Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Pionýrský tábor ve Starých Hamrech se vrací k přírodě

Celý MS kraj |

K létu neodmyslitelně patří tábory. Těch je samozřejmě v nabídce nepřeberné množství. Kdo ale chce skutečně zažít poctivý tábor tak, jak ho mohli zažít i rodiče nebo snad dokonce prarodiče, nesmí chybět na tradičním pionýrském táboře, který se koná uprostřed hlubokých lesů ve Starých Hamrech. My jsme se byli podívat na jedno takové táborové ráno.

Krásné ráno uprostřed letních prázdnin. Vydáváme se lesem k potoku, kde je už pořádně rušno. Děti si tady přišly opláchnout obličeje a pak se cestou kolem lesa vydávají zpět do svého tábora, čeká je snídaně. Jsme ve Starých Hamrech a navštívili jsme pravý pionýrský tábor tak, jak je možné ho zažít dnes.

"Na táboře jsou děti ve věku od sedmi do sedmnácti let. Jsme velice rádi, že se nám většina z nich vrací, opravdu z osmdesáti procent jsou tady děti, které jezdí každým rokem. Je to dětský tábor, který je pořádaný dětskou skupinou, nicméně nedodržujeme už tady nějaké klasické pionýrské zvyky s nějakýma šátkama, ale opravdu snažíme se děti zabavit, naučit je hry, naučit je soudržnost, aby spolupracovali malí s velkýma, aby se naučili, že pomáhají ti velcí těm malým, jinak to fungovat nebude, stejně jako v životě," říká spoluorganizátorka tábora Daniela Lupová.

Nicméně stejnokroje přeci jen zůstaly zachovány alespoň symbolicky. Každý rok se nese v duchu nějaké celo táborové hry. Letos na sobě děti při nástupu měly egyptské hábity, tábor byl totiž zasvěcen egyptské době.

"Mají takový bílý hábit, oni si ho nazdobili hyeroglifama, k tomu mají opasek, na který si navlékají korálky, které určují pořadí jednotlivců, protože nehrajeme jen na týmy, ale i na jednotlivce. Je to o nějakém vzdělání dětí, je to také o tom je sportovně využít, ale zase někteří jsou nadaní sportovně a někteří ne, takže se snažíme ten program dělat na půl," dodává spoluorganizátorka Daniela Lupová.

Kromě soutěží a her se ale děti učí i slušným zásadám a také chování v přírodě. Na to dohlíží oddíloví vedoucí, kteří kteří jsou dětem vždy při ruce a snaží se je vést, korigovat a pomáhat jim.

"Snažíme se, aby děti měly pozitivní vztah k přírodě, by se naučily uklízet si po sobě, aby nenechávaly v lese papírky, aby si po sobě umyly nádobí, a jedeme tak obecně v duchu pionýrského tábora. Například dodržujeme to, že učíme děti práci s buzolou, učíme děti poznávat lesní rostliny, stromy a základní přírodní věci, jako třeba rozdělávat oheň," říká oddílový vedoucí Pavel Kohn.

V technické době jako je ta dnešní, je občas dobré si připomenout, že například v případě blackoutu budou mít ti, co se umí orientovat a přežít v přírodě, obrovskou výhodu. Nicméně žádný rodič se nemusí bát, že se mu domů vrátí hejkal nebo divoženka.

"Jako oddílový vedoucí kontroluju, že mají děti čisté prádlo, snažím se aby měly dobré oblečení, teplé v noci, přes den zase pokrývka hlavy. To je běžná práce oddílového vedoucího, ale řeším třeba i spory mezi dětmi," říká vedoucí Pavel Kohn.

Poctivý přírodní tábor, v poctivém táborovém prostředí. Žádné mobily, playstationy, internet, jen příroda, les a vlastní dovednosti. Není divu, že je o tábor každoročně mimořádný zájem.

Nahlásit chybu


K tématu

ADRA Frýdek-Místek připravila další tábor pro děti s autismem

27. července 2023 12:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Děti s poruchou autistického spektra si opět užily týden plný her a zábavy. Dobrovolnické centrum ADRA Frýdek-Místek pro ně totiž připravilo tradiční letní příměstský tábor. Hlavní stanoviště měli táborníci tradičně ve Faunaparku, ale i letos nechyběly ani atraktivní výlety.

Havířovské děti na táboře ve Pstruží zažily Vánoce v létě

25. července 2023 10:16 | Havířov | Bára Kelnerová

O pobytové tábory Střediska volného času Asterix ve Pstruží je i v letošním roce velký zájem. A není divu. Pro děti je vždy připraven tematický program. Tentokrát zažili táborníci Vánoce v létě.

Tábor v Novém Jičíně zabavil malé vědátory, prozkoumali lidské tělo i hustotu látek

2. srpna 2023 11:08 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

I když jsou prázdniny, neznamená to, že ve školách nejsou děti. Například na jedné z novojičínský základních škol zaplnily celou třídu. Konal se tu příměstský tábor pod záštitou Veselé vědy.


Hasiči kličkovali Novým Jičínem, testovali průjezd ulic

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos

7. května 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové by mohla začít ještě letos. Projektová dokumentace je připravena, schváleno je i stavební povolení. Město má v plánu přestavět objekt na kulturně komuniktní centrum a inhalátorium.

Dívka spadla z koně, muž se poranil bruskou, dalšího našli v kolejišti

Dnes 9:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali ve středu u několika velmi vážných úrazů na několika místech Moravskoslezského kraje. Vyjížděly k nim pozemní posádky a startoval také vrtulník letecké záchranné služby.

Rekonstrukce budovy nádraží Ostrava-Vítkovice začne v květnu

Včera 10:38 | Ostrava-Vítkovice | Jiří Cileček

Správa železnic začne tento měsíc s rekonstrukcí nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Oprava památkově chráněného objektu vyjde na téměř 275 milionů korun. Ve spolupráci s obvodem Vítkovice navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Hotovo by mělo být do dvou let.

Dobráci z Myslíku pořádali soutěž v požárním útoku, poprvé do boje nasadili i ženský tým

Soutěž v klasickém požárním útoku uspořádali na své trati dobrovolní hasiči z Myslíku.

Historická rekonstrukce v Zábřehu připomněla osvobozování Ostravy

7. května 2024 13:59 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Jak se ke konci druhé světové války osvobozovala Ostrava mohli díky ukázky s využitím těžké techniky vidět návštěvníci sobotní Bojové cesty. Jednalo se součást třídenního programu, který připomínal postup 1. Československé tankové brigády.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.

Oslavy výročí Velké Ostravy jsou v plném proudu, vyvrcholí 15. června

Oslavy sta let Velké Ostravy jsou v plném proudu a nabízejí bohatý program všeho druhu. Nachystány jsou přednášky, výstavy, hudební produkce, taneční workshopy a mnoho dalšího. Významné výročí si Ostrava připomíná ve velkém stylu.

Nájemníci MRA se mohou těšit na přeplatky za služby

7. května 2024 9:36 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Nájemníci v městských bytech už dostali do svých schránek vyúčtování za služby. Přeplatky jsou vyčísleny na necelých 60 milionů korun, což je o dvacet milionů více než v předchozím období.

Střelmistr už připravuje nálože pro odstřel skipové věže Dolu Lazy v Orlové

Několik desítek kilogramů trhaviny a především precizně odvedená práce střelmistra bude nutná o odstřelu těžní věže Dolu Lazy v Orlové. Z bezpečné vzdálenosti ji budou v červenci moci sledovat i lidé. Po odstřelu skipové věže Dolu Dukla v roce 2008 jde teprve o druhou takovou demolici pomocí trhaviny.

Kraj vybuduje v Hlučíně chráněné bydlení pro duševně nemocné

Včera 17:16 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nový domov pro osm duševně nemocných začíná v Hlučíně stavět Moravskoslezský kraj. Chráněné bydlení v ulici Okrajová bude spadat pod krajskou příspěvkovou organizaci Fontána. Celkové náklady včetně vybavení se očekávají zhruba ve výši 34 milionů korun, náklady z větší části pokryje dotace z Evropské unie.

Na pokutách od řidičů vybrali moravskoslezští policisté za den přes 340 tisíc korun

Včera 15:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezští policisté mají za sebou další dopravně bezpečnostní akci. Zaměřili se při ní hlavně na alkohol a drogy za volantem. V průběhu jednoho dne řešili přes 330 přestupků a na pokutách vybrali přes 340 tisíc korun. Nejčastějšími prohřešky bylo držení telefonu za jízdy a překročení povolené rychlosti.

Při hokejovém mistrovství se do maléru mohou dostat piloti dronů, kolem arény létat nesmí

7. května 2024 16:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

50 tisíc korun pokuty a tisícovku navrch jako správní poplatek musel zaplatit pilot dronu, který v průběhu Mistrovství světa v ledním hokeji létal se svým strojem kolem sportovní arény v Ostravě-Vítkovicích. V roce 2015 si tam totiž policie nechala s urgentní naléhavostí zřídit bezletový prostor.

Žena zřejmě omylem vstoupila do cesty jedoucí tramvaji v Ostravě

7. května 2024 15:17 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zřejmě si nevšimla jedoucí tramvaje a vstoupila jí přímo do cesty. Ženu pak souprava srazila a vážně zranila. Nehoda zaměstnala všechny složky ostravského integrovaného záchranného systému.

Duha Jeseníky pokračuje v obnově středověké rychty v Karlovicích. Pořádá i víkendovky pro dobrovolníky

7. května 2024 8:46 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

Pionýrský tábor ve Starých Hamrech se vrací k přírodě
Vydáno 27. července 2018 13:27, Celý MS kraj, Jan Varga
K létu neodmyslitelně patří tábory. Těch je samozřejmě v nabídce nepřeberné množství. Kdo ale chce skutečně zažít poctivý tábor tak, jak ho mohli zažít i rodiče nebo snad dokonce prarodiče, nesmí chybět na tradičním pionýrském táboře, který se koná uprostřed hlubokých lesů ve Starých Hamrech. My jsme se byli podívat na jedno takové táborové ráno.

Krásné ráno uprostřed letních prázdnin. Vydáváme se lesem k potoku, kde je už pořádně rušno. Děti si tady přišly opláchnout obličeje a pak se cestou kolem lesa vydávají zpět do svého tábora, čeká je snídaně. Jsme ve Starých Hamrech a navštívili jsme pravý pionýrský tábor tak, jak je možné ho zažít dnes.

"Na táboře jsou děti ve věku od sedmi do sedmnácti let. Jsme velice rádi, že se nám většina z nich vrací, opravdu z osmdesáti procent jsou tady děti, které jezdí každým rokem. Je to dětský tábor, který je pořádaný dětskou skupinou, nicméně nedodržujeme už tady nějaké klasické pionýrské zvyky s nějakýma šátkama, ale opravdu snažíme se děti zabavit, naučit je hry, naučit je soudržnost, aby spolupracovali malí s velkýma, aby se naučili, že pomáhají ti velcí těm malým, jinak to fungovat nebude, stejně jako v životě," říká spoluorganizátorka tábora Daniela Lupová.

Nicméně stejnokroje přeci jen zůstaly zachovány alespoň symbolicky. Každý rok se nese v duchu nějaké celo táborové hry. Letos na sobě děti při nástupu měly egyptské hábity, tábor byl totiž zasvěcen egyptské době.

"Mají takový bílý hábit, oni si ho nazdobili hyeroglifama, k tomu mají opasek, na který si navlékají korálky, které určují pořadí jednotlivců, protože nehrajeme jen na týmy, ale i na jednotlivce. Je to o nějakém vzdělání dětí, je to také o tom je sportovně využít, ale zase někteří jsou nadaní sportovně a někteří ne, takže se snažíme ten program dělat na půl," dodává spoluorganizátorka Daniela Lupová.

Kromě soutěží a her se ale děti učí i slušným zásadám a také chování v přírodě. Na to dohlíží oddíloví vedoucí, kteří kteří jsou dětem vždy při ruce a snaží se je vést, korigovat a pomáhat jim.

"Snažíme se, aby děti měly pozitivní vztah k přírodě, by se naučily uklízet si po sobě, aby nenechávaly v lese papírky, aby si po sobě umyly nádobí, a jedeme tak obecně v duchu pionýrského tábora. Například dodržujeme to, že učíme děti práci s buzolou, učíme děti poznávat lesní rostliny, stromy a základní přírodní věci, jako třeba rozdělávat oheň," říká oddílový vedoucí Pavel Kohn.

V technické době jako je ta dnešní, je občas dobré si připomenout, že například v případě blackoutu budou mít ti, co se umí orientovat a přežít v přírodě, obrovskou výhodu. Nicméně žádný rodič se nemusí bát, že se mu domů vrátí hejkal nebo divoženka.

"Jako oddílový vedoucí kontroluju, že mají děti čisté prádlo, snažím se aby měly dobré oblečení, teplé v noci, přes den zase pokrývka hlavy. To je běžná práce oddílového vedoucího, ale řeším třeba i spory mezi dětmi," říká vedoucí Pavel Kohn.

Poctivý přírodní tábor, v poctivém táborovém prostředí. Žádné mobily, playstationy, internet, jen příroda, les a vlastní dovednosti. Není divu, že je o tábor každoročně mimořádný zájem.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000013751/pionyrsky-tabor-ve-starych-hamrech-se-vraci-k-prirode