Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava hledá investičního partnera pro rekonstrukci Ostravského mrakodrapu

Ostrava-město |

Záměr Ostravy zrekonstruovat známou výškovou budovu na ulici Ostrčilova a obnovit její původní funkci bydlení, podle návrhu světoznámé architekty Evy Jiřičné a jejího partnera Petra Vágnera, postupuje do další fáze. Zastupitelstvo schválilo základní podmínky pro výběr investičního partnera.

Ostrava podruhé přistupuje k jedinečnému konceptu spolupráce veřejného a soukromého sektoru při rozvoji bytového fondu. Obchodní model spočívá v tom, že město připravilo investiční záměr celého projektu, dává na trh nemovitosti pro výstavbu tohoto bytového domu (až 85 bytů), včetně parkování (min. 165 parkovacích míst), vybraný investor má za úkol připravit a zrealizovat projekt, město se předem zavazuje k budoucímu odkupu části nemovitosti po dokončení výstavby (15 bytů a 90 parkovacích míst).

Tomáš Macura, primátor Ostravy: "Partnerství veřejného a soukromého sektoru považujeme za vhodnou cestu k podpoře a urychlení potřebné bytové výstavby ve městě. Developerům nabízíme lukrativní investiční příležitosti v centru města, v bezprostřední blízkosti Nové radnice a nábřeží Ostravice a zároveň velmi dobrou startovací pozici, neboť mají od samotného počátku garantován odkup významné části nemovitosti, po jejím dokončení, ze strany města. Mohou tak naplno využít svůj potenciál postavit danou stavbu efektivně a rychle. Městu tato spolupráce umožní získat nové byty pro nájemní bydlení a parkovací stání za konkurenčních podmínek, aniž by muselo dlouhodobě vázat finanční prostředky na výstavbu celého objektu. V podmínkách Česka netradiční obchodní model jsme pilotně ověřili na projektu bytového komplexu Nové Lauby, kde se osvědčil, a proto jej s dílčími změnami chceme aplikovat i v tomto případě."

Zastupitelstvo města schválilo na svém zasedání 8. prosince 2021 základní podmínky pro realizaci záměru. Tedy záměr prodeje nemovitostí a příslušné smlouvy. Rada města 14. prosince 2021 projedná samotnou veřejnou zakázku, na jejímž základě budou vyhlášeny kompletní podmínky (poté naleznou zájemci informace na úřední desce i webu pozemky.ostrava.cz). Zájemci budou moci podávat své nabídky až do konce března 2022.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Výchozí pro řešení je investiční záměr a podklady zpracované studiem AI DESIGN, které počítají se zachováním stávajícího věžového dům a navrhují jeho rekonstrukci a přístavbu s primární funkcí bydlení, blíže jsme uvedené již prezentovali. Návrh pracuje minimálně se 70 a maximálně s 85 byty o velikosti od 1+kk po 4+kk. V souvislosti se značným počtem nových bytů je pamatováno i na stavbu parkovacího domu s kapacitou 165 parkovacích míst. Objekt bude bezbariérový, parter budovy lze využít pro komerční prostory. Plánována je komfortní recepce i komerční prostory či terasa v nejvyšším patře."

Závazné pro investora budou části hlavních architektonických prvků návrhu budovy a parkovacího domu, investor však bude tím, kdo rekonstrukci budovy a stavbu parkovacího domu projektově připraví dle svých představ a požadavků a následně podle zpracované dokumentace zrealizuje. Dále pak budou závazné projekční standardy blíže specifikující městem nabývané byty a parkovací dům. Ostatní dokumenty jsou pouze podpůrné, rozvíjejí možná řešení realizace výstavby, kterých se investor může, ale nemusí v projektování držet.

Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora: "Ze strany města jsme definovali funkce, které jsou pro město klíčové. Jedná se o nové městské nájemní byty, s tím, že nově požadujeme část plně bezbariérových. Řešení dopravy v širším území i statické dopravy, město bude odkupovat 90 parkovacích míst, která budou sloužit většinově pro veřejnost a současné rezidenty. A v neposlední řadě ‚zelené‘ řešení objektů. Je férové říci, že se jedná o projekt náročný, v průběhu přípravy jsme však zpracovali řadu podkladů a průzkumů, které měly za cíl ověřit jeho realizovatelnost a nabídnout tak investorům adekvátní podklady pro jejich rozhodování. Zároveň se jedná o projekt v místních podmínkách jedinečný jak svým vzhledem, tak obsahem a věříme proto, že si své zájemce najde velmi rychle."

Výšková budova na ulici Ostrčilova byla vystavěna v letech 1965 – 1968 jako součást sídliště Jindřiška dle návrhu architekta Jana Slezáka. Původně byla zamýšlena jako obytný dům, k předmětnému účelu byla využívána několik let, načež došlo k rekonstrukci na kancelářský objekt. Jde o třetí nejvyšší stavbu Ostravy, nacházející se pár minut chůze od budovy Nové radnice. Ostravský mrakodrap je s ohledem na technický stav prázdný od roku 2013.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava znovu usiluje o záchranu mrakodrapu v Ostrčilově ulici

30. října 2023 20:37 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava opětovně usiluje o záchranu ikonické budovy v centru Ostravy na ulici Ostrčilova a pozemek znovu nabízí k prodeji. Poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy, bylo zadávací řízení na veřejnou zakázku zrušeno a o novém záměru města prodat pozemek, jehož součástí je budova tzv. Ostravského mrakodrapu a dále část pozemku, určena pro vybudování parkovacího domu, rozhodli zastupitelé na svém říjnovém zasedání.

Bývalý obchodní dům Ostravica-Textilia získá vzhled ze zlaté éry 30. let

2. června 2023 19:34 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Fasáda bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia získá vzhled ze zlaté éry 30. let. Díky zručnosti štukatérů bude obsahovat dekorativní prvky typické pro období, kdy byl dům ve vrcholné architektonické kondici a zlaté časy zažíval rovněž ekonomicky. Kromě fasády návrh přináší ještě jednu novinku – skleněnou nástavbu, díky níž vzniknou dvě nová patra v nárožní části komplexu. Navržena jsou tak, aby se přizpůsobila stávajícím konstrukcím a ve výsledku zůstala zachována původní geometrie domu F. Neumanna.

Rekonstrukce pobočky Domova pro seniory ve Frýdku-Místku je před zahájením

22. května 2023 13:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Plán rekonstruovat pobočku domova pro seniory v ulici Školská ve Frýdku-Místku je těsně před zahájením. Město už podepsalo smlouvu se zhotovitelem a práce by měly začít v nejbližších dnech. Po rekonstrukci získá domov jedno patro navíc a výrazně zvýší se komfort pro budoucí klienty.


Krnovská nemocnice, jako první u nás, uvedla do provozu unikátní transportní systém vzorků, podobný potrubní poště, avšak plně automatizovaný

Dnes 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

V Ostravě-Mariánských Horách a Hulvách se postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

V Ostravě-Mariánských Horách a Hulvách se postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Mezinárodní festival filmů o lidských právech Jeden svět je opět v Ostravě

V Ostravě začal další ročník mezinárodního filmového festivalu Jeden svět. Promítá filmy o lidských právech v celkem 48 městech v České republice a jedná se o největší festival svého druhu na světě.

Ostrava hledá investičního partnera pro rekonstrukci Ostravského mrakodrapu
Vydáno 10. prosince 2021 18:27, Ostrava-město, Jiří Cileček
Záměr Ostravy zrekonstruovat známou výškovou budovu na ulici Ostrčilova a obnovit její původní funkci bydlení, podle návrhu světoznámé architekty Evy Jiřičné a jejího partnera Petra Vágnera, postupuje do další fáze. Zastupitelstvo schválilo základní podmínky pro výběr investičního partnera.

zdroj foto: studio AI DESIGN

Ostrava podruhé přistupuje k jedinečnému konceptu spolupráce veřejného a soukromého sektoru při rozvoji bytového fondu. Obchodní model spočívá v tom, že město připravilo investiční záměr celého projektu, dává na trh nemovitosti pro výstavbu tohoto bytového domu (až 85 bytů), včetně parkování (min. 165 parkovacích míst), vybraný investor má za úkol připravit a zrealizovat projekt, město se předem zavazuje k budoucímu odkupu části nemovitosti po dokončení výstavby (15 bytů a 90 parkovacích míst).

Tomáš Macura, primátor Ostravy: "Partnerství veřejného a soukromého sektoru považujeme za vhodnou cestu k podpoře a urychlení potřebné bytové výstavby ve městě. Developerům nabízíme lukrativní investiční příležitosti v centru města, v bezprostřední blízkosti Nové radnice a nábřeží Ostravice a zároveň velmi dobrou startovací pozici, neboť mají od samotného počátku garantován odkup významné části nemovitosti, po jejím dokončení, ze strany města. Mohou tak naplno využít svůj potenciál postavit danou stavbu efektivně a rychle. Městu tato spolupráce umožní získat nové byty pro nájemní bydlení a parkovací stání za konkurenčních podmínek, aniž by muselo dlouhodobě vázat finanční prostředky na výstavbu celého objektu. V podmínkách Česka netradiční obchodní model jsme pilotně ověřili na projektu bytového komplexu Nové Lauby, kde se osvědčil, a proto jej s dílčími změnami chceme aplikovat i v tomto případě."

Zastupitelstvo města schválilo na svém zasedání 8. prosince 2021 základní podmínky pro realizaci záměru. Tedy záměr prodeje nemovitostí a příslušné smlouvy. Rada města 14. prosince 2021 projedná samotnou veřejnou zakázku, na jejímž základě budou vyhlášeny kompletní podmínky (poté naleznou zájemci informace na úřední desce i webu pozemky.ostrava.cz). Zájemci budou moci podávat své nabídky až do konce března 2022.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Výchozí pro řešení je investiční záměr a podklady zpracované studiem AI DESIGN, které počítají se zachováním stávajícího věžového dům a navrhují jeho rekonstrukci a přístavbu s primární funkcí bydlení, blíže jsme uvedené již prezentovali. Návrh pracuje minimálně se 70 a maximálně s 85 byty o velikosti od 1+kk po 4+kk. V souvislosti se značným počtem nových bytů je pamatováno i na stavbu parkovacího domu s kapacitou 165 parkovacích míst. Objekt bude bezbariérový, parter budovy lze využít pro komerční prostory. Plánována je komfortní recepce i komerční prostory či terasa v nejvyšším patře."

Závazné pro investora budou části hlavních architektonických prvků návrhu budovy a parkovacího domu, investor však bude tím, kdo rekonstrukci budovy a stavbu parkovacího domu projektově připraví dle svých představ a požadavků a následně podle zpracované dokumentace zrealizuje. Dále pak budou závazné projekční standardy blíže specifikující městem nabývané byty a parkovací dům. Ostatní dokumenty jsou pouze podpůrné, rozvíjejí možná řešení realizace výstavby, kterých se investor může, ale nemusí v projektování držet.

Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora: "Ze strany města jsme definovali funkce, které jsou pro město klíčové. Jedná se o nové městské nájemní byty, s tím, že nově požadujeme část plně bezbariérových. Řešení dopravy v širším území i statické dopravy, město bude odkupovat 90 parkovacích míst, která budou sloužit většinově pro veřejnost a současné rezidenty. A v neposlední řadě ‚zelené‘ řešení objektů. Je férové říci, že se jedná o projekt náročný, v průběhu přípravy jsme však zpracovali řadu podkladů a průzkumů, které měly za cíl ověřit jeho realizovatelnost a nabídnout tak investorům adekvátní podklady pro jejich rozhodování. Zároveň se jedná o projekt v místních podmínkách jedinečný jak svým vzhledem, tak obsahem a věříme proto, že si své zájemce najde velmi rychle."

Výšková budova na ulici Ostrčilova byla vystavěna v letech 1965 – 1968 jako součást sídliště Jindřiška dle návrhu architekta Jana Slezáka. Původně byla zamýšlena jako obytný dům, k předmětnému účelu byla využívána několik let, načež došlo k rekonstrukci na kancelářský objekt. Jde o třetí nejvyšší stavbu Ostravy, nacházející se pár minut chůze od budovy Nové radnice. Ostravský mrakodrap je s ohledem na technický stav prázdný od roku 2013.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000028913/ostrava-hleda-investicniho-partnera-pro-rekonstrukci-ostravskeho-mrakodrapu