Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Areály šesti ostravských základních a mateřských škol zpestří nové stromy

Ostrava-město |

Ostrava získala dotaci 150 tisíc korun na výsadbu nových stromů u základních a mateřských škol. Vybráno bylo šest areálů, které dostanou na kultivaci či obnovení školských zahrad a prostředí po 25 tisících korunách. Školy se nachází na městských sídlištích nebo v jejich těsné blízkosti, výsadba nových dřevin proto pomůže oddělit školní areály od silnic či bytových domů.

Město získalo dotaci od Nadace ČEZ. Peníze doplní prostředky, které město každoročně věnuje na výsadbu nových stromů a zelené projekty.

Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora: "Dětem výsadba a obnovení školských zahrad může napomoci k rozvoji kreativity, tvořivosti, ale především zvýší jejich kontakt s přírodou. Smyslem projektu je zejména podpora trvale udržitelného rozvoje prostřednictvím enviromentální výchovy, pochopení komplexnosti a složitosti vztahů člověka a životního prostředí i zvýšení povědomí žáků o kvalitě životního prostředí."

Nadace ČEZ podpořila výsadbu desítek tisíc stromů, jen letos prostřednictvím 69 projektů přibude v Česku více než 5 800 sazenic ve formě alejí, větrolamů, ale i arboret, obecních sadů či veřejných zahrad. Od roku 2011 vysadily města, obce a neziskové organizace díky Nadaci ČEZ dřeviny za více než 71,6 milionu korun.

Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ: "Zasadit strom vlastníma rukama, pečovat o něj, pozorovat, jak se proměňuje během ročních období a jak roste, to vše pomáhá u dětí pěstovat lásku k přírodě. Na sázecích akcích je krásné pozorovat, jak něžně se k mladým stromkům chovají i mrňouskové v mateřské školce. Je to dobrý základ pro to, aby později sami chránili naši krásnou krajinu."

Do projektu se zapojilo šest ostravských mateřských a základních škol: Základní škola a mateřská škola, A. Kučery 20, Ostrava-Hrabůvka, Základní a mateřská škola Ostrava – Bělský Les, B. Dvorského 1, Ostrava – Bělský Les, Základní škola Ostrava-Poruba, Komenského 668, Ostrava- Poruba, Základní škola Ostrava-Michálkovice, U Kříže 28, Ostrava-Michálkovice, Mateřská škola Ostrava – Zábřeh, Za Školou 1, Ostrava – Zábřeh a Mateřská škola Slezská Ostrava, Požární 8, Ostrava – Heřmanice.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Výsadba stromů a keřů proběhne na podzim roku 2022. Budou se na ní podílet především děti mateřských a základních škol a jejich učitelé, ale také dobrovolníci z řad rodinných příslušníků. První školou, kde započali s výsadbou 3. listopadu 2022, byla porubská škola Komenského 668. Kluci a holky osadili okolí školy dřínem obecným, čilimníkem raným, slivoněmi, hrušněmi, hlohem jednosemenným, růžemi i zimolezem pýřitým."
Tomáš Bjaček, zástupce ředitele ZŠ Komenského 668: "Na výsadbě stromů a keřů se podílí zejména žáci starších ročníků naší školy. Podzimní výsadba rovněž zapadá do koncepce předmětu praktické činnosti, kde jsou samostatnou částí pěstitelské práce, lidově označované jako pozemky. Výsadba bude volně navazovat na stávající parkovou úpravu před vchodem do školní budovy. To znamená, že bude volně dostupná žákům školy i dalším občanům, kteří bydlí v okolních domech a park běžně využívají. Věříme, že touto výsadbou pozitivně ovlivňujeme vztah žáků i jejich rodinných příslušníků k místu bydliště i škole samotné. Vítáme iniciativu Nadace ČEZ v této oblasti a do budoucna bychom ve výsadbě rádi pokračovali. Uvítali bychom např. rozšíření druhů dřevin pro výsadbu zejména o ovocné keře. V sídlištní zástavbě mohou být rozmanité ovocné druhy příjemným zpestřením stávajících vysázených stromů a keřů."

Veřejná prostranství, parky, sady jsou zvelebovány napříč celým městem, jen namátkou lze připomenout například proměnu Smetanova sadu, veřejného prostoru na Prokešově náměstí, revitalizaci břehů Ostravice či Farskou zahradu nebo budovaný novoveský park „U Boříka.“

Nahlásit chybu


K tématu

Sousedské sázení přineslo Paskovu přes sto keřů a stromů

25. března 2024 18:28 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Celkem 15 dlouhověkých stromů a 126 keřů přibylo v obci Paskov na Frýdecko-Místecku. Smyslem Sousedského sázení byla nejen samotná výsadba, ale také představení krajského projektu LIFE Coala a neziskové organizace Sázíme stromy, která sázení s Moravskoslezským krajem spolupořádala.

V průběhu jara vysadí ve Frýdku-Místku na 100 stromů a 400 keřů

Frýdek-Místek bude bohatší o další stovky kusů dřevin. Právě v těchto dnech totiž probíhá pravidelná jarní výsadba stromů a keřů. Letos do ní město investuje 880 tisíc korun.

Ochránci přírody a lidé vysadili v Kujavách na Novojičínsku Alej svobody

6. listopadu 2023 19:06 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Symbolické stromořadí o 97 hrušních a 28 dubech vysadili v sobotu obyvatelé obce Kujavy spolu s ochránci přírody Studénka, tamní farností, Nadací Partnerství a jejími partnery. Stromy lemují obnovenou polní cestu, která spojuje kostelík s pěšinou podél Pustějovského potoka. Kujavy zvítězily v letošní výzvě na organizaci výsadbové akce Alej svobody, která se snaží o uzdravení krajiny a symbolický návrat svobody. Akce se zúčastnilo přes 400 lidí.


V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

Včera 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Nemocnice Karviná-Ráj připravila pro páry čekající potomka předporodní pokoj v porodnici

Nemocnice Karviná-Ráj investovala peníze do vybudování předporodního pokoje pro páry, které čekají na příchod svého potomka. Po celou dobu hospitalizace, v době porodu i po porodu, tak nemusí být partneři vůbec separováni.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Včera 15:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Komisařka vyhodila žáka od zkoušky v autoškole, když jí neřekl druhý způsob měření dezénu

Včera 9:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krajský soud v Ostravě se z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bude muset znovu zabývat případem, ve kterém jde o to, zda komisařka ve Frýdku-Místku měla právo vyhodit žáka od závěrečné zkoušky v autoškole jen proto, že jí po první správné odpovědi neřekl další alternativní způsob ověření hloubky dezénu pneumatiky.

Bleší trh lidé vítali, zbavili se oblečení i gramodesek. Jiní si je spokojení odnesli domů

Obliba bleších trhů mezi nakupujícím i prodejci roste. V Novém Jičíně se původně jednodenní akce konaná v uzavřeném prostoru rozšířila na dva dny, a uskutečnila se na Masarykově náměstí.

Ostrava považuje rozvoj cyklodopravy za jednu z priorit. Zásadní je ale bezpečnost

Rozvoj cyklodopravy je jednou z priorit vedení města. S tím samozřejmě souvisí bezpečnost, protože cyklisté považují za nejdůležitější, aby je při jízdě neohrožovala auta. Město proto klade důraz na kvalitní cyklostezky a pomáhají také strážníci, kteří se v rámci různých projektů a akcí na cykodopravu zaměřují.

Ostrava podpoří začínající podnikatele. Inspirace vzešla z programu Řemeslný akcelerátor

Ostrava chce pomoci začínajícím podnikatelům a proto vyhlásila nový dotační program. Jeho cílem je zvýšení konkurenceschopnosti, podpora inovací a technologií, ale také rozvoj podnikatelského prostředí.

Bikesharing je v Ostravě oblíbenou formou dopravy

Bikesharing v Ostravě funguje už šestým rokem a získal si obrovskou oblibu. Jen za loňský byla kola společnosti Nextbike vypůjčena uživateli téměř v půl milionech případů a většinou svou trasu zvládli do 15 minut.

Ostravští strážníci značí syntetickou DNA i kompenzační pomůcky

21. dubna 2024 20:08 | Ostrava-město | Jiří Cileček

I letos pokračují ostravští strážníci v úspěšném preventivním projektu značení kompenzačních pomůcek imobilních a hendikepovaných občanů města všech věkových kategorií pomocí speciální metody. Značení je bezplatné a cílem je maximálně přispět k ochraně majetku občanů.

Senior zapomněl kulovnici opřenou o auto. Recidivista ji sebral a prodal

20. dubna 2024 20:29 | Ostrava-Poruba | Jiří Cileček

77letý senior vykládal v Ostravě věci z auta a zapomněl při tom na kulovnici, kterou nechal stát vedle. Zbraň schovanou v pouzdře sebral náhodný kolemjdoucí. Byl to recidivista, který zbraň prodal. Policisté ho vypátrali díky kamerám a následně zadrželi i kupce. Oběma teď hrozí vězení. Se seniorem bude za odložení zbraně projednán přestupek.

Areály šesti ostravských základních a mateřských škol zpestří nové stromy
Vydáno 3. listopadu 2022 13:59, Ostrava-město, Jiří Cileček
Ostrava získala dotaci 150 tisíc korun na výsadbu nových stromů u základních a mateřských škol. Vybráno bylo šest areálů, které dostanou na kultivaci či obnovení školských zahrad a prostředí po 25 tisících korunách. Školy se nachází na městských sídlištích nebo v jejich těsné blízkosti, výsadba nových dřevin proto pomůže oddělit školní areály od silnic či bytových domů.

sázení stromů na ZŠ Komenského; zdroj foto: Magistrát města Ostravy

Město získalo dotaci od Nadace ČEZ. Peníze doplní prostředky, které město každoročně věnuje na výsadbu nových stromů a zelené projekty.

Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora: "Dětem výsadba a obnovení školských zahrad může napomoci k rozvoji kreativity, tvořivosti, ale především zvýší jejich kontakt s přírodou. Smyslem projektu je zejména podpora trvale udržitelného rozvoje prostřednictvím enviromentální výchovy, pochopení komplexnosti a složitosti vztahů člověka a životního prostředí i zvýšení povědomí žáků o kvalitě životního prostředí."

Nadace ČEZ podpořila výsadbu desítek tisíc stromů, jen letos prostřednictvím 69 projektů přibude v Česku více než 5 800 sazenic ve formě alejí, větrolamů, ale i arboret, obecních sadů či veřejných zahrad. Od roku 2011 vysadily města, obce a neziskové organizace díky Nadaci ČEZ dřeviny za více než 71,6 milionu korun.

Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ: "Zasadit strom vlastníma rukama, pečovat o něj, pozorovat, jak se proměňuje během ročních období a jak roste, to vše pomáhá u dětí pěstovat lásku k přírodě. Na sázecích akcích je krásné pozorovat, jak něžně se k mladým stromkům chovají i mrňouskové v mateřské školce. Je to dobrý základ pro to, aby později sami chránili naši krásnou krajinu."

Do projektu se zapojilo šest ostravských mateřských a základních škol: Základní škola a mateřská škola, A. Kučery 20, Ostrava-Hrabůvka, Základní a mateřská škola Ostrava – Bělský Les, B. Dvorského 1, Ostrava – Bělský Les, Základní škola Ostrava-Poruba, Komenského 668, Ostrava- Poruba, Základní škola Ostrava-Michálkovice, U Kříže 28, Ostrava-Michálkovice, Mateřská škola Ostrava – Zábřeh, Za Školou 1, Ostrava – Zábřeh a Mateřská škola Slezská Ostrava, Požární 8, Ostrava – Heřmanice.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Výsadba stromů a keřů proběhne na podzim roku 2022. Budou se na ní podílet především děti mateřských a základních škol a jejich učitelé, ale také dobrovolníci z řad rodinných příslušníků. První školou, kde započali s výsadbou 3. listopadu 2022, byla porubská škola Komenského 668. Kluci a holky osadili okolí školy dřínem obecným, čilimníkem raným, slivoněmi, hrušněmi, hlohem jednosemenným, růžemi i zimolezem pýřitým."
Tomáš Bjaček, zástupce ředitele ZŠ Komenského 668: "Na výsadbě stromů a keřů se podílí zejména žáci starších ročníků naší školy. Podzimní výsadba rovněž zapadá do koncepce předmětu praktické činnosti, kde jsou samostatnou částí pěstitelské práce, lidově označované jako pozemky. Výsadba bude volně navazovat na stávající parkovou úpravu před vchodem do školní budovy. To znamená, že bude volně dostupná žákům školy i dalším občanům, kteří bydlí v okolních domech a park běžně využívají. Věříme, že touto výsadbou pozitivně ovlivňujeme vztah žáků i jejich rodinných příslušníků k místu bydliště i škole samotné. Vítáme iniciativu Nadace ČEZ v této oblasti a do budoucna bychom ve výsadbě rádi pokračovali. Uvítali bychom např. rozšíření druhů dřevin pro výsadbu zejména o ovocné keře. V sídlištní zástavbě mohou být rozmanité ovocné druhy příjemným zpestřením stávajících vysázených stromů a keřů."

Veřejná prostranství, parky, sady jsou zvelebovány napříč celým městem, jen namátkou lze připomenout například proměnu Smetanova sadu, veřejného prostoru na Prokešově náměstí, revitalizaci břehů Ostravice či Farskou zahradu nebo budovaný novoveský park „U Boříka.“

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000034150/arealy-sesti-ostravskych-zakladnich-a-materskych-skol-zpestri-nove-stromy