Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Mládě pandy červené poputuje z Ostravy do Berlína, rodiče už čekají dalšího potomka

  • Ostrava,

Ostravská zoo pošle na jaře mládě pandy červené do zoo v Berlíně. Jde o prvního potomka, kterého v Ostravě úspěšně odchoval pár sestavený v roce 2019. Rodiče mladého samečka už se mezitím připravují na příchod dalšího mláděte.

Pandám červeným se v ostravské zoo daří. Jen co se dala před dvěma lety pandí rodinka dohromady, 14. června 2020 se jim narodilo první mládě. Teď ho na základě doporučení koordinátora evropského záchovného programu pro tento druh pošlou do Berlína.

Šárka Nováková, mluvčí ostravské zoo: "Sameček byl svými rodiči úspěšně odchován a je připraven posílit chov těchto ohrožených zvířat v berlínské zoologické zahradě, kam bude převezen během jarních měsíců. V rámci mezinárodních záchovných programů jsou zvířata mezi partnerskými zoologickými zahradami poskytována zcela nezištně. Hrazeny jsou zpravidla jen náklady na přepravu."

Přesunu do jiné zoo nahrává také fakt, že pandy začaly v tomto období zase randit a už se připravují na příchod dalšího mláděte.

Šárka Nováková, mluvčí ostravské zoo: "Říje u pand červených probíhá většinou od ledna do března. Během ní se partneři vzájemně nahánějí a společně válejí. Doba březosti trvá 114-145 dní. Mláďata se rodí převážně v červnu, případně v červenci. Velmi různorodá doba mezi pářením a porodem je dána schopností samice pozastavit, respektive zpomalit vývoj zárodku, což se označuje jako takzvaná utajená březost."

Ohrožený druh

Úspěšný chov pand červených v zoologických zahradách velmi důležitý a do budoucna může znamenat jedinou šanci pro zachování tohoto druhu pro příští generace.

Šárka Nováková, mluvčí ostravské zoo: "Do roku 2015 byla panda červená vedena v Červeném seznamu ohrožených druhů v kategorii „zranitelný“. Po přehodnocení stavu ve volné přírodě ale výsledky výzkumu ukázaly, že se situace zhoršila. Panda červená tak byla přeřazena do kategorie „ohrožený“. Největší hrozbou je zejména stálý úbytek přirozeného prostředí zvířat v důsledku lidské činnosti. Počet pand červených se odhaduje na pouhých 10 000 jedinců."

V jídelníčku pand červených převládá bambus. Ostravská zoo proto ve velkém tuto travinu pěstuje na různých místech areálu. Dokonce stačí ke zpestření jídelníčku i opicím nebo slonům. Jedná se často o mrazuvzdorné druhy, takže je v tomto ohledu soběstačná i v zimním období. V záloze má ale i bambusy ve sklenících.

Panda červená je podle novějších studií jediným žijícím druhem z čeledi pandovití, zatímco černobílá panda velká je ve skutečnosti specializovaným druhem medvěda z čeledi medvědovití. Panda červená je tajemná a plachá noční šelma. Obývá lesy s bambusovým podrostem v Nepálu, Indii, Bhútánu, Myanmaru a jižní Číně. I když jde o šelmu, v jejím jídelníčku převažuje rostlinná potrava – hlavně bambusové listy a výhonky. Kromě toho se živí i různými plody, případně vejci ptáků a drobnými živočichy.

Nahlásit chybu

Nejčtenější zprávy

PR články

Více PR článků