Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Za rasistickou urážku na Baníku hrozí fanouškovi až dva roky vězení

Ostrava-město |

Policie už zná jméno muže, který během fotbalu neudržel nervy na uzdě. Při středečním utkání domácího Baníku Ostrava se Slovanem Liberec totiž kvůli vyhrocené situaci na hřišti velmi urážlivým způsobem křiče na kolumbijského hráče hostujícího týmu Jhonu Mosquerovi. 46letý viník už se sice za své jednání omluvil, policii, klubu i přímo libereckému hráči, přesto mu teď v případě obvinění hrozí až dva roky vězení.

Už běžel nastavený čas a Baník Ostrava vedl nad Slovanem Liberec 1:0. Napjatá atmosféra mezi týmy vyvolala několik faulů a ten poslední pořádně naštval každého, kdo zápas sledoval. Kolumbijský hráč Slovanu Jhon Mosquera přišel v souboji s domácím Jiřím Fleišmanem o míč a tak srazil soupeře loktem k zemi. V tu chvíli se na libereckého útočníka Mosqueru vrhli domácí, jenže Ondřeje Šasinku srazil hlavou k zemi a Filipa Kaloče praštil do tváře. Rozhodčí ho za toto nesportovní jednání okamžitě vyloučil. Vzápětí bylo z ruchových mikrofonů slyšet, jak někdo na tribuně křičí: "Černá sv*ně si myslí, že je ku**va v lese někde. Opice!"

Zvuková nahrávka se okamžitě začala šířit internetem, k výroku se vyjádřili také oba kluby. Slovan ho označil jako neakceptovatelný rasismus a Baník se rovnou omluvil s tím, že pomůže najít viníka.

Na stadion nemohou kvůli pandemii koronaviru fanoušci, mohl to být proto někdo, kdo měl blízko ke klubu, z personálu, případně i ze strany od partnerů klubu. Muž se později sám přihlásil a všem se omluvil, telefonicky také libereckému útočníkovi.

autor výroků: "Chci se upřímně omluvit každému, komu jsem svými slovy způsobil újmu. Především hráči Jhonu Mosquerovi, jehož se má slova mohla osobně dotknout. V návalu emocí jsem vypustil slova, kterých lituji. Podobný způsob uvažování, jaký z mých emočních výroků vyplynul, je mi v osobním životě naprosto cizí. Jsem dlouhodobým podporovatelem klubu, o to víc mě to celé mrzí"

Baník omluvu přijal, přesto muže pro výstrahu potrestal zákazem vstupu na stadion. Dva roky nesmí na všechna domácí mistrovská, pohárová a přípravná utkání.

Marek Lorenc, mluvčí FC Baník Ostrava: "Omluvu adresovanou klubu spolu s ujištěním o přijetí zodpovědnosti jsme přijali, nicméně dvouletý zákaz vstupu na zápasy Baníku by měl být dostatečným signálem toho, že takové počínání nehodláme tolerovat."

Případem se ihned po utkání začala zabývat i policie, která nyní pokročila ve vyšetřování.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Kriminalisté zabývající se problematikou extrémismu v dané věci učinili kroky ke zjištění možného pachatele. Během krátké chvíle a na základě dobré spolupráce s fotbalovým klubem kriminalisté už znají jméno důvodně podezřelého. Tím je muž ve věku 46 let. S policisty spolupracoval, komisaři své jednání přiznal a do výslechu uvedl, že se za svůj výrok stydí a hráči se již omluvil."

Přesto mu bylo ve zkráceném přípravném jednání sděleno podezření ze spáchání přečinu hanobení národa, rasy etnické nebo jiné skupiny osob a dále pak z přečinu výtržnictví. V případě prokázání viny mu teď hrozí až dva roky vězení.

Nahlásit chybu


K tématu

Neštěstí při demoličních pracích. V Ostravě se zřítila střecha objektu

19. dubna 2023 14:55 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V areálu soukromé firmy v Ostravě-Vítkovicích se zřítila střecha demolovaného objektu. Událost má bohužel tragický konec. Jeden člověk zemřel, další byl vážně zraněn.

Nezastavil na stopce u Kunčic u Bašky, zavinil dopravní nehodu a ujel

18. dubna 2023 16:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Policie hledá řidiče, který nezastavil v pátek ráno na stopce u Kunčic u Bašky a vjel přímo do cesty jinému vozu na hlavním tahu silnice I/56. Ohrožený řidič dupl na brzdy, dostal smyk a naboural do dalšího auta, jehož řidič skončil v nemocnici. Viník nehody následně ujel. Hledá ho policie, která zveřejnila podrobnosti k dopravní nehodě.

Policisté doslova vystopovali zloděje. Nevšiml si, že za sebou nechává blátivou stopu

18. dubna 2023 12:46 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Policisté musejí při výkonu svého povolání využít mnoho různých dovedností. Pochvalu si určitě zaslouží hlídka z Ostravy-Přívozu, která k vypátrání zloděje použila prastarou indiánskou metodu stopování. Zloděj totiž za sebou nechal blátivou stopu.


Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

ČOV v Opavě se v rámci oslav Dne Země otevřela lidem. Odpadní vodu vyčistí za jeden a půl dne

Včera 18:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Čistírna odpadních vod v Opavě otevřela své brány veřejnosti. V rámci oslav Dne Země se tak návštěvníci dozvěděli mnoho zajímavostí, například jak se voda čistí, k jakým účelům se dále používá a jak dlouho celý proces trvá.

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

SPŠ elektrotechniky a informatiky představila nové učebny

SPŠ elektrotechniky a informatiky v Ostravě patří k páteřním školám, které se zapojily do projektu Inovační centrum pro transformaci vzdělávání. Díky tomu získala moderní učebnu a také založila vlastní školní firmu.

K zápisům do prvních tříd došlo na Slezské 171 dětí, otevře se sedm tříd

Slezskoostravské předškoláky čekal v minulém týdnu zápis do prvních tříd. Letošní ročník byl silnější a k zápisu se tak dostavilo celkem 171 dětí. Největší zájem byl tradičně o Základní školu Bohumínská.

V Havířově začali odtahovat vozidla, která brání v čištění komunikací

Radnici v Havířově došla trpělivost s řidiči, kteří parkují v místech, kde se v konkrétní den provádí čištění komunikací. Vozidla se rozhodla odtahovat.

Studenti hladnovského gymnázia se možná podívají do Afriky, jejich projekt podporuje školu v Tanzánii

Studenti hladnovského gymnázia pracují na speciálním projektu, který spojuje slezskoostravskou školu s tanzanskou školou Mlondwe. Jmenuje se Hakuna Matata a studenti gymnázia díky němu možná brzy vycestují rovnou do Afriky.

Rodáci vyhlásili jaro Karla Kryla, připomněli kulatá výročí jeho narození a úmrtí

Klub rodáků a přátel města vyhlásil jaro Karla Kryla. Tento čestný občan Nového Jičína se před 80 lety narodil - a před 30 lety zemřel.

Manželé Kubovi oslavili zlatou svatbu

Včera 14:20 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Velmi slavnostní atmosféra zavládla v neděli 14.4. na stonavské radnici. Manželé Kubovi tady po padesáti letech obnovili svůj svatební slib.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Mezinárodní festival filmů o lidských právech Jeden svět je opět v Ostravě

V Ostravě začal další ročník mezinárodního filmového festivalu Jeden svět. Promítá filmy o lidských právech v celkem 48 městech v České republice a jedná se o největší festival svého druhu na světě.

Platforma Move Ostrava zve na své programy, nejbližším bude představení s názvem Sen

Move Ostrava je platformou podporující rozvoj múzických umění. Zaměřená je na diváky i profesionální umělce a v Ostravě funguje už více než 10 let. Ve svých projektech propojuje současný tanec, fyzické divadlo a nový cirkus.

V Ostravě se bude hrát špičkový tenis. Turnaj Ostra Group Open má bohatou tradici

Do Ostravy se sjedou špičkoví tenisté, aby se utkali o titul na 21. ročníku turnaje Ostra Group Open druhé nejvyšší světové kategorie Challenger. Loňské vítězství bude obhajovat český tenista Zdeněk Kolář.

Už téměř 55 let přináší zábřežské Kino Luna divákům novinky i staré filmové klasiky

Kino Luna v Ostravě-Zábřehu příští rok oslaví 55. výročí. Za tu dobu prošlo řadou rekonstrukcí. O jaké opravy šlo a novinky, které návštěvníky kina čekají, odhalí následující reportáž.

Diamantová svatba manželů Konečných z Ostravy-Jihu. Své ano si opět řekli po 60 letech

16. dubna 2024 17:10 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Jih

Nejdříve zlatou, teď diamantovou. Manželé Koneční z Ostravy-Jihu si opět řekli své ano. Tentokrát po 60 letech od svatby.

Za rasistickou urážku na Baníku hrozí fanouškovi až dva roky vězení
Vydáno 2. února 2021 8:41, Ostrava-město, Jiří Cileček
Policie už zná jméno muže, který během fotbalu neudržel nervy na uzdě. Při středečním utkání domácího Baníku Ostrava se Slovanem Liberec totiž kvůli vyhrocené situaci na hřišti velmi urážlivým způsobem křiče na kolumbijského hráče hostujícího týmu Jhonu Mosquerovi. 46letý viník už se sice za své jednání omluvil, policii, klubu i přímo libereckému hráči, přesto mu teď v případě obvinění hrozí až dva roky vězení.

Konec utkání FC Baník Ostrava - FC Slovan Liberec; FOTO: FC Baník Ostrava

Už běžel nastavený čas a Baník Ostrava vedl nad Slovanem Liberec 1:0. Napjatá atmosféra mezi týmy vyvolala několik faulů a ten poslední pořádně naštval každého, kdo zápas sledoval. Kolumbijský hráč Slovanu Jhon Mosquera přišel v souboji s domácím Jiřím Fleišmanem o míč a tak srazil soupeře loktem k zemi. V tu chvíli se na libereckého útočníka Mosqueru vrhli domácí, jenže Ondřeje Šasinku srazil hlavou k zemi a Filipa Kaloče praštil do tváře. Rozhodčí ho za toto nesportovní jednání okamžitě vyloučil. Vzápětí bylo z ruchových mikrofonů slyšet, jak někdo na tribuně křičí: "Černá sv*ně si myslí, že je ku**va v lese někde. Opice!"

Zvuková nahrávka se okamžitě začala šířit internetem, k výroku se vyjádřili také oba kluby. Slovan ho označil jako neakceptovatelný rasismus a Baník se rovnou omluvil s tím, že pomůže najít viníka.

Na stadion nemohou kvůli pandemii koronaviru fanoušci, mohl to být proto někdo, kdo měl blízko ke klubu, z personálu, případně i ze strany od partnerů klubu. Muž se později sám přihlásil a všem se omluvil, telefonicky také libereckému útočníkovi.

autor výroků: "Chci se upřímně omluvit každému, komu jsem svými slovy způsobil újmu. Především hráči Jhonu Mosquerovi, jehož se má slova mohla osobně dotknout. V návalu emocí jsem vypustil slova, kterých lituji. Podobný způsob uvažování, jaký z mých emočních výroků vyplynul, je mi v osobním životě naprosto cizí. Jsem dlouhodobým podporovatelem klubu, o to víc mě to celé mrzí"

Baník omluvu přijal, přesto muže pro výstrahu potrestal zákazem vstupu na stadion. Dva roky nesmí na všechna domácí mistrovská, pohárová a přípravná utkání.

Marek Lorenc, mluvčí FC Baník Ostrava: "Omluvu adresovanou klubu spolu s ujištěním o přijetí zodpovědnosti jsme přijali, nicméně dvouletý zákaz vstupu na zápasy Baníku by měl být dostatečným signálem toho, že takové počínání nehodláme tolerovat."

Případem se ihned po utkání začala zabývat i policie, která nyní pokročila ve vyšetřování.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Kriminalisté zabývající se problematikou extrémismu v dané věci učinili kroky ke zjištění možného pachatele. Během krátké chvíle a na základě dobré spolupráce s fotbalovým klubem kriminalisté už znají jméno důvodně podezřelého. Tím je muž ve věku 46 let. S policisty spolupracoval, komisaři své jednání přiznal a do výslechu uvedl, že se za svůj výrok stydí a hráči se již omluvil."

Přesto mu bylo ve zkráceném přípravném jednání sděleno podezření ze spáchání přečinu hanobení národa, rasy etnické nebo jiné skupiny osob a dále pak z přečinu výtržnictví. V případě prokázání viny mu teď hrozí až dva roky vězení.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000023894/za-rasistickou-urazku-na-baniku-hrozi-fanouskovi-az-dva-roky-vezeni