Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​Oslavte na Festivalu v ulicích letní prázdniny. Vstup zdarma

Koncerty, taneční představení, sportovní aktivity, program pro děti, nejrůznější workshopy a mnoho doprovodných akcí přinese na začátku prázdnin do centra Ostravy již tradiční Festival v ulicích. Jeho osmý ročník proběhne v pátek 29. a sobotu 30. června na Černé louce, Slezskoostravském hradě a v přilehlých ulicích. Vstup na celou akci, kterou připravují pořadatelé festivalu Colours of Ostrava, je zdarma.

„Jsem rád, že se Festival v ulicích koná opět v centru města. Jeho organizátoři podporují naše snahy o oživování této lokality, když do centra a jeho okolí umístili všechny festivalové scény. Letošní ročník je znovu spojen s ukončením školního roku, a mladším návštěvníkům je uzpůsobena část jeho programu. Věřím, že připravený bohatý a zajímavý program opět přiláká tisíce lidí do centra města. Byl bych moc rád, kdyby do něj návštěvníci dorazili častěji, a to i při jiných příležitostech, třeba na pravidelnou akci Písek v centru, která potrvá celé léto. V obou případech jsme akce podpořili z městského rozpočtu. Jedná se ale jen o zlomek finančních prostředků, které jsme věnovali na podporu letních akcí konajících se v Ostravě,“ říká ostravský primátor Tomáš Macura.

„Každý rok se těším na tu uvolněnou a pohodovou atmosféru, kterou ve městě Festival v ulicích vytvoří. Lidi se mnohem více usmívají, někteří si dokonce prozpěvují. Na spoustě míst, mnohdy i nečekaných, se hraje divadlo nebo vystupuje nějaká kapela, potkáváte lidi v maskách a nevíte, u kterého stánku si dát něco dobrého. Bohatý a rozmanitý program pak promění centrum města v místo plné překvapení a zábavy. To jsou důvody, proč Moravskoslezský kraj opět na Festival v ulicích přispěl. Letos na festivalu také podpoříme třídění odpadu, takže festival obohatíme i o ekologické téma. Na letošní ročník se opravdu těším a věřím, že i tento rok nabídne spoustu nezapomenutelných zážitků,“ konstatuje hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

„Letos se nám podařilo sestavit neuvěřitelně rozmanitý program, který nadchne návštěvníky všech věkových generací. Zároveň jsme připravili několik novinek,“ tvrdí ředitelka festivalu Petra Hradilová. K hlavním hudebním lákadlům z České republiky letos na scénách ArcelorMittal stage, Music map stage na Slezskoostravském hradě a hudebně-workshopové scéně na Černé louce budou patřit například taneční a swingový orchestr Golden Big Band Prague vedený Petrem Sovičem,s Peterem Lipou a Jitkou Zelenkovou, nebo unikátní společný koncert kapely Zrní se symfonickým doprovodem souboru Camerata Janáček. Dále zahrají David Stypka & Bandjeez, Aneta Langerová, Dara Rolins nebo Pokáč.

Výjimečné koncertní zážitky nabídnou také kapely ze zahraničí – Kalàscima z Itálie (současné zpracování tranzovních tanců pizzica), Virelai z Dánska (středověká hudba), Tuuletar z Finska (ve finštině jde o jméno bohyně větru) nebo energičtí The Great Malarkey a The Carny Villains z Velké Británie, které diváci znají z nadšeně přijatých koncertů na Colours of Ostrava. „Letos nově jejich členové povedou na Černé louce taneční a vokální workshopy pro veřejnost a zahrají si také s místními hudebníky,“ doplňuje Petra Hradilová. Na této scéně letos opět proběhne soutěž Jump into Colours a zahrají si místní kapely, jako například Hladnov Rock Choir či Vadim & Co. Neobvyklé setkání s finskou lidovou hudbou zprostředkuje návštěvníkům na nočním koncertě v Kostele sv. VáclavaMaija Kauhanen, virtuózní hráčka na nástroj kantele. Další koncerty proběhnou také před klubem Cooltour (například Pepa Pak a Sylvie Bee, Self Made, Purplefox Town, Jaro, AiKeN, workshop afrických tanců a hip hop vibes).

Další novinkou letošního ročníku je noční průvod. „Do něj se zapojí hudebníci i nosiči pochodní, účastníci uvidí ohňovou show v podání Amanitas fire show a uslyší i noční chorál,“ upřesňuje Petra Hradilová. Hudební stánky v centru Ostravy poprvé nově obohatí Design zóna. S tanečními představeními vystoupí soubory Beat Up Ostrava, Swing Ostrava, ®Mark. Zasportovat si budou moci návštěvníci v zóně Ostravské univerzity nebo si vyzkouší judo, aikido či taoistické tai chi.

Na děti (a jejich hravé rodiče) bude čekat bohatá nabídka nejrůznějších aktivit – například Balónek, Radost v písku, stolní hry Mindok iherní a relax zóna Hitrádia Orion.

Doprovodný program nabídnou v centru Ostravy nejrůznější organizace, například Dům umění, Europe Direct Ostrava, Ukrajinský festival, Pragulic, Rozkoš bez rizika, Hledáme rodiče, Crex, Fantastická Ostrava! nebo VŠB-TU a Ostravská Univerzita.

Navštěvníci budou moci také zajít do zón statutárního města Ostrava a Moravskoslezského kraje.

V tanečním stanu Dance for Life na návštěvníky opět čeká taneční party, na které se nejen pobaví, ale zároveň pomohou dobré věci. Tancem podpoří provoz Ordinace pro chudé a péči o mokřady v povodí řek Ostravice a Morávky. Po tanci si mohou odpočinout v relax zóně městečka ArcelorMittal, které budou obývat neziskové organizace, s nimiž huť v rámci Dance for Life spolupracuje. Ve stánku Mobilního hospice Ondrášek si návštěvníci vyrobí oblíbenou festivalovou čelenku, v mobilní kavárně Mental Café pro ně připraví obsluha z řad hendikepovaných výbornou kávu. U ČSOP Salamandr si vyzkoušejí malování na kameny a další kreativní aktivity a u Armády spásy na ně čeká unikátní minigolf The Way, který popisuje cestu, jak Armáda spásy pomáhá překonávat překážky lidem na okraji společnosti.

Jak už jsme zmínili výše, svou herní a relax zónu bude mít na Festivalu v ulicích už tradičně také HITRÁDIO ORION. Najdete ji snadno – podle velkého srdce – tzv. „selfie pointu“. Děti ve stylovém prostředí objeví spoustu zábavy a dospělí aspoň na chvíli odpočinek uprostřed festivalového veselí.

Na Festivalu v ulicích nebude nouze o správně hořké a výborně načepované pivo. Návštěvníci si budou moci vychutnat Radegast Ryze Hořkou 12, Radegast Ráznou 10 a pro řidiče bude připraven Birell.

Více informací na www.festivalvulicich.cz.

Generální partner Festivalu v ulicích: ArcelorMittal Ostrava. Hlavní partner: Radegast. Za podpory statutárního města Ostrava a Moravskoslezského kraje. Partneři: Kofola, Slezská Ostrava. Mediální partneři: Hitrádio Orion, 5plus2, Metro, Deník, Program, Cinestar, Deník. 



Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

23. dubna 2024 20:14 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

23. dubna 2024 16:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Razovský pohár je nový sedmidílný přespolní běh u Slezské Harty, právě proběhlo jeho 2. kolo

23. dubna 2024 15:32 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ani téměř zimní počasí dubnového víkendu neodradilo sportovní nadšence od účasti na Razovském poháru. Místní Sokol Razová připravil atraktivní sedmidílný přespolní běh v terénech v okolí přehrady Slezská Harta. Na druhý pohárový závod a i ve sněhové vánici sjeli běžci nejen z okresu Bruntál.

V DK Poklad se předávaly moravskoslezské Ceny Jantar. Umělci si odnesli celkem 15 skleněných sošek

V kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě se slavnostně předávaly moravskoslezské umělecké Ceny Jantar za rok 2023. Na sedmém ročníku bylo ve všech kategoriích rozdáno celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos.

Lidé mohou policistům pomoci při objasnění úmrtí 50letého muže v Ostravě

22. dubna 2024 16:04 | Celý MS kraj | Libor Běčák

S výzvou na veřejnost se obrátili ostravští policisté, kteří objasňují okolnosti úmrtí 50letého muže ve Vítkovicích.