Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kamion s moderními technologiemi má zvýšit zájem dětí o technické obory. Vypravilo ho MPO

Ostrava-Poruba |

Po Česku putuje pojízdná učebna techniky. Jejím cílem je seznamovat žáky 8. a 9. tříd základních škol s technologickým pokrokem a vývojem a vzbudit v nich zájem o studium technických oborů a řemesel.

Tour for the Future, to je projekt Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva školství na podporu technických oborů. Žáci 8. a 9. tříd díky němu mají možnost osahat si nejmodernější techniku ve speciálně upraveném kamionu, který se zastavil i v Ostravě-Porubě.

Tomáš Hamberger, gestor projektu Tour for the Future: “Máme 3 druhy projektových workshopů. Máme je zaměřené na 3D tiskárny, na virtuální realitu a pak tam máme stavebnice na výuku automatizace a pneumatiky. Dneska pro tento projektový den jsme vybrali 3D technologie, takže žáci mají možnost ve dvou hodinách naučit se, nebo seznámit se s 3D tiskem, něco se dozvědět o této technologii a získat nějaké základní dovednosti a znalosti.”

O pojízdný kamion plný moderní techniky měly školy na Ostravsku velký zájem. Štěstí měla ZŠ Bulharská, která se přihlásila jako první.

Aleš Kazický, ředitel ZŠ Bulharská, Ostrava-Poruba: “Protože že se mi ta myšlenka líbila, tak jsem se okamžitě ozval a podařilo se nám to, že jsme byli vybráni. Tento kamion v podstatě bude jenom ve 35 městech v celé ČR. Žáci si tady vyzkouší práci s 3D tiskárnou a práci s moderními technologiemi, které ve škole ještě nemáme. Takže je to velice zajímavé. Je to pro ně něco nového, navíc jsou první týden ve škole po lockdownu, kdy všechno měli virtuálně a tady si budou moci něco odnést z této hodiny.”
Anketa: žáci ZŠ Bulharská: “Tady nám něco ukázali, co jsme si teda chtěli navrhnout a pokusili jsme se to napodobit, akorát jsme to změnili tak, jak se nám to líbilo. Teď musíme jenom počkat než se to udělá a zkusíme si asi naprogramovat i něco jiného. Teď to tiskne vlastně štítky, na kterých budou naše jména.”
“My taky vlastně tiskneme ty klíčenky, protože to máme dneska v programu místo školy. A jakoby je to strašně zajímavé.”

Školáci si mohli vytisknout cokoliv, co je napadlo, takže každý výrobek byl unikátní a originální.

Tomáš Hamberger, gestor projektu Tour for the Future: “Moderní pedagogika říká, že vždycky je nejlepší, když žák má nějaký nápad, nějakou vizi, tu si prostě zkusí zhmotnit, takže tady má možnost cokoliv jako vyslovit, že má nějakou myšlenku, nějaký návrh na realizaci. Tu si prostřednictvím jednoduchých programů zkusí navrhnout a když se mu to podaří, což většinou jo, protože jsme tady lektoři od toho, aby jsme dětem pomáhali, tak má vlastní výrobek.”

Praktické workshopy může uvnitř pojízdné učebny absolvovat asi dvanáct žáků,, což je zhruba polovina jedné třídy. Ty jsou proto rozděleny na dvě skupiny. Zatímco jedna se vzdělává uvnitř, druhá má ve škole k dispozici kariérní poradce na probrání profesní budoucnosti.

Nahlásit chybu


K tématu

MHD ve Frýdku-Místku bude mít flotilu nových elektrobusů i elektronické tabule na zastávkách

Cestující frýdecko-místeckou hromadnou dopravou se mohou těšit na flotilu zbrusu nových autobusů. Dopravce společně s městem usiluje o modernizaci a do vozového parku přibydou další elektrobusy. Další novinkou budou také informační LED tabule na zastávkách.

Učitelé ze základních škol se školí pro projekt Frýdek-Místek ve 3D realitě

9. října 2023 11:20 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek ve 3D realitě. To je název projektu, v rámci kterého by měly získat základní školy ve městě dotaci 35 milionů korun na moderní vybavení IT učeben. Učitelé se už na práci s tímto vybavením připravují. Absolvují totiž školení u středoškolských kolegů.

Třinec přivítá mezinárodní výstavu patentů a inovací

29. března 2024 17:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Třinecká WERK ARENA se 12. a 13. června stane místem setkání největších technologických novinek tuzemských i zahraničních vystavovatelů. Soutěžní výstavu vynálezů, inovací a trendů v průmyslu zaměřenou na udržitelnou výrobu pořádá Česká hutnická společnost.


Ostravané tvoří prostor. Podpořeno bylo dalších 5 projektů

V Ostravě už několik let funguje oblíbený dotační program, který umožňuje obyvatelům města zvelebit si okolí svého bydliště. Nese název Tvoříme prostor a v těchto dnech zastupitelé schválili dalších 5 zajímavých projektů.

Provoz na D1 před Ostravou půl roku omezí oprava mostu, další se opravuje v opačném směru

Dnes 9:42 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nejbližších 5 měsíců budou muset řidiči strpět omezení na dálnici D1, kde na 340. kilometru ve směru na Ostravu probíhá celková rekonstrukce mostů.

Většina věřitelů schválila restrukturalizační plán Liberty Ostrava

Dnes 14:06 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Věřitelé společnosti Liberty Ostrava schválili restrukturalizační plán. Hlasovalo pro něj více než 90 procent věřitelů, překonali tak hranici 75 procent, která je potřebná pro schválení restrukturalizace.

Komisariát MP v Balzacově ulici se bude stěhovat

Už příští týden se otevře zrekonstruovaná budova pro městskou policii v Kubelíkově ulici. Právě zde se přestěhuje komisariát z Podlesí. Přípravy si vyžádají částečné omezení provozu.

Žena se poranila o jehlu v zahradnickém substrátu, testy budou trvat rok

Velmi nepříjemná událost se stala jedné zaměstnankyni Muzea Těšínska. Při práci v archeoparku se poranila o injekční jehlu, která byla v zahradnickém substrátu. Žena teď podstupuje testy, zda není nakažená některou z infekčních nemocí.

V opavské nemocnici pokračuje stavba nadzemních koridorů mezi pavilony

Včera 17:31 | Opava | Jiří Cileček

Ve Slezské nemocnici Opava se staví nadzemní koridory mezi pavilony S,V a L,N. Zakázku ve výši 150 milionů korun financuje zřizovatel nemocnice, Moravskoslezský kraj. První část by měla být hotová do konce roku.

Krojovaní horníci si pietním aktem připomněli důlní neštěstí na Dole Gabriela

Před 100 lety zahynulo při důlním neštěstí na Dole Gabriela 15 horníků. Tuto tragickou událost si připomněli krojovaní horníci v Karviné-Dolech pietním aktem a také bohoslužbou v šikmém kostele sv. Petra z Alkantary.

Klauni z Balónkova baví děti na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Pravidelně navštěvují dětská oddělení v nemocnicích a baví tamní děti. Návštěvy klaunů patří mezi nedílnou součást péče o malé pacienty i v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Samotní klauni svou práci berou jako poslání.

Senioři se mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

Včera 15:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domov pod Bílou horou v Kopřivnici ode dneška přijímá žádosti o službu v domově pro seniory a v domově se zvláštním režimem. Celkem nabízí 84 míst. Nový domov buduje Moravskoslezský kraj od konce roku 2021, aktuálně se stavba dokončuje a připravuje se spuštění provozu domova jako nové krajské příspěvkové organizace. Slavnostní otevření je naplánováno na 18. červen.

Novojičínští rodáci uctili čestného občana Karla Kryla

Klub rodáků a přátel města vyhlásil v Novém Jičíně jaro Karla Kryla. Uctil tak kulaté výročí narození i úmrtí tohoto novojičínského čestného občana.

Ostravské děti mohou zase vyrazit na čerstvý vzduch. Letos město vyčlení 27 milionů kč

Ostrava znovu podpoří ozdravné pobyty pro děti z mateřských a základních škol. Letos pro tyto účely město připravilo 27 milionů korun a díky tomu mohou děti za čistým ovzduším třeba do Beskyd nebo Jeseníků.

Diamantová svatba. Manželé Koneční z Ostravy-Jihu si po 60 letech opět řekli své ano

Nejdříve zlatou, teď diamantovou. Manželé Koneční z Ostravy-Jihu si opět řekli své ano. Tentokrát po 60 letech od svatby.

Za srážení lidí čeká bezdomovce vězení. 69letá seniorka spadla dokonce na koleje

Včera 10:44 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Otřesný případ agresivity řeší v těchto dnech ostravští policisté. Opilý bezdomovec se zcela bezdůvodně vrhal na kolemjdoucí na Svinovských mostech a srážel je na zem. Téměř 70letá žena dokonce skončila v kolejišti.

Baník Karvinou neporazil, i když dvakrát vedl

Včera 9:56 | Ostrava-město | Tomáš Tikal

Je dost možné, že 12 a půl tisíce fanoušků Baníku Ostrava vidělo na vlastní oči gól roku. Brazilec Everton jej vstřelil z vlastní poloviny hřiště. Ani tento skvostný počin ale na vítězství Ostravanů proti Karviné nestačil. Derby skončilo remízou 2:2.

V areálu Vítkovice Steel hořela střecha výrobní haly, byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu

14. dubna 2024 20:47 | Ostrava-Vítkovice | Lukáš Zavadil

12 jednotek hasičů zasahovalo v neděli odpoledne u požáru střechy výrobní haly společnosti Vítkovice Steel. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu

Razantní prořezy, úmyslné řezy pilou. Porubané svými zásahy ničí stromy a keře

12. dubna 2024 17:28 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Porubská radnice eviduje několik vážně poškozených stromů a keřů. Naposledy se stal terčem letitý jalovec, který někdo ořezal tak razantním způsobem, že z něj zbylo pouze torzo.

Kamion s moderními technologiemi má zvýšit zájem dětí o technické obory. Vypravilo ho MPO
Vydáno 20. května 2021 16:56, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Po Česku putuje pojízdná učebna techniky. Jejím cílem je seznamovat žáky 8. a 9. tříd základních škol s technologickým pokrokem a vývojem a vzbudit v nich zájem o studium technických oborů a řemesel.

Tour for the Future, to je projekt Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva školství na podporu technických oborů. Žáci 8. a 9. tříd díky němu mají možnost osahat si nejmodernější techniku ve speciálně upraveném kamionu, který se zastavil i v Ostravě-Porubě.

Tomáš Hamberger, gestor projektu Tour for the Future: “Máme 3 druhy projektových workshopů. Máme je zaměřené na 3D tiskárny, na virtuální realitu a pak tam máme stavebnice na výuku automatizace a pneumatiky. Dneska pro tento projektový den jsme vybrali 3D technologie, takže žáci mají možnost ve dvou hodinách naučit se, nebo seznámit se s 3D tiskem, něco se dozvědět o této technologii a získat nějaké základní dovednosti a znalosti.”

O pojízdný kamion plný moderní techniky měly školy na Ostravsku velký zájem. Štěstí měla ZŠ Bulharská, která se přihlásila jako první.

Aleš Kazický, ředitel ZŠ Bulharská, Ostrava-Poruba: “Protože že se mi ta myšlenka líbila, tak jsem se okamžitě ozval a podařilo se nám to, že jsme byli vybráni. Tento kamion v podstatě bude jenom ve 35 městech v celé ČR. Žáci si tady vyzkouší práci s 3D tiskárnou a práci s moderními technologiemi, které ve škole ještě nemáme. Takže je to velice zajímavé. Je to pro ně něco nového, navíc jsou první týden ve škole po lockdownu, kdy všechno měli virtuálně a tady si budou moci něco odnést z této hodiny.”
Anketa: žáci ZŠ Bulharská: “Tady nám něco ukázali, co jsme si teda chtěli navrhnout a pokusili jsme se to napodobit, akorát jsme to změnili tak, jak se nám to líbilo. Teď musíme jenom počkat než se to udělá a zkusíme si asi naprogramovat i něco jiného. Teď to tiskne vlastně štítky, na kterých budou naše jména.”
“My taky vlastně tiskneme ty klíčenky, protože to máme dneska v programu místo školy. A jakoby je to strašně zajímavé.”

Školáci si mohli vytisknout cokoliv, co je napadlo, takže každý výrobek byl unikátní a originální.

Tomáš Hamberger, gestor projektu Tour for the Future: “Moderní pedagogika říká, že vždycky je nejlepší, když žák má nějaký nápad, nějakou vizi, tu si prostě zkusí zhmotnit, takže tady má možnost cokoliv jako vyslovit, že má nějakou myšlenku, nějaký návrh na realizaci. Tu si prostřednictvím jednoduchých programů zkusí navrhnout a když se mu to podaří, což většinou jo, protože jsme tady lektoři od toho, aby jsme dětem pomáhali, tak má vlastní výrobek.”

Praktické workshopy může uvnitř pojízdné učebny absolvovat asi dvanáct žáků,, což je zhruba polovina jedné třídy. Ty jsou proto rozděleny na dvě skupiny. Zatímco jedna se vzdělává uvnitř, druhá má ve škole k dispozici kariérní poradce na probrání profesní budoucnosti.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000025634/kamion-s-modernimi-technologiemi-ma-zvysit-zajem-deti-o-technicke-obory-vypravilo-ho-mpo