Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava opět podpoří talentované výjimečné vysokoškolské studenty

Ostrava-město |

V rámci projektu Talent roku ocení Ostrava deset studentů, kteří mají trvalý pobyt na území Ostravy, ale studují na různých českých i zahraničních školách. Společným jmenovatelem oceněných jsou excelentní studijní výsledky, práce ve výzkumných týmech i publikování odborných statí.

Podávat přihlášky do programu bylo možné do konce října 2021. Celkem se přihlásilo 28 studentů, z toho šest studentů bakalářského či magisterského stupně a 22 studentů doktorských oborů. Podané návrhy posuzovala komise pro vzdělávání, vědu a výzkum a náměstkyně primátora pro školství a sport. Odborníci hodnotili jak studijní výsledky, publikační činnost či vědecké úspěchy, tak společensky prospěšné aktivity studentů.

Andrea Hoffmannová, náměstkyně pro školství a sport: "Talent roku je program, který nahradil dlouholetý projekt Stipendia města Ostravy. Díky finanční podpoře se mohou studenti intenzivně věnovat studiu, výzkumu a všem souvisejícím aktivitám. Finanční prostředky ve výši jednoho milionu korun, které jsme studentům spravedlivě rozdělili, jsou zahrnuty v rozpočtu města na rok 2022."

Všichni ocenění studenti mají perfektní studijní výsledky a zároveň inspirativní životní příběhy. 

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Někteří se věnují tlumočení či textování písní, jiní už teď excelují v přírodovědných oborech a píší vysoce hodnocené vědecké články. Samozřejmostí je dovzdělávání se na prestižních zahraničních univerzitách. Každý z oceněných studentů dostal 100 tisíc korun, které mohou dále použít na rozvoj svého vzdělávání.

Mezi oceněnými je například studentka kosmické fyziky na katedře povrchů a plazmatu. 

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Absolvovala stáže v Toulouse, věnovala se zpracování plazmových měření ze sondy Mars- Express. Další stáže se zúčastnila v Cambridge, zpracovávala data družice. Vyvinula algoritmy pro zpracování plazmových dat získaných družicemi Helios, nyní pokračuje v dalším vývoji těchto algoritmů. Věnuje se simulaci odezvy monitorů slunečního větru a podílí se na návrhu konstrukce těchto instrumentů. Objevila nový proces, který může probíhat v meziplanetárním prostředí a jehož důsledky jsou pozorovány na velkých škálách například v oblastech interakce různě rychlých proudů slunečního větru."

Další oceněnou je studentka všeobecného lékařství Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Zabývá se výzkumem zaměřeným na vývoj nové lokální terapie myelomové kostní nemoci ve výzkumném a vývojovém centru pro buněčnou terapii v hematologii a onkologii. Podílela se na přípravách několika ročníků mezinárodní konference Multiple Myeloma and Cell Therapy Workshop v Ostravě. Působí ve výzkumné laboratoři, publikuje na vědeckých konferencích.

Nahlásit chybu


K tématu

Projektová výuka je zábavnější. Jen škoda, že v současném školství nemá místo

28. dubna 2023 8:18 | Opava | Katka Geryková

Studenti druhých ročníků Slezského gymnázia v Opavě si vyzkoušeli tzv. projektové vyučování. V jednotlivých hodinách učitelé propojili hned několik předmětů a také sjednotili teorii s praxí. Hodiny byly pestřejší a žáky i více bavily.

Vysokoškoláci zvou na Majáles Ostrava na Slezskoostravský hrad

2. května 2023 16:15 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

S oslavami příchodu jara se pojí také další pravidelná akce. Tentokrát v režii studentů obou vysokých škol, kteří jako jedni z mála v České republice pořádají ještě oficiální studentský Majáles. Ten letos proběhne na Slezskoostravském hradě. Poprvé o víkendu, v sobotu 13. května.

Studenti Ostravské univerzity se školí na budoucí záchranáře

5. května 2023 12:41 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

První skupina studentů bakalářského oboru Zdravotnického záchranářství z Ostravské univerzity absolvovala v uplynulých dnech úvodní vzdělávání v rámci své povinné praxe. Budoucím kolegům se přitom před prvními zkušenostmi skutečné práce v terénu věnují školitelé Vzdělávacího a výcvikového střediska Zdravotnické záchranné služby MSK.


O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Ostrava opět podpoří talentované výjimečné vysokoškolské studenty
Vydáno 20. ledna 2022 16:19, Ostrava-město, Jiří Cileček
V rámci projektu Talent roku ocení Ostrava deset studentů, kteří mají trvalý pobyt na území Ostravy, ale studují na různých českých i zahraničních školách. Společným jmenovatelem oceněných jsou excelentní studijní výsledky, práce ve výzkumných týmech i publikování odborných statí.

ilustrační snímek; zdroj foto: Pixabay.com

Podávat přihlášky do programu bylo možné do konce října 2021. Celkem se přihlásilo 28 studentů, z toho šest studentů bakalářského či magisterského stupně a 22 studentů doktorských oborů. Podané návrhy posuzovala komise pro vzdělávání, vědu a výzkum a náměstkyně primátora pro školství a sport. Odborníci hodnotili jak studijní výsledky, publikační činnost či vědecké úspěchy, tak společensky prospěšné aktivity studentů.

Andrea Hoffmannová, náměstkyně pro školství a sport: "Talent roku je program, který nahradil dlouholetý projekt Stipendia města Ostravy. Díky finanční podpoře se mohou studenti intenzivně věnovat studiu, výzkumu a všem souvisejícím aktivitám. Finanční prostředky ve výši jednoho milionu korun, které jsme studentům spravedlivě rozdělili, jsou zahrnuty v rozpočtu města na rok 2022."

Všichni ocenění studenti mají perfektní studijní výsledky a zároveň inspirativní životní příběhy. 

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Někteří se věnují tlumočení či textování písní, jiní už teď excelují v přírodovědných oborech a píší vysoce hodnocené vědecké články. Samozřejmostí je dovzdělávání se na prestižních zahraničních univerzitách. Každý z oceněných studentů dostal 100 tisíc korun, které mohou dále použít na rozvoj svého vzdělávání.

Mezi oceněnými je například studentka kosmické fyziky na katedře povrchů a plazmatu. 

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Absolvovala stáže v Toulouse, věnovala se zpracování plazmových měření ze sondy Mars- Express. Další stáže se zúčastnila v Cambridge, zpracovávala data družice. Vyvinula algoritmy pro zpracování plazmových dat získaných družicemi Helios, nyní pokračuje v dalším vývoji těchto algoritmů. Věnuje se simulaci odezvy monitorů slunečního větru a podílí se na návrhu konstrukce těchto instrumentů. Objevila nový proces, který může probíhat v meziplanetárním prostředí a jehož důsledky jsou pozorovány na velkých škálách například v oblastech interakce různě rychlých proudů slunečního větru."

Další oceněnou je studentka všeobecného lékařství Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Zabývá se výzkumem zaměřeným na vývoj nové lokální terapie myelomové kostní nemoci ve výzkumném a vývojovém centru pro buněčnou terapii v hematologii a onkologii. Podílela se na přípravách několika ročníků mezinárodní konference Multiple Myeloma and Cell Therapy Workshop v Ostravě. Působí ve výzkumné laboratoři, publikuje na vědeckých konferencích.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000029496/ostrava-opet-podpori-talentovane-vyjimecne-vysokoskolske-studenty