák

Dům dětí a mládeže v Rychvaldě se zapojil do projektu, ve kterém žáci místní základní školy získávají praktické zkušenosti s robotikou. Dům dětí a mládeže má pro své volnočasové kroužky k dispozici moderní vybavení, včetně počítačů, robotických stavebnic nebo 3D tiskáren.

Se včelami a vším o jejich životě, chovu a významu seznamovali starší školáci děti z mateřských škol

27. dubna 2023 17:22 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Včely, jejich život, chov i produkty. To vše poznávaly děti ze všech mateřských škol v Bruntále za pomoci starších žáků 1. základní školy. Ti si pro ně připravili ukázkové projektové dny. Velmi zajímavé byly i pro dospělé.

Těrličtí školáci sehráli turnaj ve fotbale o Sladký míč

2. května 2023 18:30 | Těrlicko | Libor Běčák

Žáci těrlických základních škol se po roce opět utkali ve fotbalovém turnaji o Sladký míč. Akce se konala ve svátek 1. května na těrlickém fotbalovém stadionu.


O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

Blíží se zápisy do mateřských škol. Registrace žádostí začala 19. dubna

23. dubna 2024 10:34 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Blíží se termín pro zápisy dětí do mateřských škol. V Ostravě ho má většina školek stanoven na 6. a 7. května, je ale nutné dítě nejprve registrovat do celoměstského portálu. Rodiče ale nemusejí mít obavy, protože míst je dostatek.

Vedení Ostravy-Jihu diskutuje s občany na veřejných setkáních

Ve Výškovické pobočce knihovny města Ostravy se konalo první veřejné setkání vedení obvodu s jeho obyvateli. Občané Jihu mohli přímo se starostou otevřeně probrat témata, které je trápí. Například situaci okolo bývalého obchodního centra Odra.

Ostrava považuje rozvoj cyklodopravy za jednu z priorit. Zásadní je ale bezpečnost

22. dubna 2024 11:59 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Rozvoj cyklodopravy je jednou z priorit vedení města. S tím samozřejmě souvisí bezpečnost, protože cyklisté považují za nejdůležitější, aby je při jízdě neohrožovala auta. Město proto klade důraz na kvalitní cyklostezky a pomáhají také strážníci, kteří se v rámci různých projektů a akcí na cykodopravu zaměřují.

Školáci soutěžili o nejlepší pokrm a la kuře. Kreativitě se meze nekladly
Vydáno 4. března 2020 19:48, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Na střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce si zasoutěžili mladí kuchaři. Uskutečnil se tady už 22. ročník oblíbené soutěže O čokoládovou vařečku, která je určena žákům 7. až 9.tříd základních škol, kteří mají zájem o gastronomii.

Střední školu společného stravování provonělo dobré jídlo. Právě o něm je soutěž O čokoládovou vařečku, ve které se o nejlepší pokrm utkali žáci z 16 základních škol nejen z Ostravy-Jihu. Tématem 22. ročníku bylo Teď vaří šéf aneb Kuře stokrát jinak. 

“O tuto soutěž mezi mladými žáky ZŠ je velký zájem. Máme problém vybrat ty správné recepty. Vybrali jsme letos do soutěže 34 účastníků, kteří si připravili super nápady, krásné recepty v podobě české kuchyně, ale prolíná se tam i zahraniční kuchyně Jejich soutěžním úkolem je připravit 4 porce teplého pokrmu. Základní surovinou je vykoštěná kuřecí prsa a dostali k ruce spotřební koš, což znamená, že si mohli vybrat ze spotřebního koše svoji přílohu, koření, bylinky, mouku atd.,” říká k soutěži Hana Schwarzová, učitelka

Soutěž se skládala ze čtyř 25 minutových částí. Tou poslední byla pódiové vystoupení před zraky veřejnosti a odborné poroty, která hodnotila nejen chuť jídla, ale i zručnost kuchařů a dodržování základních hygienických podmínek. A nebyl to pro ni jednoduchý úkol.

“Děti si připravili zajímavé pokrmy, některé jsou chutnější, některé méně chutné, ale když vidíte tu snahu, tak je těžké potom zhodnotit a ocenit koho nechat vyhrát a koho nepostoupit, Mým favoritem jsou prozatím dva recepty. Jedno bylo kuřecí prso na italský způsob s mozzarellou a sušenými rajčaty a druhý byl dietnější pokrm s bulgurem, ochuceným jogurtem a k tomu byla nějaká plněná kuřecí prsa. Bylo to moc dobré,” uvádí Michaela Remešová, Krajská hygienická stanice

Recepty školáci čerpali nejen na internetu, ale nechali se inspirovat i rodinou nebo kamarády. 

“Jsou tady zajímavé jídla. Nejen známý plněný Ondráš řízek, ale i překvapení slečny Kateřiny, tak uvidíme, co se pod tím skrývá. nebo můžeme vidět plněnou cibuli kuřecí směsí, takže jsou tady i sebevědomí kuchaři, kteří přišli na soutěž s tím teď jsem tady šéf já a vyhrávám,” dodává Hana Schwarzová, učitelka

“My to vaříme doma ten recept, hodně ho vaříme doma. Tento recept vařím s dědou hodně. našli jsme ho na internetu. Je to kuřecí maso s ...omáčkou a přílohu mám hranolky. “

“Kuřecí galantinu s cibulovou zeleninou. Kámoš to vymyslel a my jsme si mysleli, že budeme vařit všichni tři, tak on to vyhledal jako kdyby od jeho taťky. Jeho taťka má v Porubě restauraci.”

“Mělo by to být kuřecí prsíčko plněné sušenými rajčaty a bazalkou podávané s bramborovou kaší a hráškovým pyré.  Recept jsme vymysleli se strejdou, on je šéfkuchař, tak by to mělo být dobré.”

A právě tento recept zvítězil na plné čáře. Štěpán Líbenek, který s ním do soutěže přišel, je navíc budoucím studentem střední školy společného stravování. 

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000019368/skolaci-soutezili-o-nejlepsi-pokrm-a-la-kure-kreativite-se-meze-nekladly