Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Ostravě explodovala recyklační linka. Následný požár autovraků byl vidět kilometry daleko

Ostrava-město |

Nad Ostravou se po celé pondělí vznášely velké mraky černého kouře. Hned ráno totiž explodovala ve Vítkovicích třídící linka ve firmě, která provádí recyklaci autovraků. Po výbuchu začala hořet obrovská hromada starých slisovaných vozidel. Oheň byl tak mohutný, že hasiči vyhlásili nejvyšší, tedy zvláštní stupeň požárního poplachu.

V pondělí ráno krátce před 8. hodinou otřásl Vítkovicemi mohutný výbuch. Nad areálem firmy SPV Recycling cz se objevil mohutný mrak černého kouře, který se stále zvětšoval a byl vidět i z Havířova nebo Poruby. Po pár minutách oheň zachvátil velkou hromadu slisovaných aut určených k recyklaci. 

Vladimír Vlček, ředitel HZS MS kraje: "Požár vznikl ve firmě SPV Recycling, který zpracovává primárně autovraky, ale samozřejmě i různé druhy odpadu. Vznikl na lince při zpracování tonerů, rozšířil se na technologie a pak až na venkovní plochy na velkou skládku vraků."

Zpočátku to vypadalo, že hasiči oheň ovládnou rychle, ale bohužel se rozfoukal silný vítr a během několika desítek minut už hořela skutečně celá hromada autovraků. Navíc se neustále ozývaly detonace zbytků pohonných hmot v nádržích, takže hašení bylo komplikované a hasiči nemohli příliš blízko k ohni. 

 Vladimír Vlček, ředitel HZS MS kraje: "Ten zásah je komplikovaný primárně větrem a druhý důvod je, že ty vraky jsou ve velké hromadě, má na výšku 15 - 20 metrů a tím, že došlo k prohoření té hromady a ve vracích se nacházejí zbytku olejových náplní, tak neustále slyšíme nějaké detonace. Je to velmi nebezpečné i pro zasahující jednotky." 

Policisté se společně s hasičskými vyšetřovateli zajímali o příčinu vzniku požáru, ale ta bude zřejmě zjištěna až mnohem později na základě expertíz. Velitel zásahu musel 10 minut po půl 11 vyhlásit nejvyšší stupeň požárního poplachu a lidé žijící v okolí měli doporučeno zavřít okna a nevětrat. Hořelo totiž vše, co si dokážete představit v autě. Tedy oleje, lak, plasty i sedačky. Kromě toho hořela i hromada plastových tonerů.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Před 8 hodinou ranní došlo k explozi a zahoření několika kontejnerů ve skladu. Od nich pak chytly plastové tonery a následně začaly hořet i autovraky."

Povolány byl také dva vrtulníky s bambivaky, které dokáží najednou pojmout 400 litrů vody.

Andrej Čírtek, mluvčí firmy SPV Recycling cz: "Příčinu požáru nelze stanovit, vzhledem k tomu, že probíhá dohašování a stejně tak nelze stanovit ani vzniklou škodu."

Na místo vyjel také speciální automobil chemické laboratoře hasičů, který provádí měření koncentrací nebezpečných látek v ovzduší. I když škoda půjde jistě do milionů korun, je důležité, že při výbuchu a následném požáru nebyl nikdo zraněn. 

Nahlásit chybu


K tématu

Muž utrpěl popáleniny při explozi rozřezávaného barelu

15. srpna 2023 7:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Hasiči a záchranná služba zasahovali v Tiché na Novojičínsku, kde byla ohlášena exploze a vážně popálený člověk.

Před 80 lety nacisté popravili 5 odbojářů v Lískovci u Frýdku-Místku

7. září 2023 10:29 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

V Lískovci si připomněli 80 let od smutné události, kterou byla poprava pěti odbojářů u vlakové trati. Gestapo se tehdy mstilo za atentát na německý vlak převážející munici. Pietního aktu se zúčastnili i rodinní příslušníci popravených.

U Opavy někdo vyhodil do vzduchu hmyzí hotel

15. října 2023 20:28 | Opava | Jiří Cileček

Policie pátrá po neznámém pachateli, který zničil hmyzí hotel na poli u Opavy. Pravděpodobně ho napěchoval výbušninou a vyhodil do vzduchu. Škoda je 60 tisíc korun.


Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

23. dubna 2024 20:14 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

23. dubna 2024 16:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

Blíží se zápisy do mateřských škol. Registrace žádostí začala 19. dubna

23. dubna 2024 10:34 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Blíží se termín pro zápisy dětí do mateřských škol. V Ostravě ho má většina školek stanoven na 6. a 7. května, je ale nutné dítě nejprve registrovat do celoměstského portálu. Rodiče ale nemusejí mít obavy, protože míst je dostatek.

Vedení Ostravy-Jihu diskutuje s občany na veřejných setkáních

Ve Výškovické pobočce knihovny města Ostravy se konalo první veřejné setkání vedení obvodu s jeho obyvateli. Občané Jihu mohli přímo se starostou otevřeně probrat témata, které je trápí. Například situaci okolo bývalého obchodního centra Odra.

Ostrava považuje rozvoj cyklodopravy za jednu z priorit. Zásadní je ale bezpečnost

22. dubna 2024 11:59 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Rozvoj cyklodopravy je jednou z priorit vedení města. S tím samozřejmě souvisí bezpečnost, protože cyklisté považují za nejdůležitější, aby je při jízdě neohrožovala auta. Město proto klade důraz na kvalitní cyklostezky a pomáhají také strážníci, kteří se v rámci různých projektů a akcí na cykodopravu zaměřují.

V Ostravě explodovala recyklační linka. Následný požár autovraků byl vidět kilometry daleko
Vydáno 10. května 2021 12:02, Ostrava-město, Tomáš Kořistka
Nad Ostravou se po celé pondělí vznášely velké mraky černého kouře. Hned ráno totiž explodovala ve Vítkovicích třídící linka ve firmě, která provádí recyklaci autovraků. Po výbuchu začala hořet obrovská hromada starých slisovaných vozidel. Oheň byl tak mohutný, že hasiči vyhlásili nejvyšší, tedy zvláštní stupeň požárního poplachu.

V pondělí ráno krátce před 8. hodinou otřásl Vítkovicemi mohutný výbuch. Nad areálem firmy SPV Recycling cz se objevil mohutný mrak černého kouře, který se stále zvětšoval a byl vidět i z Havířova nebo Poruby. Po pár minutách oheň zachvátil velkou hromadu slisovaných aut určených k recyklaci. 

Vladimír Vlček, ředitel HZS MS kraje: "Požár vznikl ve firmě SPV Recycling, který zpracovává primárně autovraky, ale samozřejmě i různé druhy odpadu. Vznikl na lince při zpracování tonerů, rozšířil se na technologie a pak až na venkovní plochy na velkou skládku vraků."

Zpočátku to vypadalo, že hasiči oheň ovládnou rychle, ale bohužel se rozfoukal silný vítr a během několika desítek minut už hořela skutečně celá hromada autovraků. Navíc se neustále ozývaly detonace zbytků pohonných hmot v nádržích, takže hašení bylo komplikované a hasiči nemohli příliš blízko k ohni. 

 Vladimír Vlček, ředitel HZS MS kraje: "Ten zásah je komplikovaný primárně větrem a druhý důvod je, že ty vraky jsou ve velké hromadě, má na výšku 15 - 20 metrů a tím, že došlo k prohoření té hromady a ve vracích se nacházejí zbytku olejových náplní, tak neustále slyšíme nějaké detonace. Je to velmi nebezpečné i pro zasahující jednotky." 

Policisté se společně s hasičskými vyšetřovateli zajímali o příčinu vzniku požáru, ale ta bude zřejmě zjištěna až mnohem později na základě expertíz. Velitel zásahu musel 10 minut po půl 11 vyhlásit nejvyšší stupeň požárního poplachu a lidé žijící v okolí měli doporučeno zavřít okna a nevětrat. Hořelo totiž vše, co si dokážete představit v autě. Tedy oleje, lak, plasty i sedačky. Kromě toho hořela i hromada plastových tonerů.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Před 8 hodinou ranní došlo k explozi a zahoření několika kontejnerů ve skladu. Od nich pak chytly plastové tonery a následně začaly hořet i autovraky."

Povolány byl také dva vrtulníky s bambivaky, které dokáží najednou pojmout 400 litrů vody.

Andrej Čírtek, mluvčí firmy SPV Recycling cz: "Příčinu požáru nelze stanovit, vzhledem k tomu, že probíhá dohašování a stejně tak nelze stanovit ani vzniklou škodu."

Na místo vyjel také speciální automobil chemické laboratoře hasičů, který provádí měření koncentrací nebezpečných látek v ovzduší. I když škoda půjde jistě do milionů korun, je důležité, že při výbuchu a následném požáru nebyl nikdo zraněn. 

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000025424/v-ostrave-explodovala-recyklacni-linka-nasledny-pozar-autovraku-bylo-videt-kilometry-daleko