Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opravené kapli ve frýdlantském klášteře požehnal biskup Martin David, z úkrytu se vrátil i historický svatostánek

Frýdlant nad Ostravicí |

Biskup ostravsko-opavský Martin David v sobotu při slavnostní mši požehnal kapli v objektu kláštera ve Frýdlantě nad Ostravicí, který nyní slouží jako domov seniorů. Do kaple se po letech ukrývání vrátil i historický svatostánek k ukládání liturgických nádob.

Kaple Blahoslavené Panny Marie z roku 1876 byla několik let mimo provoz. Poté, co ji společně s celým klášterem převzalo město, byla opravena a nyní opětovně předána k užívání.

Martin David, biskup ostravsko-opavský: “Dneska se tady ve Frýdlantu vrací do užívání kaple neposkvrněného početí Panny Marie v domově pro seniory. Je to kaple, která je v této stavbě už od doby, kdy to byl klášter boromejek. Teď byla nějakou dobu zavřená a dneska ji vracíme do užívání, protože už tady proběhla nějaká část rekonstrukce, která ještě dále sice bude pokračovat, ale už jsou tady některé prvky nového mobiliáře, takže dneska je slavnostní bohoslužba, kdy tu kapli požehnáme a vrátíme uživatelům tohoto domu.”

Do kaple byl vrácen původní historický svatostánek, který byl před zničením uschován ve Slatině u Bílovce.

Milada Bahrová, farnice ze Slatiny u Bílovce: “Opatrovali jsme svatostánek, byli jsme rádi, že sloužil svému účelu a jak už jsem říkala paní starostce, že děkujeme za vřele přijetí a vážíme si toho a vůbec nejsme smutní, protože svatostánek se vrátil domů a jako každý se rád vrací domů, tak to tak mělo být.”
Lukáš Engelmann, farář farnosti Frýdlant nad Ostravicí: “Dneska je významný den, protože znovu otevíráme kaple neposkvrněného početí Panny Marie, která je pro mne takovým symbolem toho, že vlastně i přes určitý útlak minulého režimu, tak to dobré stále roste. A protože i ti lidé tady z domova pro seniory mají takové důležité místo v životě, ještě mohou něco udělat svojí modlitbou a právě proto ta kaple je tomu přizpůsobená. Dneska budeme žehnat nový obětní stůl, nový ambon abak a svatostánek, který byl nalezen ve slatinské farnosti poté, co byl za minulého režimu tam uschován, aby nedošlo k jeho zničení.”

Na první fázi rekonstrukce kaple město získalo peníze v rámci přeshraničního projektu.

Helena Pešatová (Pro Frýdlant), starostka Frýdlantu nad Ostravicí: “Když se město v roce 2008 stalo je majitelem celého toho objektu, tedy Střediska sociálního služeb, včetně kaple Panny Marie počaté bez poskvrny prvotního hříchu, tak vlastně jsme získali majetek od kongregace milosrdných sester svatého Karla Boromejského, do kterého bylo třeba investovat. Samozřejmě, že jsme se vrhli nejdříve na pokoje pro klienty, pro uživatele střediska a součástí toho byla kaple. Protože jsme v roce 2021 zjistili, že existují možnosti, že se dají čerpat peníze z přeshraniční spolupráce, tak jsme se zapojili do programu, kdy partnerem byla slovenská Turzovka a my jsme právě získali finance z tohoto projektu. Ta první fáze spočívala ve stavebně technických úpravách. Tady, kde stojíme, tady vlastně došlo k tomu, že byla vybagrovaná podlaha asi metr a půl hluboko, aby se zajistila statika, izolace, elektroinstalace, vyhřívaná podlaha, klimatizace, muselo se řešit osvětlení a ostatní věci.”

Další fáze rekonstrukce kaple bude patřit restaurátorům, kteří obnoví původní výmalbu.

Po slavnostní mši byla podepsána deklarace o využívání kaple. Biskup také převzal šek ze sbírky zaměstnanců a klientů frýdlantského Střediska sociálních služeb na ostravské varhany.

Nahlásit chybu


K tématu

Biskup Martin David požehnal opravené kapli ve frýdlantském klášteře

6. listopadu 2023 15:27 | Frýdlant nad Ostravicí | Libor Běčák

Biskup ostravsko-opavský Martin David v sobotu při slavnostní mši požehnal kapli v objektu kláštera ve Frýdlantě nad Ostravicí, který nyní slouží jako domov seniorů. Do kaple se po letech ukrývání vrátil i historický svatostánek k ukládání liturgických nádob.

Osud málem zaniklého evangelického hřbitova v Karviné-Dolech se změnil díky dobrovolníkům

7. listopadu 2023 16:43 | Karviná | Monika Danková

Osud téměř zaniklého evangelického hřbitova v Karviné-Mexiku se změnil díky dobrovolníkům, kteří mu začali před šesti lety vracet jeho podobu a důstojnost. Před pár dny se tady konala vzpomínková akce, která měla historii tohoto málem zapomenutého místa připomenout.


U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

Dnes 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Žáci těrlických základních škol hráli tradiční prvomájový turnaj ve fotbale o Sladký míč

Na fotbalovém stadionu se 1. května odehrál tradiční turnaj žáků základních škol o Sladký míč.

První část opravené ulice Borovského je průjezdná, uzavírka začala v dalším úseku

Rekonstrukce ulice Borovského se posunula do 2. etapy. V tuto chvíli je již opravená část silnice průjezdná a práce se posunuly výše k ulici Na Kopci.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

AZ Havířov do 1. ligy nepostoupil, zklamání bylo velké

Rozhodující hokejový zápas mezi AZ Havířov a Chomutovem byl nesmírný boj. Přesto, že hráči do posledního domácího utkání dali všechno, stejně jako fanoušci, postup do první ligy si zajistil Chomutov.

První moduly nového pavilonu Karvinské hornické nemocnice už dorazily

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice (KHN). Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly. Vznikne tak zázemí pro operace nádorových onemocnění prsu, jednodenní chirurgii a laparoskopické výkony.

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Karvinští strážníci monitorují prostor v Karviné-Loukách kvůli prostitutkám

V Karviné-Loukách začali strážníci kvůli přítomnosti prostitutek lokalitu monitorovat. Jde o opatření pro řidiče, kteří jejich služby využívají, aby si uvědomili, že nahrávka může být použita jako důkazní prostředek pro pozdější správní řízení před přestupkovou komisí.

Uplynulo 79 let od osvobození Ostravy. Vzpomínka na padlé se uskutečnila v Komenského sadech

Ostrava si 30. dubna tradičně připomněla osvobození města od fašistických okupantů. Vyvrcholila tak Ostavsko-opavská operace, která byla největší bitvou 2. světové války na našem území. Průmyslové město osvobodili kromě Rudé armády také příslušníci 1. čs. armádního sboru.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Den Země ve Frýdku-Místku učil o světě zvířat a jak chránit přírodu

Den plný her, soutěží, a hlavně zvířat a informací o ochraně přírody. Takové byly další velkolepé oslavy Dne Země ve Frýdku-Místku. Letošní ročník odpovídal hlavně na otázky, jak nám pomáhají zvířata a co pro ně můžeme udělat?

Frýdek-Místek je druhým nejlepším městem pro život v Moravskoslezském kraji

Frýdek-Místek je druhým nejlepším místem k životu v Moravskoslezském kraji. Za rok 2023 ho ocenila společnost Obce v datech, která pravidelně sleduje kvalitu života v obcích napříč celou zemí.

V lázeňském parku v Čeladné sedí Eva s předtuchou osudu

28. dubna 2024 15:30 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl předního českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku před Léčebným domem Dr. Storch v Rehabilitačním centru Čeladná.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

27. dubna 2024 9:41 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Opravené kapli ve frýdlantském klášteře požehnal biskup Martin David, z úkrytu se vrátil i historický svatostánek
Vydáno 5. listopadu 2023 13:27, Frýdlant nad Ostravicí, Libor Běčák
Biskup ostravsko-opavský Martin David v sobotu při slavnostní mši požehnal kapli v objektu kláštera ve Frýdlantě nad Ostravicí, který nyní slouží jako domov seniorů. Do kaple se po letech ukrývání vrátil i historický svatostánek k ukládání liturgických nádob.

Kaple Blahoslavené Panny Marie z roku 1876 byla několik let mimo provoz. Poté, co ji společně s celým klášterem převzalo město, byla opravena a nyní opětovně předána k užívání.

Martin David, biskup ostravsko-opavský: “Dneska se tady ve Frýdlantu vrací do užívání kaple neposkvrněného početí Panny Marie v domově pro seniory. Je to kaple, která je v této stavbě už od doby, kdy to byl klášter boromejek. Teď byla nějakou dobu zavřená a dneska ji vracíme do užívání, protože už tady proběhla nějaká část rekonstrukce, která ještě dále sice bude pokračovat, ale už jsou tady některé prvky nového mobiliáře, takže dneska je slavnostní bohoslužba, kdy tu kapli požehnáme a vrátíme uživatelům tohoto domu.”

Do kaple byl vrácen původní historický svatostánek, který byl před zničením uschován ve Slatině u Bílovce.

Milada Bahrová, farnice ze Slatiny u Bílovce: “Opatrovali jsme svatostánek, byli jsme rádi, že sloužil svému účelu a jak už jsem říkala paní starostce, že děkujeme za vřele přijetí a vážíme si toho a vůbec nejsme smutní, protože svatostánek se vrátil domů a jako každý se rád vrací domů, tak to tak mělo být.”
Lukáš Engelmann, farář farnosti Frýdlant nad Ostravicí: “Dneska je významný den, protože znovu otevíráme kaple neposkvrněného početí Panny Marie, která je pro mne takovým symbolem toho, že vlastně i přes určitý útlak minulého režimu, tak to dobré stále roste. A protože i ti lidé tady z domova pro seniory mají takové důležité místo v životě, ještě mohou něco udělat svojí modlitbou a právě proto ta kaple je tomu přizpůsobená. Dneska budeme žehnat nový obětní stůl, nový ambon abak a svatostánek, který byl nalezen ve slatinské farnosti poté, co byl za minulého režimu tam uschován, aby nedošlo k jeho zničení.”

Na první fázi rekonstrukce kaple město získalo peníze v rámci přeshraničního projektu.

Helena Pešatová (Pro Frýdlant), starostka Frýdlantu nad Ostravicí: “Když se město v roce 2008 stalo je majitelem celého toho objektu, tedy Střediska sociálního služeb, včetně kaple Panny Marie počaté bez poskvrny prvotního hříchu, tak vlastně jsme získali majetek od kongregace milosrdných sester svatého Karla Boromejského, do kterého bylo třeba investovat. Samozřejmě, že jsme se vrhli nejdříve na pokoje pro klienty, pro uživatele střediska a součástí toho byla kaple. Protože jsme v roce 2021 zjistili, že existují možnosti, že se dají čerpat peníze z přeshraniční spolupráce, tak jsme se zapojili do programu, kdy partnerem byla slovenská Turzovka a my jsme právě získali finance z tohoto projektu. Ta první fáze spočívala ve stavebně technických úpravách. Tady, kde stojíme, tady vlastně došlo k tomu, že byla vybagrovaná podlaha asi metr a půl hluboko, aby se zajistila statika, izolace, elektroinstalace, vyhřívaná podlaha, klimatizace, muselo se řešit osvětlení a ostatní věci.”

Další fáze rekonstrukce kaple bude patřit restaurátorům, kteří obnoví původní výmalbu.

Po slavnostní mši byla podepsána deklarace o využívání kaple. Biskup také převzal šek ze sbírky zaměstnanců a klientů frýdlantského Střediska sociálních služeb na ostravské varhany.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydlant-nad-ostravici/11000039956/opravene-kapli-ve-frydlantskem-klastere-pozehnal-biskup-martin-david-z-ukrytu-se-vratil-i-historicky-svatostanek