Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na náměstí Ostrava-Jih rozsvítili vánoční strom a zahájili šňůru vánočních koncertů

Ostrava-Jih |

Náměstí Ostrava-Jih ožilo prvním vánočním koncertem. Slavnostní atmosféru spojenou s rozsvícením vánočního stromu a výzdoby v celém obvodu si užily stovky lidí. Náměstí bylo oplocené, aby se dodržela vládní opatření.

Náměstí Ostrava-Jih zaplnily stánky s vánočním zbožím a různými dobrotami a ožilo nejen farmářskými trhy, ale i vánoční atmosférou. S pomocí dětí tady slavnostně rozsvítili vánoční strom a výzdobu v obvodu a nechyběl ani vánoční koncert a minizoo s ovečkami, kozičkami, lamou a oslíkem.

Martin Bednář, starosta MOb Ostrava-Jih : “I na letošek byl připravený bohatý kulturní program. Bohužel víme, že situace není jednoduchá. Proto jsme ho velmi redukovali. Dneska tady máme koncert, nejsou tady vánoční trhy, ty jsme museli také zrušit. Ale věřím, že přesto si užijeme svátků a že budeme na sebe hodní. Přeji všem, aby Vánoce prožili v pohodě a pochopitelně, aby jsme se všichni sešli doma se svými blízkými u vánočního stromku.”

Na vánoční koncert mohlo maximálně tisíc lidí a vpuštěni na něj byli jen ti, co se prokázali, že jsou očkovaní, nebo prodělali covid 19.

I proto je náměstí dočasně oploceno, aby byla splněna všechna vládní opatření spojená s pandemií.

Vladimír Hron, zpěvák, komik a imitátor: “Podíváme se do zahraničí, podíváme se na moje vánoční album a mám tady dokonce velmi milou návštěvu, permoníčky, takže budu zpívat i se sborem, který patří mezi nejlepší sbory na světě a já se na to hrozně těším. Ono to je hrozně zvláštní, když jsou tady lidé za bariérou. Vánoce jsou svátky, kdy se lidé mají zastavit, zamyslet, možná trochu bilancovat, ale hlavně říct lidem, se kterýma se třeba dlouho neviděli a nebo si třeba neřekli něco úplně hezkého, tak se udobřit, dát se do kupy. Vánoce jsou svátky odpuštění, svátky lásky a svátky sounáležitosti. Takže já mám tu sounáležitost rád a trošku mě mrzí, že je to teď tak, jak to je,”

Anketa: stánkaři: “Jsme strašně rádi. Doufám, že to vydrží, protože jsme venku, mrzneme a já si myslím, že nikoho tady ohrožujeme. Nás už ta krize, nás, co chodíme vlastně jenom po trzích a adventních akcích, už to drtí druhým rokem a velmi těžce to neseme už. Už nebyly velikonoce 2x, teď Vánoce podruhé už jsou tak napůl, takže je to likvidační. A připravujeme se půl roku. Všechno se váže, sbírá, suší, aranžuje, je to těžké.”
“To jsem velice ráda, protože aspoň něco povolili. Zatím lidi chodí. Máme tady cukrovinky různé. Pendreky, marcipánky, štramberské uši, perníčky a to je vše.”

Vánoční koncert si užili nejen prodejci farmářských trhů, ale také návštěvníci.

Anketa: návštěvníci vánočního koncertu: “V rámci možností je to dobrý na ta všechna opatření, která jsou. Užíváme, posloucháme, navozujeme atmosféru.”
“Jsme šťastní, že to tu můžeme aspoň na chviličku navštívit, tak jsme rádi, že to aspoň na chvilku otevřeli. Kvůli tomu jsem byla díle v práci ať se tady můžu podívat.”
“Výzdoba je moc hezká. Líbí se mi strom, líbí se mi ozdobený ten amfiteátr, nebo jak to nazvat. Atmosféra super, fajn. Jsem ráda, že se to nakonec koná. Super.”

Farmářské trhy budou na náměstí probíhat až do 23. prosince. Do tohoto data tady zůstane i minizoo, kde od 17. prosince přibude i velbloud. A těšit se můžete i na další koncerty. 12. prosince tady vystoupí Dalibor Gondík s Dixilandem a o týden později pěvecký sbor Add Gospel Přerov.

Nahlásit chybu


K tématu

V Ostravě-Jihu slavnostně rozsvítili vánoční strom a s ním i vánoční výzdobu v obvodu

6. prosince 2023 12:19 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

V Ostravě-Jihu už svítí vánoční strom. Slavnostně ho rozsvítil starosta obvodu na zaplněném náměstí Ostrava.Jih, kde si předvánoční atmosféru užívaly stovky lidí.

Adventní koncerty naladily vánoční atmosféru v obvodu Ostrava-Jih, a to na náměstí a v Hrabůvce

19. prosince 2023 11:03 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová

Třetí adventní neděle se na Jihu nesla v duchu vánoční hudby. Konaly se zde hned dva vánoční koncerty. První na náměstí vystoupila kapela Šajtar a následně koledy zazněly v Komorním klubu Jubilejní kolonie.

Vánoční koncert školy stmelil v Čeladné všechny generace

21. prosince 2023 8:50 | Čeladná | Petra Dorazilová

Vánoční koncert v kostele svatého Jana Nepomuckého v Čeladné pořádá místní základní škola už čtvrt století. V programu i letos vystoupili její žáci a hosté s koledami, ale i s moderními vánočními písněmi.


Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

ČOV v Opavě se v rámci oslav Dne Země otevřela lidem. Odpadní vodu vyčistí za jeden a půl dne

Včera 18:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne Země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

SPŠ elektrotechniky a informatiky představila nové učebny

SPŠ elektrotechniky a informatiky v Ostravě patří k páteřním školám, které se zapojily do projektu Inovační centrum pro transformaci vzdělávání. Díky tomu získala moderní učebnu a také založila vlastní školní firmu.

K zápisům do prvních tříd došlo na Slezské 171 dětí, otevře se sedm tříd

Slezskoostravské předškoláky čekal v minulém týdnu zápis do prvních tříd. Letošní ročník byl silnější a k zápisu se tak dostavilo celkem 171 dětí. Největší zájem byl tradičně o Základní školu Bohumínská.

V Havířově začali odtahovat vozidla, která brání v čištění komunikací

Radnici v Havířově došla trpělivost s řidiči, kteří parkují v místech, kde se v konkrétní den provádí čištění komunikací. Vozidla se rozhodla odtahovat.

Studenti hladnovského gymnázia se možná podívají do Afriky, jejich projekt podporuje školu v Tanzánii

Studenti hladnovského gymnázia pracují na speciálním projektu, který spojuje slezskoostravskou školu s tanzanskou školou Mlondwe. Jmenuje se Hakuna Matata a studenti gymnázia díky němu možná brzy vycestují rovnou do Afriky.

Rodáci vyhlásili jaro Karla Kryla, připomněli kulatá výročí jeho narození a úmrtí

Klub rodáků a přátel města vyhlásil jaro Karla Kryla. Tento čestný občan Nového Jičína se před 80 lety narodil - a před 30 lety zemřel.

Manželé Kubovi oslavili zlatou svatbu

Včera 14:20 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Velmi slavnostní atmosféra zavládla v neděli 14.4. na stonavské radnici. Manželé Kubovi tady po padesáti letech obnovili svůj svatební slib.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

V Ostravě-Mariánských Horách a Hulvách se postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Mezinárodní festival filmů o lidských právech Jeden svět je opět v Ostravě

V Ostravě začal další ročník mezinárodního filmového festivalu Jeden svět. Promítá filmy o lidských právech v celkem 48 městech v České republice a jedná se o největší festival svého druhu na světě.

Na náměstí Ostrava-Jih rozsvítili vánoční strom a zahájili šňůru vánočních koncertů
Vydáno 7. prosince 2021 19:10, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Náměstí Ostrava-Jih ožilo prvním vánočním koncertem. Slavnostní atmosféru spojenou s rozsvícením vánočního stromu a výzdoby v celém obvodu si užily stovky lidí. Náměstí bylo oplocené, aby se dodržela vládní opatření.

Náměstí Ostrava-Jih zaplnily stánky s vánočním zbožím a různými dobrotami a ožilo nejen farmářskými trhy, ale i vánoční atmosférou. S pomocí dětí tady slavnostně rozsvítili vánoční strom a výzdobu v obvodu a nechyběl ani vánoční koncert a minizoo s ovečkami, kozičkami, lamou a oslíkem.

Martin Bednář, starosta MOb Ostrava-Jih : “I na letošek byl připravený bohatý kulturní program. Bohužel víme, že situace není jednoduchá. Proto jsme ho velmi redukovali. Dneska tady máme koncert, nejsou tady vánoční trhy, ty jsme museli také zrušit. Ale věřím, že přesto si užijeme svátků a že budeme na sebe hodní. Přeji všem, aby Vánoce prožili v pohodě a pochopitelně, aby jsme se všichni sešli doma se svými blízkými u vánočního stromku.”

Na vánoční koncert mohlo maximálně tisíc lidí a vpuštěni na něj byli jen ti, co se prokázali, že jsou očkovaní, nebo prodělali covid 19.

I proto je náměstí dočasně oploceno, aby byla splněna všechna vládní opatření spojená s pandemií.

Vladimír Hron, zpěvák, komik a imitátor: “Podíváme se do zahraničí, podíváme se na moje vánoční album a mám tady dokonce velmi milou návštěvu, permoníčky, takže budu zpívat i se sborem, který patří mezi nejlepší sbory na světě a já se na to hrozně těším. Ono to je hrozně zvláštní, když jsou tady lidé za bariérou. Vánoce jsou svátky, kdy se lidé mají zastavit, zamyslet, možná trochu bilancovat, ale hlavně říct lidem, se kterýma se třeba dlouho neviděli a nebo si třeba neřekli něco úplně hezkého, tak se udobřit, dát se do kupy. Vánoce jsou svátky odpuštění, svátky lásky a svátky sounáležitosti. Takže já mám tu sounáležitost rád a trošku mě mrzí, že je to teď tak, jak to je,”

Anketa: stánkaři: “Jsme strašně rádi. Doufám, že to vydrží, protože jsme venku, mrzneme a já si myslím, že nikoho tady ohrožujeme. Nás už ta krize, nás, co chodíme vlastně jenom po trzích a adventních akcích, už to drtí druhým rokem a velmi těžce to neseme už. Už nebyly velikonoce 2x, teď Vánoce podruhé už jsou tak napůl, takže je to likvidační. A připravujeme se půl roku. Všechno se váže, sbírá, suší, aranžuje, je to těžké.”
“To jsem velice ráda, protože aspoň něco povolili. Zatím lidi chodí. Máme tady cukrovinky různé. Pendreky, marcipánky, štramberské uši, perníčky a to je vše.”

Vánoční koncert si užili nejen prodejci farmářských trhů, ale také návštěvníci.

Anketa: návštěvníci vánočního koncertu: “V rámci možností je to dobrý na ta všechna opatření, která jsou. Užíváme, posloucháme, navozujeme atmosféru.”
“Jsme šťastní, že to tu můžeme aspoň na chviličku navštívit, tak jsme rádi, že to aspoň na chvilku otevřeli. Kvůli tomu jsem byla díle v práci ať se tady můžu podívat.”
“Výzdoba je moc hezká. Líbí se mi strom, líbí se mi ozdobený ten amfiteátr, nebo jak to nazvat. Atmosféra super, fajn. Jsem ráda, že se to nakonec koná. Super.”

Farmářské trhy budou na náměstí probíhat až do 23. prosince. Do tohoto data tady zůstane i minizoo, kde od 17. prosince přibude i velbloud. A těšit se můžete i na další koncerty. 12. prosince tady vystoupí Dalibor Gondík s Dixilandem a o týden později pěvecký sbor Add Gospel Přerov.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000028839/na-namesti-ostrava-jih-rozsvitili-vanocni-strom-a-zahajili-snuru-vanocnich-koncertu