Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava zažije další halové mistrovství juniorů a dorostu v atletice

Ostrava-město |

Ostravská atletická hala bude o nadcházejícím víkendu hostit mistrovství České republiky juniorů, juniorek, dorostenců a dorostenek, kde bude startovat hned několik atletů, kteří nás loni úspěšně reprezentovali na mládežnických vrcholech.

V průběhu sobotního programu bývá tradičně v permanenci hlavně sprinterská rovinka.

Petr Jelínek, mluvčí Českého atletického svazu: "V kategorii juniorů bude jistě jedním z vrcholů šedesátka překážek, na které se představí osmý z loňského juniorského světového šampionátu na stodesítce s ploty Štěpán Schubert (SB 7.96). Pod osm vteřin se letos dostal také Jonáš Kolomazník (7.92) a vůbec nejrychlejším časem z nabitého startovního pole se může pyšnit Šimon Weiser, jenž se dostal výkonem 7.85 už na sedmou příčku českých juniorských tabulek v této disciplíně."

Ještě výše figuruje této dlouhodobé statistice hlavní favorit hladké šedesátky Filip Jarolímek. Ten zazářil hlavně na mítinku Jablonecká hala, kde zdatně konkuroval takovým jménům, jako jsou Jan Veleba či Zdeněk Stromšík a odměnou mu byl osobák 6.75, díky kterému je třetím nejrychlejším juniorem historie ve sprintu na 60 metrů. Vyrovnaným soupeřem by mu mohl být Ondřej Veselý, jenž se letos dokázal zlepšit na 6.86.

Petr Jelínek, mluvčí Českého atletického svazu: "Na trojce juniorů uvidíme hned tři borce, kteří nás v minulém roce reprezentovali na mezinárodních mládežnických vrcholech. Nejlépe si vedl stýplař Tomáš Habarta, který byl desátý na MSJ v Nairobi i na MEJ v Tallinnu. Na evropském šampionátu kategorie do 20 let postoupil do finále také David Šlapák a bylo to právě na hladké trojce. Třetím do party bude Matěj Hřebačka, jenž si doběhl v Tallinnu pro čtrnácté místo na pětce."

Velmi zajímavý čas se dá očekávat také na čtvrtce juniorů, kde bude chtít potvrdit papírové předpoklady osmý z MEJ v Tallinnu Tadeáš Plaček. Brněnský sprinter se s letošním halovým osobákem 47.64 posunul na dělené třetí místo historických tabulek své kategorie.

Petr Jelínek, mluvčí Českého atletického svazu: "Také mezi juniorkami se můžeme těšit na rychlé sprinty. Na šedesátce by se o to měla postarat hlavně osmá z MSJ v Nairobi a členka rekordní štafety na 4x100 metrů Eva Kubíčková, která už letos opakovaně prolétla tuto distanci za 7.47. Ovšem o pouhé tři setiny je letos pomalejší Karolína Maňasová, pro níž je ostravská hala tou domácí. Na dvoustovce je pak hlavní kandidátkou na titul semifinalistka z MSJ i MEJ Tereza Lamačová. Také ona se loni podílela na překonání juniorského národního rekordu se sprinterskou štafetou."

Půlkařka Pavla Štoudková bude obhajovat juniorský titul z loňského roku. Tehdy ho navíc ozdobila novým rekordem šampionátu 2:09.60 a jeho další posunutí jistě v silách semifinalistky z Nairobi je. Bude však mít velmi silné soupeřky. Hana Borová například loni triumfovala v kategorii dorostenek též v rekordu mistrovství 2:11.01 a k hranici 2:10 se blíží také Barbora Svobodová.

Petr Jelínek, mluvčí Českého atletického svazu: "Velkou nadějí pořadatelského oddílu na zisk titulu je koulařka Katrin Brzyszkowská, která byla loni ve finále juniorského světového i evropského šampionátu. Tato disciplína bude velmi zajímavá také v kategorii dorostenek, kde olomoucká Martina Mazurová v průběhu celé sezóny ostřeluje letitý národní rekord Petry Juráškové. Tříkilovým náčiním se přiblížila vrhem 16.74 k rekordnímu zápisu už na pouhých sedm centimetrů."

Další závodnicí, které se na loňském halovém gigantu podařilo překonat rekord mistrovství je dorostenecká tyčkařka Viktorie Ondrová. Ta před rokem zvítězila výkonem 386 centimetrů a pod otevřeným nebem se pak dokázala probít do finále i na MEJ v Tallinnu. Letos má na svém kontě zatím nejlépe 380 centimetrů.

Petr Jelínek, mluvčí Českého atletického svazu: "Velmi nabitý mistrovský program má před sebou sprinter a překážkář Matyáš Zach. Jeho parádní disciplínou je hlavně šedesátka překážek, kde letos opakovaně posunoval hodnotu dorosteneckého národního rekordu až na 7.75, a to je v této kategorii teprve prvním rokem. V průběhu sobotního programu zaklekne také do bloků hladké šedesátky. I zde je hlavním favoritem, když v této sezóně zatím jako jediný srazil svůj čas pod sedm vteřin (6.94). Nejtěžší to pak bude mít nejspíš na dvoustovce. V této disciplíně sice díky osobáku 21.96 dělí sedmou příčku historických dorosteneckých tabulek, ale proti němu se postaví sprinter, který je na tom ještě lépe."

Slávista Jan Šulc je s letošním výkonem 21.86 třetím nejrychlejším dorostencem historie na této trati.

Nahlásit chybu


K tématu

Zlatá Tretra bude nabitá hvězdami. Mohou padnout i světové rekordy

29. května 2023 10:05 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Už za necelý měsíc se stane Ostrava centrem světové atletiky. Koná se Zlatá Tretra - nejvýznamnější atletický mítink v naší zemi, který bude opět nabitý hvězdami. Díky příznivé ceně vstupenek se dají očekávat i plné tribuny, které poženou sportovce ke světovým výkonům.

Zlatá tretra bude hostiti největší hvězdy světové atletiky. Vítkovická atletika zároveň oslaví 100 let

11. března 2024 9:04 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Květen letošního roku bude v našem kraji ve znamení světových sportovních akcí. Po MS v ledním hokeji přijde na řadu koncem května mezinárodní atletický mítink Zlatá tretra. 63. ročník bude zároveň oslavou stoletého výročí od založení vítkovické atletiky.

Historicky první Mistrovství ČR v Nordic Walking proběhlo v Bruntále

14. května 2023 22:29 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále proběhlo historicky vůbec první mezinárodní Mistrovství ČR ve sportu s názvem Nordic Walking. Znalci vědí, že se jedná o chůzi s holemi. Sport vznikl původně ve Finsku a v posledních letech se masivně rozšiřuje po celém světě. Bruntálského otevřeného mistrovství se účastnilo více než 160 závodníků všech věkových kategorií.


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

17. dubna 2024 20:00 | Rychvald | Michal Slonina | Rychvaldský miniexpres

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

SPŠ elektrotechniky a informatiky představila nové učebny

17. dubna 2024 21:40 | Ostrava-město | Tomáš Tikal | Studuj u nás

SPŠ elektrotechniky a informatiky v Ostravě patří k páteřním školám, které se zapojily do projektu Inovační centrum pro transformaci vzdělávání. Díky tomu získala moderní učebnu a také založila vlastní školní firmu.

K zápisům do prvních tříd došlo na Slezské 171 dětí, otevře se sedm tříd

Slezskoostravské předškoláky čekal v minulém týdnu zápis do prvních tříd. Letošní ročník byl silnější a k zápisu se tak dostavilo celkem 171 dětí. Největší zájem byl tradičně o Základní školu Bohumínská.

Studenti hladnovského gymnázia se možná podívají do Afriky, jejich projekt podporuje školu v Tanzánii

Studenti hladnovského gymnázia pracují na speciálním projektu, který spojuje slezskoostravskou školu s tanzanskou školou Mlondwe. Jmenuje se Hakuna Matata a studenti gymnázia díky němu možná brzy vycestují rovnou do Afriky.

Mezinárodní festival filmů o lidských právech Jeden svět je opět v Ostravě

17. dubna 2024 12:30 | Ostrava-Centrum | Michal Slonina | Kulturní okénko

V Ostravě začal další ročník mezinárodního filmového festivalu Jeden svět. Promítá filmy o lidských právech v celkem 48 městech v České republice a jedná se o největší festival svého druhu na světě.

Platforma Move Ostrava zve na své programy, nejbližším bude představení s názvem Sen

17. dubna 2024 12:00 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Move Ostrava je platformou podporující rozvoj múzických umění. Zaměřená je na diváky i profesionální umělce a v Ostravě funguje už více než 10 let. Ve svých projektech propojuje současný tanec, fyzické divadlo a nový cirkus.

V Ostravě se bude hrát špičkový tenis. Turnaj Ostra Group Open má bohatou tradici

17. dubna 2024 11:54 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Do Ostravy se sjedou špičkoví tenisté, aby se utkali o titul na 21. ročníku turnaje Ostra Group Open druhé nejvyšší světové kategorie Challenger. Loňské vítězství bude obhajovat český tenista Zdeněk Kolář.

Ostrava zažije další halové mistrovství juniorů a dorostu v atletice
Vydáno 16. února 2022 16:19, Ostrava-město, Jiří Cileček
Ostravská atletická hala bude o nadcházejícím víkendu hostit mistrovství České republiky juniorů, juniorek, dorostenců a dorostenek, kde bude startovat hned několik atletů, kteří nás loni úspěšně reprezentovali na mládežnických vrcholech.

zdroj foto: atletika.cz

V průběhu sobotního programu bývá tradičně v permanenci hlavně sprinterská rovinka.

Petr Jelínek, mluvčí Českého atletického svazu: "V kategorii juniorů bude jistě jedním z vrcholů šedesátka překážek, na které se představí osmý z loňského juniorského světového šampionátu na stodesítce s ploty Štěpán Schubert (SB 7.96). Pod osm vteřin se letos dostal také Jonáš Kolomazník (7.92) a vůbec nejrychlejším časem z nabitého startovního pole se může pyšnit Šimon Weiser, jenž se dostal výkonem 7.85 už na sedmou příčku českých juniorských tabulek v této disciplíně."

Ještě výše figuruje této dlouhodobé statistice hlavní favorit hladké šedesátky Filip Jarolímek. Ten zazářil hlavně na mítinku Jablonecká hala, kde zdatně konkuroval takovým jménům, jako jsou Jan Veleba či Zdeněk Stromšík a odměnou mu byl osobák 6.75, díky kterému je třetím nejrychlejším juniorem historie ve sprintu na 60 metrů. Vyrovnaným soupeřem by mu mohl být Ondřej Veselý, jenž se letos dokázal zlepšit na 6.86.

Petr Jelínek, mluvčí Českého atletického svazu: "Na trojce juniorů uvidíme hned tři borce, kteří nás v minulém roce reprezentovali na mezinárodních mládežnických vrcholech. Nejlépe si vedl stýplař Tomáš Habarta, který byl desátý na MSJ v Nairobi i na MEJ v Tallinnu. Na evropském šampionátu kategorie do 20 let postoupil do finále také David Šlapák a bylo to právě na hladké trojce. Třetím do party bude Matěj Hřebačka, jenž si doběhl v Tallinnu pro čtrnácté místo na pětce."

Velmi zajímavý čas se dá očekávat také na čtvrtce juniorů, kde bude chtít potvrdit papírové předpoklady osmý z MEJ v Tallinnu Tadeáš Plaček. Brněnský sprinter se s letošním halovým osobákem 47.64 posunul na dělené třetí místo historických tabulek své kategorie.

Petr Jelínek, mluvčí Českého atletického svazu: "Také mezi juniorkami se můžeme těšit na rychlé sprinty. Na šedesátce by se o to měla postarat hlavně osmá z MSJ v Nairobi a členka rekordní štafety na 4x100 metrů Eva Kubíčková, která už letos opakovaně prolétla tuto distanci za 7.47. Ovšem o pouhé tři setiny je letos pomalejší Karolína Maňasová, pro níž je ostravská hala tou domácí. Na dvoustovce je pak hlavní kandidátkou na titul semifinalistka z MSJ i MEJ Tereza Lamačová. Také ona se loni podílela na překonání juniorského národního rekordu se sprinterskou štafetou."

Půlkařka Pavla Štoudková bude obhajovat juniorský titul z loňského roku. Tehdy ho navíc ozdobila novým rekordem šampionátu 2:09.60 a jeho další posunutí jistě v silách semifinalistky z Nairobi je. Bude však mít velmi silné soupeřky. Hana Borová například loni triumfovala v kategorii dorostenek též v rekordu mistrovství 2:11.01 a k hranici 2:10 se blíží také Barbora Svobodová.

Petr Jelínek, mluvčí Českého atletického svazu: "Velkou nadějí pořadatelského oddílu na zisk titulu je koulařka Katrin Brzyszkowská, která byla loni ve finále juniorského světového i evropského šampionátu. Tato disciplína bude velmi zajímavá také v kategorii dorostenek, kde olomoucká Martina Mazurová v průběhu celé sezóny ostřeluje letitý národní rekord Petry Juráškové. Tříkilovým náčiním se přiblížila vrhem 16.74 k rekordnímu zápisu už na pouhých sedm centimetrů."

Další závodnicí, které se na loňském halovém gigantu podařilo překonat rekord mistrovství je dorostenecká tyčkařka Viktorie Ondrová. Ta před rokem zvítězila výkonem 386 centimetrů a pod otevřeným nebem se pak dokázala probít do finále i na MEJ v Tallinnu. Letos má na svém kontě zatím nejlépe 380 centimetrů.

Petr Jelínek, mluvčí Českého atletického svazu: "Velmi nabitý mistrovský program má před sebou sprinter a překážkář Matyáš Zach. Jeho parádní disciplínou je hlavně šedesátka překážek, kde letos opakovaně posunoval hodnotu dorosteneckého národního rekordu až na 7.75, a to je v této kategorii teprve prvním rokem. V průběhu sobotního programu zaklekne také do bloků hladké šedesátky. I zde je hlavním favoritem, když v této sezóně zatím jako jediný srazil svůj čas pod sedm vteřin (6.94). Nejtěžší to pak bude mít nejspíš na dvoustovce. V této disciplíně sice díky osobáku 21.96 dělí sedmou příčku historických dorosteneckých tabulek, ale proti němu se postaví sprinter, který je na tom ještě lépe."

Slávista Jan Šulc je s letošním výkonem 21.86 třetím nejrychlejším dorostencem historie na této trati.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000029898/ostrava-zazije-dalsi-halove-mistrovstvi-junioru-a-dorostu-v-atletice