Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Poctivé lokální džemy a sirupy vyrobené s láskou pochází z Novojičínska

Celý MS kraj |

Superovocem označujeme druhy ovoce bohaté na minerály, vitamíny, barviva a navíc se silnými antioxidačními účinky. Zavítali jsme na farmu, kde se takové ovoce zpracovává ve vysoké kvalitě do různých podob, tvarů a konzistencí bez přidaných umělých konzervantů a barviv. Už před časem jsme vám Lubomíra Janhubu představili, několikanásobného držitele značky regionální potravina. Tentokrát jsme se vydali přímo za ním do kuchyně.

Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “Nerad řeším problémy, abych se jim vyhnul, tak si dělám všechno sám a podle svého a nepouštím k tomu cizí lidi. Takže trošku tím trpím, protože všechno odedřu sám. Snažím se o maximální kvalitu a jsem schopen si ji sám ohlídat.”

Vedle zpracování superovoce se Lubomír Janhuba věnuje pěstování ovoce. A ani to neponechává náhodě. Rozhodl se, že jeho produkce bude v bio kvalitě, proto neupoužívá žádná hnojiva ani chemické přípravky a zahájil proces certifikace. Hospodaří přirozenou formou a pokud už použije hnojivo, pak to musí být například chlévská mrva.

Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “100% šťáva je, tak jak to ukládá legislativa, je jen vylisovaná šťáva. Já ji mám vylisovanou tak, že je tam i hodně dužiny, která prospívá lidskému organismu. Nepřidávám žádné vitamíny ani konzervanty. Čistou hustou šťávu zapasterizuji, nalahvuji a je vyrobeno. Co se týká sirupů, dělám to jako naše babičky. Půl na půl šťáva a cukr, nepoužívám žádné konzervanty. A co se týká džemy, tak ty se u nás řadí do třech kategorií. Já jsem se rozhodl jít cestou, kde je cukru nejméně, tedy do 40%. Je to jak cukr přidaný tak obsažený v ovoci.”

Ovoce, které zpracovatel Janhuba nepěstuje, kupuje zamražené v papírových pytlích. Po rozmražení pak putuje do lisu, šťáva se pasterizuje a plní se do lahví. Ani lisované zbytky nejdou nazmar. Ty se rozemelou a získaným práškem se plní tobolky, které jsou tak plné cenných fyziologických látek.  U sušení ovoce se u Janhubů dbá na to, aby se nerozložily enzymy, proto teplota nesmí překročit hranici 40 stupňů.

Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “V sušárně se suší všechno možné. Momentálně suším pomeranče, citróny pro dekorační účely, jde z toho udělat i čaj. Mám požadavek na sušené kiwi. Všechno musí být maximálně vyzrálé, aby mělo dostatek cukru, ovoce přislazují, ani nešířím.”

I když si pan Janhuba chce vše ohlídat sám, svou alchymii začíná odkrývat desetiletému synovi. Ten zatím velmi rád a ochotně pomáhá alespoň při konečném brandování sklenic. Janhubovi zákazníci nejvíce vyhledávají produkty z lesního ovoce. V zimní části roku pak mají úspěch výrobky z šípku, dřínu nebo klikvy bahenní. Na rodinné farmě u Janhubů pěstují zimolez kamčatský, džem z něj vyrobený obdržel letos cenu hejtmana v rámci soutěže regionální potravina roku. Další ceny už před pár lety získal například aroniovo-bezový nektar a aroniovo-bezový sirup.

Nahlásit chybu


Most v Polance nad Odrou je opět průjezdný, součástí stavby je i cyklostezka

Dnes 12:35 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Po dlouhých 14 měsících uzavírky je most přes řeku Odru v Polance od pondělí 20. května opět průjezdný. Zrekonstruovaný most nyní slouží řidičům, cyklistům i chodcům, součástí mostu je smíšená cyklostezka, kterou vybudovalo město Ostrava. Během rekonstrukce pomáhali i potápěči, kteří za pomoci uhlíkových elektrod odstraňovali základy středového pilíře původního mostu.

VIDEO: Silniční kontrola skončila zadržením, Slovák nabídl policistům úplatek

Dnes 12:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté z obvodního oddělení Vrbno pod Pradědem kontrolovali řidiče v obci Světlá Hora. Narazili při tom na řidiče, který neměl během jízdy zapnutý bezpečnostní pás. Na místě obdržel pokutu ve výši 1500 korun, sankci přijal a oznámil, že ji uhradí převodem z účtu. Z banální situace se ale vyklubalo podezření na trestný čin u jeho spolujezdce.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález v MSK za posledních 100 let

Včera 23:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

Senioři na přednášce rozplétali záludnosti sociálních sítí

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Včera 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Včera 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Včera 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

18. května 2024 16:52 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Muzejní noc v historické budově Muzea Těšínska zavedla návštěvníky do světa módy našich předků

Mezinárodní Den muzeí nabídl návštěvníkům nevšední zážitky a nové pohledy na přítažlivé muzejní aktivity. V historické budově muzea v Českém Těšíně se hosté mohli přenést do světa módy i gastronomie našich předků. Historická budova Těšínského muzea patří k chloubám místní architektury.

O soutěž Marlenka Cup v Opavě byl obrovský zájem

Včera 17:54 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Soutěž pro mladé cukráře Marlenka Cup v Opavě už má svou historii a prestiž. Je o ní velký zájem i z toho důvodu, že je pro žáky cukrářského oboru velmi motivující předvést veřejnosti své umění.

Studenti Wichterlova gymnázia hráli francouzské divadlo

Včera 17:48 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Studenti Wichterlova gymnázia v Ostravě – Porubě se v rámci Erasmu plus zapojili do velmi zajímavého projektu. Společně se svými francouzskými kamarády nastudovali divadelní představení ve francouzštině a odehráli ho v DK Poklad. Mezi diváky jsme byli i my.

Střední škola profesora Matějčka vzdělává zdravé i handicapované děti

Včera 17:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Za šedesát let života prošla SŠ profesora Zdeňka Matějčka v Ostravě – Porubě velkou proměnou. Z výhradně hornického učiliště se vyvinula v moderní multioborovou školu.

Výtah dopravující uhlí z kilometrové hlubiny Dolu ČSM dostane nový motor

Včera 10:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžební společnost OKD vymění motor těžního stroje, který se v severní lokalitě Dolu ČSM už od roku 1972 stará o dopravu vytěženého uhlí s hlušinou na povrch, za kompletně opravený. Renovace probíhá od ledna do června a vyjde na 10 milionů korun.

Základní škola a Mateřská škola Motýlek v Kopřivnici je modernější a prostornější

Včera 10:02 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezský kraj nechal zrekonstruovat Základní školu a Mateřskou školu Motýlek v Kopřivnici. Součástí projektu Moravskoslezského kraje coby zřizovatele školy bylo kromě rekonstrukce jejích stávajících prostor i vybudování nového objektu, který je napojený na hlavní budovu školy. Celá investice vyšla na 26 milionů korun.

EKO MAGAZÍN: Poctivé lokální džemy a sirupy vyrobené s láskou pochází z Novojičínska
Vydáno 28. prosince 2020 10:06, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Superovocem označujeme druhy ovoce bohaté na minerály, vitamíny, barviva a navíc se silnými antioxidačními účinky. Zavítali jsme na farmu, kde se takové ovoce zpracovává ve vysoké kvalitě do různých podob, tvarů a konzistencí bez přidaných umělých konzervantů a barviv. Už před časem jsme vám Lubomíra Janhubu představili, několikanásobného držitele značky regionální potravina. Tentokrát jsme se vydali přímo za ním do kuchyně.

Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “Nerad řeším problémy, abych se jim vyhnul, tak si dělám všechno sám a podle svého a nepouštím k tomu cizí lidi. Takže trošku tím trpím, protože všechno odedřu sám. Snažím se o maximální kvalitu a jsem schopen si ji sám ohlídat.”

Vedle zpracování superovoce se Lubomír Janhuba věnuje pěstování ovoce. A ani to neponechává náhodě. Rozhodl se, že jeho produkce bude v bio kvalitě, proto neupoužívá žádná hnojiva ani chemické přípravky a zahájil proces certifikace. Hospodaří přirozenou formou a pokud už použije hnojivo, pak to musí být například chlévská mrva.

Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “100% šťáva je, tak jak to ukládá legislativa, je jen vylisovaná šťáva. Já ji mám vylisovanou tak, že je tam i hodně dužiny, která prospívá lidskému organismu. Nepřidávám žádné vitamíny ani konzervanty. Čistou hustou šťávu zapasterizuji, nalahvuji a je vyrobeno. Co se týká sirupů, dělám to jako naše babičky. Půl na půl šťáva a cukr, nepoužívám žádné konzervanty. A co se týká džemy, tak ty se u nás řadí do třech kategorií. Já jsem se rozhodl jít cestou, kde je cukru nejméně, tedy do 40%. Je to jak cukr přidaný tak obsažený v ovoci.”

Ovoce, které zpracovatel Janhuba nepěstuje, kupuje zamražené v papírových pytlích. Po rozmražení pak putuje do lisu, šťáva se pasterizuje a plní se do lahví. Ani lisované zbytky nejdou nazmar. Ty se rozemelou a získaným práškem se plní tobolky, které jsou tak plné cenných fyziologických látek.  U sušení ovoce se u Janhubů dbá na to, aby se nerozložily enzymy, proto teplota nesmí překročit hranici 40 stupňů.

Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “V sušárně se suší všechno možné. Momentálně suším pomeranče, citróny pro dekorační účely, jde z toho udělat i čaj. Mám požadavek na sušené kiwi. Všechno musí být maximálně vyzrálé, aby mělo dostatek cukru, ovoce přislazují, ani nešířím.”

I když si pan Janhuba chce vše ohlídat sám, svou alchymii začíná odkrývat desetiletému synovi. Ten zatím velmi rád a ochotně pomáhá alespoň při konečném brandování sklenic. Janhubovi zákazníci nejvíce vyhledávají produkty z lesního ovoce. V zimní části roku pak mají úspěch výrobky z šípku, dřínu nebo klikvy bahenní. Na rodinné farmě u Janhubů pěstují zimolez kamčatský, džem z něj vyrobený obdržel letos cenu hejtmana v rámci soutěže regionální potravina roku. Další ceny už před pár lety získal například aroniovo-bezový nektar a aroniovo-bezový sirup.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000023423/eko-magazin-poctive-lokalni-dzemy-a-sirupy-vyrobene-s-laskou-pochazi-z-novojicinska