Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Naproti radnice v Ostravě je nově upravený veřejný prostor. Auta už by na chodníku neměla parkovat

  • Ostrava,

Vedení Ostravy pokračuje ve zkrášlování veřejného prostoru. V těchto dnech byly dokončeny úpravy části Prokešova náměstí naproti Nové radnice. Přibylo zeleně a vzniklo i posezení pro kolemjdoucí.

Možná jste si v minulosti všimli nepříliš vzhledného prostranství před kavárnou naproti Nové radnici v centru Ostravy. Jde vlastně o část Prokešova náměstí, která byla využívána především jako nelegální parkoviště, protože jde o chodník. Prostranství nyní prošlo zásadní proměnou a stala se z něj chlouba centra města. 

Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora Ostravy: „Architektonické řešení prostoru u kavárny vycházelo ze současné kompozice před Novou radnicí. Proto se při rekonstrukci měnila původní zámková dlažba za stejný typ dlažební desky ze žuly, která tvoří i centrální část Prokešova náměstí. Zmenšení zpevněné plochy nám umožnilo vysadit více zeleně, takže prostor nyní působí útulněji a příjemněji. Umístěním posezení a výsadbou stromů jsme také chtěli dát najevo, že se jedná o prostor pro lidi, ne pro zaparkování vozidel návštěvníků kavárny a obchodů, jak tomu bylo doposud."

Rozsáhlé vydlážděné prostranství se zmenšilo na úkor zelené plochy, která se rozrostla o 80 m². Přibyly tři vzrostlé svítele latnaté, vyvýšený trvalkový záhon olemovaný plechem, nový trávník a několik dalších záhonů. Upravena je zeleň i u blízkého památníku. Lavičky mají led podsvícení. 

anketa: "Je to krásné a dobře se tady sedí."
"Fajn, příjemné posezení ve stínu, ale chybí mi tady fontánka na pitnou vodu."

Aby měly stromy dostatečný prostor pro růst třeba i po třiceti letech, sázely se do speciálního substrátu, jehož součástí je biouhel, který zabezpečí lepší prokořeňování a výživu. Biouhel je vyroben z organického odpadu a je plně ekologický.

Nahlásit chybu

K tématu


Nejčtenější zprávy