Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava-Poruba se proměnila v pokoje, kde se prodávalo, diskutovalo i tančilo

Ostrava-Poruba |

Ostrava-Poruba patřila sousedské slavnostI Zažít Porubu jinak. Na kruháči a na Hlavní třídě, která byla kvůli bezpečnosti po celou dobu akce uzavřena, se lidé nejen navzájem poznávali, ale také se společně bavili.

Kruháč a Hlavní třída se na půl dne proměnila v obývák, pokojík, kuchyň a ložnici. Zatímco v obýváku se dskutovalo, pokojík patřil tvořivým dílnám a blešáku, no a v kuchyni se jak jinak, než vařilo.

Jan Dekický, místostaroeta MOb Ostrava-Poruba: “My jsme tu dneska společně s dalšími 6 týmy vařili guláš pro dobrou Celý ten výtěžek budeme dávat na Srdce pro Porubu, to znamená, přispíváme na dobrou věc, takže jsme se tu v 8 ráno sešli, uvařili jsme, věřím, že každý ten nejlepší guláš, co jsme od srdce mohli uvařit.”

Vařil se klasický guláš z hovězího masa a jeden od druhého se lišil pouze tím, jaké tajné ingredience do něj kuchaři přidali. Celkem se soutěže o nejlepší guláš zúčastnilo 7 týmů a snědlo se úplně vše.

Radek Kurečka, vítěz soutěže O nejlepší guláš: “Je to úplně úžasné, propracoval jsem se k tomu úplně, několik let jsem vařil a vařím furt a baví mě to."

Jeden velký pokoj pak zaplnili sousedé, kteří ve stáncích prodávali to, co už se jim doma nehodilo a ostatní by potěšilo, nebo různé dobroty, které sami připravili. V dalších stáncích se prezentovaly různé organizace, spolky a školy.

Anketa: stánkaři: “Máme tady dětský koutek pro děti, dílničky a plastelínu.”
“My jsme tady měli dneska domácí buchtu, muffiny, domácí limonádu a taky tady máme připravený kvíz pro děti a hlavolamy tady na dece vzadu za náma a hlavně tvoříme recyklované placky.”
“Máme tady výrobky dětí z waldorfské školy a tady vlastně člověk může vidět na těch výrobcích, co ty děti nejen vyrábějí při vyučování, ale čím se vlastně zaměstnávají. Když se člověk podívá třeba na tohle, tak tohle je násobilka.”
“My jsme klinika čínské medicíny a tady máme takový průřez tím, co u nás na klinice najdete ať už to jsou nějaké bylinky, které my potom individuálně sestavujeme na míru. mám tady na ukázku nějaké jehličky a produkty, které běžně používáme.”

Součástí slavnosti byl mimo jiné i taneční workshop, kde se lidé naučili základy swingu. Obývák na kruháči pak patřil diskuzím na různá témata obvodu jako je například rekonstrukce kulturního domu Poklad.

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba: “Za mnou, když přišli organizátoři před několika měsíci, že by chtěli udělat obývák na kruháči, tak mě to nadchlo a říkala jsem si, jak může vypadat obývák na kruháči. Je září, my tu stojíme a fakt je tady obývák a já musím říct, že mi se strašně líbí, protože je to taková diskusní platforma. Myslím si, že celá akce se i povedla, je krásně dneska, Já jsem až takový zájem neočekávala, takže já jsem nadšená.”
Anketa: návštěvníci akce: “My jsme si vyzkoušeli malou házenou, cukrovou vatu, je tady spoustu lidí, fajn počasí, hezká akce.”
“Já jsem si zkusila cukrovou vatu a zkusily jsme si s kamarádkou udělat odznáčky .”

Celou akci ukončila večerní jízda Ostrava na kolečkách.

Nahlásit chybu


K tématu

Ekologické aktivity, workshopy, kvízy. Poruba se už tradičně zapojili do oslav Dne Země

4. května 2023 12:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

22. duben je celosvětově označován jako Den Země. Jeho poselstvím je boj za lepší životní prostředí a větší zájem o ekologii. Téma letošního roku bylo: Naslouchejme přírodě a vnímejme ji!

Sezóna nejen sportovních akcí je tu. V Porubě odstartovala Ostravou na kolečkách

27. dubna 2023 11:37 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Sezónu sportů v Porubě odstartovala už tradiční akce Ostrava na kolečkách. Spojená byla s bohatým doprovodným programem a registrací na cyklistický závod Porubajk a charitativní běh. Hlavní třída tak byla zcela uzavřena pro motorová vozidla.

Lidé opět přispěli na dobrou věc. Charitativní běh NF Křídla dětem si nenechali ujít dospělí ani děti

4. května 2023 12:55 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

V Ostravě-Porubě se uskutečnil historicky první ročník charitativního běhu Nadačního fondu Křídla dětem. Jeho cílem bylo zpříjemnit dětem pobyt v nemocnicích různými dárky, které by jim udělaly radost.


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Dnes 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

SPŠ elektrotechniky a informatiky představila nové učebny

SPŠ elektrotechniky a informatiky v Ostravě patří k páteřním školám, které se zapojily do projektu Inovační centrum pro transformaci vzdělávání. Díky tomu získala moderní učebnu a také založila vlastní školní firmu.

K zápisům do prvních tříd došlo na Slezské 171 dětí, otevře se sedm tříd

Slezskoostravské předškoláky čekal v minulém týdnu zápis do prvních tříd. Letošní ročník byl silnější a k zápisu se tak dostavilo celkem 171 dětí. Největší zájem byl tradičně o Základní školu Bohumínská.

Studenti hladnovského gymnázia se možná podívají do Afriky, jejich projekt podporuje školu v Tanzánii

Studenti hladnovského gymnázia pracují na speciálním projektu, který spojuje slezskoostravskou školu s tanzanskou školou Mlondwe. Jmenuje se Hakuna Matata a studenti gymnázia díky němu možná brzy vycestují rovnou do Afriky.

Mezinárodní festival filmů o lidských právech Jeden svět je opět v Ostravě

V Ostravě začal další ročník mezinárodního filmového festivalu Jeden svět. Promítá filmy o lidských právech v celkem 48 městech v České republice a jedná se o největší festival svého druhu na světě.

Platforma Move Ostrava zve na své programy, nejbližším bude představení s názvem Sen

Move Ostrava je platformou podporující rozvoj múzických umění. Zaměřená je na diváky i profesionální umělce a v Ostravě funguje už více než 10 let. Ve svých projektech propojuje současný tanec, fyzické divadlo a nový cirkus.

V Ostravě se bude hrát špičkový tenis. Turnaj Ostra Group Open má bohatou tradici

Do Ostravy se sjedou špičkoví tenisté, aby se utkali o titul na 21. ročníku turnaje Ostra Group Open druhé nejvyšší světové kategorie Challenger. Loňské vítězství bude obhajovat český tenista Zdeněk Kolář.

Ostrava-Poruba se proměnila v pokoje, kde se prodávalo, diskutovalo i tančilo
Vydáno 17. září 2020 13:26, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Ostrava-Poruba patřila sousedské slavnostI Zažít Porubu jinak. Na kruháči a na Hlavní třídě, která byla kvůli bezpečnosti po celou dobu akce uzavřena, se lidé nejen navzájem poznávali, ale také se společně bavili.

Kruháč a Hlavní třída se na půl dne proměnila v obývák, pokojík, kuchyň a ložnici. Zatímco v obýváku se dskutovalo, pokojík patřil tvořivým dílnám a blešáku, no a v kuchyni se jak jinak, než vařilo.

Jan Dekický, místostaroeta MOb Ostrava-Poruba: “My jsme tu dneska společně s dalšími 6 týmy vařili guláš pro dobrou Celý ten výtěžek budeme dávat na Srdce pro Porubu, to znamená, přispíváme na dobrou věc, takže jsme se tu v 8 ráno sešli, uvařili jsme, věřím, že každý ten nejlepší guláš, co jsme od srdce mohli uvařit.”

Vařil se klasický guláš z hovězího masa a jeden od druhého se lišil pouze tím, jaké tajné ingredience do něj kuchaři přidali. Celkem se soutěže o nejlepší guláš zúčastnilo 7 týmů a snědlo se úplně vše.

Radek Kurečka, vítěz soutěže O nejlepší guláš: “Je to úplně úžasné, propracoval jsem se k tomu úplně, několik let jsem vařil a vařím furt a baví mě to."

Jeden velký pokoj pak zaplnili sousedé, kteří ve stáncích prodávali to, co už se jim doma nehodilo a ostatní by potěšilo, nebo různé dobroty, které sami připravili. V dalších stáncích se prezentovaly různé organizace, spolky a školy.

Anketa: stánkaři: “Máme tady dětský koutek pro děti, dílničky a plastelínu.”
“My jsme tady měli dneska domácí buchtu, muffiny, domácí limonádu a taky tady máme připravený kvíz pro děti a hlavolamy tady na dece vzadu za náma a hlavně tvoříme recyklované placky.”
“Máme tady výrobky dětí z waldorfské školy a tady vlastně člověk může vidět na těch výrobcích, co ty děti nejen vyrábějí při vyučování, ale čím se vlastně zaměstnávají. Když se člověk podívá třeba na tohle, tak tohle je násobilka.”
“My jsme klinika čínské medicíny a tady máme takový průřez tím, co u nás na klinice najdete ať už to jsou nějaké bylinky, které my potom individuálně sestavujeme na míru. mám tady na ukázku nějaké jehličky a produkty, které běžně používáme.”

Součástí slavnosti byl mimo jiné i taneční workshop, kde se lidé naučili základy swingu. Obývák na kruháči pak patřil diskuzím na různá témata obvodu jako je například rekonstrukce kulturního domu Poklad.

Lucie Baránková Vilamová, starostka MOb Ostrava-Poruba: “Za mnou, když přišli organizátoři před několika měsíci, že by chtěli udělat obývák na kruháči, tak mě to nadchlo a říkala jsem si, jak může vypadat obývák na kruháči. Je září, my tu stojíme a fakt je tady obývák a já musím říct, že mi se strašně líbí, protože je to taková diskusní platforma. Myslím si, že celá akce se i povedla, je krásně dneska, Já jsem až takový zájem neočekávala, takže já jsem nadšená.”
Anketa: návštěvníci akce: “My jsme si vyzkoušeli malou házenou, cukrovou vatu, je tady spoustu lidí, fajn počasí, hezká akce.”
“Já jsem si zkusila cukrovou vatu a zkusily jsme si s kamarádkou udělat odznáčky .”

Celou akci ukončila večerní jízda Ostrava na kolečkách.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000021919/ostravaporuba-se-promenila-v-pokoje-kde-se-prodavalo-diskutovalo-i-tancilo