Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava zavádí pro majitele roční jízdenky ODIS 30 minut jízdy na sdíleném kole zdarma

Ostrava-město |

Sdílená kola jsou v Ostravě stále oblíbenější. Město vyslyšelo přání uživatelů a chce službu dále rozvíjet. Nově tedy zavádí propojení aplikace Nextbike s celoroční jízdenkou ODIS. Uživatelé tak díky tomu získají k současné nabídce dalších 15 minut jízdy na sdílených kolech zdarma. Dohromady tak celkem 30 minut.

Do aplikace Nextbike je možné nyní nově připojit dlouhodobou 365denní časovou jízdenku ODIS pro tarifní zóny 1 nebo 2 na dopravní kartě ODISka nebo ZETKA, na platební kartě, v mobilní aplikaci ODISapka nebo MojeDPO. Držitelé takové jízdenky obdrží k dosavadním 15 minutám jízdy zdarma ještě dalších 15 bezplatných minut.

Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora: "Propojení služby sdílených kol s jízdenkou ODIS je zároveň spojením dvou možností pohybu po městě, z nichž oba jsou šetrné k životnímu prostředí. Další čtvrthodinu bezplatné jízdy na sdíleném kole mohou uživatelé vnímat jako svého druhu bonus za jejich zodpovědný přístup. Je totiž v našem zájmu, aby se služba sdílených kol stávala veřejnosti co nejdostupnější. Přispívá ke snižování emisí, pěstování zdravého životního stylu a lepší dopravní situaci v našich ulicích."

Způsob propojení této jízdenky s aplikací Nextbike není složitý. Stačí v hlavním menu aplikace zvolit sekci „Předplatné a partnerské výhody“ (eventuelně „Moje tarify a výhody“). Druhým krokem je pouhé kliknutí na tlačítko +. To se nachází vlevo nahoře spolu s textem „Koupit předplatné/Přidat partnera“. V sekci „Dostupní partneři“ uživatel následně vybere položku podle toho, na jakém nosiči má příslušnou jízdenku nahranou, načež zvolí možnost „Propojit s partnerem“. K úplnému dokončení pak stačí pouze vyplnit požadované údaje. A je hotovo.

Daniel Morys, generální ředitel a předseda představenstva DPO: "Dopravní podnik Ostrava chce být laskavým, spolehlivým a moderním partnerem pro naše cestující. Proto jsme jako první dopravce v republice umožnili v naší mobilní aplikaci Moje DPO vyhledání dopravního spojení v přímé návaznosti na cyklodopravu a sdílená kola. Nově tuto spolupráci prohlubujeme a zvýhodňujeme naše nejvěrnější zákazníky. V aplikaci NextBike si uživatel prostě v nové záložce snadno vypíše číslo ODISky a po ověření systémem může používat kolo 30 minut zdarma, nikoliv jen 15 minut jako jiní."

Výčet dobrých zpráv pro uživatele služby nekončí.

Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora: "Pro letošní červenec a srpen plánujeme navýšit počet jízdních kol k zapůjčení na 1100 kusů. Jednotlivých výpůjčních stanovišť aktuálně máme ve městě 350. Nová se nadále zřizují, přičemž dochází také k obnově takzvaně „vypnutých“ stanovišť po zimním období. Provozovatel navíc investoval nemalé finanční prostředky do nových uzamykacích systémů, aby co nejúčinněji předcházel a zabraňoval krádežím kol."
Lukáš Luňák, ředitel společnosti Nextbike Czech Republic: "Na bikesharing lze nahlížet, mimo jiné, jako na prodlouženou ruku MHD. Ve spoustě evropských měst Nextbike funguje v symbióze s místními dopravními podniky a tím zvyšuje celkovou efektivitu městské mobility. Velmi nás těší, že jsme se právě v Ostravě k tomuto modelu připojili. Věříme, že Ostraváci propojení Nextbike účtu s ODISkou využijí v hojném počtu a najdou díky prodloužení jízdy zdarma i vzdálenější cíle svých cest."

Zatímco v „průkopnické“ sezóně 2019 posloužila sdílená kola k přesunu ve 434 496 případech, loni už provozovatel evidoval 513 747 výpůjček. Rekordním se stal rok 2020, kdy počet zapůjčení ukázal přesnou cifru 669 970.

Nahlásit chybu


K tématu

Sdílená kola startují sezónu i ve Frýdku-Místku. Řeší se i propojení s dalšími městy

Oblíbená modrá sdílená kola se opět vrací do ulic Frýdku-Místku. Letos jich bude k dispozici opět 200. Součástí výpůjčního systému je i šest okolních obcí. A město dál jedná s provozovatelem o možnosti rozšíření dojezdové a výpůjční vzdálenosti i do dalších měst, jako je například Ostrava.

Sdílená kola míří do Nového Jičína a Kopřivnice. Bude možné jezdit i mezi městy

29. března 2024 13:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nový Jičín a Kopřivnice se stanou dalšími městy, která zavedou sdílená kola. Obě města na projektu spolupracují. Díky tomu se podařily snížit náklady na provoz a navíc bude možné s koly mezi městy přejíždět. Služba by měla ve městech fungovat zhruba od poloviny dubna.

Frýdek-Místek zjišťuje názor veřejnosti na sdílené koloběžky

17. srpna 2023 16:22 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Jaký máte názor na sdílené koloběžky? Na to se teď ptá Frýdek-Místek občanů formou anketního dotazníku v aplikaci Munipolis. Jeho vyhodnocení bude podkladem pro další jednání s provozovatelem služby ve městě.


Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

22. dubna 2024 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Nemocnice Karviná-Ráj připravila pro páry čekající potomka předporodní pokoj v porodnici

22. dubna 2024 16:30 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice Karviná-Ráj investovala peníze do vybudování předporodního pokoje pro páry, které čekají na příchod svého potomka. Po celou dobu hospitalizace, v době porodu i po porodu, tak nemusí být partneři vůbec separováni.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Blíží se zápisy do mateřských škol. Registrace žádostí začala 19. dubna

Blíží se termín pro zápisy dětí do mateřských škol. V Ostravě ho má většina školek stanoven na 6. a 7. května, je ale nutné dítě nejprve registrovat do celoměstského portálu. Rodiče ale nemusejí mít obavy, protože míst je dostatek.

Vedení Ostravy-Jihu diskutuje s občany na veřejných setkáních

Ve Výškovické pobočce knihovny města Ostravy se konalo první veřejné setkání vedení obvodu s jeho obyvateli. Občané Jihu mohli přímo se starostou otevřeně probrat témata, které je trápí. Například situaci okolo bývalého obchodního centra Odra.

Ostrava považuje rozvoj cyklodopravy za jednu z priorit. Zásadní je ale bezpečnost

22. dubna 2024 11:59 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Rozvoj cyklodopravy je jednou z priorit vedení města. S tím samozřejmě souvisí bezpečnost, protože cyklisté považují za nejdůležitější, aby je při jízdě neohrožovala auta. Město proto klade důraz na kvalitní cyklostezky a pomáhají také strážníci, kteří se v rámci různých projektů a akcí na cykodopravu zaměřují.

Ostrava podpoří začínající podnikatele. Inspirace vzešla z programu Řemeslný akcelerátor

22. dubna 2024 10:56 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava chce pomoci začínajícím podnikatelům a proto vyhlásila nový dotační program. Jeho cílem je zvýšení konkurenceschopnosti, podpora inovací a technologií, ale také rozvoj podnikatelského prostředí.

Dny památek zaměřené na historii městského obvodu Ostrava-Jih se konaly už po deváté

22. dubna 2024 10:37 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Již 9. ročník festivalu Dny památek na Jihu se konal od čtvrtka do neděle. Zahrnoval foto-přednášky, prohlídky bytového muzea či komentované vycházky. Festivalem provázel kronikář obvodu Petr Lexa Přendík.

Bikesharing je v Ostravě oblíbenou formou dopravy

22. dubna 2024 9:57 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil | Dopravní revue

Bikesharing v Ostravě funguje už šestým rokem a získal si obrovskou oblibu. Jen za loňský byla kola společnosti Nextbike vypůjčena uživateli téměř v půl milionech případů a většinou svou trasu zvládli do 15 minut.

Ostrava zavádí pro majitele roční jízdenky ODIS 30 minut jízdy na sdíleném kole zdarma
Vydáno 24. března 2023 13:35, Ostrava-město, Jiří Cileček
Sdílená kola jsou v Ostravě stále oblíbenější. Město vyslyšelo přání uživatelů a chce službu dále rozvíjet. Nově tedy zavádí propojení aplikace Nextbike s celoroční jízdenkou ODIS. Uživatelé tak díky tomu získají k současné nabídce dalších 15 minut jízdy na sdílených kolech zdarma. Dohromady tak celkem 30 minut.

zdroj foto: Nextbike Czech Republic

Do aplikace Nextbike je možné nyní nově připojit dlouhodobou 365denní časovou jízdenku ODIS pro tarifní zóny 1 nebo 2 na dopravní kartě ODISka nebo ZETKA, na platební kartě, v mobilní aplikaci ODISapka nebo MojeDPO. Držitelé takové jízdenky obdrží k dosavadním 15 minutám jízdy zdarma ještě dalších 15 bezplatných minut.

Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora: "Propojení služby sdílených kol s jízdenkou ODIS je zároveň spojením dvou možností pohybu po městě, z nichž oba jsou šetrné k životnímu prostředí. Další čtvrthodinu bezplatné jízdy na sdíleném kole mohou uživatelé vnímat jako svého druhu bonus za jejich zodpovědný přístup. Je totiž v našem zájmu, aby se služba sdílených kol stávala veřejnosti co nejdostupnější. Přispívá ke snižování emisí, pěstování zdravého životního stylu a lepší dopravní situaci v našich ulicích."

Způsob propojení této jízdenky s aplikací Nextbike není složitý. Stačí v hlavním menu aplikace zvolit sekci „Předplatné a partnerské výhody“ (eventuelně „Moje tarify a výhody“). Druhým krokem je pouhé kliknutí na tlačítko +. To se nachází vlevo nahoře spolu s textem „Koupit předplatné/Přidat partnera“. V sekci „Dostupní partneři“ uživatel následně vybere položku podle toho, na jakém nosiči má příslušnou jízdenku nahranou, načež zvolí možnost „Propojit s partnerem“. K úplnému dokončení pak stačí pouze vyplnit požadované údaje. A je hotovo.

Daniel Morys, generální ředitel a předseda představenstva DPO: "Dopravní podnik Ostrava chce být laskavým, spolehlivým a moderním partnerem pro naše cestující. Proto jsme jako první dopravce v republice umožnili v naší mobilní aplikaci Moje DPO vyhledání dopravního spojení v přímé návaznosti na cyklodopravu a sdílená kola. Nově tuto spolupráci prohlubujeme a zvýhodňujeme naše nejvěrnější zákazníky. V aplikaci NextBike si uživatel prostě v nové záložce snadno vypíše číslo ODISky a po ověření systémem může používat kolo 30 minut zdarma, nikoliv jen 15 minut jako jiní."

Výčet dobrých zpráv pro uživatele služby nekončí.

Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora: "Pro letošní červenec a srpen plánujeme navýšit počet jízdních kol k zapůjčení na 1100 kusů. Jednotlivých výpůjčních stanovišť aktuálně máme ve městě 350. Nová se nadále zřizují, přičemž dochází také k obnově takzvaně „vypnutých“ stanovišť po zimním období. Provozovatel navíc investoval nemalé finanční prostředky do nových uzamykacích systémů, aby co nejúčinněji předcházel a zabraňoval krádežím kol."
Lukáš Luňák, ředitel společnosti Nextbike Czech Republic: "Na bikesharing lze nahlížet, mimo jiné, jako na prodlouženou ruku MHD. Ve spoustě evropských měst Nextbike funguje v symbióze s místními dopravními podniky a tím zvyšuje celkovou efektivitu městské mobility. Velmi nás těší, že jsme se právě v Ostravě k tomuto modelu připojili. Věříme, že Ostraváci propojení Nextbike účtu s ODISkou využijí v hojném počtu a najdou díky prodloužení jízdy zdarma i vzdálenější cíle svých cest."

Zatímco v „průkopnické“ sezóně 2019 posloužila sdílená kola k přesunu ve 434 496 případech, loni už provozovatel evidoval 513 747 výpůjček. Rekordním se stal rok 2020, kdy počet zapůjčení ukázal přesnou cifru 669 970.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000036363/ostrava-zavadi-pro-majitele-rocni-jizdenky-odis-30-minut-jizdy-na-sdilenem-kole-zdarma