Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKOMAGAZÍN: Recyklace odpadů v kombinaci s energetickým využitím

Celý MS kraj |

Skoro polovina komunálního odpadu v Česku stále míří na skládky. Je to nejlevnější a zároveň nejhorší způsob, jak se zbavit odpadu. Zákaz skládkování byl naposledy ve sněmovně odsunut na rok 2030. Do třídění a následného využití odpadů se zapojují jednotlivci, firmy, města, ale i kraje. Například ve Zlínském se vyplatila malá spalovna přímo v areálu nemocnice, Olomoucký kraj vyzrál na zpracování gastroodpadu. A v našem regionu se má postavit zařízení pro energetické využití odpadu.

Model cirkulární ekonomiky, někdy také nazývaný oběhové hospodářství, počítá s důsledným využíváním odpadů a jejich případným návratem znovu do oběhu. Cílem je snížit produkci a více brát zřetel na cykly přírodních ekosystémů.

Jakub Unucka (ODS), náměstek hejtmana MS kraje: “Odpady jsou,...zatím to bylo tabu, dávali jsme je pod zem a na skládky, hlavně veřešit žádný odpad. Ale teď nastala doba, kdy se o odpadech pojďme bavit vážně a zejména, jak ho energeticky využít. Je tady spousta variant, někteří říkají, že tak jak to je v té popelnici, vysypeme to do kotle, další říkají ne, přetřiďme to podle toho, co hoří víc a co méně a hoďme to do kotle a třetí říkají, neházejme to do kotle a dejme to do zázračné černé krabičky. Z ní ka konci vyleze teplo a elektřina. Kdybychom energeticky zužitkovali všechen odpad, který vznikne v MS kraji, tak nemusí karvinská teplárna topit. Nemusí topit uhlím, protože v odpadech je tolik energie a my ho jen tak dáváme na skládku. Ale nepalme je zbytečně, pojďme se pobavit o možnostech, jak je energeticky využít…, je tady pyrolýza, plazma.”

A jaký způsob likvidace komunálního odpadu by byl podle vedení kraje pro náš region nejlepší?

Jakub Unucka (ODS), náměstek hejtmana MS kraje: “Zatím to vypadá, že nejlepší a nejefektivnější je odpadky roztřídit na to, co hoří dobře a méně dobře, vysušit, zgranujovat a spálit v kotli při vysoké teplotě, aby z toho nebyl žádný čmoud, to se zatím jeví jako nejlepší. Pak je spoustu odpadu průmyslových, jako uhelné kaly, kaly z čističek a to vše není zatím vyřešeno, protože zatím to leží někde v zemi, ale máme to tady, pojďme to využít a nekopejme uhlí a nevozme plyn z Ruska.”

Jinými slovy, v MS regionu se postaví zřejmě dvě spalovny, respektive zařízení pro energetické využití odpadu. Ta první by mohla začít fungovat už v roce 2027. K plynu se bude přimíchávat část z granulovaného odpadu. Podobný systém využívají v Přerově.

Jakub Unucka (ODS), náměstek hejtmana MS kraje: “Toho odpadu není tolik, abychom stavěli spaloven hodně. Vždycky je lepší mít jeden velký zdroj, který je hlídaný čidly, než odpady spalovat v domácích podmínkách. Myslím, že v kraji víc než dvě spalovny nevzniknou.”

Olomoucký kraj má dobré zkušenosti s využitím gastroodpadu. Zavedená bioplynka v Rapotíně spolupracuje nejen s blízkými obcemi, ale také s Olomoucí a zapojují se i další města a obce Olomouckého kraje.

Josef Suchánek (STAN), hejtman Olomouckého kraje: “Za Olomoucký kraj se můžeme pochlubit zpracováním gastroodpadu. Naše bioplynová stanice na zpracování v Rapotíně funguje a je na ni navázán také gastroodpad z domácností ze Šumperka. Tam je mimochodem zajímavé, že tato bioplynka má na konci má účinné čistící zařízení, tak je schopna vtláčet do rozvodu zemního plynu již čistý plyn. Příspěvek do energetického mixu je poměrně velký.”
Radim Holiš (ANO), hejtman Zlínského kraje: “Odpady jsou velká výzva, navíc se situací, která přichází, je to poměrně zajímavý energetický zdroj a myslím, že to bude mít vliv, kam bude kraj směřovat s odpady. Nejsme v situaci, kdybychom jako kraj měli odpady kompletně pod kontrolou. To bude výzva budoucích let, kdy si kraj musí říct, co bude s odpady dělat. Zatím nám běží skládky, v kaji máme pár vlaštovek ohledně spaloven. Mohu vzpomenout jednu malou, která spaluje 350 tun odpadu v nemocnici. Nově se nám podařilo zajistit, že bude spalovat 10 tisíc tun, takže bude uprostřed nemocnice postavená moderní spalovna. Nikomu to nevadí, plní všechny limity. Z toho plyne, že se s odpadem dá pracovat. Za mě, bych přitlačil na to, abychom měli jen ty odpady, se kterými se dá dále pracovat. To je velká výzva, řekněme, pro všechny vývojáře, pro vysoké školy, aby nám vymysleli takové materiály, které budou toto plnit. Pak by byl odpad nová příležitost, materiál k dalšímu použití.”
Nahlásit chybu


K tématu

Havířov má mobilní radnici, vedení města úřadovalo přímo na náměstí Republiky

3. října 2023 19:54 | Havířov | Bára Kelnerová

Vedení havířovské radnice úřadovalo přímo na náměstí Republiky. Lidé se tak mohli seznámit s chystaným projektem revitalizace lesoparku Stromovka a také pokládat zástupcům města nejrůznější otázky.

Novojičínští poprvé vyprodukovali méně odpadu, který skončil na skládce

14. července 2023 7:44 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Novém Jičíně se za loňský rok podařilo snížit produkci směsného komunálního odpadu. Svědčí to o zvýšené ochotě lidí více třídě. Obecně ale množství odpadu narůstá.

Zbytky jídel z domácností v Třinci slouží k výrobě energie

3. září 2023 11:26 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Celkem 35 tun kuchyňského odpadu z třineckých domácností bylo za půl roku uchráněno před skládkováním a předáno bioplynové stanici v Horní Suché. Záměr třídit a dál zpracovávat zbytky jídel z domácnosti vyplynul z provedené analýzy směsného komunálního odpadu. Do projektu společnosti SMOLO se pak zapojil třinecký magistrát.


Opavské Senior taxi už má 1300 zaregistrovaných klientů. Služba je mezi seniory velmi oblíbená

Už čtvrtým rokem v Opavě funguje zvýhodněná služba Senior taxi. A je čím dál oblíbenější. V současné době ji pravidelně využívá na 1300 lidí ve věku 70 let více, pro které je určena.

Hasiči kličkovali Novým Jičínem, testovali průjezd ulic

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Majitelé s dobrovolníky společně zachránili a rekonstruují zlatorudnou chalupu v Suché Rudné

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

7. května 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Dívka spadla z koně, muž se poranil bruskou, dalšího našli v kolejišti

Dnes 9:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali ve středu u několika velmi vážných úrazů na několika místech Moravskoslezského kraje. Vyjížděly k nim pozemní posádky a startoval také vrtulník letecké záchranné služby.

Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

Včera 10:38 | Ostrava-Vítkovice | Jiří Cileček

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Historická rekonstrukce v Zábřehu připomněla osvobozování Ostravy

7. května 2024 13:59 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Jak se ke konci druhé světové války osvobozovala Ostrava mohli díky ukázky s využitím těžké techniky vidět návštěvníci sobotní Bojové cesty. Jednalo se součást třídenního programu, který připomínal postup 1. Československé tankové brigády.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

Dnes 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Běh do vrchu v Moravském Berouně se konal již pošestadvacáté

Oblíbený a náročný Běh do vrchu v Moravském Berouně proběhl již po šestadvacáté. Na trať 190 metrů dlouhou, která ovšem překonává převýšení 35 metrů, se vydalo úctyhodných 236 závodníků. To je za celou dobu existence běhu druhá nejvyšší návštěvnost.

Historická rychta v Karlovicích již brzy ožije prvními akcemi pro veřejnost

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

Kraj vybuduje v Hlučíně chráněné bydlení pro duševně nemocné

Včera 17:16 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nový domov pro osm duševně nemocných začíná v Hlučíně stavět Moravskoslezský kraj. Chráněné bydlení v ulici Okrajová bude spadat pod krajskou příspěvkovou organizaci Fontána. Celkové náklady včetně vybavení se očekávají zhruba ve výši 34 milionů korun, náklady z větší části pokryje dotace z Evropské unie.

Na pokutách od řidičů vybrali moravskoslezští policisté za den přes 340 tisíc korun

Včera 15:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezští policisté mají za sebou další dopravně bezpečnostní akci. Zaměřili se při ní hlavně na alkohol a drogy za volantem. V průběhu jednoho dne řešili přes 330 přestupků a na pokutách vybrali přes 340 tisíc korun. Nejčastějšími prohřešky bylo držení telefonu za jízdy a překročení povolené rychlosti.

EKOMAGAZÍN: Recyklace odpadů v kombinaci s energetickým využitím
Vydáno 23. května 2022 14:23, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Skoro polovina komunálního odpadu v Česku stále míří na skládky. Je to nejlevnější a zároveň nejhorší způsob, jak se zbavit odpadu. Zákaz skládkování byl naposledy ve sněmovně odsunut na rok 2030. Do třídění a následného využití odpadů se zapojují jednotlivci, firmy, města, ale i kraje. Například ve Zlínském se vyplatila malá spalovna přímo v areálu nemocnice, Olomoucký kraj vyzrál na zpracování gastroodpadu. A v našem regionu se má postavit zařízení pro energetické využití odpadu.

Model cirkulární ekonomiky, někdy také nazývaný oběhové hospodářství, počítá s důsledným využíváním odpadů a jejich případným návratem znovu do oběhu. Cílem je snížit produkci a více brát zřetel na cykly přírodních ekosystémů.

Jakub Unucka (ODS), náměstek hejtmana MS kraje: “Odpady jsou,...zatím to bylo tabu, dávali jsme je pod zem a na skládky, hlavně veřešit žádný odpad. Ale teď nastala doba, kdy se o odpadech pojďme bavit vážně a zejména, jak ho energeticky využít. Je tady spousta variant, někteří říkají, že tak jak to je v té popelnici, vysypeme to do kotle, další říkají ne, přetřiďme to podle toho, co hoří víc a co méně a hoďme to do kotle a třetí říkají, neházejme to do kotle a dejme to do zázračné černé krabičky. Z ní ka konci vyleze teplo a elektřina. Kdybychom energeticky zužitkovali všechen odpad, který vznikne v MS kraji, tak nemusí karvinská teplárna topit. Nemusí topit uhlím, protože v odpadech je tolik energie a my ho jen tak dáváme na skládku. Ale nepalme je zbytečně, pojďme se pobavit o možnostech, jak je energeticky využít…, je tady pyrolýza, plazma.”

A jaký způsob likvidace komunálního odpadu by byl podle vedení kraje pro náš region nejlepší?

Jakub Unucka (ODS), náměstek hejtmana MS kraje: “Zatím to vypadá, že nejlepší a nejefektivnější je odpadky roztřídit na to, co hoří dobře a méně dobře, vysušit, zgranujovat a spálit v kotli při vysoké teplotě, aby z toho nebyl žádný čmoud, to se zatím jeví jako nejlepší. Pak je spoustu odpadu průmyslových, jako uhelné kaly, kaly z čističek a to vše není zatím vyřešeno, protože zatím to leží někde v zemi, ale máme to tady, pojďme to využít a nekopejme uhlí a nevozme plyn z Ruska.”

Jinými slovy, v MS regionu se postaví zřejmě dvě spalovny, respektive zařízení pro energetické využití odpadu. Ta první by mohla začít fungovat už v roce 2027. K plynu se bude přimíchávat část z granulovaného odpadu. Podobný systém využívají v Přerově.

Jakub Unucka (ODS), náměstek hejtmana MS kraje: “Toho odpadu není tolik, abychom stavěli spaloven hodně. Vždycky je lepší mít jeden velký zdroj, který je hlídaný čidly, než odpady spalovat v domácích podmínkách. Myslím, že v kraji víc než dvě spalovny nevzniknou.”

Olomoucký kraj má dobré zkušenosti s využitím gastroodpadu. Zavedená bioplynka v Rapotíně spolupracuje nejen s blízkými obcemi, ale také s Olomoucí a zapojují se i další města a obce Olomouckého kraje.

Josef Suchánek (STAN), hejtman Olomouckého kraje: “Za Olomoucký kraj se můžeme pochlubit zpracováním gastroodpadu. Naše bioplynová stanice na zpracování v Rapotíně funguje a je na ni navázán také gastroodpad z domácností ze Šumperka. Tam je mimochodem zajímavé, že tato bioplynka má na konci má účinné čistící zařízení, tak je schopna vtláčet do rozvodu zemního plynu již čistý plyn. Příspěvek do energetického mixu je poměrně velký.”
Radim Holiš (ANO), hejtman Zlínského kraje: “Odpady jsou velká výzva, navíc se situací, která přichází, je to poměrně zajímavý energetický zdroj a myslím, že to bude mít vliv, kam bude kraj směřovat s odpady. Nejsme v situaci, kdybychom jako kraj měli odpady kompletně pod kontrolou. To bude výzva budoucích let, kdy si kraj musí říct, co bude s odpady dělat. Zatím nám běží skládky, v kaji máme pár vlaštovek ohledně spaloven. Mohu vzpomenout jednu malou, která spaluje 350 tun odpadu v nemocnici. Nově se nám podařilo zajistit, že bude spalovat 10 tisíc tun, takže bude uprostřed nemocnice postavená moderní spalovna. Nikomu to nevadí, plní všechny limity. Z toho plyne, že se s odpadem dá pracovat. Za mě, bych přitlačil na to, abychom měli jen ty odpady, se kterými se dá dále pracovat. To je velká výzva, řekněme, pro všechny vývojáře, pro vysoké školy, aby nám vymysleli takové materiály, které budou toto plnit. Pak by byl odpad nová příležitost, materiál k dalšímu použití.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000031531/ekomagazin-recyklace-odpadu-v-kombinaci-s-energetickym-vyuzitim