Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Divadelní představení ani koncerty Vám neuniknou s předplatným Kultury F≈M

Milovníci umění se mohou těšit na nové předplatné Kultury F≈M. Tři divadelní a tři koncertní předplatitelské řady pořídíte za zvýhodněné ceny od úterý 7. května na pobočkách Turistického informačního centra Frýdek≈Místek nebo online v zóně pro předplatitele. Stejně jako v loňských letech nabízíme paletu šesti předplatitelských řad, se kterými budete mít zaručený kvalitní kulturní program po celý rok. S předplatným Kultury F≈M vás budou od září 2019 do května 2020 těšit divadelní představení a koncerty ve frýdeckomísteckých sálech.

  • Jednou z  výhod předplatného je to, že přijede kultura za vámi. Interpreti z různých koutů republiky přicestují do Frýdku-Místku, aby koncertovali a hráli v místních sálech.
  • S předplatným také ušetříte. Cena za představení nebo koncert je výhodnější, než vstupenky v doprodeji.
  • Jako předplatitel můžete zůstat v klidu, své místo v sále máte zaručené po celou sezónu. Loni jsme u mnohých divadelních představení doprodávali jen minimum míst. 
  • Pokud na některý koncert nebo představení nebudete moct přijít, můžete svou abonentku půjčit a na akci poslat někoho místo sebe. Abonentky jsou totiž přenosné a nejsou vázány na jméno.


Kouzelné večery s klasickou hudbou

Již z prvního koncertu skupiny Kruh přátel hudby si abonenti odnesou prvotřídní hudební zážitek. Postará se o něj trojice vynikajících hudebníků, mexický houslový virtuos Adolfo Alejo, švédský klavírista Carl Petersson a naše mezzosopranistka Edita Adlerová. Silné zážitky si předplatitelé Kruhu přátel hudby odnesou z komponovaného večera Dopisy Olze s přednesem Valérie Zawadské. Tento tematický program k výročí Sametové revoluce uvedeme v pondělí 18. listopadu.

Bacha trochu jinak pak poznají předplatitelé skupiny Komorní koncerty. V podání houslí, klavíru a mluveného slova nahlédnou do hudebních i duchovních zákoutí tohoto barokního velikána na komponovaném večeru hudby a slova s Taťánou Medveckou. Komorní koncerty si návštěvníci vychutnají již třetí sezonu v prostorách historického sálu Základní umělecké školy v Místku.

Bach zazní také v prostředí jemu vlastním. Perličku v podobě provedení jeho Goldbergových variací v čistě dechovém obsazení nabídne Arundo ensemble již 3. října na zahajovacím koncertě Chrámových koncertů, které abonenty zavedou do frýdeckých a místeckých kostelů.

V koncertních řadách jsou i další zvučná jména. V listopadu přivítáme kytaristu Lubomíra Brabce, před Vánoci bude ve Frýdku-Místku koncertovat multiinstrumentalista Jiří Stivín, v březnu houslista Jiří Vodička.

Všech tří předplatitelských skupin se týká i hudební dárek navíc:

  • Předplatitele Kruhu přátel hudby čeká koncert MHF Leoše Janáčka v Národním domě.
  • Abonenti Komorních koncertů mají volný vstup na koncert žáků Základní umělecké školy.
  • Předplatitelé Chrámových koncertů mají zvýhodněný vstup na Rybovu Českou mši vánoční v kostele sv. Jana a Pavla v Místku.

Herecké osobnosti, oblíbené inscenace a stále aktuální společenská témata

Divadelní nadšenci se také dočkají tří předplatitelských skupin. Abonenty Silných příběhů čekají představení nabitá emocemi s předními herci české divadelní scény. V severském příběhu s názvem V hodině rysa, sahajícím do nejtemnějších zákoutí lidské psychiky, se objeví třeba charismatická Zuzana Bydžovská. V inscenaci 4000 dnů uvidíme Hanu Maciuchovou.

Nouze o velká jména nebude ani ve skupině Chytré rozptýlení, jež tradičně nabídne inteligentní humor v populárních titulech. Herečky Kateřina Hrachovcová a Vanda Hybnerová budou v inscenaci Můžem i s mužem hledat odpověď na to, po čem všichni touží. Jiří Korn s Oldřichem Navrátilem a Pavlem Novým přivezou hudební komedii kultovního divadla Ypsilon Sežeňte Mozarta!
 
Držitelé abonmá Ostravská divadla se opět setkají s tím nejlepším, co nabízí ostravská profesionální scéna. V absurdní komedii Kdo je pan Schmitt?, která již mnohokrát vyprodala sál Divadla Mír, exceluje Štěpán Kozub a Magdaléna Tkačíková. Těšíme se také na dvě představení Divadla Petra Bezruče i jedno v podání Národního divadla moravskoslezského.


Předplatné pro studenty

Stejně jako loňský rok jsme zvýhodnili předplatné Ostravských divadel pro studenty do 26 let. I to je dobrý důvod pořídit si předplatné na pět inscenací ostravských divadel v Nové scéně Vlast. Letošní řada nabízí díla významných představitelů evropského dramatu Henrika Ibsena a Niccoló Machiavelliho, současnou autorskou tvorbu zastoupenou hrou Tomáše Dianišky, specialitu ve formě absurdního dramatu inspirovaného Franzem Kafkou nebo Samuelem Beckettem i drsný pohled na současnou ruskou společnost v inscenaci Národního divadla moravskoslezského Opilí.


Prodej

Předplatné Kultura F≈M na sezónu 2019/20 je v prodeji od úterý 7. května. Předplatné koupíte na pobočkách Turistického informačního centra F≈M a online zde.


Detailní průvodce předplatným

V Národním domě, Nové scéně Vlast a také v Turistickém informačním centru F≈M je k dispozici detailní tištěný průvodce předplatným Kultura F≈M. V elektronické podobě je ke stažení zde.


Divadelní předplatné

  • Chytré rozptýlení

Nová scéna vlast / 6 představení
Přední herecké osobnosti v inscenacích, které vás pobaví osvěžujícím humorem.
Cena: 2 390 Kč / 2 160 Kč (studenti, ZTP a senioři)

  • Silné příběhy

Nová scéna vlast / 6 představení
Dramatické lidské osudy, vždy aktuální společenská témata i komické momenty.
Cena: 2280 Kč / 2040 Kč (studenti, ZTP a senioři)

  • Ostravská divadla

Nová scéna vlast / 5 představení
Úspěšné a žádané inscenace ostravských divadel.
Cena: 1000 Kč / 920 Kč (senioři a ZTP) / 550 Kč (studenti do 26 let)

Koncertní předplatné

  • Kruh přátel hudby

Národní dům / 6 koncertů
Klasická hudba v podání špičkových českých interpretů a souborů i zahraničních hostů.
Cena: 900 Kč / 600 Kč (studenti, ZTP a senioři)

  • Komorní koncerty

Historický sál ZUŠ / 6 koncertů
Kouzelné večery s klasickou hudbou v secesním sále Základní umělecké školy.
Cena: 800 Kč / 500 Kč (studenti, ZTP a senioři)

  • Chrámové koncerty

Frýdeckomístecké kostely / 4 koncerty
Duchovní i světská klasická hudba ve frýdeckých a místeckých kostelích.
Cena: 650 Kč / 500 Kč (studenti, ZTP a senioři)

http://www.kulturafm.cz 

 Prodejní místa

Turistické informační centrum F≈M
Náměstí Svobody 6
Frýdek-Místek
+420 558 646 888
info@beskydy-info.cz
Po 9.00–12.00, 12.30–17.00
Út–Čt 8.00–12.00, 12.30–17.00
Pá 8.00–12.00, 12.30–16.30

Turistické informační centrum F≈M
Zámecké náměstí 1257
Frýdek-Místek
+420 558 438 391
info@beskydy-info.cz
Po–Pá 8.00–12.30 13.00–16.30
So 9.00–13.00 (v termínu 15. 6.–15. 9.)

Turistické informační centrum F≈M
Hlavní 1755
Frýdlant nad Ostravicí
+420 603 264 058
info@beskydy-info.cz
Po–Pá 8.00–12.00 12.30–16.30
So 9.00–13.00 ((v termínu 15. 6.–15. 9.)

http://www.kulturafm.cz



V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Dnes 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Dnes 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Dnes 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Dnes 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Únik radioaktivní látky na ostravském letišti byl námětem cvičení hasičů

Dnes 18:49 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Při nakládání do auta došlo k poškození balíčku, který přepravoval radioaktivní materiál. To byl námět mimořádného cvičení hasičů v areálu letiště Leoše Janáčka Ostrava.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

Dnes 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.

Policie hledá padesátiletého muže z Havířova, naposledy ho viděli před měsícem

Dnes 15:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kriminalisté vyhlásili pátrání po padesátiletém muži z Havířova. Naposledy ho viděli před měsícem v centru města a od té doby, jakoby se po něm slehla zem.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.