Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Porubě otevřou státní montessori třídu. Bude první v Ostravě

Ostrava-Poruba |

Poruba zřejmě bude mít další prvenství. Chce založit vůbec první státní montessori školu v Ostravě. První děti by měla přivítat už letos v září. Záležet bude na zájmu rodičů.

Montessori pedagogika ve světě úspěšně funguje už více než 100 let. V Česku zapustila své kořeny po sametové revoluci. V Ostravě zatím státní škola s montessori zaměřením není. Změnit to chce porubská radnice.

Martin Tomášek, místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Pomoz mi, abych to dokázal sám je heslo Marie Montessori, je to i heslem naším. V tom hesle je vlastně obsaženo všechno podstatné. Dítě rozvíjí samostatně své dispozice, pedagog jej přitom podporuje a zároveň se to dítě vlastně dostává na kloub všem věcem samo a s nadšením.”

Radnice chce zatím otevřít jednu třídu s tak zvaným dvojročím, které bude sdružovat první a druhou třídu. Vzniknout by měla na ZŠ Ukrajinská už od letošního září.

Martin Tomášek, místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Podrobnosti se dozví ve škole, na úřadě, nebo z montessori spolku rodičů, který nám výrazně pomáhá při vzniku montessori třídy.”

Právě tento spolek přišel s nápadem založit montessori třídu v Porubě.

Kristýna Kohůtková, spolek Montessori Poruba: “Vznikl v návaznosti na to, že jsme nechtěli naše děti vozit do jiných městských obvodů a částí města Ostravy, případně jiných měst. Po založení montessori třídy v Porubě chceme i nadále spolupracovat s třídou, podporovat ji a spolupracovat s paní učitelkou, která bude naše děti učit.”

Cílem radnice je, aby ve třídě bylo kolem 16 dětí. Pokud tedy budete mít zájem, měli byste dát vědět co nejdříve.

Martin Tomášek, místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Zápis do montessori třídy je naplánován na 8. dubna v odpoledních hodinách. Když nám budou rodiče signalizovat svůj zájem již teď, budeme jenom rádi.”

Výuka bude probíhat podobně jako na soukromé Základní škole Montessori Ostrava v Mariánských Horách, která pracuje jak s klasickými učebnicemi a pracovními sešity, tak s montessori pomůckami. Navíc v ní působí nejen český učitel, ale také rodilý mluvčí.

Tereza Krčíková, ředitelka ZŠ a MŠ Montessori Ostrava: “Hlavně u těch starších dětí, to znamená 4., 5. ročník, tak máme například matematiku, tělesnou výchovu, nebo kosmickou výchovu i s rodilým mluvčím. U nás děti, které vlastně vycházejí, tak mají více sebevědomí, nebojí se mluvit, nebojí se vyjádřit svůj názor.
Lenka Matyščáková, učitelka ZŠ a MŠ Montessori Ostrava: “Pro montessori školu je typické to, že se pracuje v heterogenních skupinách. To znamená, že v těchto skupinách jsou děti pokombinované druhá, třetí třída. Takže ony si navzájem pomáhají, inspirují se. Starší děti radí mladším dětem a tak dále.”
Anketa: žáci ZŠ Montessori Ostrava: “Ve skupince se mi hezky, dobře se mi pracuje. Je to zábava, protože si můžeme povídat, vlastně můžeme se na tom domluvit a takové ty věci. 
"Tady jsme měli číst, tady jsme měli kroužkovat to y, tady jsme měli obtáhnout a to je asi všechno.”

Děti se tady připravují i na praktický život. Třeba svačinky si chystají úplně samy.

Tereza Krčíková, ředitelka ZŠ a MŠ Montessori Ostrava: “Ta svačina jim je dovezena v surovém stavu, ony samy si nakrájejí chleba, veku a samy si nakrájí ovoce, zeleninu, namažou si pomazánku. Vedeme je k samostatnosti.”

Právě kombinace klasické výuky s montessori pomůckami a praktickou výukou dává dětem daleko větší možnosti rozhodnout se, kam dál.

Nahlásit chybu


K tématu

Porubské ZŠ přivítaly 600 prvňáčků. Nabízejí jak klasickou, tak alternativní výuku

15. září 2023 16:42 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Městský obvod Ostrava-Poruba má celkem 12 základních škol, ve kterých letos otevřeli 28 prvních tříd a přivítali na 600 nových dětí. Všechny dostaly od vedení radnice dárky.


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

17. dubna 2024 20:00 | Rychvald | Michal Slonina | Rychvaldský miniexpres

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

SPŠ elektrotechniky a informatiky představila nové učebny

17. dubna 2024 21:40 | Ostrava-město | Tomáš Tikal | Studuj u nás

SPŠ elektrotechniky a informatiky v Ostravě patří k páteřním školám, které se zapojily do projektu Inovační centrum pro transformaci vzdělávání. Díky tomu získala moderní učebnu a také založila vlastní školní firmu.

K zápisům do prvních tříd došlo na Slezské 171 dětí, otevře se sedm tříd

Slezskoostravské předškoláky čekal v minulém týdnu zápis do prvních tříd. Letošní ročník byl silnější a k zápisu se tak dostavilo celkem 171 dětí. Největší zájem byl tradičně o Základní školu Bohumínská.

Studenti hladnovského gymnázia se možná podívají do Afriky, jejich projekt podporuje školu v Tanzánii

Studenti hladnovského gymnázia pracují na speciálním projektu, který spojuje slezskoostravskou školu s tanzanskou školou Mlondwe. Jmenuje se Hakuna Matata a studenti gymnázia díky němu možná brzy vycestují rovnou do Afriky.

Mezinárodní festival filmů o lidských právech Jeden svět je opět v Ostravě

17. dubna 2024 12:30 | Ostrava-Centrum | Michal Slonina | Kulturní okénko

V Ostravě začal další ročník mezinárodního filmového festivalu Jeden svět. Promítá filmy o lidských právech v celkem 48 městech v České republice a jedná se o největší festival svého druhu na světě.

Platforma Move Ostrava zve na své programy, nejbližším bude představení s názvem Sen

17. dubna 2024 12:00 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Move Ostrava je platformou podporující rozvoj múzických umění. Zaměřená je na diváky i profesionální umělce a v Ostravě funguje už více než 10 let. Ve svých projektech propojuje současný tanec, fyzické divadlo a nový cirkus.

V Ostravě se bude hrát špičkový tenis. Turnaj Ostra Group Open má bohatou tradici

17. dubna 2024 11:54 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Do Ostravy se sjedou špičkoví tenisté, aby se utkali o titul na 21. ročníku turnaje Ostra Group Open druhé nejvyšší světové kategorie Challenger. Loňské vítězství bude obhajovat český tenista Zdeněk Kolář.

V Porubě otevřou státní montessori třídu. Bude první v Ostravě
Vydáno 21. ledna 2021 17:37, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Poruba zřejmě bude mít další prvenství. Chce založit vůbec první státní montessori školu v Ostravě. První děti by měla přivítat už letos v září. Záležet bude na zájmu rodičů.

Montessori pedagogika ve světě úspěšně funguje už více než 100 let. V Česku zapustila své kořeny po sametové revoluci. V Ostravě zatím státní škola s montessori zaměřením není. Změnit to chce porubská radnice.

Martin Tomášek, místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Pomoz mi, abych to dokázal sám je heslo Marie Montessori, je to i heslem naším. V tom hesle je vlastně obsaženo všechno podstatné. Dítě rozvíjí samostatně své dispozice, pedagog jej přitom podporuje a zároveň se to dítě vlastně dostává na kloub všem věcem samo a s nadšením.”

Radnice chce zatím otevřít jednu třídu s tak zvaným dvojročím, které bude sdružovat první a druhou třídu. Vzniknout by měla na ZŠ Ukrajinská už od letošního září.

Martin Tomášek, místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Podrobnosti se dozví ve škole, na úřadě, nebo z montessori spolku rodičů, který nám výrazně pomáhá při vzniku montessori třídy.”

Právě tento spolek přišel s nápadem založit montessori třídu v Porubě.

Kristýna Kohůtková, spolek Montessori Poruba: “Vznikl v návaznosti na to, že jsme nechtěli naše děti vozit do jiných městských obvodů a částí města Ostravy, případně jiných měst. Po založení montessori třídy v Porubě chceme i nadále spolupracovat s třídou, podporovat ji a spolupracovat s paní učitelkou, která bude naše děti učit.”

Cílem radnice je, aby ve třídě bylo kolem 16 dětí. Pokud tedy budete mít zájem, měli byste dát vědět co nejdříve.

Martin Tomášek, místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Zápis do montessori třídy je naplánován na 8. dubna v odpoledních hodinách. Když nám budou rodiče signalizovat svůj zájem již teď, budeme jenom rádi.”

Výuka bude probíhat podobně jako na soukromé Základní škole Montessori Ostrava v Mariánských Horách, která pracuje jak s klasickými učebnicemi a pracovními sešity, tak s montessori pomůckami. Navíc v ní působí nejen český učitel, ale také rodilý mluvčí.

Tereza Krčíková, ředitelka ZŠ a MŠ Montessori Ostrava: “Hlavně u těch starších dětí, to znamená 4., 5. ročník, tak máme například matematiku, tělesnou výchovu, nebo kosmickou výchovu i s rodilým mluvčím. U nás děti, které vlastně vycházejí, tak mají více sebevědomí, nebojí se mluvit, nebojí se vyjádřit svůj názor.
Lenka Matyščáková, učitelka ZŠ a MŠ Montessori Ostrava: “Pro montessori školu je typické to, že se pracuje v heterogenních skupinách. To znamená, že v těchto skupinách jsou děti pokombinované druhá, třetí třída. Takže ony si navzájem pomáhají, inspirují se. Starší děti radí mladším dětem a tak dále.”
Anketa: žáci ZŠ Montessori Ostrava: “Ve skupince se mi hezky, dobře se mi pracuje. Je to zábava, protože si můžeme povídat, vlastně můžeme se na tom domluvit a takové ty věci. 
"Tady jsme měli číst, tady jsme měli kroužkovat to y, tady jsme měli obtáhnout a to je asi všechno.”

Děti se tady připravují i na praktický život. Třeba svačinky si chystají úplně samy.

Tereza Krčíková, ředitelka ZŠ a MŠ Montessori Ostrava: “Ta svačina jim je dovezena v surovém stavu, ony samy si nakrájejí chleba, veku a samy si nakrájí ovoce, zeleninu, namažou si pomazánku. Vedeme je k samostatnosti.”

Právě kombinace klasické výuky s montessori pomůckami a praktickou výukou dává dětem daleko větší možnosti rozhodnout se, kam dál.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000023734/v-porube-otevrou-statni-montessori-tridu-bude-prvni-v-ostrave