Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vysoké nasazení a profesionalita. Hasiči MS kraje pomáhali obcím zasažených tornádem

Ostrava-Jih |

Profesionálním i dobrovolným hasičům se dostalo velké poděkování za jejich vysoké a profesionální nasazení na Jižní Moravě. Tam vyjeli ihned poté, co několika obcemi na pomezí Břeclavska a Hodonínska prošla extrémní bouřka s krupobitím a tornádem.

V noci na 25. června vyjel na Jižní Moravu speciální vyhledávací a záchranný odřad USAR Hasičského záchranného sboru MS kraje. Tedy zhruba dvě hodiny poté, co se úsekem dlouhým 26 kilometrů a širokým asi půl kilometru prohnalo druhé nejsilnější možné tornádo. Kriticky zasaženo bylo 7 obcí, ve kterých zemřelo 6 lidí a poškozeno bylo více než 1200 objektů.

Jiří Němčík, HZS Moravskoslezského kraje: “Stalo se to večer, přes noc, když byla tma, nebyla elektřina, tak prakticky nikdo nevěděl ty rozsahy těch poškození. My jsme jeli hned za svítání do těch nejvíce zasažených obcí, což byly obce Hruška, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice. Tam jsme vyhodnotili stav, který tam byl a rozhodli jsme se o nasazení v Moravské Nové Vsi. Takže jsme dělali novou prohlídku a stanovování stavu těch budov. Tudíž jsme mohli prvotně pomoci i lidem, kteří se za svítání vraceli domů a zjišťovali, co se vlastně stalo a jaké je poškození.”

Za USAR odřad jelo 32 příslušníků se speciální technikou, z nichž 30 bylo ze záchranného sboru MS kraje a dva kynologové se záchranného útvaru Hlučín se psy.

Jiří Němčík, HZS Moravskoslezského kraje: “Vezli jsme si speciální osvětlovací kontejner, měli jsme tam kontejner pro nouzové zastřešení budov. Měli jsme tam speciální techniku pro samotnou práci. To znamená na vyhledávání, záchranu osob a stabilizaci budov. Vezli jsme si sebou na přívěsu polonákladní čtyřkolku. Ty ulice byly už jen z hlediska těch sutin špatně průjezdné, tak tam se nám ta čtyřkolka opravdu vyplatila, že jsme byli daleko mobilnější. Mohli jsme převážet lidi i techniku.”

Poté, co jejich práce skončila, střídali se na místě dobrovolní hasiči z jednotek z celého kraje, které měly na starost sanační práce. 

Richard Dudek, SDH Radvanice: “Byli jsme určeni do Hodonína, kde jsme pracovali dva dny. Naše činnost spočívala zejména v zajišťování utržených střešních konstrukcí, zakrývání plachtami, řezali jsme vyvrácené stromy, odklízeli jsme suť, stržené střechy. Jsem už na ledacos zvyklý, nicméně bylo to opravdu jiné. Ten dojem byl takový zvláštní, protože ty škody, nebo ty následky opravdu byly značné. Ti lidé byli ale nato, že mnozí přišli opravdu o veškerý majetek, zachránili si holý život, tak byli velice vstřícní. Měli ještě energii na to, aby pracovali, aby se z toho nějakým způsobem dostali.”

Mezi 28 jednotkami sborů dobrovolných hasičů, které prokázaly vysokou míru připravenosti a profesionální nasazení, byla i jednotka ze Zábřehu. Všem patří velký dík.

Nahlásit chybu


K tématu

Kraj pomůže nejvíce postiženým rodinám z Otic, kterým bouře poškodila dům

29. června 2023 15:17 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj uvolní ze Zajišťovacího fondu, který je určený na řešení mimořádných událostí, půl milionu korun. Peníze rovným dílem rozdělí mezi majitele 5 rodinných domů v Oticích, které nejvíc poničily silné bouřky.

Hejtman poděkoval hasičům za pomoc Francii. Odřad čerpal vodu při povodních

16. února 2024 12:58 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Jak jistě z našeho zpravodajství víte, hasiči z Moravskoslezského kraje byli nasazeni při povodních ve Francie. Vyslán byl speciální odřad, který obsluhoval vysokokapacitní čerpadla. Nyní se v Hlučíně uskutečnilo slavnostní setkání, kde jim poděkoval hejtman našeho kraje a jejich velitelé.

Hasiči v Dobré pomohli postavit na nohy zraněnou kobylu

25. ledna 2024 20:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tři hasičské jednotky se ve čtvrtek v podvečer zapojily do záchrany zhruba 700kilogramové kobyly, která v Dobré upadla a vzhledem ke svému nedávnému zranění nemohla znovu sama vstát.


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Dnes 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

SPŠ elektrotechniky a informatiky představila nové učebny

SPŠ elektrotechniky a informatiky v Ostravě patří k páteřním školám, které se zapojily do projektu Inovační centrum pro transformaci vzdělávání. Díky tomu získala moderní učebnu a také založila vlastní školní firmu.

K zápisům do prvních tříd došlo na Slezské 171 dětí, otevře se sedm tříd

Slezskoostravské předškoláky čekal v minulém týdnu zápis do prvních tříd. Letošní ročník byl silnější a k zápisu se tak dostavilo celkem 171 dětí. Největší zájem byl tradičně o Základní školu Bohumínská.

Studenti hladnovského gymnázia se možná podívají do Afriky, jejich projekt podporuje školu v Tanzánii

Studenti hladnovského gymnázia pracují na speciálním projektu, který spojuje slezskoostravskou školu s tanzanskou školou Mlondwe. Jmenuje se Hakuna Matata a studenti gymnázia díky němu možná brzy vycestují rovnou do Afriky.

Mezinárodní festival filmů o lidských právech Jeden svět je opět v Ostravě

V Ostravě začal další ročník mezinárodního filmového festivalu Jeden svět. Promítá filmy o lidských právech v celkem 48 městech v České republice a jedná se o největší festival svého druhu na světě.

Platforma Move Ostrava zve na své programy, nejbližším bude představení s názvem Sen

Move Ostrava je platformou podporující rozvoj múzických umění. Zaměřená je na diváky i profesionální umělce a v Ostravě funguje už více než 10 let. Ve svých projektech propojuje současný tanec, fyzické divadlo a nový cirkus.

V Ostravě se bude hrát špičkový tenis. Turnaj Ostra Group Open má bohatou tradici

Do Ostravy se sjedou špičkoví tenisté, aby se utkali o titul na 21. ročníku turnaje Ostra Group Open druhé nejvyšší světové kategorie Challenger. Loňské vítězství bude obhajovat český tenista Zdeněk Kolář.

Vysoké nasazení a profesionalita. Hasiči MS kraje pomáhali obcím zasažených tornádem
Vydáno 27. července 2021 15:50, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Profesionálním i dobrovolným hasičům se dostalo velké poděkování za jejich vysoké a profesionální nasazení na Jižní Moravě. Tam vyjeli ihned poté, co několika obcemi na pomezí Břeclavska a Hodonínska prošla extrémní bouřka s krupobitím a tornádem.

V noci na 25. června vyjel na Jižní Moravu speciální vyhledávací a záchranný odřad USAR Hasičského záchranného sboru MS kraje. Tedy zhruba dvě hodiny poté, co se úsekem dlouhým 26 kilometrů a širokým asi půl kilometru prohnalo druhé nejsilnější možné tornádo. Kriticky zasaženo bylo 7 obcí, ve kterých zemřelo 6 lidí a poškozeno bylo více než 1200 objektů.

Jiří Němčík, HZS Moravskoslezského kraje: “Stalo se to večer, přes noc, když byla tma, nebyla elektřina, tak prakticky nikdo nevěděl ty rozsahy těch poškození. My jsme jeli hned za svítání do těch nejvíce zasažených obcí, což byly obce Hruška, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice. Tam jsme vyhodnotili stav, který tam byl a rozhodli jsme se o nasazení v Moravské Nové Vsi. Takže jsme dělali novou prohlídku a stanovování stavu těch budov. Tudíž jsme mohli prvotně pomoci i lidem, kteří se za svítání vraceli domů a zjišťovali, co se vlastně stalo a jaké je poškození.”

Za USAR odřad jelo 32 příslušníků se speciální technikou, z nichž 30 bylo ze záchranného sboru MS kraje a dva kynologové se záchranného útvaru Hlučín se psy.

Jiří Němčík, HZS Moravskoslezského kraje: “Vezli jsme si speciální osvětlovací kontejner, měli jsme tam kontejner pro nouzové zastřešení budov. Měli jsme tam speciální techniku pro samotnou práci. To znamená na vyhledávání, záchranu osob a stabilizaci budov. Vezli jsme si sebou na přívěsu polonákladní čtyřkolku. Ty ulice byly už jen z hlediska těch sutin špatně průjezdné, tak tam se nám ta čtyřkolka opravdu vyplatila, že jsme byli daleko mobilnější. Mohli jsme převážet lidi i techniku.”

Poté, co jejich práce skončila, střídali se na místě dobrovolní hasiči z jednotek z celého kraje, které měly na starost sanační práce. 

Richard Dudek, SDH Radvanice: “Byli jsme určeni do Hodonína, kde jsme pracovali dva dny. Naše činnost spočívala zejména v zajišťování utržených střešních konstrukcí, zakrývání plachtami, řezali jsme vyvrácené stromy, odklízeli jsme suť, stržené střechy. Jsem už na ledacos zvyklý, nicméně bylo to opravdu jiné. Ten dojem byl takový zvláštní, protože ty škody, nebo ty následky opravdu byly značné. Ti lidé byli ale nato, že mnozí přišli opravdu o veškerý majetek, zachránili si holý život, tak byli velice vstřícní. Měli ještě energii na to, aby pracovali, aby se z toho nějakým způsobem dostali.”

Mezi 28 jednotkami sborů dobrovolných hasičů, které prokázaly vysokou míru připravenosti a profesionální nasazení, byla i jednotka ze Zábřehu. Všem patří velký dík.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000026732/vysoke-nasazeni-a-profesionalita-hasici-ms-kraje-pomahali-obcim-zasazenych-tornadem