Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lékařská fakulta Ostravské univerzity získala akreditaci, ještě letos přijme nové studenty

Ostrava-město |

Lékařská fakulta Ostravské univerzity ještě letos přijme nové mediky. Národní akreditační úřad ji totiž v pondělí udělil akreditaci pro studijní program Všeobecné lékařství na dobu 5 let. Během nich musí fakulta společně ostravskou fakultní nemocnicí úspěšně a definitivně dokončit naplánované systémové a personální změny.

V Ostravě bude moci opět plnohodnotně pokračovat výuka budoucích lékařů. Lékařská fakulta Ostravské univerzity totiž získala zpátky akreditaci na obor Všeobecné lékařství.

Rastislav Maďar, děkan LF OU: "Rozhodnutí Národního akreditačního úřadu vítáme. Je to skvělá zpráva nejen pro fakultu, univerzitu a fakultní nemocnici, ale pro celý moravskoslezský region. Co nejdříve začneme pracovat na přijímacím řízení pro nové mediky. Uskutečnit by se mohlo během prázdnin, tak aby k nám studenti mohli nejpozději v září nastoupit. Délku intervalu udělení akreditace vnímám jako důvěru vůči stávajícímu vedení Lékařské fakulty a snahu poskytnout nám dostatečný časový interval všechny plánované změny dokončit. Osobně nepochybuji, že se nám to podaří a že studenti medicíny, kteří k nám nastoupí, budou moci na naší fakultě absolvovat celé své šestileté studium."

Ostravská univerzita po výtkách ze strany hodnotící komise Národního akreditačního úřadu loni v červenci sama zažádala o přerušení akreditačního řízení. Připomínky se týkaly zejména personálního zabezpečení studijního programu s ohledem na kvalifikační i věkovou strukturu některých garantů teoretických i klinických oborů. Pod vedením již nového děkana Rastislava Maďara se Lékařská fakulta ve spolupráci s vedením Ostravské univerzity a fakultní nemocnice pustila do intenzivních úprav akreditačního spisu, v rámci kterých se snažila s většinou připomínek hodnotící komise vypořádat.

Jan Lata, rektor Ostravské univerzity: "Rád bych poděkoval vedení Lékařské fakulty i všem kolegům za enormní úsilí, které přípravě akreditačního spisu věnovali. Zásadní jsou nicméně faktické změny. Lékařská fakulta si zvolila nového děkana, který se svým týmem nastolil úplně nové směřování fakulty a v úzké spolupráci s univerzitou a ostravskou fakultní nemocnicí systematicky pracuje na jejím rozvoji. Jsem přesvědčen, že tyto změny zajistí nejen její další rozvoj, ale také to, že se fakulta do podobných problémů, jaké měla v minulosti, již nikdy nedostane."

Fakulta také uzavřela s Fakultní nemocnicí Ostrava novou rámcovou smlouvu o spolupráci, díky které došlo k účelnému propojení organizační struktury obou institucí a přijetí řady systémových změn. Do fakultní nemocnice nastoupila řada respektovaných lékařů splňujících požadavky na garanty, kteří mají bohaté pedagogické a vědecko-výzkumné zkušenosti. A právě změny v organizačním uspořádání fakulty a uzavření rámcové smlouvy s fakultní nemocnicí Národní akreditační úřad ocenil.

Jiří Havrlant, ředitel Fakultní nemocnice Ostrava: "Fakultní nemocnice Ostrava podnikla za uplynulého půl roku řadu významných kroků, směřujících k získání akreditace pro obor všeobecné lékařství na LF OU. Proto mě těší, že se naše úsilí setkalo s kladnou odezvou u Národního akreditačního úřadu. Studenti mají v naší nemocnici opravdu výborné podmínky pro teoretickou i praktickou výuku na klinických oborech pod vedením špičkových odborníků a možnost učit se pracovat s moderním přístrojovým vybavením. Pro vědecky založené studenty je velkou příležitostí také řada vědecko-výzkumných projektů, včetně start-upových programů, které fakultní nemocnice společně s Lékařskou fakultou cíleně rozvíjí. Pozitivní verdikt Národního akreditačního úřadu je určitě významný také pro celkovou koncepci zdravotní péče v teritoriu ostravské aglomerace a celého moravskoslezského regionu, který lékaře potřebuje a bude potřebovat. Je to výborná zpráva pro nejbližší směřování i budoucnost zdravotnictví v našem regionu.

V postupných systémových změnách bude fakulta nadále pokračovat. Významný pokrok se týká i rozvoje vědy a výzkumu.

Rastislav Maďar, děkan LF OU: "Fakulta musí být v budoucnu schopná v co největším počtu oborů produkovat doktorandy a následně i vlastní docenty a profesory. Právě výchova vlastních docentů a profesorů je klíčem k udržení Lékařské fakulty v Ostravě i k jejímu dalšímu úspěšnému rozvoji. Je důležité propojovat týmy různých fakultních pracovišť a převážně teoretické obory daleko lépe navázat na ty klinické. Ve spolupráci s nemocnicí a univerzitou budeme také usilovat o významné grantové dotace na přilákání dalších vědeckých týmů."

Na ambiciózních plánech v oblasti rozvoje vědy a výzkumu přitom fakulta začala pracovat už v loňském roce, kdy otevřela nové vědeckovýzkumné Centrum zdravotnického výzkumu pod vedením proděkana Davida Školoudíka. Na podzim otevřela také nové Vivárium, sloužící excelentnímu výzkumu a v průběhu následujícího akademického roku se studentům fakulty otevře také nové simulační centrum SIMLEK ve formě cvičné nemocnice za více než čtvrt miliardy korun. Ve střednědobém horizontu pak plánuje Ostravská univerzita vybudovat mezinárodní vědecko-výzkumné centrum LERCO, které propojí základní a aplikovaný výzkum až po fázi uplatnění vědeckých výstupů v praxi.

Nahlásit chybu


K tématu

Studenti Ostravské univerzity se školí na budoucí záchranáře

5. května 2023 12:41 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

První skupina studentů bakalářského oboru Zdravotnického záchranářství z Ostravské univerzity absolvovala v uplynulých dnech úvodní vzdělávání v rámci své povinné praxe. Budoucím kolegům se přitom před prvními zkušenostmi skutečné práce v terénu věnují školitelé Vzdělávacího a výcvikového střediska Zdravotnické záchranné služby MSK.

Ostravští lékaři vyráží na misi do západoafrického Beninu

4. ledna 2024 14:51 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ostravské lékařské špičky vyráží na misi do Beninu. Skupinu expertů povede děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar. Lékaři budou na místě poskytovat potřebnou specializovanou zdravotní péči obyvatelům jedné z nejchudších zemí západní Afriky.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity se otvírá studentům ze zahraničí

4. května 2023 19:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Lékařská fakulta Ostravské univerzity získala akreditaci pro výuku studijního programu Všeobecné lékařství v angličtině. První zahraniční studenti nastoupí už v září letošního roku. Ročně by přitom mohlo na fakultě studovat medicínu až 50 zájemců ze zahraničí.


V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Den Země v Ostravě nabídl poučení i zábavu

Včera 16:03 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava oslavila Den Země. Návštěvníci zažili den plný zážitků, spojený s poznáváním světa kolem nás. Akci navštívili hlavně mateřské, základní a střední školy. Určena byla také veřejnosti.

Ostrava opět boxuje extraligu olympijského boxu, zápasy lákají na ty nejlepší

Extraliga boxu České boxerské asociace je oficiální nejvyšší soutěž olympijského boxu. Po letech se opět boxuje i v Ostravě a domácí zápasy jsou plné napětí a emocí. Hned první velký souboj přinesl výhru domácích proti Jihlavě.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

18. dubna 2024 11:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity získala akreditaci, ještě letos přijme nové studenty
Vydáno 26. dubna 2021 14:44, Ostrava-město, Jiří Cileček
Lékařská fakulta Ostravské univerzity ještě letos přijme nové mediky. Národní akreditační úřad ji totiž v pondělí udělil akreditaci pro studijní program Všeobecné lékařství na dobu 5 let. Během nich musí fakulta společně ostravskou fakultní nemocnicí úspěšně a definitivně dokončit naplánované systémové a personální změny.

FOTO: Lékařská fakulta Ostravské univerzity

V Ostravě bude moci opět plnohodnotně pokračovat výuka budoucích lékařů. Lékařská fakulta Ostravské univerzity totiž získala zpátky akreditaci na obor Všeobecné lékařství.

Rastislav Maďar, děkan LF OU: "Rozhodnutí Národního akreditačního úřadu vítáme. Je to skvělá zpráva nejen pro fakultu, univerzitu a fakultní nemocnici, ale pro celý moravskoslezský region. Co nejdříve začneme pracovat na přijímacím řízení pro nové mediky. Uskutečnit by se mohlo během prázdnin, tak aby k nám studenti mohli nejpozději v září nastoupit. Délku intervalu udělení akreditace vnímám jako důvěru vůči stávajícímu vedení Lékařské fakulty a snahu poskytnout nám dostatečný časový interval všechny plánované změny dokončit. Osobně nepochybuji, že se nám to podaří a že studenti medicíny, kteří k nám nastoupí, budou moci na naší fakultě absolvovat celé své šestileté studium."

Ostravská univerzita po výtkách ze strany hodnotící komise Národního akreditačního úřadu loni v červenci sama zažádala o přerušení akreditačního řízení. Připomínky se týkaly zejména personálního zabezpečení studijního programu s ohledem na kvalifikační i věkovou strukturu některých garantů teoretických i klinických oborů. Pod vedením již nového děkana Rastislava Maďara se Lékařská fakulta ve spolupráci s vedením Ostravské univerzity a fakultní nemocnice pustila do intenzivních úprav akreditačního spisu, v rámci kterých se snažila s většinou připomínek hodnotící komise vypořádat.

Jan Lata, rektor Ostravské univerzity: "Rád bych poděkoval vedení Lékařské fakulty i všem kolegům za enormní úsilí, které přípravě akreditačního spisu věnovali. Zásadní jsou nicméně faktické změny. Lékařská fakulta si zvolila nového děkana, který se svým týmem nastolil úplně nové směřování fakulty a v úzké spolupráci s univerzitou a ostravskou fakultní nemocnicí systematicky pracuje na jejím rozvoji. Jsem přesvědčen, že tyto změny zajistí nejen její další rozvoj, ale také to, že se fakulta do podobných problémů, jaké měla v minulosti, již nikdy nedostane."

Fakulta také uzavřela s Fakultní nemocnicí Ostrava novou rámcovou smlouvu o spolupráci, díky které došlo k účelnému propojení organizační struktury obou institucí a přijetí řady systémových změn. Do fakultní nemocnice nastoupila řada respektovaných lékařů splňujících požadavky na garanty, kteří mají bohaté pedagogické a vědecko-výzkumné zkušenosti. A právě změny v organizačním uspořádání fakulty a uzavření rámcové smlouvy s fakultní nemocnicí Národní akreditační úřad ocenil.

Jiří Havrlant, ředitel Fakultní nemocnice Ostrava: "Fakultní nemocnice Ostrava podnikla za uplynulého půl roku řadu významných kroků, směřujících k získání akreditace pro obor všeobecné lékařství na LF OU. Proto mě těší, že se naše úsilí setkalo s kladnou odezvou u Národního akreditačního úřadu. Studenti mají v naší nemocnici opravdu výborné podmínky pro teoretickou i praktickou výuku na klinických oborech pod vedením špičkových odborníků a možnost učit se pracovat s moderním přístrojovým vybavením. Pro vědecky založené studenty je velkou příležitostí také řada vědecko-výzkumných projektů, včetně start-upových programů, které fakultní nemocnice společně s Lékařskou fakultou cíleně rozvíjí. Pozitivní verdikt Národního akreditačního úřadu je určitě významný také pro celkovou koncepci zdravotní péče v teritoriu ostravské aglomerace a celého moravskoslezského regionu, který lékaře potřebuje a bude potřebovat. Je to výborná zpráva pro nejbližší směřování i budoucnost zdravotnictví v našem regionu.

V postupných systémových změnách bude fakulta nadále pokračovat. Významný pokrok se týká i rozvoje vědy a výzkumu.

Rastislav Maďar, děkan LF OU: "Fakulta musí být v budoucnu schopná v co největším počtu oborů produkovat doktorandy a následně i vlastní docenty a profesory. Právě výchova vlastních docentů a profesorů je klíčem k udržení Lékařské fakulty v Ostravě i k jejímu dalšímu úspěšnému rozvoji. Je důležité propojovat týmy různých fakultních pracovišť a převážně teoretické obory daleko lépe navázat na ty klinické. Ve spolupráci s nemocnicí a univerzitou budeme také usilovat o významné grantové dotace na přilákání dalších vědeckých týmů."

Na ambiciózních plánech v oblasti rozvoje vědy a výzkumu přitom fakulta začala pracovat už v loňském roce, kdy otevřela nové vědeckovýzkumné Centrum zdravotnického výzkumu pod vedením proděkana Davida Školoudíka. Na podzim otevřela také nové Vivárium, sloužící excelentnímu výzkumu a v průběhu následujícího akademického roku se studentům fakulty otevře také nové simulační centrum SIMLEK ve formě cvičné nemocnice za více než čtvrt miliardy korun. Ve střednědobém horizontu pak plánuje Ostravská univerzita vybudovat mezinárodní vědecko-výzkumné centrum LERCO, které propojí základní a aplikovaný výzkum až po fázi uplatnění vědeckých výstupů v praxi.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000025176/lekarska-fakulta-ostravske-univerzity-ziskala-akreditaci-jeste-letos-prijme-nove-studenty