Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zoo Ostrava oslaví Den pro slony. Děti dostanou za vysloužilý elektrospotřebič vstupenku zdarma

Ostrava-město |

Sobota 13. srpna bude v ostravské zoologické zahradě patřit slonům. Pokud s sebou tento den vezmete nějaký vysloužilý elektrospotřebič, pomůžete chránit slony ve volné přírodě a zároveň získáte vstupenku do zoo pro děti zdarma. Akce se koná u příležitosti Mezinárodního dne slonů a Zoo Ostrava ji připravila společně s kolektivním systémem ELEKTROWIN a Moravskoslezským krajem.

Akce se koná u příležitosti Mezinárodního dne slonů a Zoo Ostrava ji připravila společně s kolektivním systémem Elektrowin a Moravskoslezským krajem.

Jana Strakošová, mluvčí Zoo Ostrava: "Jejím cílem je upozornit návštěvníky na nepříznivou situaci největších suchozemských savců ve volné přírodě a ukázat možnosti, jak může těmto majestátním zvířatům pomoci každý z nás. Do záchrany slonů se mohou lidé zapojit velmi jednoduše právě sběrem vysloužilých elektrospotřebičů, mobilů a dalších elektrozařízení. Recyklací těchto výrobků šetříme přirozené prostředí v Africe, kde žijí nejen sloni, ale i gorily a další vzácní živočichové. V těchto oblastech se totiž těží vzácné kovy pro výrobu elektronických zařízení, čímž dochází k rozsáhlé devastaci původních biotopů."

Odevzdáním vysloužilých elektrospotřebičů na správné místo (tj. do sběrných dvorů, speciálních kontejnerů na elektrozařízení nebo třeba právě v zoo) lze snížit poptávku po další těžbě, protože řadu materiálu je možné znovu využít. Akce se v Zoo Ostrava koná pravidelně již od roku 2010, za dobu trvání návštěvníci donesli více než 4 000 vysloužilých spotřebičů.

Jana Strakošová, mluvčí Zoo Ostrava: "Před zoologickou zahradou bude od 9. hodiny probíhat sběr starých a nefunkčních elektrospotřebičů. Za ně získají děti volný vstup do zoo (volná vstupenka bude platná pouze v den akce). Přinášet lze vysloužilý fén, holicí strojek, varnou konvici apod. Po celý den budou v areálu zoo probíhat zábavně-naučné aktivity, které pro malé i velké návštěvníky připravil Elektrowin. Týkat se budou samozřejmě správného nakládání s odpady, recyklace a dalšího využití odpadu."

U expozice Na statku bude dále stánek charitativní organizace Moment, kde si mohou zájemci pořídit oblečení, hračky a dekorace se sloní tématikou. Děti si budou moci vyrobit slona na památku. Výtěžek z prodeje bude určen projektu Save Elephants, jehož aktivity cílí na ochranu slonů ve střední Africe. Moment tento projekt podporuje dlouhodobě, a to i prostřednictvím prodeje oblečení které lidé odevzdávají už řadu let u východu ze Zoo Ostrava.

Jana Strakošová, mluvčí Zoo Ostrava: "Save-Elephants je nadále aktivní zejména v ochraně přírody a slonů ve třech státech střední Afriky – v Kongu-Brazzaville, v Kamerunu a v Čadu a též v České republice, kde se podílí na vzdělávání dětí a šíření osvěty mezi veřejností. Terénní činnost v Africe zahrnuje přímý boj proti pytlákům a překupníkům, monitoring území pomocí fotopastí, investigace ilegálního obchodu se slonovinou a dalšími artefakty z wildlife a práci s místními komunitami v okolí chráněných oblastí, kde pomáháme malozemědělcům s ostrahou jejich polí před slony (pomocí včelích úlů) a před hrochy (pomocí elektrické bariéry). Hlavními novými událostmi posledních měsíců je úspěšné vyšetřování a zatčení překupníka s lebkami lidoopů (goril a šimpanzů) v Kamerunu, import mnoha horských kol a terénního vozu z Česka do Konga, rozvoj aktivit spojených s hrochy v Čadu, pokračování expedic v rámci projektu „Dzamba ya lobi“ v Kongu a také monitoring a jednání s konžskými ministerstvy kvůli možnosti správy jednoho chráněného území, jehož ochrana však dlouhodobě v reálu neexistuje."

Sloni v ohrožení

Slon indický (Elephas maximus) původně obýval oblasti o rozloze 9 miliónů km2 (od Iráku k Číně a na jih po Cejlon). Přeměnou jejich přirozeného prostředí hlavně na zemědělskou půdu došlo k prudkému poklesu počtu zvířat i rostlin. Dnes žijí indičtí sloni na velice fragmentovaném území o celkové rozloze méně než 0,5 miliónů km2 – obývají tedy pouze 5 % původní plochy! Velikost volně žijící populace je odhadována na 50 000 jedinců. V Červeném seznamu jsou vedeni v kategorii „ohrožený“ (Endangered).

Slon africký (Loxodonta africana) obýval původně téměř celou Afriku (dokonce se vyskytoval i na Sahaře v době, kdy byla ještě zelená). Jejich stavy snižují zejména ilegální zabíjení a obchod se slonovinou, dále zábor půdy. Velikost volně žijící populace stále klesá a zatímco před pár lety byla odhadována na 600 000 jedinců, v současné době poklesla početnost na cca 415 000 jedinců. Každoročně je kvůli klům v Africe zabito 30 až 40 000 slonů, tj. asi 100 slonů denně! V Červeném seznamu byl slon africký savanový donedávna veden v kategorii „zranitelný“ (Vulnerable), aktuálně je už také řazen v kategorii „ohrožený“ (Endangered).

Nahlásit chybu


K tématu

V Zoo Ostrava bude Den pro slony, přineste vysloužilé oblečení a elektro

10. srpna 2023 16:58 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na sobotu 12. srpna připadá Mezinárodní den slonů, jehož cílem je upozornit na nepříznivou situaci těchto největších suchozemských savců ve volné přírodě. Den pro slony organizují u této příležitosti každoročně i mnohé zoologické zahrady. V ostravské zoo se akce uskuteční následující sobotu. Pokud se do zoo v Ostravě chystáte přijít, vezměte s sebou nějaký vysloužilý elektrospotřebič, pomůžete chránit slony ve volné přírodě a zároveň získáte vstupenku do zoo pro děti zdarma. Přibrat můžete i pěknou věc z šatníku, i tak jednoduše můžete slonům pomoci.

Zoo Ostrava zve v sobotu na oslavy Dne Země

20. dubna 2023 17:17 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Přesně na sobotu 22. dubna letos připadá světový Den Země. Oslavy svátku naší planety se pravidelně konají i v ostravské zoologické zahradě. Aktivity pro malé i velké návštěvníky se budou týkat jak jinak než ochrany přírody, obzvláště ovzduší a země, resp. půdy. Zájemcům představíme „Coalu“ či prauhel.

Ostravská zoo chová vzácné druhy, jedním z nich jsou outloni

23. dubna 2023 15:05 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Zoo Ostrava chová přes 450 druhů živočichů. Ne všechny ale mohou návštěvníci vidět. Řada z nich je chována mimo jejich zraky – v chovatelském zázemí. Některé dočasně, jiné trvale. Patří mezi ně i outloň malý, kterého získala zoo v loňském roce. Pár tohoto vzácného primáta se zde nedávno rozmnožil.


111 vyloučených z MHD při noční razii v Ostravě, nejčastěji jeli bez lístku

Dnes 10:01 | Ostrava-město | Jiří Cileček

903 zkontrolovaných cestujících v celkem 35 spojích, a z toho 111 vyloučených pasažérů za nedodržování přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku na sobotu. Noční akce probíhala na tramvajových linkách v Ostravě-Jihu a tramvajových linkách v centru města.

V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Ostrava chce novým projektem pomoci udržet školáky u vzdělávání

Dnes 11:50 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Prevence předčasných odchodů ze vzdělávání ve městě Ostrava. To je název nového projektu, který ve městě odstartoval loni v září. Běží 22 měsíců v pěti vybraných základních školách. Cílem aktivit je zvýšit školní úspěšnost žáků základních škol, ohrožených školním neúspěchem a snížení rizika jejich předčasného odchodu ze vzdělávání. Jedná se především o žáky pocházející ze sociálně znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí.

Den Země v Ostravě nabídl poučení i zábavu

Včera 16:03 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava oslavila Den Země. Návštěvníci zažili den plný zážitků, spojený s poznáváním světa kolem nás. Akci navštívili hlavně mateřské, základní a střední školy. Určena byla také veřejnosti.

Ostrava opět boxuje extraligu olympijského boxu, zápasy lákají na ty nejlepší

Extraliga boxu České boxerské asociace je oficiální nejvyšší soutěž olympijského boxu. Po letech se opět boxuje i v Ostravě a domácí zápasy jsou plné napětí a emocí. Hned první velký souboj přinesl výhru domácích proti Jihlavě.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Zoo Ostrava oslaví Den pro slony. Děti dostanou za vysloužilý elektrospotřebič vstupenku zdarma
Vydáno 9. srpna 2022 18:37, Ostrava-město, Jiří Cileček
Sobota 13. srpna bude v ostravské zoologické zahradě patřit slonům. Pokud s sebou tento den vezmete nějaký vysloužilý elektrospotřebič, pomůžete chránit slony ve volné přírodě a zároveň získáte vstupenku do zoo pro děti zdarma. Akce se koná u příležitosti Mezinárodního dne slonů a Zoo Ostrava ji připravila společně s kolektivním systémem ELEKTROWIN a Moravskoslezským krajem.

zdroj foto: Zoo Ostrava

Akce se koná u příležitosti Mezinárodního dne slonů a Zoo Ostrava ji připravila společně s kolektivním systémem Elektrowin a Moravskoslezským krajem.

Jana Strakošová, mluvčí Zoo Ostrava: "Jejím cílem je upozornit návštěvníky na nepříznivou situaci největších suchozemských savců ve volné přírodě a ukázat možnosti, jak může těmto majestátním zvířatům pomoci každý z nás. Do záchrany slonů se mohou lidé zapojit velmi jednoduše právě sběrem vysloužilých elektrospotřebičů, mobilů a dalších elektrozařízení. Recyklací těchto výrobků šetříme přirozené prostředí v Africe, kde žijí nejen sloni, ale i gorily a další vzácní živočichové. V těchto oblastech se totiž těží vzácné kovy pro výrobu elektronických zařízení, čímž dochází k rozsáhlé devastaci původních biotopů."

Odevzdáním vysloužilých elektrospotřebičů na správné místo (tj. do sběrných dvorů, speciálních kontejnerů na elektrozařízení nebo třeba právě v zoo) lze snížit poptávku po další těžbě, protože řadu materiálu je možné znovu využít. Akce se v Zoo Ostrava koná pravidelně již od roku 2010, za dobu trvání návštěvníci donesli více než 4 000 vysloužilých spotřebičů.

Jana Strakošová, mluvčí Zoo Ostrava: "Před zoologickou zahradou bude od 9. hodiny probíhat sběr starých a nefunkčních elektrospotřebičů. Za ně získají děti volný vstup do zoo (volná vstupenka bude platná pouze v den akce). Přinášet lze vysloužilý fén, holicí strojek, varnou konvici apod. Po celý den budou v areálu zoo probíhat zábavně-naučné aktivity, které pro malé i velké návštěvníky připravil Elektrowin. Týkat se budou samozřejmě správného nakládání s odpady, recyklace a dalšího využití odpadu."

U expozice Na statku bude dále stánek charitativní organizace Moment, kde si mohou zájemci pořídit oblečení, hračky a dekorace se sloní tématikou. Děti si budou moci vyrobit slona na památku. Výtěžek z prodeje bude určen projektu Save Elephants, jehož aktivity cílí na ochranu slonů ve střední Africe. Moment tento projekt podporuje dlouhodobě, a to i prostřednictvím prodeje oblečení které lidé odevzdávají už řadu let u východu ze Zoo Ostrava.

Jana Strakošová, mluvčí Zoo Ostrava: "Save-Elephants je nadále aktivní zejména v ochraně přírody a slonů ve třech státech střední Afriky – v Kongu-Brazzaville, v Kamerunu a v Čadu a též v České republice, kde se podílí na vzdělávání dětí a šíření osvěty mezi veřejností. Terénní činnost v Africe zahrnuje přímý boj proti pytlákům a překupníkům, monitoring území pomocí fotopastí, investigace ilegálního obchodu se slonovinou a dalšími artefakty z wildlife a práci s místními komunitami v okolí chráněných oblastí, kde pomáháme malozemědělcům s ostrahou jejich polí před slony (pomocí včelích úlů) a před hrochy (pomocí elektrické bariéry). Hlavními novými událostmi posledních měsíců je úspěšné vyšetřování a zatčení překupníka s lebkami lidoopů (goril a šimpanzů) v Kamerunu, import mnoha horských kol a terénního vozu z Česka do Konga, rozvoj aktivit spojených s hrochy v Čadu, pokračování expedic v rámci projektu „Dzamba ya lobi“ v Kongu a také monitoring a jednání s konžskými ministerstvy kvůli možnosti správy jednoho chráněného území, jehož ochrana však dlouhodobě v reálu neexistuje."

Sloni v ohrožení

Slon indický (Elephas maximus) původně obýval oblasti o rozloze 9 miliónů km2 (od Iráku k Číně a na jih po Cejlon). Přeměnou jejich přirozeného prostředí hlavně na zemědělskou půdu došlo k prudkému poklesu počtu zvířat i rostlin. Dnes žijí indičtí sloni na velice fragmentovaném území o celkové rozloze méně než 0,5 miliónů km2 – obývají tedy pouze 5 % původní plochy! Velikost volně žijící populace je odhadována na 50 000 jedinců. V Červeném seznamu jsou vedeni v kategorii „ohrožený“ (Endangered).

Slon africký (Loxodonta africana) obýval původně téměř celou Afriku (dokonce se vyskytoval i na Sahaře v době, kdy byla ještě zelená). Jejich stavy snižují zejména ilegální zabíjení a obchod se slonovinou, dále zábor půdy. Velikost volně žijící populace stále klesá a zatímco před pár lety byla odhadována na 600 000 jedinců, v současné době poklesla početnost na cca 415 000 jedinců. Každoročně je kvůli klům v Africe zabito 30 až 40 000 slonů, tj. asi 100 slonů denně! V Červeném seznamu byl slon africký savanový donedávna veden v kategorii „zranitelný“ (Vulnerable), aktuálně je už také řazen v kategorii „ohrožený“ (Endangered).

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000032773/zoo-ostrava-oslavi-den-pro-slony-deti-dostanou-za-vyslouzily-elektrospotrebic-vstupenku-zdarma