Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Historii Ostravy-Poruby připomínají dobové fotografie na autobusových zastávkách

Ostrava-Poruba |

Vybrané zastávky MHD v Ostravě-Porubě zdobí dobové fotografie. Obvodu se tak podařilo realizovat další z návrhů projektu Zelená Porubě z roku 2019. Jde o návrh s názvem Historické zastávky.

Na celkem osmi zastávkách městské hromadné dopravy se teď lidé mohou seznámit s historií Ostravy-Poruby. Zpříjemní si tak čekání na autobus. Nápad zrealizovat historické zastávky uspěl v participativním rozpočtu Zelená Porubě v roce 2019.

Jakub Moravčík, autor návrhu: “Tento nápad vznikl úplně jednoduše. Úplně stejnou věc, vlastně fotografie na zastávkách, už zrealizoval městský obvod, nebo městská část Nová Ves. Osobně žádná z těch fotografií není moje, ale jedna vlastně tady na zastávce Bajkalská, taková ta dvojfotka. Tu jsem sehnal já od jedné paní přes facebook. Určitě mě potěšilo, že ten můj návrh uspěl, akorát škoda, že ta situace a to vládní opatření to tak hrozně zdržely.”

Realizace se protáhla i kvůli nepříznivému počasí a problém byl i se sháněním dobových fotografií.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “Spousta těch historických fotografií, i když existují, tak podléhají autorským právům, ale hodně nám pomohl Archiv města Ostravy a spoustu fotek jsme vybrali i ze soukromého archivu pana Otakara Zdvihala. Těch zastávek se nám podařilo zrealizovat celkem 8. Jsou to obě strany zastávky Dělnická, obě strany zastávek Domova sester, obě strany zastávek Bajkalská, potom zastávka Fakultní nemocnice a zastávka Karola Šmidkeho na 8. obvodu.”

Fotografie na zastávkách MHD byly vybrány tak, aby odpovídaly historii daného místa a jeho okolí.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “Například ta zastávka Karola Šmidkeho na 8. obvodě zobrazuje výstavbu stadionu Arrows a pohled na ten 8. stavební obvod, jak se začal stavět a tady u Domova sester jsou moc pěkné ty zastávky z výstavby Domova sester.”
Anketa: obyvatelé Ostravy-Poruby: “Vypadá to dobře.”
“Hodně se to změnilo tady za tu dobu, co jsem tady. K lepšímu. Je to pěkné, i zeleně je tady hodně. Ta Poruba se mi zdá, že je pěkně jako udělaná.”
“Já nepocházím z tohoto kraje. Já jsem se tu v 60. letech přestěhovala, tak to se nedá přirovnat. Teď je Poruba hezká, zelená prostě. Postavily se nové hezké domy, tak se mi tu líbí.”

Ne všechny zastávky byly na realizaci vhodné. Vybíraly se zastávky ve vlastnictví Poruby, které jsou navíc prosklené, aby na nich fotografie krásně vynikaly.

Nahlásit chybu


K tématu

Autobusový záliv naproti Ještěra ve Frýdku-Místku prochází opravou

7. srpna 2023 13:04 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Vyježděné koleje od autobusů a celkově špatný technický stav. To byl důvod, proč Frýdek-Místek přistoupil k opravě autobusového zálivu ve Frýdlantské ulici. Nový povrch je betonový a práce jsou ve druhé polovině. Oprava zastávky vyjde na 770 tisíc korun.

Na Budovatelské slouží cestujícím nová autobusová zastávka

25. srpna 2023 8:40 | Studénka | Petra Dorazilová

Na ulici Budovatelské je nová autobusová zastávka. Původně tu byl jen označník a lavička, teď se tu cestující před deštěm mohou schovat pod krytým přístřeškem.

Letní práce ve Studénce: oprava chodníků a autobusové zastávky

21. července 2023 12:20 | Studénka | Petra Dorazilová

Studénka obvykle každý rok vyčlení v rozpočtu zhruba půl milionu korun, který investuje do postupné opravy chodníků. Letos získává nový asfaltový povrch jeho další část v sídlišti vede střední školy.


Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Blíží se zápisy do mateřských škol. Registrace žádostí začala 19. dubna

Blíží se termín pro zápisy dětí do mateřských škol. V Ostravě ho má většina školek stanoven na 6. a 7. května, je ale nutné dítě nejprve registrovat do celoměstského portálu. Rodiče ale nemusejí mít obavy, protože míst je dostatek.

Vedení Ostravy-Jihu diskutuje s občany na veřejných setkáních

Ve Výškovické pobočce knihovny města Ostravy se konalo první veřejné setkání vedení obvodu s jeho obyvateli. Občané Jihu mohli přímo se starostou otevřeně probrat témata, které je trápí. Například situaci okolo bývalého obchodního centra Odra.

Ostrava považuje rozvoj cyklodopravy za jednu z priorit. Zásadní je ale bezpečnost

22. dubna 2024 11:59 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Rozvoj cyklodopravy je jednou z priorit vedení města. S tím samozřejmě souvisí bezpečnost, protože cyklisté považují za nejdůležitější, aby je při jízdě neohrožovala auta. Město proto klade důraz na kvalitní cyklostezky a pomáhají také strážníci, kteří se v rámci různých projektů a akcí na cykodopravu zaměřují.

Ostrava podpoří začínající podnikatele. Inspirace vzešla z programu Řemeslný akcelerátor

22. dubna 2024 10:56 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava chce pomoci začínajícím podnikatelům a proto vyhlásila nový dotační program. Jeho cílem je zvýšení konkurenceschopnosti, podpora inovací a technologií, ale také rozvoj podnikatelského prostředí.

Dny památek zaměřené na historii městského obvodu Ostrava-Jih se konaly už po deváté

22. dubna 2024 10:37 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Již 9. ročník festivalu Dny památek na Jihu se konal od čtvrtka do neděle. Zahrnoval foto-přednášky, prohlídky bytového muzea či komentované vycházky. Festivalem provázel kronikář obvodu Petr Lexa Přendík.

Historii Ostravy-Poruby připomínají dobové fotografie na autobusových zastávkách
Vydáno 13. května 2021 16:30, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Vybrané zastávky MHD v Ostravě-Porubě zdobí dobové fotografie. Obvodu se tak podařilo realizovat další z návrhů projektu Zelená Porubě z roku 2019. Jde o návrh s názvem Historické zastávky.

Na celkem osmi zastávkách městské hromadné dopravy se teď lidé mohou seznámit s historií Ostravy-Poruby. Zpříjemní si tak čekání na autobus. Nápad zrealizovat historické zastávky uspěl v participativním rozpočtu Zelená Porubě v roce 2019.

Jakub Moravčík, autor návrhu: “Tento nápad vznikl úplně jednoduše. Úplně stejnou věc, vlastně fotografie na zastávkách, už zrealizoval městský obvod, nebo městská část Nová Ves. Osobně žádná z těch fotografií není moje, ale jedna vlastně tady na zastávce Bajkalská, taková ta dvojfotka. Tu jsem sehnal já od jedné paní přes facebook. Určitě mě potěšilo, že ten můj návrh uspěl, akorát škoda, že ta situace a to vládní opatření to tak hrozně zdržely.”

Realizace se protáhla i kvůli nepříznivému počasí a problém byl i se sháněním dobových fotografií.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “Spousta těch historických fotografií, i když existují, tak podléhají autorským právům, ale hodně nám pomohl Archiv města Ostravy a spoustu fotek jsme vybrali i ze soukromého archivu pana Otakara Zdvihala. Těch zastávek se nám podařilo zrealizovat celkem 8. Jsou to obě strany zastávky Dělnická, obě strany zastávek Domova sester, obě strany zastávek Bajkalská, potom zastávka Fakultní nemocnice a zastávka Karola Šmidkeho na 8. obvodu.”

Fotografie na zastávkách MHD byly vybrány tak, aby odpovídaly historii daného místa a jeho okolí.

Kristýna Špačková, koordinátorka MA21, MOb Ostrava-Poruba: “Například ta zastávka Karola Šmidkeho na 8. obvodě zobrazuje výstavbu stadionu Arrows a pohled na ten 8. stavební obvod, jak se začal stavět a tady u Domova sester jsou moc pěkné ty zastávky z výstavby Domova sester.”
Anketa: obyvatelé Ostravy-Poruby: “Vypadá to dobře.”
“Hodně se to změnilo tady za tu dobu, co jsem tady. K lepšímu. Je to pěkné, i zeleně je tady hodně. Ta Poruba se mi zdá, že je pěkně jako udělaná.”
“Já nepocházím z tohoto kraje. Já jsem se tu v 60. letech přestěhovala, tak to se nedá přirovnat. Teď je Poruba hezká, zelená prostě. Postavily se nové hezké domy, tak se mi tu líbí.”

Ne všechny zastávky byly na realizaci vhodné. Vybíraly se zastávky ve vlastnictví Poruby, které jsou navíc prosklené, aby na nich fotografie krásně vynikaly.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000025497/historii-ostravy-poruby-pripominaji-dobove-fotografie-na-autobusovych-zastavkach