Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hádanky, křížovky a logické úlohy. Žáci 9. tříd ZŠ se utkali v soutěži Porubské louskání

Ostrava-Poruba |

Žáci porubských základních škol se opět utkali ve vědomostní soutěži Porubské louskání. Jejím cílem je, aby si děti procvičily nejen logické úlohy, ale také se zabavili například při hádankách.

Sedm porubských základních škol se letos přihlásilo do soutěže Porubské louskání. Určena je pro žáky 9. tříd, kteří soutěží ve 4 členných družstvech a vypsána je ve 3 kategoriích.

Monika Soviarová, Odbor školství, prevence, kriminality a bezpečnosti, MOb Ostrava-Poruba: “Žáci soutěží v kategorii logické úlohy, v kategorii křížovky a třetí kategorie jsou hádanky. Na každou disciplínu mají půl hodiny. Soutěž Porubské louskání 2022 jsme opět připravili se členy hádanskářsko křížovkářského kroužku Ostraváci, kteří se pravidelně scházejí u nás v CVČ na ulici Vietnamská a kdo by případně z žáků, kteří soutěží, měl zájem navštívit tento kroužek, tak má vždycky dveře otevřené, protože mladých lidí není nikdy dost.”
Milan Kožušník, autor hádanek: “Hádanky, to je obor, se kterým se dneska děti moc nesetkávají. Těch hádanek je asi 120 druhů. Každá má svůj název podle druhové operace, jakou se řeší. Někde se zamění hláska, někde se přidá. Změní se háček, sloučí se to dohromady. Tak jsem se snažil tady pro mládež udělal 8 celkem lehkých hádanek.”

Soutěžícím žákům ale lehké zdaleka nepřipadaly. Právě hádanky jim dělaly největší problémy.

Anketa: soutěžící: “Matika a tak mi šly nejvíc. Jak jsem byl malý, tak jsem řešil s maminkou sudoku hodně. To už je jako sranda a bavilo mě to a šlo mi to a bylo to fajn. Nejhorší byly asi ty hádanky, protože moje slovní zásoba je fakt otřesná. Bylo to fakt šílené, hodně jsem se popadal za hlavu a fakt to nešlo vůbec. Akce byla podle mě skvělá a naučil jsem se hodně nových věcí.”
“Nejlépe nám šly asi ty logické úlohy, Hádanky nám dělaly docela hodně velký problém. Nemohli jsme se vůbec vypořádat s těmi slovy, ale nakonec se nám to docela podařilo a doufáme, že se nějak umístíme pěkně. Vy jste se přihlásili sami nebo jste byli vybráni? Byli jsme vybráni naší hodnou paní učitelkou, která nás do toho zapojila a jsme za to strašně moc rádi, protože je to super.”
“Asi jsme to moc nezvládli. Mohlo to být lepší, ale šlo to a nejtěžší asi byly křížovky. Tam byla spousta slov, která jsme neznali. A co vám to dalo? Dalo nám to asi to, že bysme se na takové věci měli zaměřit více.”

Další ročník Porubského louskání se uskuteční opět příští rok.

Nahlásit chybu


K tématu

V Těrlicku se slavnostně rozloučili s absolventy základních škol

27. června 2023 19:59 | Těrlicko | Libor Běčák

Tradičním slavnostním ceremoniálem se v Těrlicku rozloučili s žáky, kteří odcházejí na jiné školy. Vedle šerpy jim zástupci vedení obce předali drobné dárky a také pár dobře míněných rad a přání do dalšího života.

Deváťáci z Butovické se loučili se školou. Vzpomínky budou super

30. června 2023 8:58 | Studénka | Petra Dorazilová

Školákům začaly letní prázdniny. Než ale oficiálně skončilo vyučování, přišlo na řadu i loučení. Radost a současně dojetí prožívali zvlášť žáci devátých tříd, kteří naposledy usedli do lavic v Základní škole Butovická.

Školáci z Moravskoslezského kraje se utkali v branně vědomostní soutěži na Libavé

14. října 2023 10:26 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

36 školních týmů z celého Moravskoslezského kraje přijelo do Vojenského výcvikového prostoru na Libavé na branně vědomostní soutěž Wolfram. V kategorii žáků základních škol bojovalo o absolutního vítěze 27 čtyřčlenných družstev, u středních škol to bylo 9 čtyřčlenných družstev.


Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

23. dubna 2024 20:14 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

23. dubna 2024 16:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Blíží se zápisy do mateřských škol. Registrace žádostí začala 19. dubna

23. dubna 2024 10:34 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Blíží se termín pro zápisy dětí do mateřských škol. V Ostravě ho má většina školek stanoven na 6. a 7. května, je ale nutné dítě nejprve registrovat do celoměstského portálu. Rodiče ale nemusejí mít obavy, protože míst je dostatek.

Vedení Ostravy-Jihu diskutuje s občany na veřejných setkáních

Ve Výškovické pobočce knihovny města Ostravy se konalo první veřejné setkání vedení obvodu s jeho obyvateli. Občané Jihu mohli přímo se starostou otevřeně probrat témata, které je trápí. Například situaci okolo bývalého obchodního centra Odra.

Ostrava považuje rozvoj cyklodopravy za jednu z priorit. Zásadní je ale bezpečnost

22. dubna 2024 11:59 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Rozvoj cyklodopravy je jednou z priorit vedení města. S tím samozřejmě souvisí bezpečnost, protože cyklisté považují za nejdůležitější, aby je při jízdě neohrožovala auta. Město proto klade důraz na kvalitní cyklostezky a pomáhají také strážníci, kteří se v rámci různých projektů a akcí na cykodopravu zaměřují.

Ostrava podpoří začínající podnikatele. Inspirace vzešla z programu Řemeslný akcelerátor

22. dubna 2024 10:56 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava chce pomoci začínajícím podnikatelům a proto vyhlásila nový dotační program. Jeho cílem je zvýšení konkurenceschopnosti, podpora inovací a technologií, ale také rozvoj podnikatelského prostředí.

Dny památek zaměřené na historii městského obvodu Ostrava-Jih se konaly už po deváté

22. dubna 2024 10:37 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Již 9. ročník festivalu Dny památek na Jihu se konal od čtvrtka do neděle. Zahrnoval foto-přednášky, prohlídky bytového muzea či komentované vycházky. Festivalem provázel kronikář obvodu Petr Lexa Přendík.

Hádanky, křížovky a logické úlohy. Žáci 9. tříd ZŠ se utkali v soutěži Porubské louskání
Vydáno 24. listopadu 2022 15:30, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Žáci porubských základních škol se opět utkali ve vědomostní soutěži Porubské louskání. Jejím cílem je, aby si děti procvičily nejen logické úlohy, ale také se zabavili například při hádankách.

Sedm porubských základních škol se letos přihlásilo do soutěže Porubské louskání. Určena je pro žáky 9. tříd, kteří soutěží ve 4 členných družstvech a vypsána je ve 3 kategoriích.

Monika Soviarová, Odbor školství, prevence, kriminality a bezpečnosti, MOb Ostrava-Poruba: “Žáci soutěží v kategorii logické úlohy, v kategorii křížovky a třetí kategorie jsou hádanky. Na každou disciplínu mají půl hodiny. Soutěž Porubské louskání 2022 jsme opět připravili se členy hádanskářsko křížovkářského kroužku Ostraváci, kteří se pravidelně scházejí u nás v CVČ na ulici Vietnamská a kdo by případně z žáků, kteří soutěží, měl zájem navštívit tento kroužek, tak má vždycky dveře otevřené, protože mladých lidí není nikdy dost.”
Milan Kožušník, autor hádanek: “Hádanky, to je obor, se kterým se dneska děti moc nesetkávají. Těch hádanek je asi 120 druhů. Každá má svůj název podle druhové operace, jakou se řeší. Někde se zamění hláska, někde se přidá. Změní se háček, sloučí se to dohromady. Tak jsem se snažil tady pro mládež udělal 8 celkem lehkých hádanek.”

Soutěžícím žákům ale lehké zdaleka nepřipadaly. Právě hádanky jim dělaly největší problémy.

Anketa: soutěžící: “Matika a tak mi šly nejvíc. Jak jsem byl malý, tak jsem řešil s maminkou sudoku hodně. To už je jako sranda a bavilo mě to a šlo mi to a bylo to fajn. Nejhorší byly asi ty hádanky, protože moje slovní zásoba je fakt otřesná. Bylo to fakt šílené, hodně jsem se popadal za hlavu a fakt to nešlo vůbec. Akce byla podle mě skvělá a naučil jsem se hodně nových věcí.”
“Nejlépe nám šly asi ty logické úlohy, Hádanky nám dělaly docela hodně velký problém. Nemohli jsme se vůbec vypořádat s těmi slovy, ale nakonec se nám to docela podařilo a doufáme, že se nějak umístíme pěkně. Vy jste se přihlásili sami nebo jste byli vybráni? Byli jsme vybráni naší hodnou paní učitelkou, která nás do toho zapojila a jsme za to strašně moc rádi, protože je to super.”
“Asi jsme to moc nezvládli. Mohlo to být lepší, ale šlo to a nejtěžší asi byly křížovky. Tam byla spousta slov, která jsme neznali. A co vám to dalo? Dalo nám to asi to, že bysme se na takové věci měli zaměřit více.”

Další ročník Porubského louskání se uskuteční opět příští rok.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000034507/hadanky-krizovky-a-logicke-ulohy-zaci-9-trid-zs-se-utkali-v-soutezi-porubske-louskani