Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zoo Ostrava má spousty nových mláďat, zažila ale i několik smutných úmrtí

Ostrava-město |

Koncem loňského roku se v Zoo Ostrava narodilo několik mláďat. Nejvíce jich bylo u koz domácích kamerunských v expozici Na statku. Aktuálně ve výběhu běhá devět různobarevných kůzlat. Na Silvestra porodila samice binturonga, ale v tomto případě mláďata po pár dnech uhynula. Novoroční mláďata jsou zatím dvě. Zoo bohužel přišla i o mládě šimpanze, které usmrtila samice po porodu.

Ve stádě domácích koz se v rozmezí několika dnů narodilo celkem jedenáct mláďat, devět z nich přežilo. První mládě přišlo na svět 12. prosince, poslední pak den po Štědrém dni.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Po porodu zůstala kůzlata se svými matkami nějaký čas ve stáji, ale od Nového roku se už seznamují s venkovním výběhem, jehož součástí je i kontaktní zoo pro děti. Vzhledem k tomu, že se v případě koz domácích kamerunských jedná o nejmenší plemeno koz na světě, jsou i mláďata velmi malá, a tak často děti láká drobná zvířata chytat a zvedat, což kůzlatům určitě neprospívá."

29. prosince se v Pavilonu afrických zvířat narodilo mládě (sameček) vzácné vodušky abok (Kobus megaceros).

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Určitě nezůstane jediné, protože dalších sedm chovných samic je březích a měly by porodit v následujících týdnech. Pokud všechny porody proběhnou bez komplikací a samice se o své potomky budou starat, zopakuje se loňský rekord v počtu odchovaných mláďat."

Těsně před koncem roku pak byly z důvodu narození dalších mláďat zavřeny i dva pavilony, aby měly samice-matky zajištěn klid při péči o čerstvě narozené potomky. Chovatelé se snaží do odchovů zvířat nezasahovat, aby mláďata byla vychována přirozeně svými rodiči. V Pavilonu evoluce porodila 30. prosince samice šimpanze hornoguinejského (Pan troglodytes verus) a v Pavilonu indických zvířat 31. prosince samice binturonga (Arctictis binturong). Žel v těchto případech se odchovy nevydařily.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Samice šimpanze krátce po porodu nečekaně mládě usmrtila. Ostravská skupina šimpanzů aktuálně čítá sedm dospělých jedinců a jedno mládě – téměř dvouletého samečka narozeného v únoru 2019, o kterého jeho matka velmi starostlivě pečuje. Samice binturonga, která doposud úspěšně odchovala tři mláďata, tentokrát porodila ještě v době, kdy stále pečuje o své v pořadí čtvrté mládě, mladou samičku narozenou loni v dubnu. Právě to byl asi důvod, proč svému dalšímu vrhu nevěnovala dostatečnou péči a mláďata nakonec uhynula. U této cibetkovité šelmy se mladí jedinci osamostatňují až okolo jednoho roku, proto nebylo možné od matky oddělit loňské mládě, o které se celou dobu příkladně starala, resp. stále ještě stará. Mohlo by to mít negativní vliv na budoucí život mladé samičky a její následné zapojení do další reprodukce."

Chovatelé doufají, že své další potomky samice opět úspěšně odchová. Naopak první mládě narozené v Zoo Ostrava v novém roce prospívá. Je jím samička axise indického (Axis axis), která přišla na svět 2. ledna.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "V současné době chová zoo dvě skupiny těchto jelenů. Mládě se narodilo ve stádě na safari, kam se návštěvníci mohou podívat jen v letním období při okružní jízdě safari expresem. Axisi obývají výběh Indie. Nyní je celá skupina v zimovišti, kde mají v případě chladného počasí k dispozici temperovanou stáj. Druhá skupina axisů je k vidění ve výběhu Indie zblízka u restaurace Saola."

Druhým mládětem roku 2022 je hulman posvátný (Semnopithecus entellus), který se narodil v chovatelsko-expozičním komplexu Čitván 5. ledna. Jeho pohlaví zatím není známo. Ostravská skupina těchto sociálně žijících primátů je už několik let nejpočetnější chovnou skupinou tohoto druhu v rámci zoologických zahrad sdružených v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA) i na světě. S novým mládětem čítá 35 jedinců, což je historicky nejvyšší počet jedinců v Zoo Ostrava.

Nahlásit chybu


K tématu

Zoo Ostrava představuje světu nově narozené mládě šimpanze

28. srpna 2023 13:58 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Minulé pondělí se v ostravské zoologické zahradě narodilo mládě šimpanze hornoguinejského. Jeho matkou je 16letá samice. Přestože se jedná o prvorodičku, o svého potomka se pečlivě stará. Kvůli zachování klidu novopečené matce při odchovu mláděte bude pavilon otevřen v omezeném režimu, v případě nutnosti zcela uzavřen návštěvníkům.

Zoo Ostrava ukázala první fotky i video nedávno narozeného šimpanze

12. února 2024 19:51 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Zoo Ostrava hlásí nový přírůstek v rodině kriticky ohrožených šimpanzů hornoguinejských. 6. února se tady narodilo v pořadí třetí mládě v zoologické zahradě.

Zoo Ostrava zve v sobotu na oslavy Dne Země

20. dubna 2023 17:17 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Přesně na sobotu 22. dubna letos připadá světový Den Země. Oslavy svátku naší planety se pravidelně konají i v ostravské zoologické zahradě. Aktivity pro malé i velké návštěvníky se budou týkat jak jinak než ochrany přírody, obzvláště ovzduší a země, resp. půdy. Zájemcům představíme „Coalu“ či prauhel.


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

17. dubna 2024 20:00 | Rychvald | Michal Slonina | Rychvaldský miniexpres

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

SPŠ elektrotechniky a informatiky představila nové učebny

17. dubna 2024 21:40 | Ostrava-město | Tomáš Tikal | Studuj u nás

SPŠ elektrotechniky a informatiky v Ostravě patří k páteřním školám, které se zapojily do projektu Inovační centrum pro transformaci vzdělávání. Díky tomu získala moderní učebnu a také založila vlastní školní firmu.

K zápisům do prvních tříd došlo na Slezské 171 dětí, otevře se sedm tříd

Slezskoostravské předškoláky čekal v minulém týdnu zápis do prvních tříd. Letošní ročník byl silnější a k zápisu se tak dostavilo celkem 171 dětí. Největší zájem byl tradičně o Základní školu Bohumínská.

Studenti hladnovského gymnázia se možná podívají do Afriky, jejich projekt podporuje školu v Tanzánii

Studenti hladnovského gymnázia pracují na speciálním projektu, který spojuje slezskoostravskou školu s tanzanskou školou Mlondwe. Jmenuje se Hakuna Matata a studenti gymnázia díky němu možná brzy vycestují rovnou do Afriky.

Mezinárodní festival filmů o lidských právech Jeden svět je opět v Ostravě

17. dubna 2024 12:30 | Ostrava-Centrum | Michal Slonina | Kulturní okénko

V Ostravě začal další ročník mezinárodního filmového festivalu Jeden svět. Promítá filmy o lidských právech v celkem 48 městech v České republice a jedná se o největší festival svého druhu na světě.

Platforma Move Ostrava zve na své programy, nejbližším bude představení s názvem Sen

17. dubna 2024 12:00 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Move Ostrava je platformou podporující rozvoj múzických umění. Zaměřená je na diváky i profesionální umělce a v Ostravě funguje už více než 10 let. Ve svých projektech propojuje současný tanec, fyzické divadlo a nový cirkus.

V Ostravě se bude hrát špičkový tenis. Turnaj Ostra Group Open má bohatou tradici

17. dubna 2024 11:54 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Do Ostravy se sjedou špičkoví tenisté, aby se utkali o titul na 21. ročníku turnaje Ostra Group Open druhé nejvyšší světové kategorie Challenger. Loňské vítězství bude obhajovat český tenista Zdeněk Kolář.

Zoo Ostrava má spousty nových mláďat, zažila ale i několik smutných úmrtí
Vydáno 8. ledna 2022 13:31, Ostrava-město, Jiří Cileček
Koncem loňského roku se v Zoo Ostrava narodilo několik mláďat. Nejvíce jich bylo u koz domácích kamerunských v expozici Na statku. Aktuálně ve výběhu běhá devět různobarevných kůzlat. Na Silvestra porodila samice binturonga, ale v tomto případě mláďata po pár dnech uhynula. Novoroční mláďata jsou zatím dvě. Zoo bohužel přišla i o mládě šimpanze, které usmrtila samice po porodu.

Kůzlata na statku; zdroj foto: Monika Vlčková, Zoo Ostrava

Ve stádě domácích koz se v rozmezí několika dnů narodilo celkem jedenáct mláďat, devět z nich přežilo. První mládě přišlo na svět 12. prosince, poslední pak den po Štědrém dni.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Po porodu zůstala kůzlata se svými matkami nějaký čas ve stáji, ale od Nového roku se už seznamují s venkovním výběhem, jehož součástí je i kontaktní zoo pro děti. Vzhledem k tomu, že se v případě koz domácích kamerunských jedná o nejmenší plemeno koz na světě, jsou i mláďata velmi malá, a tak často děti láká drobná zvířata chytat a zvedat, což kůzlatům určitě neprospívá."

29. prosince se v Pavilonu afrických zvířat narodilo mládě (sameček) vzácné vodušky abok (Kobus megaceros).

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Určitě nezůstane jediné, protože dalších sedm chovných samic je březích a měly by porodit v následujících týdnech. Pokud všechny porody proběhnou bez komplikací a samice se o své potomky budou starat, zopakuje se loňský rekord v počtu odchovaných mláďat."

Těsně před koncem roku pak byly z důvodu narození dalších mláďat zavřeny i dva pavilony, aby měly samice-matky zajištěn klid při péči o čerstvě narozené potomky. Chovatelé se snaží do odchovů zvířat nezasahovat, aby mláďata byla vychována přirozeně svými rodiči. V Pavilonu evoluce porodila 30. prosince samice šimpanze hornoguinejského (Pan troglodytes verus) a v Pavilonu indických zvířat 31. prosince samice binturonga (Arctictis binturong). Žel v těchto případech se odchovy nevydařily.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Samice šimpanze krátce po porodu nečekaně mládě usmrtila. Ostravská skupina šimpanzů aktuálně čítá sedm dospělých jedinců a jedno mládě – téměř dvouletého samečka narozeného v únoru 2019, o kterého jeho matka velmi starostlivě pečuje. Samice binturonga, která doposud úspěšně odchovala tři mláďata, tentokrát porodila ještě v době, kdy stále pečuje o své v pořadí čtvrté mládě, mladou samičku narozenou loni v dubnu. Právě to byl asi důvod, proč svému dalšímu vrhu nevěnovala dostatečnou péči a mláďata nakonec uhynula. U této cibetkovité šelmy se mladí jedinci osamostatňují až okolo jednoho roku, proto nebylo možné od matky oddělit loňské mládě, o které se celou dobu příkladně starala, resp. stále ještě stará. Mohlo by to mít negativní vliv na budoucí život mladé samičky a její následné zapojení do další reprodukce."

Chovatelé doufají, že své další potomky samice opět úspěšně odchová. Naopak první mládě narozené v Zoo Ostrava v novém roce prospívá. Je jím samička axise indického (Axis axis), která přišla na svět 2. ledna.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "V současné době chová zoo dvě skupiny těchto jelenů. Mládě se narodilo ve stádě na safari, kam se návštěvníci mohou podívat jen v letním období při okružní jízdě safari expresem. Axisi obývají výběh Indie. Nyní je celá skupina v zimovišti, kde mají v případě chladného počasí k dispozici temperovanou stáj. Druhá skupina axisů je k vidění ve výběhu Indie zblízka u restaurace Saola."

Druhým mládětem roku 2022 je hulman posvátný (Semnopithecus entellus), který se narodil v chovatelsko-expozičním komplexu Čitván 5. ledna. Jeho pohlaví zatím není známo. Ostravská skupina těchto sociálně žijících primátů je už několik let nejpočetnější chovnou skupinou tohoto druhu v rámci zoologických zahrad sdružených v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA) i na světě. S novým mládětem čítá 35 jedinců, což je historicky nejvyšší počet jedinců v Zoo Ostrava.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000029300/zoo-ostrava-ma-spousty-novych-mladat-zazila-ale-i-nekolik-smutnych-umrti