Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Škola života uspořádala pro klienty stacionářů ve Frýdku-Místku Smažení vaječiny, padlo na 300 vajec

Frýdek-Místek |

Hudba, tanec, zábava a dobrá vaječina. Jedinečnou akci připravilo Handicap centrum Škola života ve Frýdku-Místku nejen pro své klienty. Společenské dopoledne u řeky Ostravice zpestřila akce nazvaná Smažení vyječiny. Na tu letos poprvé padlo 300 vajec.

Početná skupina klientů denních stacionářů se sešla U splavu ve Staré Rivieře ve Frýdku-Místku. Škola života pro ně totiž uspořádala akci Smažení vaječiny.

Gabriela Morongová, ředitelka Handicap centra Škola života: "Letos to je takový pilotní program, poprvé smažíme vaječinu pro tolik lidí. Pozvali jsme i okolní stacionáře, pozvali jsme Růžovku, speciální školu, střední školu praktickou, kde děti poté odchází k nám do školy života. Čili už tady mají možnost se spřátelit a poznat své nové kamarády, se kterými budou chodit do Školy života."

Vychovatelky připravovaly vaječinu na dvě várky. Po obou se doslova jen zaprášilo.

Gabriela Morongová, ředitelka Handicap centra Škola života: "Vajec bylo opravdu hodně. Letos jsme použili 300 vajec, samozřejmě nám něco darovali sponzoři, něco si i přinesli klienti. Ale vesměs jsme se o to postarali jako stacionář." - V čem je kouzlo dobré vaječiny? - "Kouzlo je určitě v našich šikovných vychovatelkách, které se moc snaží a jsou šikovné a s vaječinou už mají zkušenosti dlouhá léta. Nicméně opravdu ne v takovém množství, jako to je letos."
Kamil Kublák, podporovatel Školy života: "Mojí sestry syn na tuto školu chodil, tak je dobře známe. A víme, jakým způsobem se o své svěřence starají, lidsky i odborně. A to je ten důvod. Proto je podporujeme. Na tyto akce, jako je smažení vaječiny, jezdíme hlavně kvůli vazbě k žákům. Protože my si dobře uvědomujeme, že peníze znamenají mnoho, ale není to všechno."

Proč je důležité takové akce pořádat pro ty klienty?

Gabriela Morongová, ředitelka Handicap centra Škola života: "To je krásná otázka, já vám za ni děkuji. Protože si myslím, že to opravdu nejvíc důležité pro tyto lidi. Pro lidi s handicapem, pro osoby se zdravotním postižením, protože oni potřebují se rozvíjet. Potřebují se družit. Potřebují rozvinout svůj potenciál. A mnohdy mají podmínky ztížené. Nemají to tak jednoduché, jak běžná populace. A proto to děláme. Děláme to pro ně, ať si to užijí, ať se seznámí, jsou šťastní a veselí A o tom to je."
Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Já bych chtěla poděkovat paní ředitelce za pozvání a tady tuto akci. Protože je to úžasné dělat něco pro lidi s handicapem. Ti lidé jsou opravdu šťastní, že mohou jít ven, že se mohou pobavit, jako ostatní normální lidé. Mají z toho radost, těší je to, jsou šťastní. Což je úplně úžasná práce."

Město každoročně finančně přispívá na chod Handicap centra Škola života, protože o službu tohoto typu je velký zájem.

Nahlásit chybu


K tématu

Maškarní karneval v Lidovém domě ve Frýdku-Místku bavil handicapované

Lidé s handicapem se bavili v Lidovém domě ve Frýdku-Místku. Tradičně se tady pro ně konal únorový karneval. Účast byla opět rekordní, protože přišlo na 150 klientů různých organizací z města i okolí.

Handicapovaní se na Havajském plese ve Frýdku-Místku loučili s létem

28. září 2023 10:02 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

I lidé s handicapem mají možnost se setkávat a dobře se společně bavit. Pravidelně dvakrát do roka pro ně ve Frýdku-Místku pořádají velkolepé karnevaly. Akce vznikla s cílem umožnit socializaci právě lidem se zdravotním postižením.

ZŠ a MŠ Naděje ve Frýdku-Místku chce vylepšit zahradu a zřídit Snoezelen místnosti

20. listopadu 2023 12:36 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Základní a mateřská škola Naděje ve Frýdku-Místku usiluje o další speciální vybavení a také unikátní terapeutické místnosti. Město v tomto ohledu vyjde školce vstříc a společně s ní připraví vylepšení herních prvků na zahradě a také zřízení a vybavení místností Snoezelen.


Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Dnes 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodiny zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Studénka v lednu převzala areál TJ, aby jej mohli sportovci využívat, musí do něj investovat

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu ve Studénce je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí se provést rekonstrukce rozvodů. Město tento majetek převzalo do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

Včera 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Žáci těrlických základních škol hráli tradiční prvomájový turnaj ve fotbale o Sladký míč

Na fotbalovém stadionu se 1. května odehrál tradiční turnaj žáků základních škol o Sladký míč.

První část opravené ulice Borovského je průjezdná, uzavírka začala v dalším úseku

30. dubna 2024 18:57 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Rekonstrukce ulice Borovského se posunula do 2. etapy. V tuto chvíli je již opravená část silnice průjezdná a práce se posunuly výše k ulici Na Kopci.

SDH Svinov vznikl před více než 130 lety. Oddíl mladých hasičů existuje od jeho založení

Historie Sboru dobrovolných hasičů ve Svinově sahá až do roku 1889 a hned od jeho založení existuje také oddíl mladých hasičů.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

30. dubna 2024 11:03 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková | Eko magazín

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

AZ Havířov do 1. ligy nepostoupil, zklamání bylo velké

30. dubna 2024 20:35 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Rozhodující hokejový zápas mezi AZ Havířov a Chomutovem byl nesmírný boj. Přesto, že hráči do posledního domácího utkání dali všechno, stejně jako fanoušci, postup do první ligy si zajistil Chomutov.

Uplynulo 79 let od osvobození Ostravy. Vzpomínka na padlé se uskutečnila v Komenského sadech

30. dubna 2024 11:16 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava si 30. dubna tradičně připomněla osvobození města od fašistických okupantů. Vyvrcholila tak Ostavsko-opavská operace, která byla největší bitvou 2. světové války na našem území. Průmyslové město osvobodili kromě Rudé armády také příslušníci 1. čs. armádního sboru.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Den Země ve Frýdku-Místku učil o světě zvířat a jak chránit přírodu

Den plný her, soutěží, a hlavně zvířat a informací o ochraně přírody. Takové byly další velkolepé oslavy Dne Země ve Frýdku-Místku. Letošní ročník odpovídal hlavně na otázky, jak nám pomáhají zvířata a co pro ně můžeme udělat?

Frýdek-Místek je druhým nejlepším městem pro život v Moravskoslezském kraji

Frýdek-Místek je druhým nejlepším místem k životu v Moravskoslezském kraji. Za rok 2023 ho ocenila společnost Obce v datech, která pravidelně sleduje kvalitu života v obcích napříč celou zemí.

V lázeňském parku v Čeladné sedí Eva s předtuchou osudu

28. dubna 2024 15:30 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl předního českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku před Léčebným domem Dr. Storch v Rehabilitačním centru Čeladná.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

27. dubna 2024 9:41 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Škola života uspořádala pro klienty stacionářů ve Frýdku-Místku Smažení vaječiny, padlo na 300 vajec
Vydáno 1. června 2023 14:54, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Hudba, tanec, zábava a dobrá vaječina. Jedinečnou akci připravilo Handicap centrum Škola života ve Frýdku-Místku nejen pro své klienty. Společenské dopoledne u řeky Ostravice zpestřila akce nazvaná Smažení vyječiny. Na tu letos poprvé padlo 300 vajec.

Početná skupina klientů denních stacionářů se sešla U splavu ve Staré Rivieře ve Frýdku-Místku. Škola života pro ně totiž uspořádala akci Smažení vaječiny.

Gabriela Morongová, ředitelka Handicap centra Škola života: "Letos to je takový pilotní program, poprvé smažíme vaječinu pro tolik lidí. Pozvali jsme i okolní stacionáře, pozvali jsme Růžovku, speciální školu, střední školu praktickou, kde děti poté odchází k nám do školy života. Čili už tady mají možnost se spřátelit a poznat své nové kamarády, se kterými budou chodit do Školy života."

Vychovatelky připravovaly vaječinu na dvě várky. Po obou se doslova jen zaprášilo.

Gabriela Morongová, ředitelka Handicap centra Škola života: "Vajec bylo opravdu hodně. Letos jsme použili 300 vajec, samozřejmě nám něco darovali sponzoři, něco si i přinesli klienti. Ale vesměs jsme se o to postarali jako stacionář." - V čem je kouzlo dobré vaječiny? - "Kouzlo je určitě v našich šikovných vychovatelkách, které se moc snaží a jsou šikovné a s vaječinou už mají zkušenosti dlouhá léta. Nicméně opravdu ne v takovém množství, jako to je letos."
Kamil Kublák, podporovatel Školy života: "Mojí sestry syn na tuto školu chodil, tak je dobře známe. A víme, jakým způsobem se o své svěřence starají, lidsky i odborně. A to je ten důvod. Proto je podporujeme. Na tyto akce, jako je smažení vaječiny, jezdíme hlavně kvůli vazbě k žákům. Protože my si dobře uvědomujeme, že peníze znamenají mnoho, ale není to všechno."

Proč je důležité takové akce pořádat pro ty klienty?

Gabriela Morongová, ředitelka Handicap centra Škola života: "To je krásná otázka, já vám za ni děkuji. Protože si myslím, že to opravdu nejvíc důležité pro tyto lidi. Pro lidi s handicapem, pro osoby se zdravotním postižením, protože oni potřebují se rozvíjet. Potřebují se družit. Potřebují rozvinout svůj potenciál. A mnohdy mají podmínky ztížené. Nemají to tak jednoduché, jak běžná populace. A proto to děláme. Děláme to pro ně, ať si to užijí, ať se seznámí, jsou šťastní a veselí A o tom to je."
Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Já bych chtěla poděkovat paní ředitelce za pozvání a tady tuto akci. Protože je to úžasné dělat něco pro lidi s handicapem. Ti lidé jsou opravdu šťastní, že mohou jít ven, že se mohou pobavit, jako ostatní normální lidé. Mají z toho radost, těší je to, jsou šťastní. Což je úplně úžasná práce."

Město každoročně finančně přispívá na chod Handicap centra Škola života, protože o službu tohoto typu je velký zájem.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000037522/skola-zivota-usporadala-pro-klienty-stacionaru-ve-frydkumistku-smazeni-vajeciny-padlo-na-300-vajec