Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Odvolané vedení radnice Mariánských Hor a Hulvák zvažuje další kroky, obrátí se na ministerstvo

Ostrava-Mariánské hory |

Bývalé vedení radnice městského obvodu Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky opustilo radnici. Dopoledne si vyklidili kanceláře a zvažují další kroky. Na pondělním zasedání zastupitelů je odvolala opozice díky hlasu dosavadního neuvolněného místostarosty Filipa Čmiela.

Bývalé vedení radnice Ostravy-Mariánských Hor a Hulvák odešlo se vztyčenou hlavou poté, co je na mimořádném zasedání zastupitelů odvolala opozice. Podařilo se jí to díky jedinému hlasu navíc. Hlasu dosavadního místostarosty Filipa Čmiela, který tak zůstává ve vedení.

Jiří Vávra, nově zvolený starosta MOb Mariánské Hory a Hulváky: “Jeden kolega pochopil, že některé praktiky a některé metody pana Hujduse jsou pro něho neakceptovatelné a nepřijatelné. Takže ta situace se vyvinula, jak vyvinula a prostě jeden člověk z jeho kolektivu prostě už dál se na tom, co dělá pan Hujdus, nechtěl podílet.”
Patrik Hujdus, odvolaný starosta MOb Mariánské Hory a Hulváky: “Nacházíme se v situaci, kdy dva roky úspěšně koaliční vláda fungovala a má za sebou jasné výsledky a hlavně oporu občanů a myslím si, že takto bezhlavě a opravdu jako netransparentně bez veřejnosti odvolávat celé vedení městského obvodu je velmi nestandardní a bezprecedentní.”

Na mimořádném zastupitelstvu se podle programu mělo řešit pouze snížení počtu uvolněných členů zastupitelstva o jednoho.

Patrik Hujdus, odvolaný starosta MOb Mariánské Hory a Hulváky: “Protože se nacházíme v nouzovém stavu, tak náš právní výklad je takový, že se jiný bod na mimořádném zastupitelstvu neměl projednávat.”

Bývalé vedení teď zvažuje, co dál. Kdyby opravdu odvolání nebylo platné, na radnici by zřejmě nějaký čas panovalo bezvládí. Chce se tak v první řadě obrátit na Ministerstvo vnitra. Ve středu 4. listopadu vyšlo následující prohlášení:

Vážení občané,
na mimořádném zasedání mariánskohorského zastupitelstva došlo v pondělí 2. listopadu k zásadní změně ve vedení našeho městského obvodu.

Toto zasedání bylo vyvoláno žádostí sedmi zastupitelů z politických uskupení LEČO, ANO2011 a ODS, kteří sami navrhli jediný bod programu - konkrétně odvolání předsedkyně komise pro strategický rozvoj a investice Liany Janáčkové z pozice uvolněné zastupitelky. Přes to, že jsme apelovali na to, že se nacházíme v nouzovém stavu a tento bod jednání snese odkladu do řádného jednání zastupitelstva v prosinci, sedm v té době opozičních zastupitelů trvalo na tom, aby se jednání uskutečnilo za každou cenu, nevyžadovali ani přítomnost vedoucích odborů a ředitelek příspěvkových organizací našeho městského obvodu.

Nyní je již jasné, proč tak urputně trvali na co nejrychlejším zasedání. Odvolání uvolněné zastupitelky byl pouze zástupný problém. Skutečným důvodem pro svolání mimořádného zastupitelstva totiž bylo především odvolání starosty Patrika Hujduse a dalších členů vedení našeho městského obvodu, Jany Pagáčové, Vladimíra Řezáče a Yvety Sekerákové, a rozdělení postů ve vedení obvodu pro sebe, aniž by na místě byly předloženy argumenty dokazující zásadní, nebo závažná pochybení, případně vznesena nějaká jiná konkrétní provinění.

Toto bylo umožněno osmým hlasem člena původní koalice, dosavadního místostarosty Filipa Čmiela zvoleného za SPD (nyní Trikolóra), který bez upozornění hlasoval proti svým kolegům. Celou záležitost považujeme za jeho lidské a profesní selhání a současně za naprosto nepřípustné porušení etiky, transparentnosti a práva občanů na ovlivňování věcí veřejných.

Zastupitelé, kteří o svolání schůze požádali, totiž záměrně zatajili skutečný cíl svého počínání. Tím se veřejnost předem neměla možnost dozvědět, co se na zasedání bude projednávat. Vše se tak uskutečnilo pod falešnou záminkou za zády občanů našeho městského obvodu.

Tento postup považujeme za krajně nemorální a nepřípustný.

Je prokazatelné, že Mariánské Hory a Hulváky se v posledních dvou letech rozvíjely, zahájilo se zde mnoho zásadních projektů a odvolané vedení bylo úspěšné v získávání dotací na realizaci investic a dalšího rozvoje obvodu. Jen v letošním roce se obvodu podařilo zajistit téměř 70 milionů korun z různých dotačních titulů a také úvěr na renovaci bytového fondu ve výši 100 milionů korun. Důvody, kterými nová koalice obhajuje své počínání, proto považujeme za zástupné.

Jsme přesvědčeni o tom, že změna ve vedení není ku prospěchu našeho obvodu a jeho obyvatel a vyzýváme nově zvolené představitele, aby se zdrželi zastavování naplánovaných akcí, rušení rozvojových projektů a jiných nevratných změn, ať už by tak činili pod jakoukoli záminkou.

Mgr. Patrik Hujdus
Jana Pagáčová, MBA
Vladimír Řezáč
Yveta Sekeráková
Ing. arch. Liana Janáčková
Petr Becher
MUDr. Ivana Chudobová

Nahlásit chybu


K tématu

V srdci Ostravy-Mariánských Hor vznikne zelená ulice přátelská pro chodce a cyklisty

14. května 2023 18:36 | Ostrava-Mariánské hory | Jiří Cileček

Na plánovanou rekonstrukci kanalizace a vodovodu v ulici Přemyslovců v Ostravě-Mariánských Horách naváže úprava celé ulice. Přinese zlepšení podmínek pro pohyb chodců a cyklistů i nově vysazené stromořadí a dešťové záhony, které zpříjemní lokální mikroklima. Díky novým parkovacím stáním u místních provozoven se zlepší průjezdnost ulice. Předpokládá se, že proměna této tranzitní tepny na pobytově příjemnou ulici podpoří také prosperitu místních prodejen.

Sídliště Mojmírovců v Mariánských Horách projde regenerací

18. května 2023 8:52 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Sídliště Mojmírovců v Ostravě-Mariánských Horách bude hezčí a účelnější než dosud. Díky plánované revitalizaci se lidé mohou těšit na více parkovacích míst, nové komunikace i herní prvky.

V Mariánských Horách bude bezpečněji. Projekt Domovník preventista se rozšíří o další problémové lokality

18. července 2023 10:54 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Bezpečněji, větší pořádek a žádné nezvané osoby v bytových domech a jejich okolí. To je cílem projektu Domovník preventista, který se v Mariánských Horách a Hulvákách v minulých letech osvědčil a proto bude pokračovat.


Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

22. dubna 2024 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Nemocnice Karviná-Ráj připravila pro páry čekající potomka předporodní pokoj v porodnici

22. dubna 2024 16:30 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice Karviná-Ráj investovala peníze do vybudování předporodního pokoje pro páry, které čekají na příchod svého potomka. Po celou dobu hospitalizace, v době porodu i po porodu, tak nemusí být partneři vůbec separováni.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

22. dubna 2024 11:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

22. dubna 2024 15:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Blíží se zápisy do mateřských škol. Registrace žádostí začala 19. dubna

Blíží se termín pro zápisy dětí do mateřských škol. V Ostravě ho má většina školek stanoven na 6. a 7. května, je ale nutné dítě nejprve registrovat do celoměstského portálu. Rodiče ale nemusejí mít obavy, protože míst je dostatek.

Vedení Ostravy-Jihu diskutuje s občany na veřejných setkáních

Ve Výškovické pobočce knihovny města Ostravy se konalo první veřejné setkání vedení obvodu s jeho obyvateli. Občané Jihu mohli přímo se starostou otevřeně probrat témata, které je trápí. Například situaci okolo bývalého obchodního centra Odra.

Ostrava považuje rozvoj cyklodopravy za jednu z priorit. Zásadní je ale bezpečnost

22. dubna 2024 11:59 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Rozvoj cyklodopravy je jednou z priorit vedení města. S tím samozřejmě souvisí bezpečnost, protože cyklisté považují za nejdůležitější, aby je při jízdě neohrožovala auta. Město proto klade důraz na kvalitní cyklostezky a pomáhají také strážníci, kteří se v rámci různých projektů a akcí na cykodopravu zaměřují.

Ostrava podpoří začínající podnikatele. Inspirace vzešla z programu Řemeslný akcelerátor

22. dubna 2024 10:56 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava chce pomoci začínajícím podnikatelům a proto vyhlásila nový dotační program. Jeho cílem je zvýšení konkurenceschopnosti, podpora inovací a technologií, ale také rozvoj podnikatelského prostředí.

Dny památek zaměřené na historii městského obvodu Ostrava-Jih se konaly už po deváté

22. dubna 2024 10:37 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Již 9. ročník festivalu Dny památek na Jihu se konal od čtvrtka do neděle. Zahrnoval foto-přednášky, prohlídky bytového muzea či komentované vycházky. Festivalem provázel kronikář obvodu Petr Lexa Přendík.

Odvolané vedení radnice Mariánských Hor a Hulvák zvažuje další kroky, obrátí se na ministerstvo
Vydáno 3. listopadu 2020 16:28, Ostrava-Mariánské hory, Yvona Fajtová
Bývalé vedení radnice městského obvodu Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky opustilo radnici. Dopoledne si vyklidili kanceláře a zvažují další kroky. Na pondělním zasedání zastupitelů je odvolala opozice díky hlasu dosavadního neuvolněného místostarosty Filipa Čmiela.

Bývalé vedení radnice Ostravy-Mariánských Hor a Hulvák odešlo se vztyčenou hlavou poté, co je na mimořádném zasedání zastupitelů odvolala opozice. Podařilo se jí to díky jedinému hlasu navíc. Hlasu dosavadního místostarosty Filipa Čmiela, který tak zůstává ve vedení.

Jiří Vávra, nově zvolený starosta MOb Mariánské Hory a Hulváky: “Jeden kolega pochopil, že některé praktiky a některé metody pana Hujduse jsou pro něho neakceptovatelné a nepřijatelné. Takže ta situace se vyvinula, jak vyvinula a prostě jeden člověk z jeho kolektivu prostě už dál se na tom, co dělá pan Hujdus, nechtěl podílet.”
Patrik Hujdus, odvolaný starosta MOb Mariánské Hory a Hulváky: “Nacházíme se v situaci, kdy dva roky úspěšně koaliční vláda fungovala a má za sebou jasné výsledky a hlavně oporu občanů a myslím si, že takto bezhlavě a opravdu jako netransparentně bez veřejnosti odvolávat celé vedení městského obvodu je velmi nestandardní a bezprecedentní.”

Na mimořádném zastupitelstvu se podle programu mělo řešit pouze snížení počtu uvolněných členů zastupitelstva o jednoho.

Patrik Hujdus, odvolaný starosta MOb Mariánské Hory a Hulváky: “Protože se nacházíme v nouzovém stavu, tak náš právní výklad je takový, že se jiný bod na mimořádném zastupitelstvu neměl projednávat.”

Bývalé vedení teď zvažuje, co dál. Kdyby opravdu odvolání nebylo platné, na radnici by zřejmě nějaký čas panovalo bezvládí. Chce se tak v první řadě obrátit na Ministerstvo vnitra. Ve středu 4. listopadu vyšlo následující prohlášení:

Vážení občané,
na mimořádném zasedání mariánskohorského zastupitelstva došlo v pondělí 2. listopadu k zásadní změně ve vedení našeho městského obvodu.

Toto zasedání bylo vyvoláno žádostí sedmi zastupitelů z politických uskupení LEČO, ANO2011 a ODS, kteří sami navrhli jediný bod programu - konkrétně odvolání předsedkyně komise pro strategický rozvoj a investice Liany Janáčkové z pozice uvolněné zastupitelky. Přes to, že jsme apelovali na to, že se nacházíme v nouzovém stavu a tento bod jednání snese odkladu do řádného jednání zastupitelstva v prosinci, sedm v té době opozičních zastupitelů trvalo na tom, aby se jednání uskutečnilo za každou cenu, nevyžadovali ani přítomnost vedoucích odborů a ředitelek příspěvkových organizací našeho městského obvodu.

Nyní je již jasné, proč tak urputně trvali na co nejrychlejším zasedání. Odvolání uvolněné zastupitelky byl pouze zástupný problém. Skutečným důvodem pro svolání mimořádného zastupitelstva totiž bylo především odvolání starosty Patrika Hujduse a dalších členů vedení našeho městského obvodu, Jany Pagáčové, Vladimíra Řezáče a Yvety Sekerákové, a rozdělení postů ve vedení obvodu pro sebe, aniž by na místě byly předloženy argumenty dokazující zásadní, nebo závažná pochybení, případně vznesena nějaká jiná konkrétní provinění.

Toto bylo umožněno osmým hlasem člena původní koalice, dosavadního místostarosty Filipa Čmiela zvoleného za SPD (nyní Trikolóra), který bez upozornění hlasoval proti svým kolegům. Celou záležitost považujeme za jeho lidské a profesní selhání a současně za naprosto nepřípustné porušení etiky, transparentnosti a práva občanů na ovlivňování věcí veřejných.

Zastupitelé, kteří o svolání schůze požádali, totiž záměrně zatajili skutečný cíl svého počínání. Tím se veřejnost předem neměla možnost dozvědět, co se na zasedání bude projednávat. Vše se tak uskutečnilo pod falešnou záminkou za zády občanů našeho městského obvodu.

Tento postup považujeme za krajně nemorální a nepřípustný.

Je prokazatelné, že Mariánské Hory a Hulváky se v posledních dvou letech rozvíjely, zahájilo se zde mnoho zásadních projektů a odvolané vedení bylo úspěšné v získávání dotací na realizaci investic a dalšího rozvoje obvodu. Jen v letošním roce se obvodu podařilo zajistit téměř 70 milionů korun z různých dotačních titulů a také úvěr na renovaci bytového fondu ve výši 100 milionů korun. Důvody, kterými nová koalice obhajuje své počínání, proto považujeme za zástupné.

Jsme přesvědčeni o tom, že změna ve vedení není ku prospěchu našeho obvodu a jeho obyvatel a vyzýváme nově zvolené představitele, aby se zdrželi zastavování naplánovaných akcí, rušení rozvojových projektů a jiných nevratných změn, ať už by tak činili pod jakoukoli záminkou.

Mgr. Patrik Hujdus
Jana Pagáčová, MBA
Vladimír Řezáč
Yveta Sekeráková
Ing. arch. Liana Janáčková
Petr Becher
MUDr. Ivana Chudobová

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-marianske-hory/11000022644/odvolane-vedeni-radnice-marianskych-hor-a-hulvak-zvazuje-dalsi-kroky-obrati-se-na-ministerstvo