Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vysoké nasazení a profesionalita. Hasiči MS kraje pomáhali obcím zasažených tornádem

Ostrava-Jih |

Profesionálním i dobrovolným hasičům se dostalo velké poděkování za jejich vysoké a profesionální nasazení na Jižní Moravě. Tam vyjeli ihned poté, co několika obcemi na pomezí Břeclavska a Hodonínska prošla extrémní bouřka s krupobitím a tornádem.

V noci na 25. června vyjel na Jižní Moravu speciální vyhledávací a záchranný odřad USAR Hasičského záchranného sboru MS kraje. Tedy zhruba dvě hodiny poté, co se úsekem dlouhým 26 kilometrů a širokým asi půl kilometru prohnalo druhé nejsilnější možné tornádo. Kriticky zasaženo bylo 7 obcí, ve kterých zemřelo 6 lidí a poškozeno bylo více než 1200 objektů.

Jiří Němčík, HZS Moravskoslezského kraje: “Stalo se to večer, přes noc, když byla tma, nebyla elektřina, tak prakticky nikdo nevěděl ty rozsahy těch poškození. My jsme jeli hned za svítání do těch nejvíce zasažených obcí, což byly obce Hruška, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice. Tam jsme vyhodnotili stav, který tam byl a rozhodli jsme se o nasazení v Moravské Nové Vsi. Takže jsme dělali novou prohlídku a stanovování stavu těch budov. Tudíž jsme mohli prvotně pomoci i lidem, kteří se za svítání vraceli domů a zjišťovali, co se vlastně stalo a jaké je poškození.”

Za USAR odřad jelo 32 příslušníků se speciální technikou, z nichž 30 bylo ze záchranného sboru MS kraje a dva kynologové se záchranného útvaru Hlučín se psy.

Jiří Němčík, HZS Moravskoslezského kraje: “Vezli jsme si speciální osvětlovací kontejner, měli jsme tam kontejner pro nouzové zastřešení budov. Měli jsme tam speciální techniku pro samotnou práci. To znamená na vyhledávání, záchranu osob a stabilizaci budov. Vezli jsme si sebou na přívěsu polonákladní čtyřkolku. Ty ulice byly už jen z hlediska těch sutin špatně průjezdné, tak tam se nám ta čtyřkolka opravdu vyplatila, že jsme byli daleko mobilnější. Mohli jsme převážet lidi i techniku.”

Poté, co jejich práce skončila, střídali se na místě dobrovolní hasiči z jednotek z celého kraje, které měly na starost sanační práce. 

Richard Dudek, SDH Radvanice: “Byli jsme určeni do Hodonína, kde jsme pracovali dva dny. Naše činnost spočívala zejména v zajišťování utržených střešních konstrukcí, zakrývání plachtami, řezali jsme vyvrácené stromy, odklízeli jsme suť, stržené střechy. Jsem už na ledacos zvyklý, nicméně bylo to opravdu jiné. Ten dojem byl takový zvláštní, protože ty škody, nebo ty následky opravdu byly značné. Ti lidé byli ale nato, že mnozí přišli opravdu o veškerý majetek, zachránili si holý život, tak byli velice vstřícní. Měli ještě energii na to, aby pracovali, aby se z toho nějakým způsobem dostali.”

Mezi 28 jednotkami sborů dobrovolných hasičů, které prokázaly vysokou míru připravenosti a profesionální nasazení, byla i jednotka ze Zábřehu. Všem patří velký dík.

Nahlásit chybu


K tématu

Kraj pomůže nejvíce postiženým rodinám z Otic, kterým bouře poškodila dům

29. června 2023 15:17 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj uvolní ze Zajišťovacího fondu, který je určený na řešení mimořádných událostí, půl milionu korun. Peníze rovným dílem rozdělí mezi majitele 5 rodinných domů v Oticích, které nejvíc poničily silné bouřky.

Hejtman poděkoval hasičům za pomoc Francii. Odřad čerpal vodu při povodních

16. února 2024 12:58 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Jak jistě z našeho zpravodajství víte, hasiči z Moravskoslezského kraje byli nasazeni při povodních ve Francie. Vyslán byl speciální odřad, který obsluhoval vysokokapacitní čerpadla. Nyní se v Hlučíně uskutečnilo slavnostní setkání, kde jim poděkoval hejtman našeho kraje a jejich velitelé.

Hasiči v Dobré pomohli postavit na nohy zraněnou kobylu

25. ledna 2024 20:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tři hasičské jednotky se ve čtvrtek v podvečer zapojily do záchrany zhruba 700kilogramové kobyly, která v Dobré upadla a vzhledem ke svému nedávnému zranění nemohla znovu sama vstát.


O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Vysoké nasazení a profesionalita. Hasiči MS kraje pomáhali obcím zasažených tornádem
Vydáno 27. července 2021 15:50, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Profesionálním i dobrovolným hasičům se dostalo velké poděkování za jejich vysoké a profesionální nasazení na Jižní Moravě. Tam vyjeli ihned poté, co několika obcemi na pomezí Břeclavska a Hodonínska prošla extrémní bouřka s krupobitím a tornádem.

V noci na 25. června vyjel na Jižní Moravu speciální vyhledávací a záchranný odřad USAR Hasičského záchranného sboru MS kraje. Tedy zhruba dvě hodiny poté, co se úsekem dlouhým 26 kilometrů a širokým asi půl kilometru prohnalo druhé nejsilnější možné tornádo. Kriticky zasaženo bylo 7 obcí, ve kterých zemřelo 6 lidí a poškozeno bylo více než 1200 objektů.

Jiří Němčík, HZS Moravskoslezského kraje: “Stalo se to večer, přes noc, když byla tma, nebyla elektřina, tak prakticky nikdo nevěděl ty rozsahy těch poškození. My jsme jeli hned za svítání do těch nejvíce zasažených obcí, což byly obce Hruška, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice. Tam jsme vyhodnotili stav, který tam byl a rozhodli jsme se o nasazení v Moravské Nové Vsi. Takže jsme dělali novou prohlídku a stanovování stavu těch budov. Tudíž jsme mohli prvotně pomoci i lidem, kteří se za svítání vraceli domů a zjišťovali, co se vlastně stalo a jaké je poškození.”

Za USAR odřad jelo 32 příslušníků se speciální technikou, z nichž 30 bylo ze záchranného sboru MS kraje a dva kynologové se záchranného útvaru Hlučín se psy.

Jiří Němčík, HZS Moravskoslezského kraje: “Vezli jsme si speciální osvětlovací kontejner, měli jsme tam kontejner pro nouzové zastřešení budov. Měli jsme tam speciální techniku pro samotnou práci. To znamená na vyhledávání, záchranu osob a stabilizaci budov. Vezli jsme si sebou na přívěsu polonákladní čtyřkolku. Ty ulice byly už jen z hlediska těch sutin špatně průjezdné, tak tam se nám ta čtyřkolka opravdu vyplatila, že jsme byli daleko mobilnější. Mohli jsme převážet lidi i techniku.”

Poté, co jejich práce skončila, střídali se na místě dobrovolní hasiči z jednotek z celého kraje, které měly na starost sanační práce. 

Richard Dudek, SDH Radvanice: “Byli jsme určeni do Hodonína, kde jsme pracovali dva dny. Naše činnost spočívala zejména v zajišťování utržených střešních konstrukcí, zakrývání plachtami, řezali jsme vyvrácené stromy, odklízeli jsme suť, stržené střechy. Jsem už na ledacos zvyklý, nicméně bylo to opravdu jiné. Ten dojem byl takový zvláštní, protože ty škody, nebo ty následky opravdu byly značné. Ti lidé byli ale nato, že mnozí přišli opravdu o veškerý majetek, zachránili si holý život, tak byli velice vstřícní. Měli ještě energii na to, aby pracovali, aby se z toho nějakým způsobem dostali.”

Mezi 28 jednotkami sborů dobrovolných hasičů, které prokázaly vysokou míru připravenosti a profesionální nasazení, byla i jednotka ze Zábřehu. Všem patří velký dík.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000026732/vysoke-nasazeni-a-profesionalita-hasici-ms-kraje-pomahali-obcim-zasazenych-tornadem