Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Renáta E. Orlíková

Hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty OU oslavila 10. výročí

28. června 2023 14:47 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Klinika hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity oslavila desáté narozeniny. Na tomto pracovišti léčí pacienty s onemocněním krve a krvetvorných orgánů. Léčba hematoonkologických pacientů má ve FN více než třicetiletou historii.

EKO MAGAZÍN: Revitalizovaný rybník Štěpán pomůže podpořit biodiverzitu

26. června 2023 13:59 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Skončila revitalizace rybníku Štěpán na Hlučínsku za 36 milionů korun. Kraj ji financoval s přispěním evropské dotace. Rybník a jeho okolí je teď atraktivnější a také významně pomůže zadržování vody v krajině. Zároveň tam probíhá unikátní způsob ochrany ptačích hnízd před predátory.

Ceny Jantar za rok 2023 jsou rozdány

1. května 2023 15:01 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Šestý ročník jantarových cen. Odborné poroty rozhodly o dvanácti laureátech za rok 2022. Ceny Jantar získávají umělci, kteří jsou s MS krajem spojení, ať už působením nebo prostě jen přijali pozvání, aby se stali součástí inscenací zdejších divadel.

Cenu Jantar získal Eduard Halberštát za celoživotní přínos

18. dubna 2023 15:10 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Šestý ročník jantarových cen. Odborné poroty Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar rozhodly o dvanácti laureátech za rok 2022, cenu za celoživotní přínos získal malíř a pedagog Eduard Halberštát. Cenu Davida Stypky pak Vladimír Javorský.

Odkaz Petra Zoubka plní nadace

5. září 2022 14:24 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Na začátku je smutný příběh Petra Zoubka, který podlehl vážné nemoci. Rodiče teď plní jeho odkaz, pomáhat. Vznikl Nadační fond Petra Zoubka, který podporuje mladé sportovce, nadané studenty a Kliniku hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava. Díky sobotnímu fotbalovému turnaji v Ludgeřovicích putuje na transparentní účet nadace bezmála 50 tisíc korun.

EKO MAGAZÍN: Vyléčené zvířecí pacienty záchranáři vypouští do volné přírody

30. srpna 2022 15:54 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Prázdniny jsou pro Záchrannou stanici v Bartošovicích nejnáročnější měsíce. Je to období, kdy se k záchranářům dostává nejvíce zvířat z celého roku. Například během letošního července a srpna přijali 358 živočichů. Téměř každý týden pak zvířata díky péči, které se jim dostává v záchranné stanici, nalézají svůj nový domov v přírodě.

EKO MAGAZÍN: Povodí Odry provádí zásahy na tocích ekologickým způsobem

29. srpna 2022 14:53 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Státní podnik Povodí Odry jako správce významných vodních děl, provádí provozní zásahy ekologickým a k přírodně šetrným způsobem. Na vodních tocích vznikají rybí přechody, upravují se tak, aby bezpečně a plynule převáděly průtoky vody a umožnily migraci živočichů a také se například některé stávající malé vodní nádrže postupně doplňují o tůně, ostrovy nebo litorální zóny, které pak podporují místní mikroklima, jsou zásobárnou vody pro zvěř a lidé tato místa vyhledávají k odpočinku.

EKOMAGAZÍN: 20. ročník Konference Odpady 21

23. května 2022 14:52 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Množství vytříděného odpadu každý rok stoupá. Základní podmínkou pro jeho další využití je správné třídění. Aby tato snaha nebyla zbytečná, je nutné vytříděný odpad v nejvyšší možné míře znovu využít. Jednak recyklací vrátit do oběhu a jednak využít energeticky. O tom, jak co nejefektivněji nakládat s odpady, se odborníci radili na konferenci ODPADY21.

EKOMAGAZÍN: Dotace na podporu třídění odpadu

23. května 2022 14:45 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Dotace na podporu třídění odpadu ze Státního fondu životního prostředí budou už brzy zveřejněny a města, obce, ale i odpadové společnosti mohou žádat o peníze na své projekty. A další očekávanou novinkou nejbližších týdnů je nová legislativa, která by měla pomoci redukovat množství jednorázových plastových výrobků.

EKOMAGAZÍN: Recyklace odpadů v kombinaci s energetickým využitím

23. května 2022 14:23 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Skoro polovina komunálního odpadu v Česku stále míří na skládky. Je to nejlevnější a zároveň nejhorší způsob, jak se zbavit odpadu. Zákaz skládkování byl naposledy ve sněmovně odsunut na rok 2030. Do třídění a následného využití odpadů se zapojují jednotlivci, firmy, města, ale i kraje. Například ve Zlínském se vyplatila malá spalovna přímo v areálu nemocnice, Olomoucký kraj vyzrál na zpracování gastroodpadu. A v našem regionu se má postavit zařízení pro energetické využití odpadu.

Komerční sdělení více

Taháky letošní Ladné Čeladné jsou Monkey Business, Tata Bojs a Lenny

Festival Ladná Čeladná uvede Monkey Business, Tata Bojs, Lenny i další oblíbené české kapely. Hudební program doprovodí rozmanité aktivity pro malé návštěvníky, pro které bude připravena dětská zóna s atrakcemi, tělocvična i odpočinková zóna. V areálu základní školy se festival koná již podeváté, letošní ročník připadá na 2. a 3. srpna.

Huisman Czech Republic vyrábí přechodové lávky pro námořní průmysl

Společnost Huisman Czech Republic vyrábí a testuje přechodové lávky pro společnost SMST, která se specializuje na návrh a výrobu zařízení pro námořní průmysl. Tyto lávky (tzv. gangways) jsou vybaveny špičkovou technologií, která zajišťuje bezpečný a pohodlný přesun osob a nákladu mezi plavidlem a offshore plošinou i za náročných podmínek.

OKD modernizuje porubový dopravník za 43 milionů korun

Těžební společnost OKD dokončuje modernizaci jednoho z hřeblových dopravníků, sloužících v porubech Dolu ČSM k dopravě vytěženého uhlí s hlušinou. Na nejrozsáhlejší modernizaci letošního roku vynaložila 43 milionů korun.


Na zámku v Bravanticích se chystá Pálení čarodějnic i prvomájová prohlídka zámku

V sobotu 27. dubna se v areálu zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční 3. ročník Pálení čarodějnic, který pořádá Zámecký spolek Bravantice, z. s., ve spolupráci s klubem rodičů při zdejší základní škole. Chybět nebudou ani komentované prohlídky, díky nimž lze po objednání zámek navštívit také o víkendech, nebo na 1. máje. Prohlídky se konají vždy ve 14 hodin.

HSF System bude součástí 58. ročníku MFF Karlovy Vary. Přiveze „udržitelnou“ modulární scénu

Spolupráce stavební skupiny HSF System a Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary pokračuje. I v letošním roce bude realizována výstavba multifunkčního prostoru KVIFF.TV Park, který obdržel prestižní cenu Grand Prix Architektů 2023. Tento prostor slouží jako udržitelné a inovativní řešení pro festivalové zázemí. Po skončení festivalu se modulární stavba demontuje a může být znovu využita na jiných projektech.

Více