Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Galerie Dukla patří výstavě Toxické vztahy. Upozorňuje na špatné zacházení s přírodou

Ostrava-Poruba |

Galerie Dukla u kruhového objezdu na Hlavní třídě patří výstavě Toxické vztahy. Očima dvou umělkyň přibližuje, jak se chováme k přírodě a všemu živému kolem nás a jak nás naše okolí ovlivňuje.

Toxické vztahy, to je výstava, která stojí za zastavení. Bojuje totiž proti špatnému zacházení s životním prostředím. Zejména pak s používáním různých chemikálií, kvůli kterým trpí nejen příroda, ale i zvířata. Výstava je k vidění v Galerii Dukla.

Kateřina Štroblová, kurátorka výstavy: “Často velmi drastickým způsobem omezujeme živé bytosti, které kolem nás žijí a které vlastně držíme v zajetí pro naši soukromou potřebu a pro účely, které nás mají dělat lepšími. O tom je obecně ta výstava dvou autorek Zity Elznic a Terezie Rausové. Jedna je absolventkou a druhá je studentkou ateliéru malby na Fakultě výtvarných umění v Brně. Toto spojení vyplynulo tak trochu organicky nejen z jejich příslušnost k tomu ateliéru, ale hlavně o tom, jak přemýšlejí o těch věcech, které se kolem nás dějí a jak je ve své tvorbě reflektují.”
Terezie Rausová, autorka obrazové části: “Celý ten cyklus začal zhruba začátkem pandemie, kdy jsme začali vnímat nějakou enviromentální úzkost a začala mě zajímat toxicita v širším kontextu. Jak vlastně lidi vědomě i nevědomě tráví přírodu a především sami sebe. Ať už se jedná o nějaké hormonální buldozery, nebo třeba herbicidy, různé postřiky do polí a tak dále. Hodně důležitá pro mě byla ta barevnost, která koncepčně hraje hlavně s tou toxicitou. Snažila jsem se to udělat trošku vtipně a děsivě zároveň.”
Zita Elznic, autorka objektové tvorby: “Všechny ty věci se točí okolo tématu, kde vlastně na farmách sbírají moč březím kobylám. Vlastně se pak z nich sbírá hormon pro ženy v přechodu. Takže ty kobyly vlastně tam jsou dosti v hrozných podmínkách, celé se to děje zvláštně, jakoby potajnu. Tady je instalace, kde se zapínají nějaké diody, které určují jakoby ten sběr, které si zapínáte sami. Pak jsou tam digitální tisky, které přímo pracují s tím produktem toho Primarinu, který je přímo produkt od pfizeru a pak tam mám animaci tu moč tekoucí po vitríně, která, si myslím, že je doslovná.”
František Kowolowski: “Výstava je velice zajímavá, skvělá, vůbec ten nápad pracovat ve dvojicích buď v nějakém dialogu mezi různými médiemi, ale i přístupy, které se nějakým způsobem doplňují a mají soustažné téma, nebo i význam médií, tak je to skvělé. Dlouhodobě sleduji činnost Galerie Dukla a myslím si, že je to ojedinělý projekt v rámci ČR nejen svým umístěním, ale právě tím bezprostředním kontaktem a kontextem na samotného diváka, i nepoučeného diváka a to si myslím je tím pádem velice ojedinělé."

Výstava Toxické vztahy bude v Galerii Dukla k vidění až do 16. září.

Nahlásit chybu


K tématu

Galerie Dukla patří výstavě portrétních fotografií s názvem As we are. její součástí budou i doprovodné akce

13. října 2023 18:46 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Galerie Dukla patří výstavě as we are. Své fotografie na ni prezentuje Marie Tomanová, rodačka z Mikulova, která už 12 let žije v New Yorku, kde si úspěšně plní své sny.

Letečtí modeláři mají ve Frýdku-Místku velkou výstavu modelů

27. dubna 2023 16:25 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pobeskydský aviatický klub pořádá opět po mnoha letech ve Frýdku-Místku velkou výstavu modelů letadel. K vidění je více než stovka modelů všech velikostí i kategorií. Různé zajímavosti i kuriozity. Klubu se podařilo sesbírat kousky téměř z celého Moravskoslezského kraje.

Chovatelská přehlídka loveckých trofejí v Bruntále ukázala vývoj, stav i budoucnost myslivosti

25. dubna 2023 18:16 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále se konala chovatelská přehlídka loveckých trofejí, která hodnotila vývoj v oblasti chovu zvěře v loňském roce. Myslivecká i nemyslivecká veřejnost si na přehlídce mohla prohlédnout lovecké trofeje běžné i výjimečné. Výstava byla zajímavá také pro děti.


Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. května 2024 od 35 000 do 44 000 Kč/měsíc

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Blíží se zápisy do mateřských škol. Registrace žádostí začala 19. dubna

Blíží se termín pro zápisy dětí do mateřských škol. V Ostravě ho má většina školek stanoven na 6. a 7. května, je ale nutné dítě nejprve registrovat do celoměstského portálu. Rodiče ale nemusejí mít obavy, protože míst je dostatek.

Vedení Ostravy-Jihu diskutuje s občany na veřejných setkáních

Ve Výškovické pobočce knihovny města Ostravy se konalo první veřejné setkání vedení obvodu s jeho obyvateli. Občané Jihu mohli přímo se starostou otevřeně probrat témata, které je trápí. Například situaci okolo bývalého obchodního centra Odra.

Ostrava považuje rozvoj cyklodopravy za jednu z priorit. Zásadní je ale bezpečnost

22. dubna 2024 11:59 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Rozvoj cyklodopravy je jednou z priorit vedení města. S tím samozřejmě souvisí bezpečnost, protože cyklisté považují za nejdůležitější, aby je při jízdě neohrožovala auta. Město proto klade důraz na kvalitní cyklostezky a pomáhají také strážníci, kteří se v rámci různých projektů a akcí na cykodopravu zaměřují.

Ostrava podpoří začínající podnikatele. Inspirace vzešla z programu Řemeslný akcelerátor

22. dubna 2024 10:56 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava chce pomoci začínajícím podnikatelům a proto vyhlásila nový dotační program. Jeho cílem je zvýšení konkurenceschopnosti, podpora inovací a technologií, ale také rozvoj podnikatelského prostředí.

Dny památek zaměřené na historii městského obvodu Ostrava-Jih se konaly už po deváté

22. dubna 2024 10:37 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Již 9. ročník festivalu Dny památek na Jihu se konal od čtvrtka do neděle. Zahrnoval foto-přednášky, prohlídky bytového muzea či komentované vycházky. Festivalem provázel kronikář obvodu Petr Lexa Přendík.

Galerie Dukla patří výstavě Toxické vztahy. Upozorňuje na špatné zacházení s přírodou
Vydáno 29. července 2021 17:02, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Galerie Dukla u kruhového objezdu na Hlavní třídě patří výstavě Toxické vztahy. Očima dvou umělkyň přibližuje, jak se chováme k přírodě a všemu živému kolem nás a jak nás naše okolí ovlivňuje.

Toxické vztahy, to je výstava, která stojí za zastavení. Bojuje totiž proti špatnému zacházení s životním prostředím. Zejména pak s používáním různých chemikálií, kvůli kterým trpí nejen příroda, ale i zvířata. Výstava je k vidění v Galerii Dukla.

Kateřina Štroblová, kurátorka výstavy: “Často velmi drastickým způsobem omezujeme živé bytosti, které kolem nás žijí a které vlastně držíme v zajetí pro naši soukromou potřebu a pro účely, které nás mají dělat lepšími. O tom je obecně ta výstava dvou autorek Zity Elznic a Terezie Rausové. Jedna je absolventkou a druhá je studentkou ateliéru malby na Fakultě výtvarných umění v Brně. Toto spojení vyplynulo tak trochu organicky nejen z jejich příslušnost k tomu ateliéru, ale hlavně o tom, jak přemýšlejí o těch věcech, které se kolem nás dějí a jak je ve své tvorbě reflektují.”
Terezie Rausová, autorka obrazové části: “Celý ten cyklus začal zhruba začátkem pandemie, kdy jsme začali vnímat nějakou enviromentální úzkost a začala mě zajímat toxicita v širším kontextu. Jak vlastně lidi vědomě i nevědomě tráví přírodu a především sami sebe. Ať už se jedná o nějaké hormonální buldozery, nebo třeba herbicidy, různé postřiky do polí a tak dále. Hodně důležitá pro mě byla ta barevnost, která koncepčně hraje hlavně s tou toxicitou. Snažila jsem se to udělat trošku vtipně a děsivě zároveň.”
Zita Elznic, autorka objektové tvorby: “Všechny ty věci se točí okolo tématu, kde vlastně na farmách sbírají moč březím kobylám. Vlastně se pak z nich sbírá hormon pro ženy v přechodu. Takže ty kobyly vlastně tam jsou dosti v hrozných podmínkách, celé se to děje zvláštně, jakoby potajnu. Tady je instalace, kde se zapínají nějaké diody, které určují jakoby ten sběr, které si zapínáte sami. Pak jsou tam digitální tisky, které přímo pracují s tím produktem toho Primarinu, který je přímo produkt od pfizeru a pak tam mám animaci tu moč tekoucí po vitríně, která, si myslím, že je doslovná.”
František Kowolowski: “Výstava je velice zajímavá, skvělá, vůbec ten nápad pracovat ve dvojicích buď v nějakém dialogu mezi různými médiemi, ale i přístupy, které se nějakým způsobem doplňují a mají soustažné téma, nebo i význam médií, tak je to skvělé. Dlouhodobě sleduji činnost Galerie Dukla a myslím si, že je to ojedinělý projekt v rámci ČR nejen svým umístěním, ale právě tím bezprostředním kontaktem a kontextem na samotného diváka, i nepoučeného diváka a to si myslím je tím pádem velice ojedinělé."

Výstava Toxické vztahy bude v Galerii Dukla k vidění až do 16. září.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000026723/galerie-dukla-patri-vystave-toxicke-vztahy-upozornuje-na-spatne-zachazeni-s-prirodou