Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Okolí ostravské galerie PLATO nově obklopuje městská zahrada

Ostrava-město |

Zahrada, která tvoří veřejný prostor nově zrekonstruovaných jatek na galerii PLATO je hotová. Proměna původně nevzhledného okolí galerie začala v dubnu a nyní se prostranství kolauduje. Nový veřejný prostor nabídne příjemné místo k trávení volného času obyvatelům i návštěvníkům Ostravy.

V celé kráse se veřejný prostor s množstvím zasázené zeleně projeví příští jaro, kdy se čerstvě osázené plochy nejen zazelenají, ale postupně budou rozkvétat a lákat k procházkám. Prostor skýtá také využití v rámci uměleckých aktivit nebo vzdělávání při pěstění zasázených stromů. 

Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora: "Revitalizace veřejného prostoru kolem jatek je podstatnou částí proměny celé lokality, na jedné straně je to galerie PLATO ‚venku,‘ prostor pro umělecké intervence ve veřejném prostoru, na druhé straně nabízí městskou zahradu či park pro bydlící v okolních domech i zázemí pro budoucí zástavbu. Mám velkou radost, že se nám podařilo utvořit jedinečné veřejné prostranství v Ostravě, místo, kde uvidíte, ucítíte, zažijete něco nového, netradičního, další z míst v Ostravě, které můžete objevovat postupně."

Nynější podobu prostoru inspirovalo původní uspořádání budov, které byly následně zbourány a v místě zůstal jen nesourodý terén s rozličnými povrchy. Staly se ale základem pro aktuální optické dělení venkovního prostoru, současné cesty a chodníky.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Zatímco prapůvodní vizualizace přinášely pro okolí renovovaných bývalých jatek velké betonové plato, později zvítězilo přírodní řešení lokality v dosti netradičním pojetí. Prostranství je osázeno množstvím zeleně v podobě trávníků, lučních i léčivých bylin, keřů i stromů. Mezi trvalkami lze nalézt levanduli lékařskou, routu vonnou, šalvěj lékařskou, mátu peprnou, třapatkovku nachovou a řadu dalších rostlin."

Osázení celého prostoru probíhalo postupně, takže část ploch se už krásně zelená.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Uprostřed zeleně byla umístěna i vodní plocha v podobě malého jezírka, biotopu hojně osazeného vodními rostlinami. Zasázeny byly též staré odrůdy jabloní, které budou postupně tvarovány též v rámci výukových programů. Pro zálivku zeleně budou sloužit dvě podzemní akumulační nádrže, jež budou jímat vodu ze střech budovy jatek. Pro zamezení možnosti zatékání dešťové vody při vydatných či dlouhodobějších deštích do galerie, je celý prostor odvodněn drenážním systémem, který dešťovou vodu odvádí do zmíněných nádrží. "

Do místa byly vhodně zakomponovány i historické struskové kostky, nalezené při výkopových pracích kolem jatek. Komunikačním propojením galerie PLATO s ulicemi Porážková, Janáčkova a Masná jsou mlatové cesty a chodníky, na které navazují části komunikací ze zatravněných zasakovacích roštů.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Součástí veřejného prostranství je pět parkovacích míst (z toho jedno pro zdravotně handicapované). Pro zvýšení komfortu jsou zde umístěna dvě pítka s pitnou vodou. Prostor bude doplněn o tři kusy betonových historických patníků, nalezených při výkopových pracích spojených s rekonstrukcí vlastní budovy jatek. Celé prostranství je koncipováno jako pěší zóna. Galerie PLATO ji plánuje využívat pro své různorodé aktivity, vnitřní výstavní plochy rozšíří o venkovní expozice a činnosti s nimi spojené. Současně bude nově zrekonstruovaná plocha sloužit i veřejnosti jako místo odpočinku a relaxace."

Základní podobu prostoru navrhl architekt Robert Konieczny dle záměru samotné galerie PLATO, tvorba krajinářské části přináleží Denise Tomáškové a technickou část projektové dokumentace zpracovala ostravská MS-projekce s. r. o. Náklady na rekonstrukci přesáhly 44 milionů korun bez DPH. Ostrava pokračuje v rozvoji celé lokality. V současné době probíhají stavební práce na stavbě prodloužené ulice Masné, jejímž cílem je propojit ulice Janáčkova a Stodolní. Práce byly zahájeny v srpnu letošního roku a dokončení této stavby je plánováno v prosinci 2022.

Nahlásit chybu


K tématu

Galerie Plato je mezi nejvýznamnějšími stavbami Evropy. Rekonstrukci navrhl polský architekt Konieczny

30. ledna 2024 10:36 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Zdařilá rekonstrukce bývalých městských Jatek a jejich přeměna na Galerii Plato v Ostravě už získala řadu nejrůznějších ocenění. Nyní je ale ve hře i o to nejvýznamnější. Plato totiž bylo vybráno do užšího kola Cen Evropské unie, kde své stavby přihlásilo 38 zemí.

Ostrava revitalizuje za 23 milionů park za poliklinikou v Hrabůvce

18. září 2023 15:06 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Významná proměna čeká další parkovou plochu v Ostravě-Hrabůvce. Už v příštím roce budou moci lidé příjemně trávit čas ve zbrusu novém prostředí parku za poliklinikou, který získá zcela odlišnou podobu. Revitalizace vyjde na 23 milionů korun bez DPH.

Věžový dům v Anenské ve Frýdku-Místku má za sebou náročnou revitalizaci

26. června 2023 12:38 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Skončila další náročná revitalizace šestnáctipatrového domu v Anenské ulici ve Frýdku-Místku. Dům prošel zateplením, výměnou oken a také dostal nové balkony. Práce se kvůli komplikacím výrazně protáhly a vyšly na 30 milionů korun.


V Havířově začali odtahovat vozidla, která brání v čištění komunikací

Radnici v Havířově došla trpělivost s řidiči, kteří parkují v místech, kde se v konkrétní den provádí čištění komunikací. Vozidla se rozhodla odtahovat.

Dívka se topila v řece Ostravici, spadl jí tam telefon. Zachránili ji policisté a hasiči

Včera 8:34 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

21leté dívce padl mezi kameny v řece Ostravici ve Frýdku-Místku telefon. Chtěla ho vytáhnout, spadla do vody a strhl ji proud. Náhodný svědek zburcoval záchranné složky. Jako první byl na místě strážník městské policie, který držel dívku na laně. Do vody se pak pro dívku vrhl státní policista.

Manželé Kubovi oslavili zlatou svatbu

Včera 14:20 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Velmi slavnostní atmosféra zavládla v neděli 14.4. na stonavské radnici. Manželé Kubovi tady po padesáti letech obnovili svůj svatební slib.

“Blešák” v Novém Jičíně zaujal, přesunul se na náměstí

Obliba bleších trhů mezi nakupujícím i prodejci roste. V Novém Jičíně se původně jednodenní akce konaná v uzavřeném prostoru rozšířila na dva dny, a uskutečnila se na Masarykově náměstí.

Mezinárodní festival filmů o lidských právech Jeden svět je opět v Ostravě

V Ostravě začal další ročník mezinárodního filmového festivalu Jeden svět. Promítá filmy o lidských právech v celkem 48 městech v České republice a jedná se o největší festival svého druhu na světě.

V Karviné přibyly další uzavírky a objížďky, řidiči musí využívat objízdné trasy

16. dubna 2024 16:14 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Karvinští řidiči se musí obrnět trpělivostí, v pondělí se rozběhly další opravy důležitých tahů ve městě a na objízdných trasách se tvoří kolony.

Ostravské děti mohou zase vyrazit na čerstvý vzduch. Letos město vyčlení 27 milionů kč

16. dubna 2024 12:18 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava znovu podpoří ozdravné pobyty pro děti z mateřských a základních škol. Letos pro tyto účely město připravilo 27 milionů korun a díky tomu mohou děti za čistým ovzduším třeba do Beskyd nebo Jeseníků.

Provoz na D1 před Ostravou půl roku omezí oprava mostu, další se opravuje v opačném směru

16. dubna 2024 9:42 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nejbližších 5 měsíců budou muset řidiči strpět omezení na dálnici D1, kde na 340. kilometru ve směru na Ostravu probíhá celková rekonstrukce mostů.

Stonavští předškoláci absolvovali zápis do 1. třídy

Včera 14:21 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští předškoláci během dvou dnů absolvovali zápisy do první třídy.

Ostravané tvoří prostor. Podpořeno bylo dalších 5 projektů

16. dubna 2024 9:07 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

V Ostravě už několik let funguje oblíbený dotační program, který umožňuje obyvatelům města zvelebit si okolí svého bydliště. Nese název Tvoříme prostor a v těchto dnech zastupitelé schválili dalších 5 zajímavých projektů.

SPŠ elektrotechniky a informatiky představila nové učebny

SPŠ elektrotechniky a informatiky v Ostravě patří k páteřním školám, které se zapojily do projektu Inovační centrum pro transformaci vzdělávání. Díky tomu získala moderní učebnu a také založila vlastní školní firmu.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

K zápisům do prvních tříd došlo na Slezské 171 dětí, otevře se sedm tříd

Slezskoostravské předškoláky čekal v minulém týdnu zápis do prvních tříd. Letošní ročník byl silnější a k zápisu se tak dostavilo celkem 171 dětí. Největší zájem byl tradičně o Základní školu Bohumínská.

Studenti hladnovského gymnázia se možná podívají do Afriky, jejich projekt podporuje školu v Tanzánii

Studenti hladnovského gymnázia pracují na speciálním projektu, který spojuje slezskoostravskou školu s tanzanskou školou Mlondwe. Jmenuje se Hakuna Matata a studenti gymnázia díky němu možná brzy vycestují rovnou do Afriky.

Platforma Move Ostrava zve na své programy, nejbližším bude představení s názvem Sen

Move Ostrava je platformou podporující rozvoj múzických umění. Zaměřená je na diváky i profesionální umělce a v Ostravě funguje už více než 10 let. Ve svých projektech propojuje současný tanec, fyzické divadlo a nový cirkus.

V Ostravě se bude hrát špičkový tenis. Turnaj Ostra Group Open má bohatou tradici

Do Ostravy se sjedou špičkoví tenisté, aby se utkali o titul na 21. ročníku turnaje Ostra Group Open druhé nejvyšší světové kategorie Challenger. Loňské vítězství bude obhajovat český tenista Zdeněk Kolář.

Okolí ostravské galerie PLATO nově obklopuje městská zahrada
Vydáno 31. října 2022 17:10, Ostrava-město, Jiří Cileček
Zahrada, která tvoří veřejný prostor nově zrekonstruovaných jatek na galerii PLATO je hotová. Proměna původně nevzhledného okolí galerie začala v dubnu a nyní se prostranství kolauduje. Nový veřejný prostor nabídne příjemné místo k trávení volného času obyvatelům i návštěvníkům Ostravy.

zdroj foto: Magistrát města Ostravy; autor: Lukáš Kaboň

V celé kráse se veřejný prostor s množstvím zasázené zeleně projeví příští jaro, kdy se čerstvě osázené plochy nejen zazelenají, ale postupně budou rozkvétat a lákat k procházkám. Prostor skýtá také využití v rámci uměleckých aktivit nebo vzdělávání při pěstění zasázených stromů. 

Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora: "Revitalizace veřejného prostoru kolem jatek je podstatnou částí proměny celé lokality, na jedné straně je to galerie PLATO ‚venku,‘ prostor pro umělecké intervence ve veřejném prostoru, na druhé straně nabízí městskou zahradu či park pro bydlící v okolních domech i zázemí pro budoucí zástavbu. Mám velkou radost, že se nám podařilo utvořit jedinečné veřejné prostranství v Ostravě, místo, kde uvidíte, ucítíte, zažijete něco nového, netradičního, další z míst v Ostravě, které můžete objevovat postupně."

Nynější podobu prostoru inspirovalo původní uspořádání budov, které byly následně zbourány a v místě zůstal jen nesourodý terén s rozličnými povrchy. Staly se ale základem pro aktuální optické dělení venkovního prostoru, současné cesty a chodníky.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Zatímco prapůvodní vizualizace přinášely pro okolí renovovaných bývalých jatek velké betonové plato, později zvítězilo přírodní řešení lokality v dosti netradičním pojetí. Prostranství je osázeno množstvím zeleně v podobě trávníků, lučních i léčivých bylin, keřů i stromů. Mezi trvalkami lze nalézt levanduli lékařskou, routu vonnou, šalvěj lékařskou, mátu peprnou, třapatkovku nachovou a řadu dalších rostlin."

Osázení celého prostoru probíhalo postupně, takže část ploch se už krásně zelená.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Uprostřed zeleně byla umístěna i vodní plocha v podobě malého jezírka, biotopu hojně osazeného vodními rostlinami. Zasázeny byly též staré odrůdy jabloní, které budou postupně tvarovány též v rámci výukových programů. Pro zálivku zeleně budou sloužit dvě podzemní akumulační nádrže, jež budou jímat vodu ze střech budovy jatek. Pro zamezení možnosti zatékání dešťové vody při vydatných či dlouhodobějších deštích do galerie, je celý prostor odvodněn drenážním systémem, který dešťovou vodu odvádí do zmíněných nádrží. "

Do místa byly vhodně zakomponovány i historické struskové kostky, nalezené při výkopových pracích kolem jatek. Komunikačním propojením galerie PLATO s ulicemi Porážková, Janáčkova a Masná jsou mlatové cesty a chodníky, na které navazují části komunikací ze zatravněných zasakovacích roštů.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Součástí veřejného prostranství je pět parkovacích míst (z toho jedno pro zdravotně handicapované). Pro zvýšení komfortu jsou zde umístěna dvě pítka s pitnou vodou. Prostor bude doplněn o tři kusy betonových historických patníků, nalezených při výkopových pracích spojených s rekonstrukcí vlastní budovy jatek. Celé prostranství je koncipováno jako pěší zóna. Galerie PLATO ji plánuje využívat pro své různorodé aktivity, vnitřní výstavní plochy rozšíří o venkovní expozice a činnosti s nimi spojené. Současně bude nově zrekonstruovaná plocha sloužit i veřejnosti jako místo odpočinku a relaxace."

Základní podobu prostoru navrhl architekt Robert Konieczny dle záměru samotné galerie PLATO, tvorba krajinářské části přináleží Denise Tomáškové a technickou část projektové dokumentace zpracovala ostravská MS-projekce s. r. o. Náklady na rekonstrukci přesáhly 44 milionů korun bez DPH. Ostrava pokračuje v rozvoji celé lokality. V současné době probíhají stavební práce na stavbě prodloužené ulice Masné, jejímž cílem je propojit ulice Janáčkova a Stodolní. Práce byly zahájeny v srpnu letošního roku a dokončení této stavby je plánováno v prosinci 2022.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000034091/okoli-ostravske-galerie-plato-nove-obklopuje-mestska-zahrada