Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravská městská jatka začínají psát nový příběh, rezervujte si jejich prohlídku

Ostrava-město |

V rekonstruované budově bývalých městských jatek v Ostravě byla provedena kolaudační prohlídka. Město připravilo výjimečnou možnost představit památkově chráněnou budovu před tím, než v září zahájí svou činnost galerie PLATO. V průběhu Měsíce otevřených dveří si zájemci mohou prohlédnou rekonstruovanou, a zatím zcela prázdnou historickou budovu, bez dalšího mobiliáře. Měsíc otevřených dveří započne 16. května v 17 hodin slavnostním předáním stavby a vernisáží připravených výstav.

Od 16. května do 10. června si budou moci lidé prohlédnou i dvě připravené výstavy. Všechny konané akce jsou zdarma, program připravilo město Ostrava ve spolupráci s galerií PLATO a Městským ateliérem prostorového plánování a architektury.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V úterý 17. května v 17 hodin je připravena debata s architektem Robertem Koniecznym nesoucí název „Galerie Plato v kontextu dalších staveb KWK Promes.“ Před debatou od 15 do 16 hodin v úterý 17. května je připravena též komentovaná prohlídka pro studenty architektury českých univerzit. Ve středu 18. května jsou v době od 8.30 hodin do 9.30 hodin a od 10.30 hodin do 11.30 hodin připraveny prohlídky budovy pro školy, ve 14 hodin téhož dne prohlídky pro hotelové služby a v 17 hodin pak čeká zájemce prohlídka objektu s ředitelem PLATO Markem Pokorným."

Školy si mohou budovu rekonstruovaných jatek prohlédnout také ve čtvrtek 19. května dopoledne v době od 8.30 hodin do 9.30 hodin a 10.30 hodin do 11.30 hodin.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V pátek 20. dubna si mohou bývalá jatka prohlédnout diváci České televize díky pořadu Dobré ráno a Sama doma, vysílaných přímo z budovy rekonstruovaných jatek. V 9 hodin 20. května zveme na prohlídku historické budovy a ranní kávu s primátorem města Tomášem Macurou. V pátek jsou připraveny i komentované prohlídky s historiky a památkáři Romanou Rosovou a Martinem Strakošem, autory stavebně-historického průzkumu jatek. Páteční aktivity pak uzavře večer Okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu s názvem „Jatka už se nevybulí.“ Nejen příznivci architektury si svá místa na připravených akcích mohou již zarezervovat."

Jedinečná možnost seznámit se s historií tohoto místa čeká i na rodiny s dětmi, neboť v jediném víkendu 21. a 22. května jsou připraveny dopoledne v 10 hodin (po oba dny) speciální prohlídky pro rodiny s dětmi. Po celou dobu Měsíce otevřených dveří od 16. května do 10. června jsou připraveny dvě zajímavé výstavy.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Letos uplyne 141 let od okamžiku, kdy na samém konci Stodolní ulice vyrostla nejstarší, tehdy skromná část areálu městských jatek. Byla zařízena pouze na porážku hovězího dobytka...A tak první výstava nesoucí název „Reaktivace: městská jatka a jejich okolí“ přiblíží návštěvníkům právě historii objektu, ale i vizi nové městské čtvrti, která vznikne v příštích letech. Tvorbu autora návrhu přestavby jatek i jeho ateliéru Roberta Konieczneho nabídne výstava „Moving Architecture,“ která prezentuje zajímavosti ostravského i dalších projektů tohoto architekta."

Výstavy si zájemci mohou prohlédnout ve dnech 21. a 22. května od 10 do 18 hodin, od 23. května do 10. června ve dnech pondělí až pátek od 14 do 18 hodin. Vstup na všechny konané akce je zdarma, vzhledem ke kapacitnímu omezení je však k doprovodným akcím nutná rezervace. Zájemci naleznou kýžené detailní informace k programu a způsobu rezervace na jednotlivé akce na webu města a webu galerie PLATO.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Připomeneme, že stavební práce byly zahájeny v dubnu 2020 a náklady na rekonstrukci dosáhly 190,8 korun bez DPH. Unikátní bývalá městská jatka byla přestavěna dle návrhu polského studia KWK Promes architekta Roberta Konieczného. Výjimečný historický objekt po přestavbě nabízí jedinečný systém otočných stěn, který nabídne výstavní sály samostatně či propojené. V budově neschází zázemí pro vzdělávací programy škol a přednášky, kavárna či administrativní prostory. V dalších měsících bude upravován i veřejný prostor kolem budovy, kterou obklopí zeleň."

V lokalitě vyroste v dalších letech nová městská čtvrť.

Nahlásit chybu


K tématu

V Ostravě kvete první brownfieldová zahrada v Česku. Do plné krásy dospěje za sedm let

1. července 2023 8:08 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Vloni v září ostravská městská galerie PLATO otevřela návštěvníkům prostor zrekonstruované budovy bývalých jatek. Letos na jaře se k životu probudila i 9 tisíc metrů čtverečních velká plocha, která ji obklopuje. Zahrada s permakulturními prvky do Ostravy vnesla zcela novou veřejnou městskou zeleň.

Do nových prostor ostravské galerie PLATO přišlo za rok přes 23 tisíc lidí

15. října 2023 18:42 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Když v září 2022 městská galerie současného umění PLATO zahajovala provoz v novém sídle, čerstvě zrekonstruované budově bývalých jatek, vzduch vibroval nejen radostí, ale také napjatým očekáváním. Ohlasy za prvních dvanáct měsíců jednoznačně dokládají, že nová podoba instituce Ostravu definitivně propsala do kulturní mapy Česka. Přivítala totiž přes 23 tisíc návštěvníků.

Galerie Plato je mezi nejvýznamnějšími stavbami Evropy. Rekonstrukci navrhl polský architekt Konieczny

30. ledna 2024 10:36 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Zdařilá rekonstrukce bývalých městských Jatek a jejich přeměna na Galerii Plato v Ostravě už získala řadu nejrůznějších ocenění. Nyní je ale ve hře i o to nejvýznamnější. Plato totiž bylo vybráno do užšího kola Cen Evropské unie, kde své stavby přihlásilo 38 zemí.


Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

Dnes 12:12 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

Včera 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Nemocnice Karviná-Ráj připravila pro páry čekající potomka předporodní pokoj v porodnici

Nemocnice Karviná-Ráj investovala peníze do vybudování předporodního pokoje pro páry, které čekají na příchod svého potomka. Po celou dobu hospitalizace, v době porodu i po porodu, tak nemusí být partneři vůbec separováni.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Včera 15:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Blíží se zápisy do mateřských škol. Registrace žádostí začala 19. dubna

Blíží se termín pro zápisy dětí do mateřských škol. V Ostravě ho má většina školek stanoven na 6. a 7. května, je ale nutné dítě nejprve registrovat do celoměstského portálu. Rodiče ale nemusejí mít obavy, protože míst je dostatek.

Ostrava považuje rozvoj cyklodopravy za jednu z priorit. Zásadní je ale bezpečnost

Rozvoj cyklodopravy je jednou z priorit vedení města. S tím samozřejmě souvisí bezpečnost, protože cyklisté považují za nejdůležitější, aby je při jízdě neohrožovala auta. Město proto klade důraz na kvalitní cyklostezky a pomáhají také strážníci, kteří se v rámci různých projektů a akcí na cykodopravu zaměřují.

Ostrava podpoří začínající podnikatele. Inspirace vzešla z programu Řemeslný akcelerátor

Ostrava chce pomoci začínajícím podnikatelům a proto vyhlásila nový dotační program. Jeho cílem je zvýšení konkurenceschopnosti, podpora inovací a technologií, ale také rozvoj podnikatelského prostředí.

Dny památek zaměřené na historii městského obvodu Ostrava-Jih se konaly už po deváté

Již 9. ročník festivalu Dny památek na Jihu se konal od čtvrtka do neděle. Zahrnoval foto-přednášky, prohlídky bytového muzea či komentované vycházky. Festivalem provázel kronikář obvodu Petr Lexa Přendík.

Bikesharing je v Ostravě oblíbenou formou dopravy

Bikesharing v Ostravě funguje už šestým rokem a získal si obrovskou oblibu. Jen za loňský byla kola společnosti Nextbike vypůjčena uživateli téměř v půl milionech případů a většinou svou trasu zvládli do 15 minut.

Ostravská městská jatka začínají psát nový příběh, rezervujte si jejich prohlídku
Vydáno 1. května 2022 17:29, Ostrava-město, Jiří Cileček
V rekonstruované budově bývalých městských jatek v Ostravě byla provedena kolaudační prohlídka. Město připravilo výjimečnou možnost představit památkově chráněnou budovu před tím, než v září zahájí svou činnost galerie PLATO. V průběhu Měsíce otevřených dveří si zájemci mohou prohlédnou rekonstruovanou, a zatím zcela prázdnou historickou budovu, bez dalšího mobiliáře. Měsíc otevřených dveří započne 16. května v 17 hodin slavnostním předáním stavby a vernisáží připravených výstav.

zdroj foto: Magistrát města Ostravy/Lukáš Kaboň

Od 16. května do 10. června si budou moci lidé prohlédnou i dvě připravené výstavy. Všechny konané akce jsou zdarma, program připravilo město Ostrava ve spolupráci s galerií PLATO a Městským ateliérem prostorového plánování a architektury.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V úterý 17. května v 17 hodin je připravena debata s architektem Robertem Koniecznym nesoucí název „Galerie Plato v kontextu dalších staveb KWK Promes.“ Před debatou od 15 do 16 hodin v úterý 17. května je připravena též komentovaná prohlídka pro studenty architektury českých univerzit. Ve středu 18. května jsou v době od 8.30 hodin do 9.30 hodin a od 10.30 hodin do 11.30 hodin připraveny prohlídky budovy pro školy, ve 14 hodin téhož dne prohlídky pro hotelové služby a v 17 hodin pak čeká zájemce prohlídka objektu s ředitelem PLATO Markem Pokorným."

Školy si mohou budovu rekonstruovaných jatek prohlédnout také ve čtvrtek 19. května dopoledne v době od 8.30 hodin do 9.30 hodin a 10.30 hodin do 11.30 hodin.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "V pátek 20. dubna si mohou bývalá jatka prohlédnout diváci České televize díky pořadu Dobré ráno a Sama doma, vysílaných přímo z budovy rekonstruovaných jatek. V 9 hodin 20. května zveme na prohlídku historické budovy a ranní kávu s primátorem města Tomášem Macurou. V pátek jsou připraveny i komentované prohlídky s historiky a památkáři Romanou Rosovou a Martinem Strakošem, autory stavebně-historického průzkumu jatek. Páteční aktivity pak uzavře večer Okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu s názvem „Jatka už se nevybulí.“ Nejen příznivci architektury si svá místa na připravených akcích mohou již zarezervovat."

Jedinečná možnost seznámit se s historií tohoto místa čeká i na rodiny s dětmi, neboť v jediném víkendu 21. a 22. května jsou připraveny dopoledne v 10 hodin (po oba dny) speciální prohlídky pro rodiny s dětmi. Po celou dobu Měsíce otevřených dveří od 16. května do 10. června jsou připraveny dvě zajímavé výstavy.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Letos uplyne 141 let od okamžiku, kdy na samém konci Stodolní ulice vyrostla nejstarší, tehdy skromná část areálu městských jatek. Byla zařízena pouze na porážku hovězího dobytka...A tak první výstava nesoucí název „Reaktivace: městská jatka a jejich okolí“ přiblíží návštěvníkům právě historii objektu, ale i vizi nové městské čtvrti, která vznikne v příštích letech. Tvorbu autora návrhu přestavby jatek i jeho ateliéru Roberta Konieczneho nabídne výstava „Moving Architecture,“ která prezentuje zajímavosti ostravského i dalších projektů tohoto architekta."

Výstavy si zájemci mohou prohlédnout ve dnech 21. a 22. května od 10 do 18 hodin, od 23. května do 10. června ve dnech pondělí až pátek od 14 do 18 hodin. Vstup na všechny konané akce je zdarma, vzhledem ke kapacitnímu omezení je však k doprovodným akcím nutná rezervace. Zájemci naleznou kýžené detailní informace k programu a způsobu rezervace na jednotlivé akce na webu města a webu galerie PLATO.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Připomeneme, že stavební práce byly zahájeny v dubnu 2020 a náklady na rekonstrukci dosáhly 190,8 korun bez DPH. Unikátní bývalá městská jatka byla přestavěna dle návrhu polského studia KWK Promes architekta Roberta Konieczného. Výjimečný historický objekt po přestavbě nabízí jedinečný systém otočných stěn, který nabídne výstavní sály samostatně či propojené. V budově neschází zázemí pro vzdělávací programy škol a přednášky, kavárna či administrativní prostory. V dalších měsících bude upravován i veřejný prostor kolem budovy, kterou obklopí zeleň."

V lokalitě vyroste v dalších letech nová městská čtvrť.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000031166/ostravska-mestska-jatka-zacinaji-psat-novy-pribeh-rezervujte-si-jejich-prohlidku