Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Sestřih divácky nejatraktivnějších událostí z Ostravy-Jihu

Ostrava-Jih |

Připravili jsme pro vás sestřih reportáží z Ostravy-Jihu, které vás v letošním roce zaujaly nejvíce. Měly tak nejen velkou sledovanost, ale také spoustu liků na sociálních sítích.

Radnice Ostravy-Jihu nechala kompletně zrekonstruovat objekt u točny tramvajové linky č. 11 v Zábřehu. Ocenili to zejména návštěvníci přilehlého bělského lesa, kterým kromě veřejných toalet, které tady dlouho chyběly, nabízí i občerstvení.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Je zde nová střecha, zateplila se fasáda, jsou zde udělané i terénní úpravy. Vnitřní dispozice se změnily tak, aby zde vznikly toalety, zázemí pro zaměstnance dopravního podniku a také nové bistro. O čistotu a pořádek se starají naše technické služby a toalety jsou zrekonstruovány tak, aby byly v provedení antivandal."

V Ostravě-Jihu letos skončila kompletní rekonstrukce podchodu pod ulicí Horní v Hrabůvce. Ten se změnil k nepoznání. Z počmáraného, špinavého a tmavého místa se stal prosvětlený a bezpečný prostor.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Celá rekonstrukce stála 23 milionů korun. Byly zde vyměněny samozřejmě veškeré technologie, byly instalovány nové plošiny pro imobilní občany. Samozřejmě i kamery, aby zde byla zachována bezpečnost. Všechny stěny jsou antigraffiti úprava, aby v případě, že dojde k jejich poškození, šly lehce tyto nákresy odstranit. Kamery zabírají veškerý prostor podchodu a také samozřejmě přístup na nástupiště.”

Staré zkorodované důlní vozíky společnosti OKD našly své nové uplatnění. V Ostravě-Jihu si z nich udělali květináče. Celkem jich po obvodu rozmístili deset.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Chceme tak jako symbolicky zachovat to, co je pro Ostravu tradiční, to značí hornický průmysl a skutečnost, že vlastně se posouváme někde jinde do budoucnosti, nějaké nové doby, která bude muset existovat už bez těžkého průmyslu, který zde byl dlouhodobě zakořeněn.”

Důlní vozík má oproti jiným kolejovým vozidlům kolečka velmi blízko u sebe v nejmenší vzdálenosti pod těžištěm, aby šel při vykolejení lehce nahodit zpět.

Z pramene v Zábřehu Korýtku opět teče voda. Je to jediný funkční pramen v Ostravě-Jihu, který dlouhá léta chátral. Původní trubka byla zrezivělá a ucpaná, takže voda, která tady přitéká až z Ondřejníku, vydatně vytékala mimo ni. Toto prameniště se díky participativnímu rozpočtu dočkalo rekonstrukce.

Petr Lexa Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Jsem, rád, že tento projekt uspěl a že našel takovou podporu mezi obyvateli Jihu a že pramen zase dneska teče. Myslím si, že i účast na samotném požehnání tobo pramene ukazuje, že ten pramen byl opravdu vyhledávaným místem pro místní a myslím si, že můžeme být hrdí i na to, že na území sídliště máme takový pramen, který se ukázal jako jeden z nejkvalitnějších výběrů na území současné Ostravy.”

Voda z pramene prošla i rozbory, které ukázaly, že jde o nejčistší pramen v Ostravě.

Tři měsíce probíhala veřejná sbírka pro nájemníky domu v Provaznické ulici v Hrabůvce. 24. února tam explodoval jeden z bytů, ve kterém dva muži vařili pervitin. Výbuch narušil statiku domu a následný požár poškodil dalších několik bytů a také auta v okolí.

Martin Bednář (ANO), starosta MOb Ostrava-Jih: “Na transparentním účtu pro Provaznická 76 se vybralo 566 tisíc korun, které jsou rozděleny mezi jednotlivé nájemníky. Pochopitelně bez nájemníka, kde došlo k výbuchu. Jsem rád, že naši občané jsou ochotni pomoci lidem, kteří jsou v nouzi.”

Dům s pečovatelskou službou Odborářská v Hrabůvce získal nový společenský sál. Vznikl kompletní rekonstrukcí jídelny, která už nesloužila svému účelu.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Stavební práce vyšly na zhruba 6,2 milionů korun. Rekonstrukcí neprošel jenom tento sál, ale i celé zázemí. Máme tady nově vybudovaný prostor pro šatnu, pro odkládání oděvů. Dále rekonstrukcí prošly toalety, kuchyně včetně výdejních okének a nově vznikl prostor pro účinkující.”

Vyměněno bylo i obložení a nové jsou i podlahy, dlažby, topná tělesa, okna a osvětlení. Rekonstrukcí prošla i elektroinstalace a celý sál získal i klimatizaci.

Ostrava-Zábřeh roste do krásy. Letos se změnil k nepoznání zanedbaný prostor za kinem Luna, jehož kompletní revitalizace začala loni v říjnu a vyžádala si 16 milionů korun.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Za tyto prostředky zde byl vybudován úplně nový prostor, který obsahuje jednak pingpongové stoly, dráhu, na které se mohou lidé pohybovat na kolečkových bruslích, nebo koloběžce. Byla vysázena nová zeleň, instalovány nové lavičky, pítko pro osvěžení nejen lidí, ale i psů.”

Nové jsou i chodníky a parkourové hřiště, které bylo jedním z prvních projektů participativního rozpočtu Náš Jih.

V Zábřehu by měla projít i veškerá prostranství kolem nákupního centra Kotva a také před kostelem svatého Ducha, kde se momentálně nachází velké parkoviště.

Jan Dohnal (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Jih: “V rámci další etapy revitalizace sídliště Zábřeh, bychom chtěli opravit to nejdůležitější, co v tomto místě je a co tvoří celé jádro toho území a je to vlastně i jedno z hlavních center Ostravy-Jihu. Jsou to všechna ta prostranství, která se táhnou kolem nákupního centra Kotva. Všechno, co je v celé délce budovy, projde kompletní rekonstrukcí v příštím roce.”

Vybudovány tady budou nejen nové chodníky, ale i cyklostezka, která bude navazovat na cyklostezku směrem od Vodárny. Do budoucna by měla být spojena s cyklostezkou až na ulici Husarova a vytvoří tak tepnu dál směrem k Odře.

V Pískových dolech vznikl Památník tramvajové dopravy. Připomíná tramvajovou dráhu, která tady fungovala od roku 1913 do roku 1964 a sloužila především lidem, kteří jezdili do práce do vítkovických železáren.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Sešli jsme se tady v hojném počtu a pevně věříme, že je to jedno z dalších míst, které oživí historii Ostravy a připomene, co zde v minulosti bylo, na jakých základech Ostrava vyrostla a určitě se najde i spousta pamětníků, kteří si ještě tuto trať pamatují.”
Petr Lexa Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih, autor návrhu: “Ten památník má v sobě takovou bývalou drážní telefonní skříň a uvnitř je informační tabule a kdo chce, tak se tam může podívat a nakoukne vlastně Jsou tam historické fotografie z provozu tramvajové dráhy, jsou tam texty a návštěvníci se dozví všechno o té dráze, která fungovala v letech 1913 až 1964.”

Tramvajová linka Vítkovice, Zábřeh, Pískové doly byla jednou z nejkratších na Ostravsku. Dráha měřila pouhých 1 a půl kilometru, kterou tramvaj ujela za pouhých 7 minut.

Radnice Ostravy-Jihu má ve správě zhruba 5200 bytů. Od roku 2017 jich prošlo kontrolou bezmála 1000. Výsledkem je 83 výpovědí z nájmu. Dalším desítkám problémových nájemníků nebyly prodlouženy smlouvy. Kontroly bytů stále pokračují.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “V měsíci září a říjnu jsme zkontrolovali celkem 104 bytů. Kontrolujeme počty nahlášených osob, technický stav bytů, zda nájemce užívá byt v souladu s nájemní smlouvou a domovním řádem a našim seniorům poskytujeme sociální poradenství."

U dvou bytů nebyla kvůli rušení nočního klidu a opakovaným zásahům policie prodloužena nájemní smlouva a jejich obyvatelé se museli do konce listopadu vystěhovat.

Bývalé lázně Jubilejní kolonie v Hrabůvce z roku 1930 prošly kompletní rekonstrukcí. Díky ní se tento historický dům vrátil do doby, kdy byl postaven. O nebytové prostory v něm byl velký zájem.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Já jsem velmi mile překvapená, že se nám podařilo veškeré prostory v tomto objektu tak velmi rychle obsadit a opravdu velmi mě těší, že i v této složité době jsme našli nájemce, který byl schopen otevřít v přízemí tohoto objektu kavárnu.”

Kdysi se v přízemí objektu nacházela čekárna, mandlovna, prádelna a sprchy. V prvním patře pak bylo 9 van, kam se obyvatelé Jubilejní kolonie chodili většinou v sobotu umývat.

Už na leden pro vás chystáme přehled investičních akcí radnice v roce 2021 zahrnující opravy komunikací, výstavby parkovišť, rekonstrukce ve školských zařízeních i vznik nové volnočasové zóny v areálu rybníků.

Nahlásit chybu


K tématu

V Ostravě-Jihu prochází rekonstrukcí další bytové domy. Lidé ušetří za energie

28. dubna 2023 9:23 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Další nájemníci obecních bytů v Hrabůvce se dočkali. Radnice Ostravy-Jihu nechala zrekonstruovat dva domy na ulici Františka Formana. Lidé díky tomu ušetří za energie, zejména pak za teplo.

Už žádné nebezpečné situace. V ulici Podhájí na jihu Ostravy vznikne nový chodník i cyklostezka

3. května 2023 10:15 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Frekventovaná ulice Podhájí v Ostravě-Bělském lese bude daleko bezpečnější. Projde celkovou rekonstrukcí, která jasně oddělí silnici od nového chodníku a cyklostezky.

Do základních škol v Ostravě-Jihu nastoupí více prvňáčků než loni

9. května 2023 13:54 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Do základních škol v Ostravě-Jihu nastoupí více prvňáčků než loni. Na zápisy jich přišlo bezmála 11 set. Oproti předešlému roku je to o téměř 200 více.


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

17. dubna 2024 20:00 | Rychvald | Michal Slonina | Rychvaldský miniexpres

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. května 2024 od 35 000 do 44 000 Kč/měsíc

SPŠ elektrotechniky a informatiky představila nové učebny

17. dubna 2024 21:40 | Ostrava-město | Tomáš Tikal | Studuj u nás

SPŠ elektrotechniky a informatiky v Ostravě patří k páteřním školám, které se zapojily do projektu Inovační centrum pro transformaci vzdělávání. Díky tomu získala moderní učebnu a také založila vlastní školní firmu.

K zápisům do prvních tříd došlo na Slezské 171 dětí, otevře se sedm tříd

Slezskoostravské předškoláky čekal v minulém týdnu zápis do prvních tříd. Letošní ročník byl silnější a k zápisu se tak dostavilo celkem 171 dětí. Největší zájem byl tradičně o Základní školu Bohumínská.

Studenti hladnovského gymnázia se možná podívají do Afriky, jejich projekt podporuje školu v Tanzánii

Studenti hladnovského gymnázia pracují na speciálním projektu, který spojuje slezskoostravskou školu s tanzanskou školou Mlondwe. Jmenuje se Hakuna Matata a studenti gymnázia díky němu možná brzy vycestují rovnou do Afriky.

Mezinárodní festival filmů o lidských právech Jeden svět je opět v Ostravě

17. dubna 2024 12:30 | Ostrava-Centrum | Michal Slonina | Kulturní okénko

V Ostravě začal další ročník mezinárodního filmového festivalu Jeden svět. Promítá filmy o lidských právech v celkem 48 městech v České republice a jedná se o největší festival svého druhu na světě.

Platforma Move Ostrava zve na své programy, nejbližším bude představení s názvem Sen

17. dubna 2024 12:00 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Move Ostrava je platformou podporující rozvoj múzických umění. Zaměřená je na diváky i profesionální umělce a v Ostravě funguje už více než 10 let. Ve svých projektech propojuje současný tanec, fyzické divadlo a nový cirkus.

V Ostravě se bude hrát špičkový tenis. Turnaj Ostra Group Open má bohatou tradici

17. dubna 2024 11:54 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Do Ostravy se sjedou špičkoví tenisté, aby se utkali o titul na 21. ročníku turnaje Ostra Group Open druhé nejvyšší světové kategorie Challenger. Loňské vítězství bude obhajovat český tenista Zdeněk Kolář.

Sestřih divácky nejatraktivnějších událostí z Ostravy-Jihu
Vydáno 28. prosince 2021 18:25, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Připravili jsme pro vás sestřih reportáží z Ostravy-Jihu, které vás v letošním roce zaujaly nejvíce. Měly tak nejen velkou sledovanost, ale také spoustu liků na sociálních sítích.

Radnice Ostravy-Jihu nechala kompletně zrekonstruovat objekt u točny tramvajové linky č. 11 v Zábřehu. Ocenili to zejména návštěvníci přilehlého bělského lesa, kterým kromě veřejných toalet, které tady dlouho chyběly, nabízí i občerstvení.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Je zde nová střecha, zateplila se fasáda, jsou zde udělané i terénní úpravy. Vnitřní dispozice se změnily tak, aby zde vznikly toalety, zázemí pro zaměstnance dopravního podniku a také nové bistro. O čistotu a pořádek se starají naše technické služby a toalety jsou zrekonstruovány tak, aby byly v provedení antivandal."

V Ostravě-Jihu letos skončila kompletní rekonstrukce podchodu pod ulicí Horní v Hrabůvce. Ten se změnil k nepoznání. Z počmáraného, špinavého a tmavého místa se stal prosvětlený a bezpečný prostor.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Celá rekonstrukce stála 23 milionů korun. Byly zde vyměněny samozřejmě veškeré technologie, byly instalovány nové plošiny pro imobilní občany. Samozřejmě i kamery, aby zde byla zachována bezpečnost. Všechny stěny jsou antigraffiti úprava, aby v případě, že dojde k jejich poškození, šly lehce tyto nákresy odstranit. Kamery zabírají veškerý prostor podchodu a také samozřejmě přístup na nástupiště.”

Staré zkorodované důlní vozíky společnosti OKD našly své nové uplatnění. V Ostravě-Jihu si z nich udělali květináče. Celkem jich po obvodu rozmístili deset.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Chceme tak jako symbolicky zachovat to, co je pro Ostravu tradiční, to značí hornický průmysl a skutečnost, že vlastně se posouváme někde jinde do budoucnosti, nějaké nové doby, která bude muset existovat už bez těžkého průmyslu, který zde byl dlouhodobě zakořeněn.”

Důlní vozík má oproti jiným kolejovým vozidlům kolečka velmi blízko u sebe v nejmenší vzdálenosti pod těžištěm, aby šel při vykolejení lehce nahodit zpět.

Z pramene v Zábřehu Korýtku opět teče voda. Je to jediný funkční pramen v Ostravě-Jihu, který dlouhá léta chátral. Původní trubka byla zrezivělá a ucpaná, takže voda, která tady přitéká až z Ondřejníku, vydatně vytékala mimo ni. Toto prameniště se díky participativnímu rozpočtu dočkalo rekonstrukce.

Petr Lexa Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Jsem, rád, že tento projekt uspěl a že našel takovou podporu mezi obyvateli Jihu a že pramen zase dneska teče. Myslím si, že i účast na samotném požehnání tobo pramene ukazuje, že ten pramen byl opravdu vyhledávaným místem pro místní a myslím si, že můžeme být hrdí i na to, že na území sídliště máme takový pramen, který se ukázal jako jeden z nejkvalitnějších výběrů na území současné Ostravy.”

Voda z pramene prošla i rozbory, které ukázaly, že jde o nejčistší pramen v Ostravě.

Tři měsíce probíhala veřejná sbírka pro nájemníky domu v Provaznické ulici v Hrabůvce. 24. února tam explodoval jeden z bytů, ve kterém dva muži vařili pervitin. Výbuch narušil statiku domu a následný požár poškodil dalších několik bytů a také auta v okolí.

Martin Bednář (ANO), starosta MOb Ostrava-Jih: “Na transparentním účtu pro Provaznická 76 se vybralo 566 tisíc korun, které jsou rozděleny mezi jednotlivé nájemníky. Pochopitelně bez nájemníka, kde došlo k výbuchu. Jsem rád, že naši občané jsou ochotni pomoci lidem, kteří jsou v nouzi.”

Dům s pečovatelskou službou Odborářská v Hrabůvce získal nový společenský sál. Vznikl kompletní rekonstrukcí jídelny, která už nesloužila svému účelu.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Stavební práce vyšly na zhruba 6,2 milionů korun. Rekonstrukcí neprošel jenom tento sál, ale i celé zázemí. Máme tady nově vybudovaný prostor pro šatnu, pro odkládání oděvů. Dále rekonstrukcí prošly toalety, kuchyně včetně výdejních okének a nově vznikl prostor pro účinkující.”

Vyměněno bylo i obložení a nové jsou i podlahy, dlažby, topná tělesa, okna a osvětlení. Rekonstrukcí prošla i elektroinstalace a celý sál získal i klimatizaci.

Ostrava-Zábřeh roste do krásy. Letos se změnil k nepoznání zanedbaný prostor za kinem Luna, jehož kompletní revitalizace začala loni v říjnu a vyžádala si 16 milionů korun.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Za tyto prostředky zde byl vybudován úplně nový prostor, který obsahuje jednak pingpongové stoly, dráhu, na které se mohou lidé pohybovat na kolečkových bruslích, nebo koloběžce. Byla vysázena nová zeleň, instalovány nové lavičky, pítko pro osvěžení nejen lidí, ale i psů.”

Nové jsou i chodníky a parkourové hřiště, které bylo jedním z prvních projektů participativního rozpočtu Náš Jih.

V Zábřehu by měla projít i veškerá prostranství kolem nákupního centra Kotva a také před kostelem svatého Ducha, kde se momentálně nachází velké parkoviště.

Jan Dohnal (ODS), místostarosta MOb Ostrava-Jih: “V rámci další etapy revitalizace sídliště Zábřeh, bychom chtěli opravit to nejdůležitější, co v tomto místě je a co tvoří celé jádro toho území a je to vlastně i jedno z hlavních center Ostravy-Jihu. Jsou to všechna ta prostranství, která se táhnou kolem nákupního centra Kotva. Všechno, co je v celé délce budovy, projde kompletní rekonstrukcí v příštím roce.”

Vybudovány tady budou nejen nové chodníky, ale i cyklostezka, která bude navazovat na cyklostezku směrem od Vodárny. Do budoucna by měla být spojena s cyklostezkou až na ulici Husarova a vytvoří tak tepnu dál směrem k Odře.

V Pískových dolech vznikl Památník tramvajové dopravy. Připomíná tramvajovou dráhu, která tady fungovala od roku 1913 do roku 1964 a sloužila především lidem, kteří jezdili do práce do vítkovických železáren.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Sešli jsme se tady v hojném počtu a pevně věříme, že je to jedno z dalších míst, které oživí historii Ostravy a připomene, co zde v minulosti bylo, na jakých základech Ostrava vyrostla a určitě se najde i spousta pamětníků, kteří si ještě tuto trať pamatují.”
Petr Lexa Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih, autor návrhu: “Ten památník má v sobě takovou bývalou drážní telefonní skříň a uvnitř je informační tabule a kdo chce, tak se tam může podívat a nakoukne vlastně Jsou tam historické fotografie z provozu tramvajové dráhy, jsou tam texty a návštěvníci se dozví všechno o té dráze, která fungovala v letech 1913 až 1964.”

Tramvajová linka Vítkovice, Zábřeh, Pískové doly byla jednou z nejkratších na Ostravsku. Dráha měřila pouhých 1 a půl kilometru, kterou tramvaj ujela za pouhých 7 minut.

Radnice Ostravy-Jihu má ve správě zhruba 5200 bytů. Od roku 2017 jich prošlo kontrolou bezmála 1000. Výsledkem je 83 výpovědí z nájmu. Dalším desítkám problémových nájemníků nebyly prodlouženy smlouvy. Kontroly bytů stále pokračují.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “V měsíci září a říjnu jsme zkontrolovali celkem 104 bytů. Kontrolujeme počty nahlášených osob, technický stav bytů, zda nájemce užívá byt v souladu s nájemní smlouvou a domovním řádem a našim seniorům poskytujeme sociální poradenství."

U dvou bytů nebyla kvůli rušení nočního klidu a opakovaným zásahům policie prodloužena nájemní smlouva a jejich obyvatelé se museli do konce listopadu vystěhovat.

Bývalé lázně Jubilejní kolonie v Hrabůvce z roku 1930 prošly kompletní rekonstrukcí. Díky ní se tento historický dům vrátil do doby, kdy byl postaven. O nebytové prostory v něm byl velký zájem.

Markéta Langrová (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Já jsem velmi mile překvapená, že se nám podařilo veškeré prostory v tomto objektu tak velmi rychle obsadit a opravdu velmi mě těší, že i v této složité době jsme našli nájemce, který byl schopen otevřít v přízemí tohoto objektu kavárnu.”

Kdysi se v přízemí objektu nacházela čekárna, mandlovna, prádelna a sprchy. V prvním patře pak bylo 9 van, kam se obyvatelé Jubilejní kolonie chodili většinou v sobotu umývat.

Už na leden pro vás chystáme přehled investičních akcí radnice v roce 2021 zahrnující opravy komunikací, výstavby parkovišť, rekonstrukce ve školských zařízeních i vznik nové volnočasové zóny v areálu rybníků.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000029183/sestrih-divacky-nejatraktivnejsich-udalosti-z-ostravy-jihu