Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Karviná ocenila na zámku Fryštát 22 osobností v kultuře

Karviná |

Na zámku Fryštát vedení karvinské radnice ocenilo osobnosti v kultuře.

Na zámku Fryštát ocenili zástupci karvinské radnice osobnosti, které se výrazným způsobem podílejí na rozvoji kultury v Karviné.


Andrzej Bizoń, náměstek primátora Karviné:
"Každý z nás se pohybuje v nějakém kulturním prostředí, to je nám blízké nebo vzdálené a právě tito lidé nám otevírají další dveře, abychom tu kulturu pojali zeširoka. Podívali se na různé žánry, její odvětví a tito lidé nás tímto obohacují."

Celkem bylo oceněno dvaadvacet osobností. Pamětní list primátora města Karviné obdrželo deset z nich. Oceněna byla vedoucí Střediska doplňování a zpracování knihovního fondu karvinské regionální knihovny Martina Deutschová, která zde pracuje 30 let a má na starosti správné katalogizování a data v knihovním systému, která jsou nezbytně důležitá pro práci knihovníků a pro čtenáře knihovny, kteří si vyhledávají dokumenty v online katalogu.

Dále byla oceněna Eva Dziadková, která od roku 2001 vyučuje Klavírní hru na Základní umělecké škole Bedřicha Smetany, významná je také například její činnost korepetitorky v tanečním a hudebním oboru.

Další oceněnou je Pavlína Hálová, která pracuje v Regionální knihovně Karviná od roku 2000 na pozici operátor informačních a komunikačních technologií a je také členkou Knihovnického divadélka.

Ocenění převzala i Dagmar Hubačková, která 43 let pracovala na ZŠ a MŠ Prameny jako vedoucí školní družiny. Po celou dobu vedla keramické dílny pro děti, organizovala výstavy svých prací, poslední pak letos v lednu v Městském domě kultury Karviná.

Z PZKO Karviná-Ráj byl oceněn Vladislav Malirz, který vždy velmi rád pomáhá při organizaci kulturních akcí, patří mezi ně plesy, vzdělávací přednášky, poznávací zájezdy, Anenská pouť apod. Zapojuje se do práce v klubu seniorů a zajímá se také o historii Staré Karviné.

Šestou oceněnou byla Jana Pěčonková, členka Symfonického dechového orchestru Májovák, kde se postupně vypracovala na sóloflétnistku a účastní se mnoha soutěží a zahraničních zájezdů. Hraje také v orchestru Národního divadla moravskoslezského v operetě - muzikál.

Ocenění převzala také Ksenia Stuchlik, členka Polského smíšeného sboru „Dźwięk" a dlouholetá aktivní členka výboru MS PZKO, jehož je od roku 2020 její předsedkyní. Od samého počátku pomáhá při výstavách, přednáškách, plesech, poutích a dalších akcích. Velmi úzce spolupracuje s Generálním konzulátem v Ostravě.

Pro ocenění si přišla i Jana Szwedová, která pracuje v PZKO Karviná-Ráj od r. 1965. Je aktivní, svědomitá, velmi pracovitá. Do Klubu žen ve zdejším spolku začala chodit před 50 lety. Krásné ruční práce prezentuje na výstavách organizovaných v Domě PZKO.

Oceněn byl také muzikant, a hudebník, kterého ve své tvorbě inspiruje Karvinsko Jan Varga. Zpívá a hraje v kapele FoPa, v hudebním uskupení Nazdar a podílel se na klipech Ztracené město a Pouta.

Pamětní list primátora města Karviné převzala i Marcela Wierzgoń, vedoucí Střediska polské literatury v Karviné-Fryštátě, která také od roku 2022 vede i Středisko hudby a umění v Karviné-Fryštátě. Mimo jiné také společně s manželem Bogdanem aktivně vypomáhá při organizaci festivalu „Dolanski Gróm".

Další ocenění obdrželi na zámku Fryštát Pamětní list Rady města Karviné. Patří mezi ně: Skupina ALLSCAPONES, a to za 20 let své hudební kariéry, během které inspirovala a bavila fanoušky svou alternativní tvorbou. Allskapones se mohou pyšnit více než 400 koncerty v České republice, Slovensku a Polsku, kde vystoupili po boku známých hudebních jmen.

Ocenění získal za svůj výjimečný přínos do světa hororu a dalších žánrů a scénárista a režisér z Karviné Lukáš Bulava. Jeho díla Šest prstů v zeleném, Oči starého kostelníka nebo Králové videa ukazují jeho odhodlání vytvářet originální a vizuálně poutavé filmy.

Pro ocenění si přišla i výtvarnice Jitka Gřešková, spolutvůrkyně výtvarné platformy „Konverzace uměním Karviná“, která se zúčastnila 15 samostatných a 45 kolektivních výstav, pro řadu zdejších institucí a podniků realizovala svá díla.

Oceněn byl i Tadeusz Konieczny, dlouholetý člen MS PZKO v Karviné-Darkově, který se spolupodílí na organizování různých kulturních akcí pro členy i širokou veřejnost.

Oceněna byla také ředitelka RKK Markéta Kukrechtová, pod jejímž vedením se karvinská knihovna rozvíjí a rozšiřuje své služby, sleduje moderní trendy nejen v knihovnictví a kultuře, ale také v oblasti vzdělávání.

Za vynikající výsledky v oblasti kultury převzala ocenění i karvinská heavy metalová kapela ORCHIDEA, která slaví 20 let své existence, a to bez přerušení své činnosti. V minulosti zorganizovala například klubový festival „Metalová sobota aneb Daruj Krev“, kdy každý nový dárce krve obdržel v krevních centrech v Ostravě a Karviné vstupenku na festival zdarma.

Rovněž za vynikající výsledky převzala ocenění Lucie Ráczová, která již 24 let vede amatérský divadelní soubor K.V.A.S. při Městském domě kultury v Karviné. S amatérskými herci za tu dobu nastudovala 11 celovečerních her, které úspěšně režírovala. Obdržela několik cen nejen za režii, ale i za inscenaci.

Oceněna byla i Jarka Rybová, keramička, která inspiraci pro svou tvorbu nachází hlavně v přírodě a také při čtení knih a poslechu vážné a jazzové hudby. Její veřejné realizace jsou k vidění v Orlové, Havířově, Třinci, Jastrzebie-Zdrój a dalších městech.

Oceněna byla letos i Monika Vodáková, autorka a režisérka dokumentu „O zaniklé Karvinné“, který v roce 2018 opakovaně vyprodal kino v Karviné a nastartoval větší zájem o ztracené město Karvinná. Diváci si vyžádali pokračování, a proto natočila pokračování „O zaniklé Karvinné 2“, který měl premiéru v roce 2023.

Oceněn byl i Karel Wiewiórka, který například podpořil vydání publikace Karvinské hornické kolonie nebo inicioval znovuobnovení tradice akce Skok přes kůži.

Karel Wiewiórka, oceněná osobnost v kultuře: "Jsem rád, že jsem toto ocenění dostal. Snažil jsem se aspoň nějaké ty hornické tradice zachovat, ty pomníky, které na tu hornickou práci ukazují."

Uděleny byly i dvě významné ceny, první, cenu Statutárního města Karviné si převzal Karol Daniel Kadłubiec,který se řadí k nejvýznamnějším soudobým osobnostem kultury Těšínského Slezska.

Karol Daniel Kadłubiec, oceněná osobnost: "Já jsem z Beskyd a dostal jsem ocenění z hornického města, tudíž je to pro mě něco výjimečného. Pro mě je to i závazek, aby v budoucnu, když Karviná bude něco potřebovat, abych byl po ruce a taky něco udělal. pro mě je to pobídka, nová energie a já jsem za to ohromně vděčný a rád.” 

Nejvyšší ocenění, medaili doktora Waclawa Olszaka letos obdržela Alexandra Rebrová, která obohatila kulturní sféru města mimo jiné i svými vysoce odbornými publikacemi. Ve svých knihách se věnovala především karvinským památkám a historickým dějinným událostem města.

Alexandra Rebrová, oceněná osobnost: "Je to obrovská pocta pro mě, přeci jen jsem za tu dobu prošla nejrůznějšími anabázemi, co se týká oprav památek a jejich zhodnocení a výsledek byl velmi příznivý, protože jak vidíme zámek, je to klenot."

Všem oceněným gratulujeme.

Nahlásit chybu


K tématu

Významné osobnosti současnosti i minulosti získaly Cenu města Frýdek-Místek

1. června 2023 13:40 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Výtvarník, dlouholetý ředitel základní umělecké školy i zakladatel textilních továren ve městě. Tyto tři významné osobnosti obdržely Cenu města Frýdek-Místek za rok 2022. Dvě ocenění byly uděleny in memoriam.

Handicapovaní umělci dostali Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje

25. listopadu 2023 10:58 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Umění je jeden z prostředků, jak bořit hranice mezi světem zdravých a handicapovaných. Společnou integraci podporují i Ceny hejtmana Moravskoslezského kraje pro handicapované umělce. Ocenění je určené pro osoby se zdravotním postižením a je udělováno za výtvarnou, literární i hudební tvorbu.

Šest osobností získalo Cenu města Ostravy, in memoriam i herec Norbert Lichý

27. března 2024 15:03 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Cenu města Ostravy a odměnu 150 tisíc korun dnes získalo šest osobností. Město letos ocenilo herečku Štěpánku Ranošovou, violoncellistu Jiřího Hanouska a mezinárodně uznávaného dokumentárního fotografa Viktora Koláře. In memoriam byli oceněni spisovatel Ota Filip, operní pěvkyně Patricia Burda Janečková a herec Norbert Lichý.


Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

Karvinští strážníci monitorují prostor v Karviné-Loukách kvůli prostitutkám

V Karviné-Loukách začali strážníci kvůli přítomnosti prostitutek lokalitu monitorovat. Jde o opatření pro řidiče, kteří jejich služby využívají, aby si uvědomili, že nahrávka může být použita jako důkazní prostředek pro pozdější správní řízení před přestupkovou komisí.

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Uplynulo 79 let od osvobození Ostravy. Vzpomínka na padlé se uskutečnila v Komenského sadech

Ostrava si 30. dubna tradičně připomněla osvobození města od fašistických okupantů. Vyvrcholila tak Ostavsko-opavská operace, která byla největší bitvou 2. světové války na našem území. Průmyslové město osvobodili kromě Rudé armády také příslušníci 1. čs. armádního sboru.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

První moduly nového pavilonu Karvinské hornické nemocnice už dorazily

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice (KHN). Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly. Vznikne tak zázemí pro operace nádorových onemocnění prsu, jednodenní chirurgii a laparoskopické výkony.

Roztržka v tramvaji skončila napadením, poškozenému pak žena ukradla batoh, policie pátrá po dvou osobách

Včera 12:01 | Ostrava-Vítkovice | Lukáš Zavadil

Policisté z Ostravy-Vítkovic prověřují případ výtržnictví a ublížení na zdraví, kdy po slovní rozepři v tramvaji mezi zastávkami Karpatská a Horymírova došlo k fyzickému napadení 44letého muže. Útok si vyžádal lékařské ošetření a poškozený přišel i o batoh s osobními věcmi a mikinu. Policie žádá veřejnost o pomoc s vypátráním obou osob.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

V Karviné zastaví protidrogový vlak, prohlídky si rezervujte

Po sedmi letech zastaví ve dnech 6. a 7. května v Karviné na vlakovém nádraží protidrogový vlak se šesti vagóny, čtyřmi kinosály, osmi interaktivními místnostmi a skutečným příběhem o drogové závislosti.

Karvinská hornická nemocnice staví modulárním systémem další pavilon

29. dubna 2024 17:12 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice. Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly.

V Karviné začala II. etapa opravy ulice Borovského, první část je průjezdná

Rekonstrukce ulice Borovského se posunula do 2. etapy. V tuto chvíli je již opravená část silnice průjezdná a práce se posunuly výše k ulici Na Kopci.

SDH Karviná-Ráj pořádá na Lodičkách oslavu k 100. výročí založení sboru

Na oslavu 100. výročí vás zvou dobrovolní hasiči z Karviné-Ráje. Koná se 18.5. 2024 v areálu Loděnice, příjezd hasičkých aut po spanilé jízdě městem do areálu Loděnice je předpokládán ve 12:30 hodin.

V Havířově se konala Studentská ošetřovatelská konference

Paliativní péče byla hlavním tématem na Studentské ošetřovatelské konferenci, která se konala na vysoké škole Prigo v Havířově.

Program Majálesu v Havířově měl trvat do večera, studenti však odešli už odpoledne

Na náměstí Republiky se konal Majáles. Pořádající škola naplánovala pro studenty zábavu až do večera. Už v odpoledních hodinách bylo ale náměstí téměř prázdné. Radnice na akci studentům poskytla 150 tisíc korun.

Postup do 1. ligy se AZ Havířov nepodařil, na poslední zápas přišlo přes 4 500 diváků

Rozhodující zápas mezi AZ Havířov a Chomutovem byl nesmírný boj. Přesto, že hráči do posledního domácího utkání dali všechno, stejně jako fanoušci, postup do první ligy si zajistil Chomutov.

Majáles v Havířově úplně nevyšel, i přes bohatý program studenti brzy odešli

29. dubna 2024 10:44 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V Havířově se konal na náměstí Republiky Majáles. Přesto, že si studenti naplánovali zábavu až do večera, už v odpoledních hodinách bylo náměstí téměř prázdné. Radnice na akci studentům poskytla 150 tisíc korun.

Karviná ocenila na zámku Fryštát 22 osobností v kultuře
Vydáno 27. června 2023 16:14, Karviná, Monika Danková
Na zámku Fryštát vedení karvinské radnice ocenilo osobnosti v kultuře.

Na zámku Fryštát ocenili zástupci karvinské radnice osobnosti, které se výrazným způsobem podílejí na rozvoji kultury v Karviné.


Andrzej Bizoń, náměstek primátora Karviné:
"Každý z nás se pohybuje v nějakém kulturním prostředí, to je nám blízké nebo vzdálené a právě tito lidé nám otevírají další dveře, abychom tu kulturu pojali zeširoka. Podívali se na různé žánry, její odvětví a tito lidé nás tímto obohacují."

Celkem bylo oceněno dvaadvacet osobností. Pamětní list primátora města Karviné obdrželo deset z nich. Oceněna byla vedoucí Střediska doplňování a zpracování knihovního fondu karvinské regionální knihovny Martina Deutschová, která zde pracuje 30 let a má na starosti správné katalogizování a data v knihovním systému, která jsou nezbytně důležitá pro práci knihovníků a pro čtenáře knihovny, kteří si vyhledávají dokumenty v online katalogu.

Dále byla oceněna Eva Dziadková, která od roku 2001 vyučuje Klavírní hru na Základní umělecké škole Bedřicha Smetany, významná je také například její činnost korepetitorky v tanečním a hudebním oboru.

Další oceněnou je Pavlína Hálová, která pracuje v Regionální knihovně Karviná od roku 2000 na pozici operátor informačních a komunikačních technologií a je také členkou Knihovnického divadélka.

Ocenění převzala i Dagmar Hubačková, která 43 let pracovala na ZŠ a MŠ Prameny jako vedoucí školní družiny. Po celou dobu vedla keramické dílny pro děti, organizovala výstavy svých prací, poslední pak letos v lednu v Městském domě kultury Karviná.

Z PZKO Karviná-Ráj byl oceněn Vladislav Malirz, který vždy velmi rád pomáhá při organizaci kulturních akcí, patří mezi ně plesy, vzdělávací přednášky, poznávací zájezdy, Anenská pouť apod. Zapojuje se do práce v klubu seniorů a zajímá se také o historii Staré Karviné.

Šestou oceněnou byla Jana Pěčonková, členka Symfonického dechového orchestru Májovák, kde se postupně vypracovala na sóloflétnistku a účastní se mnoha soutěží a zahraničních zájezdů. Hraje také v orchestru Národního divadla moravskoslezského v operetě - muzikál.

Ocenění převzala také Ksenia Stuchlik, členka Polského smíšeného sboru „Dźwięk" a dlouholetá aktivní členka výboru MS PZKO, jehož je od roku 2020 její předsedkyní. Od samého počátku pomáhá při výstavách, přednáškách, plesech, poutích a dalších akcích. Velmi úzce spolupracuje s Generálním konzulátem v Ostravě.

Pro ocenění si přišla i Jana Szwedová, která pracuje v PZKO Karviná-Ráj od r. 1965. Je aktivní, svědomitá, velmi pracovitá. Do Klubu žen ve zdejším spolku začala chodit před 50 lety. Krásné ruční práce prezentuje na výstavách organizovaných v Domě PZKO.

Oceněn byl také muzikant, a hudebník, kterého ve své tvorbě inspiruje Karvinsko Jan Varga. Zpívá a hraje v kapele FoPa, v hudebním uskupení Nazdar a podílel se na klipech Ztracené město a Pouta.

Pamětní list primátora města Karviné převzala i Marcela Wierzgoń, vedoucí Střediska polské literatury v Karviné-Fryštátě, která také od roku 2022 vede i Středisko hudby a umění v Karviné-Fryštátě. Mimo jiné také společně s manželem Bogdanem aktivně vypomáhá při organizaci festivalu „Dolanski Gróm".

Další ocenění obdrželi na zámku Fryštát Pamětní list Rady města Karviné. Patří mezi ně: Skupina ALLSCAPONES, a to za 20 let své hudební kariéry, během které inspirovala a bavila fanoušky svou alternativní tvorbou. Allskapones se mohou pyšnit více než 400 koncerty v České republice, Slovensku a Polsku, kde vystoupili po boku známých hudebních jmen.

Ocenění získal za svůj výjimečný přínos do světa hororu a dalších žánrů a scénárista a režisér z Karviné Lukáš Bulava. Jeho díla Šest prstů v zeleném, Oči starého kostelníka nebo Králové videa ukazují jeho odhodlání vytvářet originální a vizuálně poutavé filmy.

Pro ocenění si přišla i výtvarnice Jitka Gřešková, spolutvůrkyně výtvarné platformy „Konverzace uměním Karviná“, která se zúčastnila 15 samostatných a 45 kolektivních výstav, pro řadu zdejších institucí a podniků realizovala svá díla.

Oceněn byl i Tadeusz Konieczny, dlouholetý člen MS PZKO v Karviné-Darkově, který se spolupodílí na organizování různých kulturních akcí pro členy i širokou veřejnost.

Oceněna byla také ředitelka RKK Markéta Kukrechtová, pod jejímž vedením se karvinská knihovna rozvíjí a rozšiřuje své služby, sleduje moderní trendy nejen v knihovnictví a kultuře, ale také v oblasti vzdělávání.

Za vynikající výsledky v oblasti kultury převzala ocenění i karvinská heavy metalová kapela ORCHIDEA, která slaví 20 let své existence, a to bez přerušení své činnosti. V minulosti zorganizovala například klubový festival „Metalová sobota aneb Daruj Krev“, kdy každý nový dárce krve obdržel v krevních centrech v Ostravě a Karviné vstupenku na festival zdarma.

Rovněž za vynikající výsledky převzala ocenění Lucie Ráczová, která již 24 let vede amatérský divadelní soubor K.V.A.S. při Městském domě kultury v Karviné. S amatérskými herci za tu dobu nastudovala 11 celovečerních her, které úspěšně režírovala. Obdržela několik cen nejen za režii, ale i za inscenaci.

Oceněna byla i Jarka Rybová, keramička, která inspiraci pro svou tvorbu nachází hlavně v přírodě a také při čtení knih a poslechu vážné a jazzové hudby. Její veřejné realizace jsou k vidění v Orlové, Havířově, Třinci, Jastrzebie-Zdrój a dalších městech.

Oceněna byla letos i Monika Vodáková, autorka a režisérka dokumentu „O zaniklé Karvinné“, který v roce 2018 opakovaně vyprodal kino v Karviné a nastartoval větší zájem o ztracené město Karvinná. Diváci si vyžádali pokračování, a proto natočila pokračování „O zaniklé Karvinné 2“, který měl premiéru v roce 2023.

Oceněn byl i Karel Wiewiórka, který například podpořil vydání publikace Karvinské hornické kolonie nebo inicioval znovuobnovení tradice akce Skok přes kůži.

Karel Wiewiórka, oceněná osobnost v kultuře: "Jsem rád, že jsem toto ocenění dostal. Snažil jsem se aspoň nějaké ty hornické tradice zachovat, ty pomníky, které na tu hornickou práci ukazují."

Uděleny byly i dvě významné ceny, první, cenu Statutárního města Karviné si převzal Karol Daniel Kadłubiec,který se řadí k nejvýznamnějším soudobým osobnostem kultury Těšínského Slezska.

Karol Daniel Kadłubiec, oceněná osobnost: "Já jsem z Beskyd a dostal jsem ocenění z hornického města, tudíž je to pro mě něco výjimečného. Pro mě je to i závazek, aby v budoucnu, když Karviná bude něco potřebovat, abych byl po ruce a taky něco udělal. pro mě je to pobídka, nová energie a já jsem za to ohromně vděčný a rád.” 

Nejvyšší ocenění, medaili doktora Waclawa Olszaka letos obdržela Alexandra Rebrová, která obohatila kulturní sféru města mimo jiné i svými vysoce odbornými publikacemi. Ve svých knihách se věnovala především karvinským památkám a historickým dějinným událostem města.

Alexandra Rebrová, oceněná osobnost: "Je to obrovská pocta pro mě, přeci jen jsem za tu dobu prošla nejrůznějšími anabázemi, co se týká oprav památek a jejich zhodnocení a výsledek byl velmi příznivý, protože jak vidíme zámek, je to klenot."

Všem oceněným gratulujeme.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000037937/karvina-ocenila-na-zamku-frystat-22-osobnosti-v-kulture